Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-okolice Sibenika moja trasa....doradźcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slimak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slimak » 23.07.2008 07:59

Planuję wyjazd 14.08 wieczorem auto z przyczepą dwuosiową dość sporą z Krakowa w okolice Sibenika, camp jeszcze ostatecznie nie wybrany...
Moja trasa
Kraków-chyżne- Słowacja - Węgry- przejśćie węgiersko-chorwackie w miejscowości Barcs - potem droga nr 16 ( Nitrovica, Pakrac, Bosanska-Gradiska) - planuję jechać przez BiH - Banjaluka - Mrkonjić Grad - Glamoc - Lifno- Sinji dojechać do Splitu i kierować się na Sibenik i kamp....
Co sądzicie o tej trasie????
Czy bez problemu przejadę z przyczepą????
Nigdy nie jechałam przez BIH.....
Czy ktoś jechał tą trasą?
Proszę o uwagi i przemyślenia
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 08:19

A nie lepiej na przejście graniczne węgiersko-chorwackie w Goričan i dalej A1 do Šibenika :?:
Chyba, że chcesz zwiedzić po drodze do Cro BiH
Jak się Twoją trasą jedzie z przyczepą nie wiem, nie jechałem nią również "solo"
Ostatnio edytowano 23.07.2008 10:07 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 23.07.2008 09:52

Zgadzam sie z Januszem
Jechaliśmy w 2004 przez BiH w 3 samochody i trwało to wieki ze względu na ograniczenia i kiepskie drogi. Nie wiem czy tam sie coś zmieniło od tego czasu. Na twoim miejscu nie jechałbym ta trasą z przyczepą.
Jeżeli jedziesz przez Węgry to może przez Budapeszt na Letenye, Zagrzeb i do Sibenika.
Moim zdaniem trasa, którą planujesz, będzie dosyć uciążliwa.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 10:05

marcin10 napisał(a):Zgadzam sie z Januszem
Jechaliśmy w 2004 przez BiH w 3 samochody i trwało to wieki ze względu na ograniczenia i kiepskie drogi. Nie wiem czy tam sie coś zmieniło od tego czasu. Na twoim miejscu nie jechałbym ta trasą z przyczepą.
Jeżeli jedziesz przez Węgry to może przez Budapeszt na Letenye, Zagrzeb i do Sibenika.
Pozdrawiam

Marcinku10 popatrz na nick pytającego :wink:
Widocznie mu się nie śpieszy , a trasa przez Bośnię ładna widokowo :lol:
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 23.07.2008 10:18

Fakt jest, że na autostrady chorwackie nie koniecznie trzeba sie pchać, bo samochody z przyczepami nie mogą wjeżdzać do niektórych tuneli, albo mogą, jak twierdzą wszyscy na kilku kolejnych stronach tego tematu.

Do tego kolejki na granicy dla cieżarówek (samochód z łodzią na przyczepie) na uczęszczanych trasach (jesli nie ma okienka dla osobówek z przyczepą).

Trasa przez Bośnie ze wzgledów turystycznych czy ze wzgledu na przyczepę?

PS. poprawione to o tunelach.
Ostatnio edytowano 24.07.2008 10:01 przez malagosa, łącznie edytowano 1 raz
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 23.07.2008 10:29

Janusz Bajcer napisał(a):
marcin10 napisał(a):Zgadzam sie z Januszem
Pozdrawiam

Marcinku10 popatrz na nick pytającego :wink:
Widocznie mu się nie śpieszy , a trasa przez Bośnię ładna widokowo :lol:

Tu się muszę zgodzić. Jeżeli chodzi o walory widokowe to polecam :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 10:44

malagosa napisał(a):Fakt jest, że na autostrady chorwackie nie koniecznie trzeba sie pchać, bo samochody z przyczepami nie mogą wjeżdzać do tuneli. Są jakieś objazdy. Ale też tunele najwieksze są w górach Welbit przy końcu trasy.
Do tego kolejki na granicy dla cieżarówek na uczęszczanych trasach (jesli nie ma okienka dla osobówek z przyczepą).

Trasa przez Bośnie ze wzgledów turystycznych czy ze wzgledu na przyczepę?

A skąd te informacje 8O - samochody z przyczepami turystycznymi mogą przejeżdżać przez tunele i nie muszą mieć specjalnych bramek na na granicy.
Natomiast jedyna niedogodność to "kasa" - opłaty za przejazd autostradą autem z przyczepą są większe.
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 23.07.2008 11:00

Nie jechałam nigdy z przyczepą, więc nie dowiadywałam sie dokładnie.

Ale widziałam przed tunelami tablice z rysunkiem zakazu wjazdu z przyczepą, widziałam osobówkę z łodzią na przyczepie w kolejce razem z tirami i odzdzielne okienka na jakiejś granicy z rysunkiem osobówki z przyczepą.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 11:23

malagosa napisał(a):Nie jechałam nigdy z przyczepą, więc nie dowiadywałam sie dokładnie.

Ale widziałam przed tunelami tablice z rysunkiem zakazu wjazdu z przyczepą, widziałam osobówkę z łodzią na przyczepie w kolejce razem z tirami i odzdzielne okienka na jakiejś granicy z rysunkiem osobówki z przyczepą.

Skoro nie wiesz dokładnie, nie pisz , ze nie wolno wjeżdżać przyczepą turystyczną do tuneli.
Jeśli samochód z przyczepą może jechać autostradą , to wjeżdża w tunej na jej trasie.
Przed żadnym tunelem (a jest ich sporo) nie na jego objazdu dla przyczep.

Znak który widziałaś dotyczył zakazu wjazdu do tuneli samochodów i przyczep z niebezpiecznym ładunkiem.

Obrazek

Znak b13 - Zakaz wjazdu pojazdów z materiałami wybuchowymi lub łatwo zapalnymi - oznacza zakaz ruchu pojazdów przewożących, określone w odrębnych przepisach, materiały niebezpieczne klas: 1, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2 lub gazy palne klasy 2, w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej.

Obrazek

Znakb13a - Zakaz wjazdu pojazdów z materiałami niebezpiecznymi - oznacza zakaz ruchu pojazdów przewożących, określone w odrębnych przepisach, materiały niebezpieczne w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej; tabliczka z odpowiednim napisem umieszczona pod znakiem wskazuje, że zakaz dotyczy tylko określonych klas lub grup materiałów niebezpiecznych albo określonego sposobu ich przewozu.

Samochody takie w ogóle na autostrady, gdzie są tunele nie wjeżdżają, kierowcy takich samochodów dobrze wiedzą jakie są przepisy znaki.
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 23.07.2008 11:55

Zakaz wjazdu z przyczepą to nie znaki powyżej. Rysunek jest jednoznaczny. Widziałam taki na autostradzie - pomyślałam biedni ci z przyczepami, co oni mają zrobić.
Tych nawet bym nie zrozumiała, gdybym zobaczyła.

Nie siedzę w przepisach, nie czytam chorwackich stron - piszę to co widziałam, bo juz tam byłam. I nie wiem dlaczego ciagle ktoś przekonuje mnie, że wie lepiej ode mnie, co ja widziałam 8O

PS 2 żeby nie mnożyc odp nie na temat: co z tunelami zwężonymi?
Ostatnio edytowano 23.07.2008 12:11 przez malagosa, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 11:59

malagosa napisał(a):Zakaz wjazdu z przyczepą to nie znaki powyżej. Rysunek jest jednoznaczny. Widziałam taki na autostradzie - pomyślałam biedni ci z przyczepami, co oni mają zrobić.

Przyczepy turystyczne mogą wjeżdżać do tuneli :!: :!: :!:
I wcale nie są biedni Ci z przyczepami :wink: :lol:

Ps. Widzisz przyczepę :?: bo ja tak :lol:
Ostatnio edytowano 23.07.2008 12:22 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 12:21

malagosa napisał(a):Zakaz wjazdu z przyczepą to nie znaki powyżej. Rysunek jest jednoznaczny. Widziałam taki na autostradzie - pomyślałam biedni ci z przyczepami, co oni mają zrobić.

Nie siedzę w przepisach, nie czytam chorwackich stron - piszę to co widziałam, bo juz tam byłam. I nie wiem dlaczego ciagle ktoś przekonuje mnie, że wie lepiej ode mnie, co ja widziałam 8O

PS 2 żeby nie mnożyc odp nie na temat: co z tunelami zwężonymi?

'Zwężony" do jednej nitki tunel Mala Kapela -

zapraszam na przejazd tunelem

Obejrzyj dokładnie całość , ja widzę w tunelu tiry i przyczepy.

W czasie własnego przejazdu też je w tunelach widziałem :lol:
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 23.07.2008 13:36

No i ruszyła odyseja przyczepowo-tunelowa :lol:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2008 13:54

malagosa napisał(a):Fakt jest, że na autostrady chorwackie nie koniecznie trzeba sie pchać, bo samochody z przyczepami nie mogą wjeżdzać do tuneli.

Brednie (bez urazy).
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2008 14:15

malagosa napisał(a):Nie siedzę w przepisach, nie czytam chorwackich stron - piszę to co widziałam, bo juz tam byłam. I nie wiem dlaczego ciagle ktoś przekonuje mnie, że wie lepiej ode mnie, co ja widziałam

Dlatego ze inni tez jechali i żadnych znaków zakazu wjazdu z przyczepą nie widzieli ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone