Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2014 23:34

Po raz kolejny :idea: i ostatni :idea: przypominam i ostrzegam, że dyskusja schodzi z tematu i zaczynają "wycieczki osobiste" :idea:
Będzie mi przykro zamknąć temat :idea:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 13.03.2014 09:18

Mili Państwo - a tym całym konflikcie chodzi o ropę i gaz - czyli o kasę.
http://tvn24bis.pl/informacje,187/rozgr ... 07273.html

" Jeśli Ukraina utraci Krym, to wraz z nim straci nadzieję na zmniejszenie zależności energetycznej od Rosji. Na dnie Morza Czarnego otaczającego półwysep znajdują się bowiem znaczne złoża ropy i gazu.

Jeszcze na krótko przed odsunięciem od władzy prezydenta Wiktora Janukowycza, Ukraina finalizowała rozmowy w sprawie wydobycia ropy i gazu na Morzu Czarnym z największymi światowymi koncernami energetycznymi - Exxon Mobil i Royal Dutch Shell....."

a politycy będą pierniczyć o wolności i innych pierdoletach ;)
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 13.03.2014 09:35

pawelli napisał(a): a politycy będą pierniczyć o wolności i innych pierdoletach ;)

Politycy już tak mają, że pier... niczą. Dla tego trzeba brać ich gadanie nie całkiem dosłownie. :mrgreen:

Ilość rurociągów, które przechodzą przez teren Ukrainy jest znaczna. Nie ma się co oszukiwać, że kontrolowanie Ukrainy dla Rosji jest z tego punktu widzenia bardzo ważne. A jeszcze te złoża wokół Krymu i mamy jasność. Choć powodów jest pewnie jeszcze więcej.

Obrazek
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.03.2014 10:01

A nie mogliby się na łupkowym skupić,przecież złoża nie kończą się na naszej granicy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2014 16:15

Rosja "łyknie" Krym bez zająknięcia...
Sankcje zachodu versus wchłonięcie bogatego Krymu - wszystko jasne co lepsze.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.03.2014 08:36

Dziś piszą że Tatarzy krymscy poprosili Nato o interwencję i zaczynają się odzywać Żydzi ukrainscy że nikt ich tu nie dręczy.

Mysle że tak łatwo jednak "samcowi alfa" (czyt. Wladimirowi Putinowi) nie pójdzie
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 14.03.2014 11:27

Na wschodzie walki,wczoraj w Doniecku zginęły 3 osoby a kilkadziesiąt rannych według kilku źródeł(zachodni z rosyjskimi się tłukli).Również wczoraj podjęto decyzję o utworzeniu tzw. Gwardii Narodowej która będzie się składała m.in. z tych faszyzujących bojówek które walczyły w Kijowie(UNA-UNSO,Prawy Sektor itd) i ma podlegać pod ichnie MSW.Zlikwidowali prewencję Berkut i w ich miejsce takie coś.Teraz autobusy z zachodu jeżdżą na wschód aby tam organizować majdany,a miejscowi organizują brygady prorosyjskie aby ich zwalczać więc jest coraz groźniej.Wygląda to trochę na klasyczną próbę scenariuszy z przeszłości,w tym Jugosłowiańskiego ,co odpowiada inicjatorom podbojów.Ideałem dla "panów świata" byłaby zapewne interwencja Rosji i trwały podział dwóch narodów które się znienawidzą(zasada dziel i rządź jak w przypadku Chorwatów,Bośniaków,Serbów itd).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.03.2014 11:39

30 Seconds to Mars na Majdanie.

Jared Leto, zdobywca Oscara, który w czasie ceremonii rozdania tych nagród 2 marca pozdrowił Ukraińców na oczach całego świata, w czwartek pojawił się na kijowskim Majdanie i złożył tam kwiaty w hołdzie zabitym przez milicję. Wieczór wcześniej jego zespół zagrał w stolicy koncert.

W czasie koncertu powiedział, że rozumie, dlaczego inne kapele odwołały w ostatnich tygodniach swoje wizyty na Ukrainie, ale - jak dodał - "nie było k*** mowy, nie było k*** mowy, byśmy my to zrobili".

Obrazek
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 14.03.2014 13:56

Nie wiem czy czytaliście wydaną gdzieś tak w połowie lat 90 ,głośną książkę "Wielka Szachownica" napisaną przez jednego z jak ja to nazywam "globalnych liderów o dużych wpływach" Zbigniewa Brzezińskiego.Ukazuje on tam realizowany przecież od co najmniej kilkunastu lat plan dominacji,pełnego podboju.Oczywiście jest mowa o USA ,ale według mnie USA(razem z wszelkimi innymi instrumentami w postaci międzynarodowych instytucji,organizacji oraz państw) to tylko potężne narzędzie ,które może się nazywać jakkolwiek bo zdecydowanie nie o narodowość,patriotyzm czy tym bardziej dobro ludzkości i samych Stanów Zjednoczonych jako takich tutaj chodzi,a wręcz przeciwnie.Nieograniczona władza poprzez zwiększanie stanu posiadania.Dużą przewrotność mamy w tej książce ponieważ to co opisane jako dobre,pozytywne widzę jako zdecydowanie negatywne.Natomiast to co opisuje jako zagrożenie jest według mnie zachowaniem wielobiegunowości światowej która stanowi gwarant względnej stabilności,spokoju.

Tutaj można zobaczyć niektóre,wybrane cytaty w niej zawarte http://pl.scribd.com/doc/165720781/Wiel ... ica-cytaty

Można też pobrać całą książkę http://kickass.to/wielka-szachownica-zb ... 67212.html

To wszystko ściśle łączy się z grą o Ukrainę która jest strategicznie najważniejsza jeżeli chodzi o Rosję,tak samo jak Syria to klucz do Iranu,a Iran do Azji Centralnej.

Artykuł z czasów pierwszej próby przejęcia Ukrainy(dużo łagodniejszej niż obecnie) czyli pomarańczowej rewolucji 2004 http://www.wsws.org/de/pl/2004/dez2004/ukr1-d28.shtml

Podobne do powyższego spojrzenie na obecne wydarzenia Ukraińskie http://wolnemedia.net/polityka/o-co-tak ... -tragedii/

Plus dwa artykuły odnośnie ogółu rewolucyjnych wydarzeń jakie mają miejsce

http://www.prisonplanet.pl/polityka/syr ... p809021087

http://www.prisonplanet.pl/multimedia/w ... p977431430

Z góry zaznaczam,że nie napisałem tego wszystkiego aby komukolwiek narzucać podobne do mojego pojmowanie obecnych wydarzeń albo przekonywać iż rzeczywiście może coś w tym być.Tylko spojrzenia z danego punktu jako materiał do własnych rozważań każdego zainteresowanego usera osobiście

Sam kieruję się punktem wyjściowym "Wiem,że nic nie wiem" (Żadnej możliwości nie odrzucam z góry na zasadzie nie bo...coś tam.Nie przyjmując jednocześnie jako pewnika niczego co jest z tej samej góry podawane jako na pewno takie,a nie inne)

To tyle moich smutów :papa:
Ostatnio edytowano 14.03.2014 20:40 przez GSM, łącznie edytowano 2 razy
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.03.2014 14:02

Nad Lubelszczyzną, od 3 godzin, śpijta spokojnie :mrgreen:

Obrazek :oczko_usmiech:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.03.2014 22:25

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/krym-jak-kosowo-serbowie-sa-zaniepokojeni/rweqj

Wygląda na to, że jednak zaczyna się coraz więcej podobieństw do Kosova.

Pytanie tylko, na ile ten artykuł jest wiarygodny, bo jeśli Bitwa na Kosovym Polu była wielkim zwycięstwem Serbów, to ja zaczynam się zastanawiać nad zdrowiem psychicznym redaktora. Po prostu Onet :evil: :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2014 08:29

O co chodzi z tą analogią do Kosowa?

Może ja o czymś nie wiem, ale kto, tak jak dziś robi to Putin, wprowadzał swoje wojska do Kosowa i odrywał region od Serbii?
Unia Europejska?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2014 08:39

Nie ma żadnych analogii do Kosowa.

Kosowo zostało zajęte przez siły NATO, aby uniemożliwić dalsze czystki etniczne i walki między Serbami a Albańczkami.
Dopiero po wielu latach zostało ogłoszone niepodległym państwem. Nie przyłączono go do Albanii.

Natomiast Krym został zajęty przez armię rosyjską i ma być przyłączony do Rosji.
Rosja i władze Krymu tego nie ukrywają, że chodzi o wcielenie Krymu do Rosji.

Czyli w pierwszym przypadku mamy do czynienia z ogłoszeniem niepodległości, w drugim z aneksją części państwa przez drugie państwo.

Takie są fakty

Pozostaje oczywiście sprawą dyskusyjną, czy Kosowo miało prawo ogłaszać niepodległość,
ale to zupełnie inna sprawa :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2014 08:56

Wojska NATO czy ONZ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.03.2014 09:02

Lednice napisał(a):
Kosowo zostało zajęte przez siły NATO, aby uniemożliwić dalsze czystki etniczne i walki między Serbami a Albańczkami.

Ty naprawdę w to wierzysz :?: :?: :?: Że to był jedyny powód zajęcia Kosova przez NATO?

Analogią jest pomysł, jaki się niedawno zrodził (nie wiem, gdzie) - aby zrobić z Krymem to, co z Kosovem, czyli ogłosić niepodległość. A czy potem zostanie włączony do Rosji? Tego nie wiadomo. Tak samo jak nie wiadomo, czy za kilka lat Albańczycy nie zechcą włączyć Kosova do Albanii (chociaż Albania aż tak głupia chyba nie jest). Zresztą, Abchazja nie została włączona do Rosji (póki co).

Ale jeśli Putin pójdzie na układ i uzna niepodległość Kosova, to kto wie, czy za chwilę Dodik i jemu podobni nie zażądają niepodległości Republki Serbskiej (też bez przyłączania do Serbii)? I pomimo tego wszystkiego, co się stało w latach 90-tych, pomimo całej niechęci do Dodika - w świetle takich wydarzeń będą mieli do tego prawo 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone