Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza motoryzacyjna historia.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.07.2010 12:17

Serce w pasy napisał(a):Przed zakupem spytaj swojego mechesa, czy jest sens kupować używaną, coś mi się o uszy obiło, że pompy nie powinno się używanej zakładać. Ale może to w innym samochodzie było. Spytaj

Nie żartuj 8O nówka ok 9 kPLN 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2010 12:20

Leszek Skupin napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Przed zakupem spytaj swojego mechesa, czy jest sens kupować używaną, coś mi się o uszy obiło, że pompy nie powinno się używanej zakładać. Ale może to w innym samochodzie było. Spytaj

Nie żartuj 8O nówka ok 9 kPLN 8O

Spytaj, bo coś mi chodzi po głowie, że ciężko ustwić pompę z innego woza, dlatego się regeneruje. Na pompach się nie znam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.07.2010 23:16

Odnośnie pompy wtryskowj, to mając obecnie 2 diesle i przedtem tez mając diesle, musże powiedzieć, ze najwięcej zależy od stanu pompy (również używanej) ale najwięcej od tego, na kogo i gdzie trafimy.
W miastach większe serwisy drogo sobie każą płacić, ale poza miastami są czasami firmy wyspecjalizowane tylko w układach wtryskowych i takie warsztaty moga się okazać najlepsze.
Dopiero odebrałem Berlingo po uszczelnianiu, ale oprócz uszczelnienia, wymiany wszystkich uszczelek, dostałem kilka nowych elementów (cięgna, metalowe sprężyny, wężyki) w miejsce starych i mocno zużytych.
Za całość...200 Zł. Ale najlepsze było jak zajrzałem potem pod maskę!
Nie poznałem własnego silnika i całej komory!
Oni wzięli i umyli wszystko. Zrobili to tak dobrze, że niektóre części teraz wyglądają jak nowe, ale nie wiem sam co wymienili, a co tak dobrze umyli... 8O :lol:
Pierwszy raz odebrałem tak umyte auto z warsztatu....
szok!
Gdzie indziej to ci jeszcze ubrudzą, a tu taki miły prezent... 8O :D
Znajomym tak ustawili pompę, że "zalewała" zamiast wtryskiwać...
Jednak przed wizytą w tym "moim" serwisie wpierw zasięgnąłem opini u 2 mechaników i zgodnie mi polecili właśnie ten opisany serwis, gdzie byłem.
Przy okazji dowiedziałem się, że jedne pompy będąc nieszczelne się zapowietrzają, a inne nie (specyfika konstrukcji), więc da się normalnie jeździć- bez paniki i komplikacji.

Btw. skoro o autach i tak się wszyscy chwalą (te Komary to widzę u Cromaniaków cała historia jest.... :) :lol: :wink: ) to ja tylko napomknę, że upodobałem sobie germańskie wyroby motoryzacyjne.
Ale najpierw i tak był ...Fiat.
Maluch.
Potem Niemcy.
Opel Cadett 1.6i
Golf II TD
W międzyczasie pojawił się niezwykle pakowny Wartburg Kombi. :lol:
Potem znowu Fiacik, tyle że włoski- Diesel- nim to właśnie objechałem niemal cała Europę oprócz Skandynawii. Ponieważ przywiązuję się do swoich aut, służyła mi jeszcze do 2006r.
W międzyczasie skórzana Croma 2.0- niestety zaraz skradziona...
Potem Audi A4 (pierwsza miłość - do dzisiaj), VW Pasek B5 1.8 (podarowany ojcu), Audi A4 T, Citroen Berlingo (obecnie) i na kuniec VW Transporter T4, używany w wakacje jako taki "para-camper".
Aha....
A w garażu stoi jeszcze coś takiego, co nazywa się Ogar. :lol: :wink:
Ale ani nie szczeka ani nie warczy. Stoi. :) :wink:

Pozdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2010 23:30

Fatamorgana napisał(a): Ale najlepsze było jak zajrzałem potem pod maskę!
Nie poznałem własnego silnika i całej komory!
Oni wzięli i umyli wszystko. Zrobili to tak dobrze, że niektóre części teraz wyglądają jak nowe, ale nie wiem sam co wymienili, a co tak dobrze umyli... 8O :lol:
Pierwszy raz odebrałem tak umyte auto z warsztatu....
szok!

Ten środek, który czyni takie cuda nazywa się Dimer, dwuskładnikowy silnie żrący :lol: Rozcienczasz go wg instrukcji. Pryskasz spryskiwaczem do kwatów, czekasz 5-10 minut(zależy od stopnia zagnojenia silnika) spłukujesz karcherem i masz efekt jak opisałeś.

PS. Diesle można myć śmiało(polecam na zapalonym silniku)

Beznyniaki - trzeba umieć, tzn trzeba wiedzieć co zasłonić folią i szczelnie zakleić taśmą samoprzylepną(wrażliwe elementy)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2010 22:31

Niech Ci będzie, że Dimer, ale... biega o to, że im się chciało umyć dokładnie. Bardziej dokładnie niż można by się spodziewać... :lol: :) :wink:
P.S.
Sprawdzałem wszystko- Dimer nic nie (wy)zeżarł. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2010 22:36

Fatamorgana napisał(a):Niech Ci będzie, że Dimer, ale... biega o to, że im się chciało umyć dokładnie. Bardziej dokładnie niż można by się spodziewać... :lol: :) :wink:
P.S.
Sprawdzałem wszystko- Dimer nic nie (wy)zeżarł. :wink:

On żre tylko brud i skórę ludzką :D

Kwas jakiś.
franko
Cromaniak
Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 04.11.2010 11:59

Skromnie:
1952 - rowerek trzykołowy
1956 - rowerek młodzieżowy ( na I Komunię)
1962 - rower wyścigowy zdałem do liceum
1978 - Fiat 126p nówka, zielony
1980 - fiat 126p nówka, żółty ( kiepski egzemplarz)
1982 - zastawa 1100p, orange z giełdy na Okęciu
1986 - fiat 126p biały pożyczony od teścia
1987 - Łada Samara 1100, biała z giełdy na Bemowie
1992- Nissan Sunny granat metalic nówka z salonu ( auto rewelka wersja podstawowa)
2000 - 2002 Fiat 125p!!!! Beż za 500zł!!! Nowe gumy więcej warte od auta!! Sprzedany za 250zł brał udział w wyścigach pod Kielcami!!!!!
2002-2004 bez auta ( pożyczki od córki)
2004 - Nexia używana, zielona ( wersja niemiecka z klimą i pełną elektryką)
2008 - Opel Vectra, zielny metalic używany sprowadzony z salonu opla w Niemczech, pełna wersja ( wyposażenie omegi)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.12.2010 15:58

damiangres napisał(a):...
8. SUzuki GSX1300R
i już chyba babusa zostanie, bo rzadko co może mnie teraz zadziwić :)
pozdrawiam
--
damian

Ile TO pojedzie :?: 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.12.2010 16:09

Leszek Skupin napisał(a):Ile TO pojedzie :?: 8O

Dużo...
Przez pewien czas reklamowany jako najszybszy drogowy (cywilny).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.12.2010 18:22

Lesiu, tyle że jak On wrzuca 2 to Ty masz koniec możliwości auta :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.12.2010 08:34

Rysio napisał(a):

Rysiu, tyle, że jak ja zapnę reduktor to żeby ich 10-ciu było to gumy spalą a nie pociągną mnie ot różnica :lool:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 03.12.2010 14:41

Duzio, baldzo duzio. Mówią, że ponad czysta :) Na razie na żywo przetestowane ok. 280 :)
Ale w tej chwili trwa przebudowa na bardziej ucywilizowaną turystyczną wersję.
Aha, najlepsze w tym wszystkim wcale nie jest v max - ale wykop :) Cuuudo
pozdrawiam
--
damian
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 03.12.2010 14:59

Rysio napisał(a):

No taaak średnio - do 130 na jedynce ciągnie, więc chyba na dwójkę Leszek się załapie? ;)
pozdrawiam
--
damian
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.12.2010 15:03

No może, ale tylko do jej wbicia i puszczenia sprzęgła :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.12.2010 15:56

A żeście się zawzięli na porównywanie ciągnika ze ścigaczem :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nasza motoryzacyjna historia. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone