Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty- winiety Słowacja, Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2007 20:45

verus napisał(a):z mapki wynika, że trzeba płacić

i odcinek Ruzomberok - B. Bystrica :?: :!:

nic z tego nie rozumiem :?

Nie trzeba płacic :lol: Wiem, że to te kolorowe kreski mogą zmylic ale....
1) czerwona kreska na mapie - dotyczy WSZYSTKICH pojazdów (Spoplatnené úseky ciest pre všetky kategórie vozidiel)
2) zielona kreska na mapie - dotyczy TYLKO pojazdów powyżej 3,5 tony ( Spoplatnené úseky ciest pre vozidlá nad 3,5t)
Teraz dopasowujesz sobie tonaż samochodu do tabelki 1 lub 2 i wszystko jasne czy masz płacic.
Pozdrav :papa:
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 23.08.2007 22:43

mojekp napisał(a):droga przez Węgry 86 nie jest taka rewelacyjna jechałem 20 lipca i tabuny pędzących tirów w jedna i drugą stronę droga nie najszersza więc z wyprzedzaniem kłopot. Słowacja ok droga z Bratysławy do Ziliny bardzo dobra bo autostrada dalej już nie tak różowo wąsko i kręto.

Potwierdzam, jechałem tą trasą do Cro w sobote 4.08 , a wracałem we wtorek 14.08. Fakt w sumie nie taka straszna, ale trzeba uwazac na miejscowych, nic nie robią sobie z ograniczen, wyprzedzaja na gorkach i zakretach - czysta brawura. Musiałem kilka razy ostro hamowac jak z nienacka wyskakiwal ktos na czolówkę !!!. Więc kto tam się wybiera to proponują czujność na maxa. W sobote troche luźniej bez tirow , za to wielu szaleńców i motocyklistów na ścigaczach, w dzień powszedni sporo tirów. Zaletą trasy przez Węgry był brak korków i oczekiwania na granicy. a od przejścia w Latenye przec Cro już tylko piękna autostrada.

Na przyszły rok zastanawiam się nad pokonaniem trasy przez Węgry autostradą. Rajka - Gyor - Erd - Balaton - Latenye.
Kilometrowo wychodzi nieco dłużej niż 86, ale może autostradą, szybciej i bezpieczniej..
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 28.08.2007 19:37

Rozmawiałem dziś z kolegą, który przypadkiem ma znajomego w Zvoleniu. Pokłóciliśmy się o to i przy mnie zadzwonił do niego zapytać o ten odcinek - trzeba płacić :?
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 13.07.2008 14:49

Witam,
jako, że wyjazd już niebawem, a do tego planowany pobyt 3 dniowy nad Balatonem - to trasa całkowicie dla mnie nie znana pod każdym względem, szczególnie jeżeli chodzi o opłaty za drogi na Węgrzech
O ile w miarę mam rozpracowane jak jechać przez Czechy, Słowację:
- Kudowa Słone - Nachod
- droga nr 14 Czechy do Svitavy
- E461 do Brna
- D2/E65 do Bratysławy
- D2 do granicy z Węgrami i węgierskiej drogi nr 15.

No i dalej mały problem:
- wjechać na autostradę M1 od m. Rajka? Gdzie w takim wypadku zakupić winietkę węgierską (po przekroczeniu granicy)? Dojazd prawdopodobnie do Gyor. chyba, ze jakieś objazdy dróg płatnych?
- dojazd nad Balaton od strony północnej (Veszprem -Keszthely), pobyt 3 dni i dalej na Ciovo.
- i jak najlepiej jechać z tego Balatonu (wersja z winietką)? Prosto do Cro i wjazd na A4 w Gorican? Czy może jednak Keszthely, drogą nr 75 do Redics (75 chyba za free), wjazd na 86 - Lendava - Cakovec i na A4?

Skory jestem zakupić winietkę na drogi wegierskie, tym bardziej, że zagrzeję tam 3 dzionki - koszt to chyba 1560 forintów (23pln). Obawiam się jednak, że zakręcę się z jej zakupem i wyłapią mnie ichnie kamerki i służby. Chodzi mi o to, czy mogę zwyczajnie zakupić taką winietkę na jakiejś stacji przed wjazdem na płatne drogi, a nie kombinować z SMS-ami.

Proszę o lekką pomoc, szczególnie tych, którzy podobnie jak ja (dopiero zamierzam) robili przerwy nad Balatonem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2008 15:32

kincior napisał(a):... koszt to chyba 1560 forintów (23pln)......

Koszt zależny jest "długości" winiety.
Od tego roku są tzw. winiety elekrtoniczne - nic nie naklejasz na szybe. Masz mieć tylko przy sobie tylko potwierdzenie opłaty.
kincior napisał(a):... Obawiam się jednak, że zakręcę się z jej zakupem i wyłapią mnie ichnie kamerki i służby. Chodzi mi o to, czy mogę zwyczajnie zakupić taką winietkę na jakiejś stacji przed wjazdem na płatne drogi, a nie kombinować z SMS-ami.....

Z niczym sie nie zakręcisz bo i nie ma z tym problemu. Winiete kupujesz albo tradycynie czyli np. na stacji paliw lub drogą elektroniczna (koszt winiety powiekszony o 100 HUF czyli AŻ 1,40 PLN :lol: ) Ten drugi sposób jest o wiele łatwiejszy i wygodniejszy niz dotychczasowe sposoby.

Ceny, to o czym wyżej napisałem itp. info są w poniższym wątku więc nie chce mi się w kółko o tym pisać: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828&start=0
Na temat Twojej trasy nie wypowiadam się - jeżdze wprawdzie przez Wegry od ponad 10 lat ale tak namieszałeś w opisie, że trudno to bez wódki rozpracować a dzis za gorąco na wódkę (nawet z lodem) :lol: :mrgreen:
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 13.07.2008 16:25

Koszt zależny jest "długości" winiety.

1560 forintów (23 pln) za 4 dniową winietkę węgierską.

Na temat Twojej trasy nie wypowiadam się - jeżdze wprawdzie przez Wegry od ponad 10 lat ale tak namieszałeś w opisie, że trudno to bez wódki rozpracować

Z trasą namieszałem, bo sam mam już bałagan w głowie, co chwilę modyfikacje, uwagi znajomych, którzy z nami jadą, itp, itd.

W skrócie przedstawia się to tak: Poznań - Wrocław - Kudowa (lub Boboszów) - Svitavy - Brno - Bratysława - Gyor (autostradą M1) - Veszprem - Balatonfured.

Dalej po 3 dniach: Balatonfured - Keszthely - Nagykanizsa - Letenye - wjazd na A4 w Gorican (Chorwacja).

Chyba teraz można "rozkminić" trasę bez flaszki? Oczywiście przyjmę wszelkie uwagi co do niej, bo nie sprawdzona.[/quote]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2008 16:37

kincior napisał(a):...1560 forintów (23 pln) za 4 dniową winietkę węgierską....

....a dokładnie 1530 :wink: i tak jak Ci pisałem wcześniej - kup sobie ją przez neta to masz problem z głowy i na miejscu nie musisz szukać gdzie są winiety.
kincior napisał(a):...Chyba teraz można "rozkminić" trasę bez flaszki? Oczywiście przyjmę wszelkie uwagi co do niej, bo nie sprawdzona.

Teraz już OK - flaszki nie trzeba :lol:
Jak dla mnie trasa OK nic lepszego na tym odcinku nie wymyślisz
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 13.07.2008 17:01

Tu zapewne zakupię taką e-winietkę:
http://www.autopalyamatrica.hu/aak_index.php

Kupował ktoś? Najpierw chyba trzeba się zarejestrować? Co dalej - nie wiem, w jaki sposób płatność?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2008 17:11

kincior napisał(a):...Kupował ktoś? .....

nie jeden :wink: nawet jest coś o tym na forum (w sensie pozytywnym) ale nie chce mi się szukać bo za ciepło :lol:
kincior napisał(a):.....Najpierw chyba trzeba się zarejestrować? Co dalej - nie wiem, w jaki sposób płatność?

Dokładnie - musisz sie zarejestrować - rejestracja jest bezproblemowa i bezbolesna :wink: To akurat sprawdzałem na własnej skórze.
Winiete będę kupował dopiero przed wyjazdem.
Co do form płatności również zero problemów - płacisz kartą: Visa lub Mastercard
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty- winiety Słowacja, Węgry - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone