Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ku przestrodze tym co wybierają się nad Bałtyk

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.07.2012 07:02

crono napisał(a):Stoją w gigantycznym korku od trójmiejskiej obwodnicy aż do Władysławowa (w soboty)

Bo tak już się przyjęło , że turyści walą na Półwysep Helski!
Ja w tym kierunku pojechałem w życiu może ze 2 razy i to przed sezonem , w sezonie to szczyt głupoty!
Polecam kierunek Krynica Morska , mam sprawdzone miejsce i plażę w Kątach Rybackich ....mało ludzi nawet w sezonie i dobre żarcie przy plaży w knajpie.
Tylko trza trafić w pogodę! 8O
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 08:31

krispinus napisał(a):
Z wczasami w Międzywodziu, Rowach,Ustce , Jastrzębiej Górze, Jantarze i kilku innych mam tylko najlepsze wspomnienia...

Ja też, tylko nie wszystko pamiętam i to chyba te najlepsze wspomnienia :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.07.2012 08:41

crono napisał(a): ciągną na półwysep i okolice całymi stadami. I po kiego grzyba , tak chyba sobie wbili do czachy , że morze to tylko na północy . :?:

Widziałeś jakie fury stoją na parkingach i na campingach. To są ludzie, którzy mogą wypoczywać wszędzie, ale przyjeżdżają, bo lubią. :P

krispinus napisał(a):faktycznie klimat w miesiącach wakacyjnych jest coraz paskudniejszy.

Niestety nasze wybrzeże leży tam gdzie leży i trudno oczekiwać afrykańskich klimatów. :P

ebolec napisał(a):Oh Sobieszewo :D

Zauważyłem, że Sobieszewo i Mierzeja Wiślana cieszą się dużą popularnością wśród przyjezdnych. Już gdzieś o tym pisałem, że wśród moich znajomych te strony nie cieszą się popularnością. To oczywiście subiektywna ocena. :P

Madzik68 napisał(a):Ja kocham nasz Bałtyk zawsze o każdej porze roku, ale mam go w zasięgu 5 minut spacerkiem i potrafi zachwycać zawsze .

Ci, którzy tutaj mieszkają mają lepiej. Przyjezdni muszą się wbić w dobrą pogodę a my czasami mamy deszcze, czasami upały. W maju tego roku w Gdańsku nie spadła kropla deszczu a temperatura w dzień sięgała 25 st. Czerwiec pół na pół a lipiec na razie do doopy, ale lipiec jest statystycznie najbardziej deszczowym miesiącem w roku w całej Polsce. Moi rodzice zawsze planowali urlopy w drugiej połowie sierpnia i w moich wspomnieniach deszcz pojawia się rzadko.

Madzik68 napisał(a):Ale urlop zawsze z dala od domu, albo góry albo od 3 lat Chorwacja . współczuję tym co cały rok czekają na to by przyjechać nad Bałtyk :( dlatego my z nad morza gnamy nad morze :D

Dokładnie tak. :wink:

Leszek zajrzyj tutaj. Z tej strony korzystają również rybacy, jest dość dokładna, godzinowa i uwzględnia wiele danych.

maniust napisał(a):Jak byłem ostatnio w 2009 wracając z Cro na dwa dni to powiedziałem sobie że , moja noga w Zakopcu już nie postanie...... JUŻ NIGDY :!:

Ale tam nie ma Bałtyku :wink:

maniust napisał(a):Bo tak już się przyjęło , że turyści walą na Półwysep Helski!
Ja w tym kierunku pojechałem w życiu może ze 2 razy i to przed sezonem , w sezonie to szczyt głupoty!

Czyli nie wiesz jak tam jest w sezonie ? Opowiem Ci, jadę tam w ten weekend :wink:

maniust napisał(a):Tylko trza trafić w pogodę! 8O

"6" też przecież trafiają czasami :P

W Adriatyku temperatury jakie zastałem to od 23 do 26 st, ale najcieplejsza woda w jakiej byłem to Zatoka Gdańska, temp to 28 st. Było to w latach 90-tych. Lato stulecia. 100 dni bez deszczu, temp 30-35 st. Anomalia działają w obie strony. :wink:

Rzeczywiście biedni ci, którzy przyjeżdżają tutaj i mają deszczową aurę. Taki urok tej strefy geograficznej :(

Nasze odczucia, nas mieszkańców i przyjezdnych zawsze będą inne. My między majem a wrześniem będziemy mieć po kilkanaście upalnych dni z rzędu i nie będzie to dla nas nic nadzwyczajnego, tak jak lejący się z nieba deszcz przez kilka dni. Turysta, który tu przyjedzie na tydzień i trafi te deszczowe dni będzie załamany.

Tak to działa. Nie pływałem w Bałtyku od 7-8 lat. Jak jest ładna pogoda to wsiadam do samochodu i za godzinkę jestem w każdym miejscu od Dębek do Stegny i nie potrzebuję do tego urlopu. :P

To normalne, ze będziemy narzekać na złą pogodę na wybrzeżu. Gdy lało całymi dniami na dolnym Śląsku i powodzie pustoszyły region nikt nie pisał, że masakra i tak dalej, bo tam nie ma plaż.

Tak czy inaczej, dobrze, że żyjemy w czasach, gdy wielu z nas stać na wakacje nad cieplejszymi morzami. Jeszcze 20 lat temu nasze wybrzeże było jedyną opcją z plażą. Wielu wraca z sentymentu.

Życzę wszystkim, którzy zaryzykowali przyjechać tutaj dobrej pogody.

8)
barti75
Cromaniak

Postnapisał(a) barti75 » 20.07.2012 09:42

maniust napisał(a):Jak byłem ostatnio w 2009 wracając z Cro na dwa dni to powiedziałem sobie że , moja noga w Zakopcu już nie postanie...... JUŻ NIGDY :!:

Ten sam błąd zrobiłem w zeszłym roku wjechać wjechałem nawet bez korków może dlatego że od Łysej Polany, cięzko mówić żeby po Krupówkach można było chodzić, bo sardynki w puszcze mają więcej luzu, ale przegięcie nastąpiło, że wracając jechałem do rodziny do Krakowa trasa Zakopane-Kraków (kawał drogi)zajęła nam raptem 3 godziny, choć w takim korku to podobno dobry wynik i mieliśmy szczęście że śnieg nie padał(w końcu był sierpień)

Co do pogody nad Bałtykiem tego lata to ciśnie mi się tylko jedno słowo delikatnie mówiąc "nędza" żeby jakiegoś przedrostka nie dodać, jak sie rano budzę i widzę 2 tydzień z rzędu deszcz a temp. około 6 rano nie więcej jak 11stopni to krew mnie zalewa bo bez kitu takiego lipca nie pamiętam, teraz to już nawet mnie nie zdziwi jak się np jutro obudzę i zobaczę padający śnieg, w październiku bywa cieplej niż to co teraz się dzieje. Zatem jak ktoś chce kogoś ostro wqooorwić (np. teściową -niech wyslę ją do sanatorium bo nie będzie mogła się zasłaniać że nie pojedzie bo jeszcze udaru dostanie, prędzej zapalenie płuc od zasranego wiatru i deszczu)
Pozdrawiam wszystkie teściowe(obecne i przyszłe), swoją również i niech żadna nie bierze tego do siebie-tak jakoś mi się skojarzyło :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 10:35

anakin napisał(a):...Ty Leszek to jedź se może w te Bieszczady się uwalić.
I taniej toto wyjdzie....i pogoda pewniejsza... :wink:
Jaka to różnica.................skąd nie będziesz pamiętał NIC :?: :lol: :wink:

Taka, że nad Bałtyk dalej (im dalej od domu tym lepiej :lol:) i z przyjaciółmi się spotkamy ;) Zawsze to lepiej niż "kisić sie" we własnym sosie ;)
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 10:43

kaszubskiexpress napisał(a):...
Leszek zajrzyj tutaj. Z tej strony korzystają również rybacy, jest dość dokładna, godzinowa i uwzględnia wiele danych.
...

Dzięki :), ale jak na razie nie jest pocieszająca ta pogoda :? Cóż, przyjdzie czytać książki .... ekhmmm :D :lol:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2012 10:46

https://www.youtube.com/watch?v=p-rxULA-hAc&hd=1

Cała prawda o wakacjach nad polskim morzem w porównaniu do Chorwacji! Zwłaszcza końcówka rozwala! :D :D
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 10:55

Leszek Skupin napisał(a):
...

Dzięki :), ale jak na razie nie jest pocieszająca ta pogoda :? Cóż, przyjdzie czytać książki .... ekhmmm :D :lol:

Chcesz se oczy zniszczyć :?: Przy takiej pogodzie to przepijesz więcej niż przez miesiąc w Cro :sm:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2012 11:01

...

Jak po książki to tylko w góry - górale mają za***biste rękopisy!! :D :D

Czytelnia na co drugiej ulicy.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.07.2012 11:19

barti75 napisał(a):trasa Zakopane-Kraków (kawał drogi)zajęła nam raptem 3 godziny, choć w takim korku to podobno dobry wynik

Heh te 3 godz. to pikuś , pamiętam do dziś naszą wyprawę do rodziny do Krakowa w latach 90'- Gdańsk-Kraków - 9 godz. , żona wpadła na pomysł by wyskoczyć do Zakopca , do Zakopca nawet szybko poszło , ale z Zakopca do Krakowa wracaliśmy 5 godz. :evil: (chyba robili wtedy Zakopiankę)
Pamiętam do dziś , byłem tak zjeba......tą podróżą , że jazda teraz do Cro z Gdańska to przysłowiowy pikuś!

Żeby było na temat .........

Siedzę w pracy i za oknem znów pompa. :x
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 11:24

Raul73 napisał(a):
...

Jak po książki to tylko w góry - górale mają za***biste rękopisy!! :D :D

Ale nad morzem Żywca można się napić :?: :lol:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.07.2012 11:26

Leszek Skupin napisał(a):Ale nad morzem Żywca można się napić :?: :lol:

Można ......."Porter Żywiec" najlepszy.......

5 wlewasz i po filmie .......... :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 11:30

Rysio napisał(a):
...

Chcesz se oczy zniszczyć :?: Przy takiej pogodzie to przepijesz więcej niż przez miesiąc w Cro :sm:

Przekonałeś mnie :cool:, ale kierunku i tak nie zmienię :lol: :P
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.07.2012 11:31

Raul73 napisał(a):Jak po książki to tylko w góry - górale mają za***biste rękopisy!! :D :D

Z tym,że to...........literatura nie dla każdego. :lol:
Nie każdy da radę ogarnąć... :wink:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 11:33

Leszek Skupin napisał(a):Przekonałeś mnie :cool:, ale kierunku i tak nie zmienię :lol: :P

Kto bogatemu zabroni :lool: :wink:

Edit: Maniek a tą jeszcze tam macie :?:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Ku przestrodze tym co wybierają się nad Bałtyk - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone