Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza motoryzacyjna historia.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
atolek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) atolek » 12.03.2010 18:37

126p biały
126p biały FL alu felgi :):)
Polonez 1500
VW golfII 1,6
Audi 100 2,4 (1986r-do dzisiaj w rodzinie)
Audi 100 2,8 V6
VW golf IV 1,6
Seat Toledo 1,9 TDi

i moja ostatnia największa miłość:

Chrysler Grand Voyager 3,3 V6 benzynka+automat...:)
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2010 09:06

weldon napisał(a):...
A co z Lantrą? To ona ci tak wczoraj kieszeń sczyściła?
...

Tak to ona ;) Klocki się wysypały (przód i tył) - normalna eksploatacja, przegub się skończył - manżeta poleciała ;), łożysko z tyłu po 170 tys to chyba i tak nieźle ;) czyszczenie zacisków hamulcowych, jakieś pół litra oleju, pół litra płynu chłodniczego, końcówka drążka kierownicy... (nasze kochane dziury w asfalcie :evil:) - drogę dojazdową do pracy to mam taką żeby się Terracan przydał ;) Kto jest z Kielc to wie jak wygląda Zagnańska :evil: "slalom specjalny" :evil: rok temu wymieniałem amortyzatory i sprężyny z tyłu bo rozwaliłem właśnie przez dziurę :evil:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.03.2010 09:31

To i tak, nie tak źle. Za same sprężyny z przodu, chyba z dwa miesiące temu,
poszło mi chyba 500 - 600? - nie pamiętam, a teraz mam wrażenie że amorki się sypią.
Drogę sobie wyobrażam. Kanalizację i wodę mi ciągną, to mam krajobraz księżycowy. :evil: :evil: :evil:

A moim pierwszym samochodem, którym próbowałem jeździć była Syrena Bosto,
ale miała za dużo mocy jak dla mnie, dlatego pierwsze prawdziwe jazdy
rozpocząłem dopiero na maluchu z silnikiem 600 ccm. :wink:

cdn.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 09:40

1.Motorynka;
2.F126p;
3.IFA 60;
4.Lublin I;
5.Renault Kango;
6.Hyundai H100 - obecnie;
7.Skoda Oktavia - obecnie.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2010 09:43

weldon napisał(a):....
Tutaj masz historię, opis, pod "serwis" masz "Podstawowe problemy', no i Forum.
...

Byłem, widziałem... każda sroczka własny ogon chwali, a serwisanci o dziwo mogli mi powiedzieć prawdę... podeszli do tematu bardzo obiektywnie. Zawieszenie jak najbardziej w porządku, ale właśnie osprzęt silnika jest do d.... :(, bo nie jest Bosha tylko jakiś inny. Nawet nazwy nie zapamiętałem.
Dzięki
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.03.2010 09:22

Leszek Skupin napisał(a):Taaaaa tak samo z moją Lantrą... potrafili znaleźć opiłki w skrzyni biegów... brrrr. Może jednak trochę przesadzili :?: :roll:

Hehe muszę napisać sprostowanie bo zastosowałem maksymalny skrót myślowy.

Otóż znaleźli opiłki w skrzyni biegów, ale nie w moim samochodzie ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2010 13:38

Leszek Skupin napisał(a):
Otóż znaleźli opiłki w skrzyni biegów, ale nie w moim samochodzie

Opiłki metalu w silnikach, skrzyniach biegów, przekładniach wszelkiego rodzaju to normalny proces zużywania się naszych samochodów. :cry:

Pozdrawiam.

smoki3
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.03.2010 13:55

smoki3 napisał(a):Opiłki metalu w silnikach, skrzyniach biegów, przekładniach wszelkiego rodzaju to normalny proces zużywania się naszych samochodów. :cry:

No pewnie, więcej koni, to i podkowa też może się dostać...

Obrazek

:wink:
andrzej29
Cromaniak

Postnapisał(a) andrzej29 » 27.03.2010 23:13

Junak M10
Honda VF 750 Sabre
Ford Scorpio 2.4 benzyna+gaz
Opel Astra 2.0 Diesel obecnie :wink:
jarku007
Odkrywca

Postnapisał(a) jarku007 » 07.04.2010 11:36

No jak widzę niektórzy mieli dość interesujące doświadczenia z autami .
    Starszyzny rodzinnej pojazdów nie wymieniam którymi smigałem (czasem jeszcze śmigam) - skupię się tylko na własnych :
    Honda CRX 1,6V-tech
    Honda Prelude 2.3 ( ale dość krótko - jedyne bum,bum :oops: )
    Honda Civic 4d 1.6V-tech
    Peugeot Partner 2.0Hdi
    Mazda 5 MZR-CD 2.0Diesel - obecnie od kilku lat .
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 07.04.2010 12:03

wszystkiego wymieniac nie bede ale widze ze jak wpisze

Jawke 50-tke i Maluszka to oryginalny nie bede :wink:
mottom
Cromaniak

Postnapisał(a) mottom » 07.04.2010 13:00

Moja historyjka :D :

Pierwsze auto w rodzinie to Syrena 105 (dźwignia zmiany biegów w kierownicy). Dwójka z reguły nie wchodziła, więc z jedynki trzeba było przerzucić od razu na trójkę. Po kilku latach jedynka się "wyłamała" więc (dwójka z reguły nie wchodziła :wink: :roll: ) trzeba było ruszać z trójki. Gaz w podłogę, chmura dymu, rura i ..... pyrpyrpyr (najgorsze było ruszanie ze świateł pod górkę :evil: :? ). Każdy wyjazd do rodziny kończył się ustawianiem zapłonu przy pomocy lampy stroboskopowej (wtedy nie wiedziałem co to jest, ale fajnie było się przyglądać jak miga :D )

Pierwszym moim własnym pojazdem silnikowym był Romet Ogar 205 (nówka) kupiony przez dziadków jak tylko zrobiłem kartę motorowerową. Zmieniłem zębatkę na mniejszą (od komara) i "leciał" 55 km/h, ale jak kogoś chciałem przewieźć (np babcię) to trzeba było się odepchnąć żeby ruszył :(

W czasie gdy robiłem prawo jazdy, mieliśmy w domu dwa auta - zaporożec oraz polonez 1,6 (nówka na talon 8) ). Zaporożec miał być docelowo mój, lecz rdza zjadła prawie całe podwozie (silniczek chodził pięknie, prawie jak w garbusie ....... :roll: :oops: ).
Zaporożca nie dostałem (poszedł do ludzi), a na utrzymanie (serwisowanie itp) poloneza nie było mnie (niepracującego ucznia) stać. Kupiłem od wujka Jawę CeZet 350 1982r (do dzisiaj na chodzie, chociaż lakier był wymieniany dwukrotnie :wink: ). Zbiornik paliwa (9 litrów !!!) opróżnia się po niecałych 100 km :evil: - wujek mechanik rozwiercił cylindry :idea: (sprzęt przyśpiesza dość żwawo i niejeden na nowszym jednośladzie zostaje w tyle na światłach :P ).

Jak założyłem rodzinę to niezbędne stały się 4 kółka - dostałem od rodziców Cinquecento 700 (kupione/wylosowane jeszcze w AutoTak - pamięta ktoś te systemy argentyńskie? :evil: )

Po trzech latach (jak urodził się szkrab) sprzedałem CC i kupiłem Mondeo 1,6 kombi LPG 1998r. Od tego czasu mam przekonanie, że "gaz to zło" :twisted: . Auto duże, pojemne, wygodne, byle nie ten gaz!!!. Sprzedałem, i kupiłem Toyotę Corollę 1,4 2003r. Mam ją do dzisiaj i serce mi sie kraje jak żona napomina o sprzedaży - auto jak dla mnie NIEDOZAJECHANIA (żona chce RAV4, a ja też trochę tęsknię za większym bagażnikiem na dalsze wyjazdy - zwłaszcza, że kolejne "małe" w drodze 8) :wink: ).

Jednak i tak najlepsze auto jakiem miałem (i mam) to samochód służbowy :idea:
masmedia
Cromaniak

Postnapisał(a) masmedia » 08.07.2010 19:55

Chciałam troszkę nie na temat ale żeby nikt mi nie zarzucił ...
Od dzieciństwa pierwsze samochody to fiaty 126 - mieliśmy tych maluchów chyba ze 4 :) Pamiętam te podróże maluchem do babci ... :) Potem nastąpił przełom i mój tatuś przesiadł się na skodę felicję a teraz jeździ fabią.

My zaś z moim małżonkiem zaczynaliśmy od VW golfa potem było nowe Renault Megane a teraz Renault Laguna, które aktualnie mamy zamiar sprzedać - i tu moja prośba ( na pewno jesteście zorientowani lepiej niż ja)

Proszę o linki do najbardziej znanych i popularnych stron gdzie mogę umieścić darmowo ogłoszenie o sprzedaży.
Z góry dziękuję :)
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 08.07.2010 21:03

Polonez FSO 1500 - więcej się leżało pod nim niż jeżdziło ,ale wspominam go miło jako moje pierwsze auto.
VW Golg II - rewelacja , auto nie do zdarcia.
Audi 80 B 4 - ten samochód wspominam najgorzej - totalna porażka
Peugeot Partner 1,4 b
Peugeot Partner 2,0 HDI
Peugeot Partner Teppe 1,6 HD 110 Km ( w końcu coś nowego z salonu)
.....i następny pewnie też Peugeot Partner - - nowszy
chociaż po cichu marzę o Peugeot 4007. :wink:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 08.07.2010 21:09

masmedia napisał(a):Proszę o linki do najbardziej znanych i popularnych stron gdzie mogę umieścić darmowo ogłoszenie o sprzedaży.
Z góry dziękuję :)

http://www.gratka.pl/
http://www.anonse.pl/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nasza motoryzacyjna historia. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone