A jak to jest w Chorwacji i krajach tranzytowych? Szczególnie Słowacji, Austrii, Węgrzech i Szwajcarii.
Będę wdzięczna za każdą informację.
Pozdrawiam. Geograf
.png)
.png)
.png)
geograf napisał(a):Bardzo dziękuję za informację. Niestety, nie wiem czy dotyczy ona też obcokrajowców. Unijna karta parkingowa wygląda nieco inaczej. Czy w Chorwacji jest respektowana? Pozdrawiam serdecznie.
.png)
geograf napisał(a):A co zakazem wjazdu? W Polsce posiadacz karty parkingowej może wjechać wszędzie gdzie jest postawiony zakaz wjazdu, chyba, że pod znakiem napisane jest , że dotyczy również inwalidów. a jak to jest w Chorwacji?
.png)
.png)
.png)
josefoe napisał(a):Chorwacja jest krajem, gdzie posiadacze kart parkingowych mogą czuć się jak w raju. Sam jestem posiadaczem takiej karty i wjeżdżałem samochodem w takie miejsca, gdzie w Polsce byłbym pewnie ukarany mandatem. Piękny widok: Policja kieruje ruchem i nakazuje wszystkim jazdę w prawo /w lewo bulwar nadmorski, Rabac, Istria/ a widząc moją kartę inwalidy policjant wręcz nakazuje mi jazdę w lewo! Byłem mu wdzięczny za ten gest. Tak trzymać! I co ważne: w całej Chorwacji nikt z parkingowych nie żądał zapłaty widząc kartę inwalidy. Tak, w Chorwacji czułem nadopiekuńczość ludzi i za to jestem im niewypowiedzianie wdzięczny! Chorwaci, kocham Was!!!
.png)
.png)
.png)
geograf napisał(a):Ciekawa jestem, czy jest jakaś strona gdzie można przeczytać jakie uprawnienia w tych krajach maja niepełnosprawni.
Pozdrawiam i dziękuję za info.
.png)
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi