Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat- Słowacja

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.12.2008 19:25

caal napisał(a):A jeśli faktycznie okaże się, że policjant celowo wpisał zły nr konta, żeby Ci ten mandat odpuścić, a Ty rozkręcając akcję w konsulacie spowodujesz, że go ukarzą?

To nie tak. Na blankiecie mandatu ( tym niby co miałem zaplacic przez internet) nie ma pozycji o nr konta - tym samym nie ma podanego tego numeru.
Natomiast na - jakby dowód wpłaty na poczcie- jest juz wszystko naniesione drukiem maszynowym.
Problem w tym, że (chyba) w miejsce czterech okienek pustych należało wpisać jakieś cyfry. Przecież nr rachunku bankowego jest dłuższy.

Zaraz sprobuję zrobić zdjęcie temu "cuś" i wkleję.

[img][img]http://images37.fotosik.pl/36/74d7ebf4fb0d567cm.jpg[/img][/img]

Jak mam to teraz zapłacić ???? Chyba jednak policjant "odwalił" lipę lub ja niekumaty.
pzdr.
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 02.12.2008 20:02

woka napisał(a):
caal napisał(a):A jeśli faktycznie okaże się, że policjant celowo wpisał zły nr konta, żeby Ci ten mandat odpuścić, a Ty rozkręcając akcję w konsulacie spowodujesz, że go ukarzą?

To nie tak. Na blankiecie mandatu ( tym niby co miałem zaplacic przez internet) nie ma pozycji o nr konta - tym samym nie ma podanego tego numeru.
Natomiast na - jakby dowód wpłaty na poczcie- jest juz wszystko naniesione drukiem maszynowym.
Problem w tym, że (chyba) w miejsce czterech okienek pustych należało wpisać jakieś cyfry. Przecież nr rachunku bankowego jest dłuższy.

Zaraz sprobuję zrobić zdjęcie temu "cuś" i wkleję.

[img][img]http://images37.fotosik.pl/36/74d7ebf4fb0d567cm.jpg[/img][/img]

Jak mam to teraz zapłacić ???? Chyba jednak policjant "odwalił" lipę lub ja niekumaty.
pzdr.

:roll: Miałem kiedyś problem z policją na Słowacji, może nie takiej samej natury jak ten opisywany, ale pomocni okazali się wtedy pracownicy WYDZIAŁU KONSULARNEGO AMBASADY RP w BRATYSŁAWIE Tel.: (00 421 2) 59-49-02-11, e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Jest tam dział czy też komórka zajmująca się sprawami kierowców-rodaków jadących przez SK . :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.12.2008 20:13

woka napisał(a):....Chyba jednak policjant "odwalił" lipę lub ja niekumaty....

Woka - a równie dobrze wszystko może być OK.
Ja nie znam ich numerów na blankietach.
Fakt, troche za krótki jak na zwykły rachunek bankowy ale może taką formę maja rachunki na mandaty płatne u nich na miejscu.
Lepiej zapytaj w Konsulacie w Rzeszowie:
ul. Armii Krajowej 80
tel. 17 853 45 86
Pozdrav
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.12.2008 20:37

Piotrek ... dosłownie było tak:
zostałem zatrzymany ... "propozycja" mandatu ...... mówię, że nie mam nawet jednej korony przy sobie i śpieszę sie jak diabli ( faktycznie byłem jeden zbitek nerwów- jadę i jadę tempem ślimaczym). Policjant proponuje, że zaplacę poprzez internet i wręcza mi blankiet mandatu ( inny niż na zdjęciu), w treści tego mandatu same dane moje i samochodu, podstawa prawna, pouczenie.
Ja nie miałem przy sobie okularów więc co jest pisane - przyjąłem na słowo.
To co zamieściłem ( dowód wpłaty na poczcie) otrzymałem jakby przy okazji, jakbym przypadkowo napotkał pocztę, bank i chciał zaplacić zaraz.
Jednak główny nacisk był - na internet.
Posiłkuję sie tym pocztowym przekazem aby "zlokalizować" ten nr rachunku. Moim zdaniem, to co widzę - jest niekompletne.

Odwiedzę ten konsulat, będę przynajmniej wiedział co i jak.
Dzięki za pomoc - wszystkim.
pzdr.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.12.2008 21:43

Po mojemu rachunek jest dobry.Możesz spokojnie przelewać pokutę.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 02.12.2008 22:04

Na moje oko też ten numer jest dobry. U nas dawniej też były takie krótkie numery.

Masz 2 wyjścia:

1. Idź do banku (najlepiej tego w którym masz konto, ale niekoniecznie). Oni będą wiedzieli co z tym zrobić ale pewnikiem zedrą z Ciebie niemałą prowizję za przelew zagraniczny.

2. Pisałeś, że często jeździsz na Słowację. Przy najbliższej okazji wstąp na pierwszą napotkaną pocztę. To co widzę na zdjęciu to jest blankiet do wpłaty na ichniej poczcie.

Wszystkie inne propozycje (w tym moja z konsulatem) to niepotrzebne bicie piany i strata czasu.

pozdrav K
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 05:51

Trochę wydumany problem z tymi 4 pustymi kratkami...niby jak policjant miał specjalnie wpisywać błędny nr konta,jeśli to maszynowo tak wpisane podejrzewam,że na wszystkich mandatach w bloczku?

A jak już deliberować nad tą pianką...to policjant złamał prawo...od sierpnia na Słowacji jest obowiązek aby obok ceny w koronach podawać cenę w euro a takowej tam nie ma a powinno obok "stać napisane" 33,19 euro:wink: :lol:
I przy okazji od 1 stycznia Słowacy przechodzą na euro a ostatnie korony będą przyjmowane gdziekolwiek tylko do 16 stycznia 2009
Potem wymiana tylko w banku.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.12.2008 07:54

MorskiPas napisał(a):2. Pisałeś, że często jeździsz na Słowację. Przy najbliższej okazji wstąp na pierwszą napotkaną pocztę. To co widzę na zdjęciu to jest blankiet do wpłaty na ichniej poczcie.

Wszystkie inne propozycje (w tym moja z konsulatem) to niepotrzebne bicie piany i strata czasu.

pozdrav K

Też tak myślałem. Tak będzie chyba najlepiej.
pzdr.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 03.12.2008 08:01

A jak druk ma maszynowo napisany nr. rachunku to widocznie da się go zapłacić.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 03.12.2008 08:12

Numer konta ma mieć 26 cyfr. Żaden bank ci nie przyjmie przelewu z mniejszą ilością cyfr (system nie pozwoli).
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 03.12.2008 08:20

Darek9634 napisał(a):Numer konta ma mieć 26 cyfr. Żaden bank ci nie przyjmie przelewu z mniejszą ilością cyfr (system nie pozwoli).

Jak nie, jak tak - nr konta bankowego do Chorwacji ma 17 cyfr :wink: i system pozwala na wysłanie...
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 03.12.2008 08:22

Darek9634 napisał(a):Numer konta ma mieć 26 cyfr. Żaden bank ci nie przyjmie przelewu z mniejszą ilością cyfr (system nie pozwoli).

Tu się mylisz IBAN może mieć 20 lub 24 itd my mamy jeden z najdłuższych bo 26 cyfrowy a w Czechach i na Słowacji o ile dobrze pamiętam ma właśnie 24 cyfry :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 18:39

ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 03.12.2008 19:53

W kwestii formalnej - rachunki w formie Iban różnią się ilością znaków, w zależności od państwa.
Numer rachunku podany na mandacie nie jest w formie Iban i nie ma możliwości wykonania przelewu na niego.
Wiem, że mandaty niektórych państw udaje się zapłacić na naszej poczcie, ale większość, na takim blankiecie, tylko w państwie, w którym mandat wystawiono.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.12.2008 21:10

Dla wiarygodności - zamieszczam wygląd mandatu. Swoje dane trochę nieudolnie zamazałem, reszta bez najmniejszych zmian.
To na podstawie tego mandatu mam zapłacić przez internet ( słowa policjanta).
Wczesniej zamieszczony przelew pocztowy - to nie jest mandat ( choć już sam nie wiem co jest co) Tam jest tylko kwota do zaplaty na poczcie na ichniej rachunek .... ( pisalem o tym wcześniej).

[img][img]http://images31.fotosik.pl/413/f55721eb75841582m.jpg[/img][/img]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone