Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Pag przez Ljubljane i Rijeke ??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechud
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechud » 29.04.2009 13:32

Witam,
Chciałbym się Szanownych i doświadczonych Kolegów zapytać czy trasa na Pag przez Ljubljane i Rijekę zamiast przez Zagrzeb ma sens? Ilość km wg viamichelin jest większa o 50, czas podróży też porównywalny.
Przez Słowenię jedzie się wtedy autostradą i chociaż człowiek wie za co płaci te 35 euro. Jak wygląda trasa przez Chorwację w tym przypadku?
Autostrad już wtedy na tym odcinku raczej nie uświadczę, prawda?

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.04.2009 13:38

Absolutnie moim zdaniem nie ma sensu jechać inaczej jak przez Zagrzeb.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.04.2009 19:44

JacYamaha napisał(a):Absolutnie moim zdaniem nie ma sensu jechać inaczej jak przez Zagrzeb.

I tutaj sioę z kolegą nie zgodzę :)
Dwa lata temu sobota - końcówka czerwca - stoję w okolicach Ptuj w korku już 3 godziny i zero szans na jazdę... Masakra.

Ku zdumieniu całej ferajny na pokładzie - zawrót i pomykam w stronę Mariboru - wszyscy w ryk : CO ROBISZ !!!!

Po 5 godzinkach jazdy przez Lubljanę i Rijekę , gdzy już siedziałem na tarasie na Rabie całuski od wszystkich mnie mile łaskotały :) Może bym do Zagrzebia w tym samym czasie dojeżdżał :)

Wszystko zależy od dnia i natężenie ruchu...

Teraz już mniej optymistycznie... Na Pag jest jednak ciut dalej...
lechud
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechud » 29.04.2009 19:56

No nic. Opinie 50 na 50. Sam jeszcze nie wiem jak pojadę.
Dzięki za odpowiedzi :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.04.2009 20:13

lechud napisał(a):No nic. Opinie 50 na 50. Sam jeszcze nie wiem jak pojadę.

To też zależy dokąd na ten Pag jedziesz...
Jeśli będziesz przeprawiał się promem z Prizny.. to może i jest sens...Ale jeśli planujesz jechać mostem, to ja bym się przezLjubljanę nie bawiła.. bo potem w Hr masz nie za bardzo drogi (a i ta końcówka w slo... do samej Rupy koszmar)...Rijeka w sezonie - "drogowy koszmar"...
Winietkowe drogi slo można ominąć... i nie płacić wcale
Jeśli w planach paški most, to tylko Dalmatina czyli A1.. za tunelem sv.Rok (ważne: w tym roku obydwa tunele od czerwca juz dwunitkowe, więc korków nie będzie!) będzie zjazd na Pag...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 29.04.2009 20:29 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 29.04.2009 20:20

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
lechud napisał(a):No nic. Opinie 50 na 50. Sam jeszcze nie wiem jak pojadę.

To też zależy dokąd na ten Pag jedziesz...
Jeśli będziesz przeprawiał się promem z Prizny.. to może i jest sens...Ale jeśli planujesz jechać mostem, to ja bym się Ljubljanę nie bawiła.. bo potem w Hr masz nie za bardzo drogi (a i ta końcówka w slo... do samej Rupy koszmar)...Rijeka w sezonie - "drogowy koszmar"...
Winietkowe drogi slo można ominąć... i nie płacić wcale
Jeśli w planach paški most, to tylko Dalmatina czyli A1.. za tunelem sv.Rok (ważne: w tym roku obydwa tunele od czerwca juz dwunitkowe, więc korków nie będzie!) będzie zjazd na Pag...
Pozdrawiam

Również wydaje mi się, że to lepsze wyjście - zjazd Posedarje i droga do mostu dobra w wielu miejscach nowa. Pozdrawiam!
lechud
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechud » 30.04.2009 06:14

Jadę konkretnie do Novalji. Wyjazd 14.06. Na Pag raczej promem się będę przeprawiał.
Skoro mówicie, że droga przez CRO nie będzie raczej ideałem to chyba jednak zdecyduję się wybrać tradycyjny wariant bez kombinacji.
Dziękuję za wskazówki.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.04.2009 10:04

lechud napisał(a):Jadę konkretnie do Novalji. Wyjazd 14.06. Na Pag raczej promem się będę przeprawiał.
Skoro mówicie, że droga przez CRO nie będzie raczej ideałem to chyba jednak zdecyduję się wybrać tradycyjny wariant bez kombinacji.
Dziękuję za wskazówki.

Tak sobie myślę... mimo, że Novalja (niby promem najbliżej), polecam most. Z A1 to najprostrzy wariant, a drogi na Pagu są naprawdę w porządku.
Pozdrawiam
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 30.04.2009 19:36

Z Lubina najlepiej przez Czechy, Austrię. Autostradami w Austrii aż do Klagenfurtu, później albo na tunel KARAWANKEN (dojazd do Villach) albo jak kto woli skrótem na LOIBL (z Klagenfurtu) - w Słowenii wskakuje się na autostradę przed Kranj.
W Słowenii autostradą aż do Postojnej, a od granicy z Chorwacją jest autostrada aż za Krk, dopiero dalej są zwykłe drogi, ale można też pokusić się przez przełęcz w Senj by dojechac do autostrady A1 i nią aż pod Zadar.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.04.2009 20:39

Knicz Mirosław napisał(a):Z Lubina najlepiej przez Czechy, Austrię. Autostradami w Austrii aż do Klagenfurtu, później albo na tunel KARAWANKEN (dojazd do Villach) albo jak kto woli skrótem na LOIBL (z Klagenfurtu) - w Słowenii wskakuje się na autostradę przed Kranj.
W Słowenii autostradą aż do Postojnej, [...]

i na Postojnej autostrada się kończy.. a potem 40 km koszmaru do Rupy...

Knicz Mirosław napisał(a): [...] a od granicy z Chorwacją jest autostrada aż za Krk, [...].

To nie jest autostrada. Autostrada tylko do Rijeki, potem droga szybkiego ruchu - Jadranka...
Pozdrawiam
lechud
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechud » 04.05.2009 12:32

Przyglądam się trasie i wariant z A1 i wjazd mostem wygląda całkiem interesująco. Biorąc pod uwagę prędkości autostradowe to czasowo wyjdzie chyba podobnie jak z trasą przybrzeżną i później przeprawą promem .

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone