Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2014 08:49

W tym co mówisz, jest jeden słaby punkt - Putin w ramach swojego kraju i niektórych satelitów zawsze będzie robił co chce, ponieważ nie istnieją sankcje, które mogłyby zetrzeć uśmiech z twarzy Putina.

Cokolwiek by się nie robiło, to i tak trafi to w rosyjski naród, a nie bezpośrednio w Putina czy jego przydupasów.

Jedyne, co go może zmusić do zmiany polityki, to jest wewnętrzna opozycja, opinia publiczna, która będzie wyrażała niezadowolenie z tego, że kraj który de facto jest biedny, bierze sobie na głowę, tylko po to, żeby Putin zapisał sobie swoje miejsce w historii, kolejne, bananowe republiki, rządzone przez nieodpowiedzialnych watażków.

Każda mocna interwencja, sankcje, wszystko, co Unia czy Ameryka mogą zrobić to tylko woda na młyn Putina, bo będzie mógł się wykazać, jakim jest wspaniałym przywódcą.
A na razie tak naprawdę niewiele osiągnął. Nie wywołał drugiej Gruzji, nie spowodował zapaści na rynkach światowych, Unia pokazała, że aż taka słaba nie jest jak oczekiwali malkontenci, którzy twierdzili, że wszystko rozsypie się od jednego tupnięcia Putina i, przede wszystkim, na Krymie nikt nie ginie.

Putin tak naprawdę niewiele zyska, bo nie Krym był jego celem. Jeżeli teraz Unia podpisze umowę stowarzyszeniową z Ukrainą, to będzie miał na głowie rejon, który będzie bardzo kosztownym rejonem, a w którym przecie i tak przebywał na mocy umów międzynarodowych. W sumie poza obciążeniem, jakie niesie za sobą utrzymanie tego półwyspu to w najgorszy dla siebie sposób wepchnie Ukrainę w ramiona Unii i to dopiero będzie swego rodzaju próba.

Próba, bo Ukrainę trzeba będzie wesprzeć w rozwoju, czyli zacznie się swego rodzaju wyścig na profity: Rosja-Unia, jednocześnie pilnując, żeby wyeliminować z ukraińskich władz wszelkiej maści faszyzujące lub o mętnym pochodzeniu ugrupowania.
Trochę to koszmarne, ale dla nas ważne, żeby Ruskich trzymać jak najdalej od naszych granic. Nawet kosztem Krymu.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2014 08:55

Janusz Bajcer napisał(a):Jakie są Twoje porady dla USA i Europy, aby pokazały moc :?:

Polityczna izolacja, ale jeśli były kanclerz jest szefem rosyjskiej firmy przesyłowej, to sobie możemy.
Putin to wie i może drwić ze świata.

Niech teraz świat spróbuje przekonać Iran, że ma się wycofać z prac nad atomem, bo przecież podpisze umowę z zachodem a umowy rzecz śnięta.

Kasa zawsze najważniejsza.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2014 09:08

weldon napisał(a):W tym co mówisz, jest jeden słaby punkt - Putin w ramach swojego kraju i niektórych satelitów zawsze będzie robił co chce

Problemem jest to, że Putin już wie, że zachód nie zareagował na jego wojska na terenie niepodległego państwa.

Teraz może przejechać swoimi czołgami przez Łotwę i Litwę, bo jakiemuś ruskiemu Polak obił mordę w Kaliningradzie.

Przecież tłumaczy światu, że broni rodaków na terenie innego państwa.
Co dopiero bronić swoich u siebie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2014 09:19

kaszubskiexpress napisał(a):zachód nie zareagował na jego wojska na terenie niepodległego państwa

Ukraina też nie zareagowała ...
kaszubskiexpress napisał(a):Teraz może przejechać swoimi czołgami przez Łotwę i Litwę

Nie może. Litwa i Łotwa są członkami Unii Europejskiej i NATO, a to zupełnie zmienia ich sytuację w porównaniu z Ukrainą.

Jeżeli Ukraina podpisze umowę stowarzyszeniową z Unią, to Putin przegra, bo on liczył właśnie na taką konfrontację, w wyniku której zajmie całą Ukrainę, a nie tylko Krym.

Krym już przepadł i przepadłby bez względu na ilość i rodzaj sankcji wobec Moskwy.
Jedynie co, to Moskwa nie dostała żadnego argumentu, żeby na poważnie wyprowadzić z koszar swoje wojska i nie ma powodu, żeby iść dalej.

Jednym słowem, celu nie osiągnęła, a jak Unia przyjmie Ukrainę, to Putin poniesie porażkę - będzie miał wyspę, a nie półwysep :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2014 09:30

weldon napisał(a):Ukraina też nie zareagowała ...

Mieli iść z procami na czołgi ?
Są słabi i będą jeszcze długo.

weldon napisał(a):
Nie może. Litwa i Łotwa są członkami Unii Europejskiej i NATO, a to zupełnie zmienia ich sytuację w porównaniu z Ukrainą.

Napisałem o tym w kontekście motywacji interwencji na Krymie, który zgodnie z umową jest częścią Ukrainy a jej integralność za pozbycie się broni nuklearnej gwarantowały państwa, które teraz krzyczą, że odbiorą wizy kilku osobom, bo tak się nie robi.
Śmiech.

weldon napisał(a):
Krym już przepadł i przepadłby bez względu na ilość i rodzaj sankcji wobec Moskwy.

Generalnie gila mnie Krym i sama Ukraina. Są słabi, bo nie poszli naszą drogą.
Za to irytuje mnie słabość struktur europejskich.

Spotkania, telefony, wideokonferencje itd.
A ten siedzi i puchnie ze śmiechu.

Każda sankcja gospodarcza, to cios w zwykłego Rosjanina, Putin i putinopodobni najwyżej kupią sobie 85 merców a nie 86
:mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2014 09:46

kaszubskiexpress napisał(a):Mieli iść z procami na czołgi ?

A na jakiej podstawie my mielibyśmy pójść? Zresztą wcale tacy słabi nie są, na przykład w porównaniu z nami.

Tylko co by to dało, poza krótkotrwałą wojną, która nic by nie zmieniła, za to zaogniła sytuację i przyczyniła się do wielu ofiar?
Chyba tylko to, że Ukraińcy zaczęli by sabotować przesył gazu i ropy do Europy, co by uderzyło ... w Unię. No i w nas :D

Natomiast konsekwencje złamania traktatu rozbrojeniowego Ukrainy też mi się rzuciły w oczy.
Jedynie co, to zauważ, że ta, wydawałoby się bardzo ważna sprawa pojawiła się i zniknęła i nie jest nigdzie podnoszona.

kaszubskiexpress napisał(a):irytuje mnie słabość struktur europejskich.

Kiedyś była propozycja stworzenia prezydenta i rządu ponad wszystkim krajami Unii, z podobnymi uprawnieniami, na przykład na czas wojny, jak to jest w Stanach, ale nie zyskała aprobaty.
Układ akceptacji każdego działania przez wszystkich członków Unii jest słabym punktem również w czasie spokoju, więc i tak dziwne, że działają tak szybko.
Natomiast pytaniem jest, gdzie dziś byłyby czołgi Putina gdyby tej Unii, nawet takiej ułomnej, nie było w ogóle?

kaszubskiexpress napisał(a):Generalnie gila mnie Krym
W sumie to niby mnie też :D
kaszubskiexpress napisał(a):i sama Ukraina

A to już nie do końca. Jeżeli istnieje państwo, które swą nazwę wywodzi od naszej nazwy określającej "pogranicze" i w dużej części położone jest na terenach silnie związanych z naszą tradycją i historią, to przynajmniej w tej części jego los nie jest mi obojętny :D

Подай руку Україні

Ще не вмерла України - hymn też wzorowali w treści na naszym Mazurku :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2014 09:59

kaszubskiexpress napisał(a):Każda sankcja gospodarcza, to cios w zwykłego Rosjanina, Putin i putinopodobni najwyżej kupią sobie 85 merców a nie 86

Sankcje na kawior wprowadzić :!:

kaszubskiexpress napisał(a):Mieli iść z procami na czołgi ?

A jeśli nie byli by słabi - to co - dążyć do otwartego konfliktu zbrojnego?
Tego bym nie chciał. Przyzwyczaiłem się do pokoju, mam plany na przyszłość...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2014 10:03

Vjetar napisał(a):A jeśli nie byli by słabi - to co - dążyć do otwartego konfliktu zbrojnego?
Tego bym nie chciał. Przyzwyczaiłem się do pokoju, mam plany na przyszłość...

Ależ ja też chcę pokoju.

Gdyby Ukraina była silna, to Putin klaskałby na paraolimpiadzie teraz a tam byłby spokój.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2014 10:15

Z Janukowyczem to oni za silni też nie byli :/

Dziś przynajmniej mają szansę być "silni Unią".
Jakkolwiek ta Unia nie wykazuje słabości, to jednak jest to związek, a nie pojedyncze kraje.

Na to, że sankcje Unii, Ameryki, a nawet Japonii, która teraz dołączyła do krajów potępiających wydarzenia, są słabe wskazuje wiele osób, ale wydaje mi się, że tu rządzi polityka, która nakazuje krytykowanie wszystkiego, bo wszystko poza wojna atomową byłoby za słabe na Putina.

On po prostu nie może stracić twarzy, bo byłby skończony w Moskwie, więc nic go nie ruszy, za to karząc Rosję w jakiś szczególnie mocny sposób byłoby dziś niepolitycznie, bo by świat zniechęcił do siebie naród rosyjski, a to woda na młyn Putina.

Jakimś punktem zaczepienia jest dzisiejszy rozejm, bo, póki co, świat nie uznaje Republiki Krymskiej, Rosja nie uznaje rządu Ukrainy i sytuacja jest patowa.
A ktoś musi zacząć się rozliczać za dostarczany gaz, za przesyłane, również na Krym, towary i usługi.
Nie będzie to wiecznie trwało.

Sankcją dla Rosji byłoby uniezależnienie się od gazu z Moskwy, a tego nie zrobi się w jeden dzień, więc dla odmiany naszą porażka byłoby, gdyby Unia nie zaczęła działań w tym kierunku.

Póki co Putin nie zakręci kurka, bo jak nie wysyła gazu, to nie dostaje pieniędzy a te są mu wyjątkowo potrzebne, bo miał sporo wydatków ostatnio :)

A będzie miał, niespodziewanych, jeszcze więcej :twisted:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2014 10:58

weldon napisał(a):Jakimś punktem zaczepienia jest dzisiejszy rozejm, bo, póki co, świat nie uznaje Republiki Krymskiej, Rosja nie uznaje rządu Ukrainy i sytuacja jest patowa.
A ktoś musi zacząć się rozliczać za dostarczany gaz, za przesyłane, również na Krym, towary i usługi.
Nie będzie to wiecznie trwało.

Sankcją dla Rosji byłoby uniezależnienie się od gazu z Moskwy, a tego nie zrobi się w jeden dzień, więc dla odmiany naszą porażka byłoby, gdyby Unia nie zaczęła działań w tym kierunku.

Póki co Putin nie zakręci kurka, bo jak nie wysyła gazu, to nie dostaje pieniędzy a te są mu wyjątkowo potrzebne, bo miał sporo wydatków ostatnio :)

Rozejm pomiędzy ukraińskim wojskiem i rosyjskimi żołnierzami, których tam nie ma.
:wink:

Dlatego jestem za tym żeby to UE kupowała gaz a nie poszczególne kraje wspólnoty ale to taka bajka...wiadomo - interesy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2014 11:09

kaszubskiexpress napisał(a):Napisałem o tym w kontekście motywacji interwencji na Krymie, który zgodnie z umową jest częścią Ukrainy a jej integralność za pozbycie się broni nuklearnej gwarantowały państwa, które teraz krzyczą, że odbiorą wizy kilku osobom, bo tak się nie robi.
Śmiech.

....
Generalnie gila mnie Krym i sama Ukraina. Są słabi, bo nie poszli naszą drogą.
Za to irytuje mnie słabość struktur europejskich.
Spotkania, telefony, wideokonferencje itd.
A ten siedzi i puchnie ze śmiechu.

Każda sankcja gospodarcza, to cios w zwykłego Rosjanina, Putin i putinopodobni najwyżej kupią sobie 85 merców a nie 86

Gdzie te sankcje ? :)
Ukaranie 21 notabli rosyjskich i krymskich zakazem wjazdu i zamrożeniem aktywów w bankach europejskich ?
Może w ogóle nie mieli tam kasy i nie planowali w najbliższym czasie lecieć na Cote d'Azur :)
Na tym koniec.
Gdyby Rosja zaczeła wywieszać swoje flagi w Charkowie, w Doniecku też na tym by się skonczyło.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2014 11:16

Vjetar napisał(a):Rozejm pomiędzy ukraińskim wojskiem i rosyjskimi żołnierzami, których tam nie ma.

Jak "nie ma" skoro siedzi tam cała Flota Czarnomorska? ;)

Rozejm jest pomiędzy Ministerstwem Obrony Narodowej Rosji i Dowództwem Floty Czarnomorskiej, a - i tu ciekawostka - nieuznawanym przez Rosję rządem Ukrainy :)
Gazprom ma jakieś propozycje dla Ukrainy. Znów dla "nieuznawanego rządu" :D

Vjetar napisał(a):jestem za tym żeby to UE kupowała gaz a nie poszczególne kraj

To byłaby niezła propozycja, ale czy to nie obligowałoby do tego samego w sprawach eksportów różnych towarów poza Unię?
Właśnie w miejsce naszych świń weszły do Rosji świnie z Belgii i Holandii, czy jakoś tak, więc co tu mówić o "solidarności"?
Ale na to, żeby Unia była rządzona przez jeden rząd i ponadnarodowe ministerstwa to nikt nie pójdzie, więc, póki co, trzeba kombinować jak skutecznie działać w istniejących strukturach.

Za to skuteczność i szybkość ruskich mediów powala :D

Jeszcze Putin nie ogłosił tego, a oni już sobie zmienili mapy :mrgreen:
Obrazek
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.03.2014 11:22

weldon napisał(a):Zresztą wcale tacy słabi nie są, na przykład w porównaniu z nami.

Weldon zadziwiasz mnie. W większości postów uprawiasz propagandę sukcesu, żeby nagle przejść do zanegowania tego co akurat takie złe nie jest. Uważasz, że Ukraina nie jest słaba w porównaniu z nami? Otóż mylisz się, Ukraina ma nieporównanie słabszą armię od naszej. Na papierze armia Ukrainy jest nieco liczniejsza i ma trochę więcej sprzętu, ale jej wyszkolenie i sprzęt są wprost proporcjonalne do wydatków na zbrojenia. Dla porównania w 2012 budżet wojskowy Ukrainy to 2 mld USD, a budżet wojskowy Polski ok 10 mld USD.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 18.03.2014 11:24

Skoro Putin tak lubi referenda, to proponuję, by zamiast referendum w Naddniestrzu ogłosił referendum w Czeczenii lub w obwodzie królewieckim.
Apeluję przy okazji do wszystkich forumowiczów, którzy mieszkają w woj. pomorskim i warmińsko-mazurskim, żeby broń Boże nie patrzeli nawet krzywo na "turystów" od Putina, bo zaraz podniosą larum, a Putin zaraz zagrozi "sformowaniem sił lokalnej samoobrony". No i pilnujcie ich, żeby przypadkiem nie pobili ich "nieznani sprawcy".
A na poważnie: uczcie się, młodzieży, rosyjskiego. Język przyjaciół znać warto, ale język wrogów - jeszcze bardziej.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 18.03.2014 11:28

realista2 napisał(a):(...)Uważasz, że Ukraina nie jest słaba w porównaniu z nami? Otóż mylisz się, Ukraina ma nieporównanie słabszą armię od naszej. Na papierze armia Ukrainy jest nieco liczniejsza i ma trochę więcej sprzętu, ale jej wyszkolenie i sprzęt są wprost proporcjonalne do wydatków na zbrojenia. Dla porównania w 2012 budżet wojskowy Ukrainy to 2 mld USD, a budżet wojskowy Polski ok 10 mld USD.

Armia Ukrainy jest słaba, niedoinwestowana i niedoszkolona - to prawda.
Ale na samej Ukrainie, tradycje chodzenia z karabinem jeszcze nie zanikły (jak w Polsce). Więc jeśli dać Ukraińcom po kałachu i wiadrze naboi, to Putin nie nadąży z wysyłaniem trumien. I o tym, zdaje się, ten zbrodniarz doskonale wie.
I tego mu życzę - żeby się udławił, jak będzie próbował jeść Ukrainę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone