Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty- winiety Słowacja, Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 01.08.2007 13:51

droga przez Węgry 86 nie jest taka rewelacyjna jechałem 20 lipca i tabuny pędzących tirów w jedna i drugą stronę droga nie najszersza więc z wyprzedzaniem kłopot. Słowacja ok droga z Bratysławy do Ziliny bardzo dobra bo autostrada dalej już nie tak różowo wąsko i kręto.
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 01.08.2007 20:49

Proponuję Jędrzejów - Zawiercie - Bielsko - Żywiec - Zwardoń - Żilina. Dalej jak pisali przedmówcy. Korki możliwe w Zawierciu i na odcinku Bielsko - Żywiec. Nie jedź przez Wisłę, szkoda czasu.
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 01.08.2007 22:34

mojekp napisał(a):droga przez Węgry 86 nie jest taka rewelacyjna jechałem 20 lipca i tabuny pędzących tirów w jedna i drugą stronę droga nie najszersza więc z wyprzedzaniem kłopot.

Potwierdzam :D Droga 86 ciągnie się głównie przez pola, mnóstwo tirów, wąsko, natomiast oznakowanie dość dobre. Nie jest ta droga rewelacyjna, ale da się przeżyć.
mar_cz-wa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_cz-wa » 02.08.2007 15:22

arek1972 napisał(a):Witam. Jak jest z opłatami jadąc przez Słowację od Barwinka przez Budapest, Letenye. Czy w Słowacji muszę wykupywać winietę oraz na Węgrzech?

cos mi sie o uszy obiło, ale moze sie myle, jezeli tak, to prosze poprawcie mnie.....podobno jak sie przelayuje Słowacje tranzytem, to nie trzeba mniec winietki na autustrade...prawda, czy falsz/ ja wyjezdzam z cz-wy 31/08/2008

pozdrawiam :D
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 02.08.2007 15:31

Fałsz. W ten sposób to każdy będzie się tłumaczył że jedzie tranzytem. Zresztą płaci się za użytkowanie drogi a dokąd jedziesz to już Twoja sprawa. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 15:34

arek1972 napisał(a):....

cos mi sie o uszy obiło, ale moze sie myle, jezeli tak, to prosze poprawcie mnie.....podobno jak sie przelayuje Słowacje tranzytem, to nie trzeba mniec winietki na autustrade...prawda, czy falsz/ ....

Zdecydowanie FAŁSZ :lol: a całe zamieszanie wzięło się stąd, że przy rodzaju winietek słowackich, ktoś się podniecił niepotrzebnie :lol: widząc przy winietach 24 godzinnych wykropkowaną pozycję, co zostało przez kogoś zinterpretowane jako to, że jak w 24 h przejedziemy to mamy to za free :wink: A to chodziło tylko o to, ze 24 godzinnych dla samochodów poniżej 3,5 tony NIE MA.
Tak, że jak jedziesz to albo kupuj 7 albo 30 dniową winiete :papa:
gstoszko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gstoszko » 03.08.2007 10:28

[quote="romek"]Dzisiaj wróciłem,płaciłem kartą- wychodzi 22,95 pln za 4 dni - warto - bo jedziesz prawie całe Węgry autocestą.

Witam
jak mozna placic karta za winietke, jesli psiadam vise(mbank) to jest to mozliwe i czy oplacalne?
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2007 14:26

gstoszko napisał(a):...
jak mozna placic karta za winietke, jesli psiadam vise(mbank) to jest to mozliwe ....

normalnie :!: karta idzie w terminal i albo składasz podpis albo wklepujesz pin. Nie płaciłeś nigdy kartą :?:
gstoszko napisał(a):...czy oplacalne?...

przede wszystkim wygodne :lol:
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 03.08.2007 14:33

witka wiek ktos jak jest z kartami mBanku ? Visa electron sa akceptowane czy sa perturbacje?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2007 14:50

Blums napisał(a):witka wiek ktos jak jest z kartami mBanku ? Visa electron sa akceptowane czy sa perturbacje?

nie ma znaczenia czy karte masz z mBanku, BPH, PKO czy innego, znaczenie ma czy to jest system VISA, MASTERCARD, DINERS CLUB itp.
Skoro masz VISE wystawioną przez jakikolwiek bank to karta jest akceptowalna w każdym punkcie :idea: , który ma terminal :idea: i obsługuje dane rodzaje kart :idea: A jak sa jakieś perturbacje to z 2 powodów:
1) nie masz srodków na koncie lub przekroczyłeś dopuszczalne limity,
2) są kłopoty (zazwyczaj chwilowe) z łącznościa pomiędzy terminalem a wystawcą karty (ale na to wpływu nie masz)
:papa:
grzezeo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzezeo » 08.08.2007 21:08

Piotrek_B napisał(a):
Blums napisał(a):witka wiek ktos jak jest z kartami mBanku ? Visa electron sa akceptowane czy sa perturbacje?

nie ma znaczenia czy karte masz z mBanku, BPH, PKO czy innego, znaczenie ma czy to jest system VISA, MASTERCARD, DINERS CLUB itp.
Skoro masz VISE wystawioną przez jakikolwiek bank to karta jest akceptowalna w każdym punkcie :idea: , który ma terminal :idea: i obsługuje dane rodzaje kart :idea: A jak sa jakieś perturbacje to z 2 powodów:
1) nie masz srodków na koncie lub przekroczyłeś dopuszczalne limity,
2) są kłopoty (zazwyczaj chwilowe) z łącznościa pomiędzy terminalem a wystawcą karty (ale na to wpływu nie masz)
:papa:

Nie tak do końca kolego jest z tymi kartami - aczkolwiek ideę którą przedstawiłeś potwierdzam...
Visa Electron nie jest (niestety) wszędzie honorowana... (choć terminale elektroniczne są już chyba wszędzie)
Sam na własnej skórze doświadczyłem tego min. jadąc z Istrii dalej na południe. Pani pobierająca opłatę za przejazd tunelem Ucka widząc Elektrona powiedziała, że albo kasa albo Classic. Elektrona mi oddała...
Classica wzięła - przejechała przez terminal i myto pobrała :roll:
Podobną sytuację miałem na stacji w BiH w msc. Neum.
Podobnie było też na stacji w okolicach Sibenik'a.

Jeśli chodzi o mnie - to właśnie - wyłącznie na wyjazdy letnie od lat mam classica (w PKOBP karta obciążeniowa kosztuje 30zł/rok). Po sezonie urlopowym chyba jeszcze nie zdarzyło mi się wykonać nią transakcji :o

Pozdrawiam
Grzesiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2007 22:22

grzezeo napisał(a):...Nie tak do końca kolego jest z tymi kartami - aczkolwiek ideę którą przedstawiłeś potwierdzam...
Visa Electron nie jest (niestety) wszędzie honorowana... (choć terminale elektroniczne są już chyba wszędzie)...

No to przecież jak byk napisałem:
1) karta jest akceptowalna w każdym punkcie :idea: ,
2) który ma terminal :idea:
3) i obsługuje dane rodzaje kart :idea:
i jak te 3 czynniki grają to jest OK. A skoro nie chcieli elektrona to mieli tylko zelasko a nie terminal elektroniczny.
Pozdrav :papa:
grzezeo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzezeo » 09.08.2007 21:49

Piotrek_B napisał(a):
grzezeo napisał(a):...Nie tak do końca kolego jest z tymi kartami - aczkolwiek ideę którą przedstawiłeś potwierdzam...
Visa Electron nie jest (niestety) wszędzie honorowana... (choć terminale elektroniczne są już chyba wszędzie)...

No to przecież jak byk napisałem:
1) karta jest akceptowalna w każdym punkcie :idea: ,
2) który ma terminal :idea:
3) i obsługuje dane rodzaje kart :idea:
i jak te 3 czynniki grają to jest OK. A skoro nie chcieli elektrona to mieli tylko zelasko a nie terminal elektroniczny.
Pozdrav :papa:

Niestety kolego Piotrze... :)
jak napisałem
Classica wzięła - przejechała przez terminal i myto pobrała
Podobną sytuację miałem na (...)
Podobnie było też(...)

był to terminal a mimo wszystko elektrona nie przyjęto...

Myślę, że nie chodzi tutaj o same fizyczne możliwości urządzeń co o świadomość osób je obsługujących. Ciężko jednak wdawać się w przytoczonych przypadkach w dyskusję, jak np. za Tobą stoi 10 samochodów chcących zapłacić i również wjechać w tunel...

Także technika to jedno a życie to drugie... :)

Pozdrawiam :)
Spiderx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spiderx » 11.08.2007 23:33

Problem z kartami kredytowymi (wypukłymi) oraz płatniczymi, debetowymi (płaskimi) ma chyba nieco inne podłoże. Generalnie k. kredytowe wymagają PODPISU a "płaszczaki" PIN-u (elecronic use only). Czyli potwierdzenie "płaszczaka" następuje po wprowadzeniu PIN-u - więc na bramkach o szybkiej obsłudze pewnie by się nie sprawdzało - za dużo czasu. Natomiast potwierdzenie karty "wypukłej" wymaga... naciśnięcia przez człowieczka z obsługi klawisza AKCEPTUJ :D na terminalu. Lekki absurd, bo karty do użytku elektronicznego nie sprawdzają się w szybkim elektronicznym użyciu :D Swoją drogą zawsze mnie ciekawiło, jak oni to potem rozliczają - nie ma pin-u, nie ma podpisu - w sumie ktoś mógłby się posłużyć cudzą kartą. Ale opłaty pobierają zawsze uczciwie - to fakt i kwituszek z potwierdzeniem transakcji też dają.
W sumie to ciekawy temat, jakoś zawsze odruchowo dawałem kartę wypukłą stąd problemu nie było - trzeba by to przeanalizować i poszukać potwierdzenia w słowie pisanym :)
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 12.08.2007 14:57

cos mi sie o uszy obiło, ale moze sie myle, jezeli tak, to prosze poprawcie mnie.....podobno jak sie przelayuje Słowacje tranzytem, to nie trzeba mniec winietki na autustrade...prawda, czy falsz/ ja wyjezdzam z cz-wy 31/08/2008

pozdrawiam :D[/quote]

Cześć!
Jaką trasą jedziesz??
Ja w sumie też wyjeżedżam 31-08 około 20.00 i jade przez Hun BiH .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty- winiety Słowacja, Węgry - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone