nazwa szczypiorniak wywodzi sie od szczypania
Kalisz z tym nie ma nic wspólnego
tam nie umieją grać w ręczną
Bliżej bałtyku, w Koszalinie jest wylęgarnia talentów
tam dobrze grają w ręczną
jak dorastają te talenty to jadą w świat
.png)
Maciej napisał(a):e.zetka napisał(a):No zasady były inne.
A dokładnie z nazwą było tak:
"W czasie I wojny światowej znajdował się tu obóz dla internowanych żołnierzy Legionów Polskich, w którym niemieccy strażnicy nauczyli grać w piłkę ręczną polskich jeńców. Właśnie tą drogą ta dyscyplina sportowa została spopularyzowana w Polsce i stąd jej potoczna nazwa – szczypiorniak. W 1918 stacjonował tutaj kaliski Batalion Pograniczny odgrywający znaczącą rolę w wyzwalaniu południowej Wielkopolski."
Czy mi się wydaje i Ewcia podpiera się wiedzą znanego kieleckiego kibica ręcznej Witka Z. , nie mylić z Witem Ż.![]()
![]()
![]()
A Kalisz to żadna Wielkopolska to cebulorze są
.png)
Maciej napisał(a):e.zetka napisał(a):No zasady były inne.
A dokładnie z nazwą było tak:
"W czasie I wojny światowej znajdował się tu obóz dla internowanych żołnierzy Legionów Polskich, w którym niemieccy strażnicy nauczyli grać w piłkę ręczną polskich jeńców. Właśnie tą drogą ta dyscyplina sportowa została spopularyzowana w Polsce i stąd jej potoczna nazwa – szczypiorniak. W 1918 stacjonował tutaj kaliski Batalion Pograniczny odgrywający znaczącą rolę w wyzwalaniu południowej Wielkopolski."
Czy mi się wydaje i Ewcia podpiera się wiedzą znanego kieleckiego kibica ręcznej Witka Z. , nie mylić z Witem Ż.![]()
![]()
![]()
A Kalisz to żadna Wielkopolska to cebulorze są
.png)
.png)
.png)
e.zetka napisał(a):Nie wiem, czy zadziała dzisiajJakiegoś innego rozluźniacza chyba spróbuję
.png)