Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-Makarska (początek lipca)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 14.06.2009 21:02

Cześć
Na początku lipca wyjeżdżam z Krakowa do Makarskiej. W ubiegłych latach, jadąc z Rzeszowa, miałem łatwiejszy wybór. Teraz trochę mi się trudniej zdecydować. Nie wiem czy wybrać wariant przez Słowenię (np. Zwardoń) czy raczej przez Słowację (Chyżne) i Węgry.
Kusi mnie to drugie rozwiązanie, gdyż przynajmniej od Budapesztu droga powiela się z dotychczas przeze mnie preferowaną (z Rzeszowa), ale widzę też, że często polecacie jednak jechać przez Słowenię.

Trasa przez Słowacje prowadzi przez Chyżne/Trstena-Ruzomberok-Banska Bystrica-Zwolen-Sahy. Czy dobrze widzę, że jest tak krótki odcinek, na który potrzebowałbym winietę? To co prawda niewielka kwota, ale jeżeli da się sensowie ominąć ten kawałek autostrady, to chętnie bym to zrobił.

A może jednak zdecydować się na przekroczenie granicy w Zwardoniu i dalej przez Bratysławę, Graz itd...

Doradźcie, bo po lekturze forum jestem naprawdę w kropce.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 14.06.2009 21:17

W tamtym roku jechaliśmy przez Słowację i Węgry, dokładnie tą trasą, którą opisujesz.
Kupowaliśmy tylko winietę na Węgrzech, na autostradę koło Balatonu.
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 14.06.2009 21:18

marek to tak jak my, chcemy pojechac po relatywnie normalnej cenie..naczytałam sie i nic...dalej goopia jestem
halig
Podróżnik
Hejo

Nieprzeczytany postnapisał(a) halig » 14.06.2009 21:21

Ja tez z krakowa ale do rogoznicy pomykam 5 sierpnia trasa:
Kraków->Brzesko->Gorlice->Konieczna->Koszyce->Miszkolce->Budapeszt-> no i dalej to juz chyba wiadomo jak:)
marek_k
Croentuzjasta
Re: Hejo

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 14.06.2009 21:34

halig napisał(a):Ja tez z krakowa ale do rogoznicy pomykam 5 sierpnia trasa:
Kraków->Brzesko->Gorlice->Konieczna->Koszyce->Miszkolce->Budapeszt-> no i dalej to juz chyba wiadomo jak:)

Rozumiem, że przez Barwinek, tak?
A dlaczego nie od razu przez Chyżne?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 14.06.2009 22:52

Podejrzewam, że albo obawy o remontowaną zakopiankę albo sytuacja wymusza taką a nie inną trasę. Ja w tym roku pojadę Kraków - Oświęcim - Cieszyn - ... - Zagrzeb - środkowa Dalmacja.
Co będzie pomiędzy Cieszynem a Zagrzebiem to się okaże :-)
A Oświęcim dlatego, że dzieciaki będą tam u babci :)
slawek66
Cromaniak
Re: Hejo

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.06.2009 22:53

halig napisał(a):Ja tez z krakowa ale do rogoznicy pomykam 5 sierpnia trasa:

twaja trasa do makarskiej wychodzi 1387 km, troszke duzo
przez banska 1206, czy dla 180 km po ,,ciasnych'' warto nie placic slowackiej winietki :cry:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.06.2009 05:19

marek_k napisał(a):Cześć
Na początku lipca wyjeżdżam z Krakowa do Makarskiej. W ubiegłych latach, jadąc z Rzeszowa, miałem łatwiejszy wybór. Teraz trochę mi się trudniej zdecydować. Nie wiem czy wybrać wariant przez Słowenię (np. Zwardoń) czy raczej przez Słowację (Chyżne) i Węgry.
Kusi mnie to drugie rozwiązanie, gdyż przynajmniej od Budapesztu droga powiela się z dotychczas przeze mnie preferowaną (z Rzeszowa), ale widzę też, że często polecacie jednak jechać przez Słowenię.

Trasa przez Słowacje prowadzi przez Chyżne/Trstena-Ruzomberok-Banska Bystrica-Zwolen-Sahy. Czy dobrze widzę, że jest tak krótki odcinek, na który potrzebowałbym winietę? To co prawda niewielka kwota, ale jeżeli da się sensowie ominąć ten kawałek autostrady, to chętnie bym to zrobił.

A może jednak zdecydować się na przekroczenie granicy w Zwardoniu i dalej przez Bratysławę, Graz itd...

Doradźcie, bo po lekturze forum jestem naprawdę w kropce.

Do Zwardonia z Krakowa ponoc chora droga,wariant Chyzne,Banska Bystrica jest OK,wytycz trase na google map i powieksz,to zobaczysz,ze mozna ten kawalek autostrady ominac droga 69,ja zawsze wykupuje winietke na Slowacji,z tamtymi policjantami nie mozna sie dogadac,zawsze cos znajda i pokuta...jak nie winietka to apteczka to predkosc...cztery lata temu jechalem do Chorwacji z kolega na dwa samochody,jego zatrzymali,jechal pierwszy i pokuta za fotke ktora mu mialo zrobic pare km wczesniej...kolega podjal dyskusje,ale na nic...500 koron go to kosztowalo...
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 06:41

Czytałem o problemach drogowych przed Zwardoniem i nie ukrywam, że brałem to pod uwagę skłaniając się do wariantu przez Chyżne.
Co do winiety na Słowacji, to jej zakup nie stanowi dla mnie problemu, ale uważam, że nie ma sensu jej kupować, jeżeli mam przejechać krótki odcinek autostrady, a potem i tak się bujać lokalnymi.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 08:11

Ja 2 razy jechałem przez Słowenię, a wzeszłym roku (ze względu na winietkę 35E za 6km autostrady!!!) zdecydowałem się w końcu na wersję Budapeszt. Przejazd przez Chyżne. Trasa krótsza, czasowo na pewno nie dłużej (a wydaje mi się że szybciej). Dotatkowo od tego roku jest ciągła autostrada od Budapesztu do Cro. W tym roku zastanawiam się czy nie myknąć przez Łysą Polanę ze względu na ominięcie płatnych odcinków w Słowacji. Co pradwa koszt nieduży, ale jak droga podobna to można spróbować. Z mojego doświadczenia, jak z Krakowa to tylko przez Budapeszt.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.06.2009 08:49

pam napisał(a):Ja 2 razy jechałem przez Słowenię, a wzeszłym roku (ze względu na winietkę 35E za 6km autostrady!!!) zdecydowałem się w końcu na wersję Budapeszt. Przejazd przez Chyżne. Trasa krótsza, czasowo na pewno nie dłużej (a wydaje mi się że szybciej). Dotatkowo od tego roku jest ciągła autostrada od Budapesztu do Cro. W tym roku zastanawiam się czy nie myknąć przez Łysą Polanę ze względu na ominięcie płatnych odcinków w Słowacji. Co pradwa koszt nieduży, ale jak droga podobna to można spróbować. Z mojego doświadczenia, jak z Krakowa to tylko przez Budapeszt.

kurcze...jak chcesz przez Lysa Polane jechac zeby ominac platne odcinki na Slowacji,pytam z ciekawosci,bo i tak w tym roku bede zmuszony do zakupu winietki Slowackiej...ale tu masz racje,ze trasa z Krakowa to tylko przez Budapeszt...M7 !!!...tylko PL i Slowacje trzeba przemeczyc,90 km Wegier do Budapesztu...mam pytanie dot. obwodnicy Budapesztu,czy jest od drogi nr 2 do M7,ile ona ma km,bo przez Budapeszt to jest okolo 25-30 km,a gdzies mi sie obilo o uszy,ze obwodnica ma 60-70 km,wiec nie wiem jak to sie przelozy na czas przejazdu...
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 09:07

Nie jechałem obwodnicą. Ale jak się wie co robic w Budpeszcie to nie problem. Oczywiście jak jechałem w tamta stronę (pierwszy raz) to się zgubiłem dwa razy, bo patrzyłem na te "chińskie" nazwy miast. Ale jak się skapnąłem że trzeba patrzeć tylko na M7 to juz było spoko. A dzięki temu jak wracałem, to przejazd przez Bud. zajął mi może 20minut (w nocu z sob.niedz.) W tym roku chcę jechać w dzień, czyli wyjazd z Krakowa koło 4 rano.
A co do opłaty w Słowacji to z Chyżnego lecisz przez Kubin, Zvolen (i tak koło Zvolena jest płatna) a jak przez Łysą to można lecieć przez Poprad, Roznaya i przynajmniej według mapy wychodzi że nie płatna. Może trzeba by sprawdzić na jakiejś Słowackiej stronie gdzie są płatne odcinki. Mzna jeszcze, żeby minąć zakopiankę lecieć przez Mniszek. Zaraz wrzucę jekie są różnice w odległości tych trzech wersji to napiszę.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 09:15

Kraków - Chyżne - Budapeszt (wylot na M7) 401km - 6,22h
Kraków - Łysa - jw. 447km - 6,27h
Kraków - Mniszek - jw 488km - 7,29h

Jest jeszcze przejście Niedzica - zaraz sprawdzę jak to wygląda
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 09:19

Przez Niedzicę, ale wersja Bochnia, Limanowa 473km - raczej nie warto. Akurat znam tamta trasę dobrze i można by o niej myśleć aby minąć duży ruch wekendowy, bo cały czas boczne drogi i górskie premie :D
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 09:23

Sprawdzałem odcinek słowacki od granicy z Polską (Chyżne) do granicy Węgieskiej (Sahy) w nawigacji iGo i wyliczyło mi 213 km (3:44).

Po wyłączeniu w nawigacji odcinków płatnych trasa wydłużyła się do 228 km (4:07). Gdyby rzeczywiście chodziło o taką różnicę (15 km i 23 minuty), to chyba nie za bardzo jest sens kupować winietę za ok. 45 zł w obydwie strony?
Może ktoś zweryfikuje przebieg tej trasy? Mnie iGo wyświetliło następujący jej przebieg:
Chyżne/Trzciana --> Rużomberk --> Bańska Bystrzyca (cały czas droga nr E77/59)
Bańska Bystrzyca --> Zwoleń (droga 591) - tutaj się chyba omija płatny odcinek 69A
Zwoleń--> Sahy/Hont (kontynuacja E77/66)

Z tego co widzę, różnica w przebiegu trasy dotyczy tylko tego odcinka B.Bystrzyca-Zwoleń, gdzie można albo kontynuować jazdę E77 (69A) lub bezpłatną drogą 591. Jeżeli mam rację, to chyba warto zaoszczędzić na winietach w SK, szczególnie że jadę nocą, więc na tej lokalnej drodze nie powinno być problemów.

Jak myślicie?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone