napisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 11:23
malagosa napisał(a):Nie jechałam nigdy z przyczepą, więc nie dowiadywałam sie dokładnie.
Ale widziałam przed tunelami tablice z rysunkiem zakazu wjazdu z przyczepą, widziałam osobówkę z łodzią na przyczepie w kolejce razem z tirami i odzdzielne okienka na jakiejś granicy z rysunkiem osobówki z przyczepą.
Skoro nie wiesz dokładnie, nie pisz , ze nie wolno wjeżdżać przyczepą turystyczną do tuneli.
Jeśli samochód z przyczepą może jechać autostradą , to wjeżdża w tunej na jej trasie.
Przed żadnym tunelem (a jest ich sporo) nie na jego objazdu dla przyczep.
Znak który widziałaś dotyczył zakazu wjazdu do tuneli samochodów i przyczep z niebezpiecznym ładunkiem.
Znak b13 - Zakaz wjazdu pojazdów z materiałami wybuchowymi lub łatwo zapalnymi - oznacza zakaz ruchu pojazdów przewożących, określone w odrębnych przepisach, materiały niebezpieczne klas: 1, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2 lub gazy palne klasy 2, w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej.
Znakb13a - Zakaz wjazdu pojazdów z materiałami niebezpiecznymi - oznacza zakaz ruchu pojazdów przewożących, określone w odrębnych przepisach, materiały niebezpieczne w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej; tabliczka z odpowiednim napisem umieszczona pod znakiem wskazuje, że zakaz dotyczy tylko określonych klas lub grup materiałów niebezpiecznych albo określonego sposobu ich przewozu.
Samochody takie w ogóle na autostrady, gdzie są tunele nie wjeżdżają, kierowcy takich samochodów dobrze wiedzą jakie są przepisy znaki.