Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój mandarynkowy Dubrownik

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.04.2025 08:13

te kiero napisał(a):Pasjaca jak najbardziej do większego odkrycia, piękności, zimą nie traci na uroku; gdzieś w ostatnich latach się przewinęła, nie wiem czy w Crokonkursie, ale w relacji to nie pamiętam.
Coraz mniej osób pisze relacje, zwłaszcza z Chorwacji....
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 02.04.2025 13:29

Maslinko - śniadanie i kawa z takim pogledem jest warte każdych pieniędzy. :hearts: W Cro zawsze jest to moja ulubiona część dnia i czekam na to cały rok :spoko: 8)
A o tej plaży pisała na pewno kiedyś Mysza73 :tak: Jest piękna :zeby:
Udała Wam się pogoda, wcale nie widać, że to grudzień :serduszka:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2025 16:53

Kapitańska Baba napisał(a):Plaże pod wysokimi klifami są bardzo fajne :serduszka:

Bardzo fotogeniczne, ale niestety wąskie. W sezonie na Pasjačy są tłumy, mimo tego, że kawałek trzeba przejść, żeby tam dotrzeć.

piotrf napisał(a):Nam również po przyjeździe na miejsce adrenalina nie pozwala spać , jeżeli wcześniej nie zrobimy rozpoznania w terenie :mg: , huśtawce mikołajowej Coca Coli też bym zapewne nie odpuścił :sm: , a wieczorny Dubrownik ma swój urok . . .

Podczas poprzedniego sylwestrowego wyjazdu, zaraz po przyjeździe do Splitu, kiepsko się czułam i tylko dlatego od razu nie pobiegliśmy do Pałacu Dioklecjana. Tym razem nic nie mogło nas powstrzymać :D

Cieszę się, że jesteś, Piotrze :D

mchrob napisał(a):Widok z balkonu warty ceny za apartament.

Balkon i widok z niego najlepszy ze wszystkich naszych chorwackich (i nie tylko chorwackich) apartmanów :D Na Šolcie mieliśmy kiedyś super taras, z którego podziwialiśmy piękne zachody słońca, ale nie był on prywatny, więc ten w Dubrowniku zdecydowanie wygrywa.

megidh napisał(a):Kilka dni mnie nie było na Forum, a tutaj już 3 strony nowej relacji.
Lecisz Maslinko jak burza.

Witaj, Gosiu! :D Tak, na razie siłą rozpędu... ;)

megidh napisał(a):Niesamowite, jaką mieliście świetną pogodę w środku zimy.

Nie przestaje nas to dziwić ;) Dobrze, że pojechaliśmy tak bardzo na południe. W tym samym czasie, w okolicach Szybenika, było zdecydowanie bardziej pochmurno i o kilka stopni chłodniej. (Codziennie śledziliśmy prognozy pogody.)

te kiero napisał(a):Pasjaca jak najbardziej do większego odkrycia, piękności, zimą nie traci na uroku; gdzieś w ostatnich latach się przewinęła, nie wiem czy w Crokonkursie, ale w relacji to nie pamiętam.

Są jeszcze miejsca w Chorwacji nieopisane na forum ;)

W przypadku Pasjačy akurat myślę, że Agus78 ma rację - też wydaje mi się, że widziałam tę plażę u Myszy :D Natomiast w najbliższych odcinkach pokażę miejsca w rejonie Konavle, które są mało popularne.

piekara114 napisał(a):
Coraz mniej osób pisze relacje, zwłaszcza z Chorwacji....

Wciąż jestem w tym temacie niezmordowana :mg: :lol:

agus78 napisał(a):Maslinko - śniadanie i kawa z takim pogledem jest warte każdych pieniędzy. :hearts: W Cro zawsze jest to moja ulubiona część dnia i czekam na to cały rok :spoko: 8)

Podczas letnich wakacji nie wyobrażam sobie jedzenia śniadania pod dachem. Obowiązkowo musi być na balkonie albo w ogródku :D
Natomiast nie spodziewałam się, że zimą też tak będzie :mg: Obawialiśmy się, że raczej "nie wykorzystamy" balkonu należycie, a tu niespodzianka :chytry: :mg:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.04.2025 17:50

piekara114 napisał(a):Coraz mniej osób pisze relacje, zwłaszcza z Chorwacji....

Czyń swoją powinność ;) albo I kto to mówi :tak:

Ja na pewno napiszę po następnym razie 8)

maslinka napisał(a):

Są jeszcze miejsca w Chorwacji nieopisane na forum ;)

A no są, jasne, ale Pasjaca takim nie jest, może w tej nazwie opisana to tak, ja użyłem innego określenia na początku: Konavoskie Stjene, które już wiele razy pojawiło się -jak pamiętam - na forum. Inaczej bym tego miejsca rejczel nie znał.

Ale mega fajnie, że odświeżyłaś :plusone:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2025 18:11

te kiero napisał(a):
piekara114 napisał(a):Coraz mniej osób pisze relacje, zwłaszcza z Chorwacji....

Czyń swoją powinność ;) albo I kto to mówi :tak:

Pogrzebałam trochę na forum i Beata akurat pokazywała plażę Pasjača w swojej relacji z 2015 roku :):
post1612032.html#p1612032

Jest też taki wątek:
klify-chorwacji-konavoske-stijene-t13800.html

te kiero napisał(a):
maslinka napisał(a):Są jeszcze miejsca w Chorwacji nieopisane na forum ;)

A no są, jasne, ale Pasjaca takim nie jest, może w tej nazwie opisana to tak, ja użyłem innego określenia na początku: Konavoskie Stjene, które już wiele razy pojawiło się -jak pamiętam - na forum. Inaczej bym tego miejsca rejczel nie znał.

Tak, wiem, że ta plaża do nich nie należy i że została na forum opisana :) Pamiętałam Myszę, ale teraz nie mogę jej znaleźć... Jak się okazuje, jest tego więcej :D I bardzo dobrze.

Konavoske Stijene to nazwa klifów w tej części wybrzeża, a Pasjača to ta konkretna plaża :) A jest też np. Radovčići - głównie wielkie głazy, choć otoczenie piękne.

Pasjača kilka/kilkanaście lat temu była podobno sporo szersza. Jednak osuwanie się ziemi i spadające fragmenty skał zrobiły swoje i teraz plaża jest w dwóch, znacznie węższych niż kiedyś, "kawałkach".
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.04.2025 20:28

Pasjača była w planach nie raz, ale nigdy nie udało się mi tam dotrzeć. O tej porze roku wydaje się jeszcze piękniejsza i bezludna.

Patrzę w kalendarz na grudzień i coś czuję, że trzeci pobyt będzie jeszcze dłuższy :piwo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2025 20:56

ziemniak napisał(a):Pasjača była w planach nie raz, ale nigdy nie udało się mi tam dotrzeć. O tej porze roku wydaje się jeszcze piękniejsza i bezludna.

Prawie bezludna (tak kadrowałam). Bardziej bezludne są zatoczki, do których dopływamy kajakiem w szczycie sezonu ;) Na początku była jedna para, ale szybko się zwinęli. Przyszło troje Słoweńców, którzy się kąpali 8) Byli dobrze przygotowani - mieli hotelowe szlafroki, które włożyli od razu po wyjściu z wody :D

ziemniak napisał(a):Patrzę w kalendarz na grudzień i coś czuję, że trzeci pobyt będzie jeszcze dłuższy :piwo:

:lol:
Tym razem też miałam więcej wolnego niż 9 dni 8) Niestety, mój mąż ma tylko 26 dni urlopu...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.04.2025 22:16

Ja mam ze 400 dni zaległego. Będzie z tego gruby hajs :tak: 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2025 08:17

maslinka"]
Kapitańska Baba napisał(a):Plaże pod wysokimi klifami są bardzo fajne :serduszka:

Bardzo fotogeniczne, ale niestety wąskie.

Dla mnie właśnie w tym ich cału urok - bardzo wąsko, człowiek stoi właściwie pod samą pionową ścianą - czuć wtedy ogromną potęgę Natury :hearts:

piekara114 napisał(a): Coraz mniej osób pisze relacje, zwłaszcza z Chorwacji....

Pisałam tyle lat ale co poradzić, że po takim czasie trochę przypadkiem znalazłam swoje miejsce na ziemi i nie jest to Cro? :rotfl:
Czasem nawet po długim związku człowiek zakocha się od pierwszego wejrzenia :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.04.2025 13:59

Marlowe1994 napisał(a):Ja mam ze 400 dni zaległego. Będzie z tego gruby hajs :tak: 8)

Jeżeli możesz dostać kasę, a nie musisz "wybierać" urlopu, spoko. Chociaż wyjazd, który trwa ponad rok, też nie byłby zły :mg:

Kapitańska Baba napisał(a):
maslinka"]

Bardzo fotogeniczne, ale niestety wąskie.

Dla mnie właśnie w tym ich cału urok - bardzo wąsko, człowiek stoi właściwie pod samą pionową ścianą - czuć wtedy ogromną potęgę Natury :hearts:

To prawda! :D Lubimy pływać kajakiem pod klifami 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.04.2025 18:51

29 grudnia (niedziela): Sokol grad

Po plażowaniu obowiązkowo trzeba trochę pozwiedzać ;) Bierzemy na celownik twierdzę Sokol grad. Nadal jesteśmy w rejonie Konavle.

2024-12-29-13h08m29.JPG

Trzeba tu uważać na żółwie ;):

2024-12-29-13h12m40.JPG

Cyprysy:

2024-12-29-13h17m51.JPG

masliny :mg::

2024-12-29-13h18m40.JPG

i Maslinka ;):

2024-12-29-13h21m03.jpg

Za mną świetnie położony Sokol grad:

2024-12-29-13h21m39.JPG

2024-12-29-13h21m19.JPG

Twierdzę "atakujemy" od strony cmentarza:

2024-12-29-13h24m06.JPG

2024-12-29-13h24m53.JPG

W sezonie wejście to wydatek 10 euro od osoby, poza sezonem - 5 euro. A dzisiaj wchodzimy za free, bo okazuje się, że jest dzień otwartych drzwi ;), o czym informuje nas sympatyczny pan w kasie 8) Faktycznie, są otwarte :lol::

2024-12-29-13h25m10.jpg

2024-12-29-13h27m17.jpg

O Sokol gradzie opowiadał w jednym ze swoich filmów sam Robert Makłowicz :mg: Nie wiadomo dokładnie, kiedy twierdza została zbudowana. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z 1373 roku, ale znaleziska archeologiczne potwierdzają, że w tym miejscu znajdowała się warownia pamiętająca czasy Cesarstwa Rzymskiego. Można nawet zobaczyć starożytne kule do katapulty:

2024-12-29-13h27m53.JPG

2024-12-29-13h28m16.JPG

2024-12-29-13h28m28.JPG

Nie do końca dowierzam, że są one aż tak stare...

W XV wieku Sokol grad był własnością braci Sanković, którzy zagarnęli region Konavle (mimo protestów ze strony Ragusy). Mapa z tamtych czasów:

2024-12-29-13h45m06.JPG

Niewiele widać ;)

Eksponatów nie jest zbyt wiele, ale trochę zobaczyć można:

2024-12-29-13h45m00.JPG

2024-12-29-13h42m00.JPG

To przedmioty znalezione na miejscu lub w najbliższej okolicy oraz współczesne wytwory lokalnych rzemieślników i artystów.

Najważniejsze są oczywiście widoki z twierdzy:

2024-12-29-13h33m05.jpg

i flaga :D:

2024-12-29-13h33m45.JPG

2024-12-29-13h33m55.jpg

Można chodzić po murach, wychodzić na baszty:

2024-12-29-13h35m23.JPG

2024-12-29-13h31m43.jpg

Przyjrzeć się armatom:

2024-12-29-13h38m08.JPG

albo cyprysom :D:

2024-12-29-13h36m35.JPG

Co kto woli :mg:

W drugiej połowie XVII wieku tereny te nawiedziło silne trzęsienie ziemi, które poważnie uszkodziło Sokol grad. Na szczęście w 1966 roku Stowarzyszenie Przyjaciół Zabytków Dubrownika zaczęło odbudowywać twierdzę. Obecnie, jak widać, jest ona w całkiem niezłym stanie :D

2024-12-29-13h50m52.JPG

Widok na cmentarz, obok którego zaparkowaliśmy:

2024-12-29-13h38m55.JPG

I na koniec odcinka - dwa gołąbki "ustrzelone" (aparatem 8)) na murach :mg::

2024-12-29-13h51m31.JPG

A może jeden w lustrze :?: :chytry: ;)

Sokol grad zdecydowanie na plus :D Chodząc po twierdzy, można zajrzeć w wiele zakamarków. Do oglądania jest więcej niż sądziłam. Celowo nie pokazuję wszystkiego, żebyście mieli niespodziankę :D

Lecimy dalej, a dokąd? :chytry: Napiszę w następnym odcinku :D :D :D
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 04.04.2025 14:42

Zapachniało mandarynkami :)
Klimatyczny ten Wasz sylwestrowy Dubrownik!
W tym roku po raz pierwszy miałam okazję jeszcze w styczniu liznąć trochę świąteczno-karnawałowych dekoracji na zadarskiej starówce,nie napiszę,że atmosfery,bo spacerowaliśmy praktycznie sami! Niesamowitych wrażeń dopełniał dźwięk dzwonów i koncertu organowego w zamkniętej katedrze św. Anastazji i ogólnie muszę przyznać,że zimowa Chorwaja jest zaskakująco-czarująca 8)

Świetna pogoda i pogledy!
Będę jak zwykle niesystematycznie zaglądać :chytry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.04.2025 18:45

croktoś napisał(a):Zapachniało mandarynkami :)
Klimatyczny ten Wasz sylwestrowy Dubrownik!

Witaj! Mandarynki i sylwester to całkiem udane połączenie :D

croktoś napisał(a):W tym roku po raz pierwszy miałam okazję jeszcze w styczniu liznąć trochę świąteczno-karnawałowych dekoracji na zadarskiej starówce,nie napiszę,że atmosfery,bo spacerowaliśmy praktycznie sami! Niesamowitych wrażeń dopełniał dźwięk dzwonów i koncertu organowego w zamkniętej katedrze św. Anastazji i ogólnie muszę przyznać,że zimowa Chorwaja jest zaskakująco-czarująca 8)

O tak, potrafi zaczarować :hearts:

croktoś napisał(a):Świetna pogoda i pogledy!

Z pogodą to u nas chyba na przekór i zazwyczaj nietypowo. W Hiszpanii (przełom marca i kwietnia) codziennie nam padało (w Walencji uznawanej za jedno z najbardziej słonecznych miast w Europie), a w Cro mamy prawie lato zimą ;)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.04.2025 08:55

Krajobrazy też niczego sobie. Gdyby niektóre drzewa bez liści to ciężko byłoby rozpoznać, że to zima.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.04.2025 10:43

ziemniak napisał(a):Krajobrazy też niczego sobie. Gdyby niektóre drzewa bez liści to ciężko byłoby rozpoznać, że to zima.

To prawda. A po cyprysach nie widać, jaka to pora roku ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Mój mandarynkowy Dubrownik - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone