napisał(a) paulr » 23.06.2020 16:59
tom002 napisał(a):Czekamy zatem na przejście Bad Radkersburg. "PAULR" stałeś kiedyś na granicy SLO - CRO, 3 godziny? Dzięki temu objazdowi nigdy nie stałem i nie mam zamiaru. Poza tym - CZ. bez winiety prosta i szybka sprawa, SLO też bez winiety. Dlatego nie wożę z PL ziemniaków i zgrzewek wody mineralnej, jak niektórzy

Trochę kreatywności.
Tom bo teraz to już bajki piszesz:) byłem w Chorwacji z 11 czy 12 razy, jechałem kilka razy objazdem, ostatnie razy autostradą, autostradą ze zjazdem na Cvetlin i nigdy ale to nigdy w połowie lipca w sobotę na żadnym przejściu granicznym nie było tak że nie trzeba było swojego odstać. Owszem jadąc w czerwcu czy wrześniu bo nie raz jadę 2x w roku granice są puste ale w sezonie korki są zazwyczaj wszędzie, jak jakaś boczna granica jest pusta to w Macejl jest dużo mniejszy korek. Paliwa nie tankuje w krzakach tylko tutaj
https://goo.gl/maps/YmJfE89Cqi2UmtnR6 auto tankuje 98 stacja po 500km więc w baku już mało co zostaje, oszczędność to nie jeden cent a zazwyczaj 20, dodaj do tego że stacja znajduje się przy samej autostradzie, ale nie na Mopie. I tak masz racje lubię oszczędzić. Dlatego nie tankuje na Mopie a tam, dlatego od jakiegoś czasu mam konto walutowe w HRK i walutę kupuję trochę taniej, Ale na tym moje oszczędności się niestety kończą, bo mam za małe auto (vw t-roc) by przy 4 osobach można by zabrać więcej jedzenia niż woda na drogę. Ale też piszesz że trzeba być kreatywnym i cieszysz się że oszczędzasz jadąc przez wsie, a ktoś inny może woli jechać autostradą ale miejsca w samochodzie ma na tyle że może zabrać i ziemniaki i wodę i wiele innych produktów na których "oszczędzi" znacznie więcej ale jedzie w komfortowych warunkach

Ja nie oceniam nikogo, dla mnie wygodnie włączyć tempomat zadać prędkość i jeszcze najlepiej jechać za kimś bo wtedy auto jedzie praktycznie samo, wystarczy trzymać rękę na kierownicy. Dlatego napisałem że jak jest autostrada przez całą Słowenię ten objazd jest bez sensu. Ktoś kto jedzie 1 raz może przeczytać i wybrać czy warto czy nie. A na tym forum jest niestety przekonanie że jedyna i słuszna droga to objazd bo trzeba odpocząć od autostrady:)