marek_k napisał(a):Cześć
Na początku lipca wyjeżdżam z Krakowa do Makarskiej. W ubiegłych latach, jadąc z Rzeszowa, miałem łatwiejszy wybór. Teraz trochę mi się trudniej zdecydować. Nie wiem czy wybrać wariant przez Słowenię (np. Zwardoń) czy raczej przez Słowację (Chyżne) i Węgry.
Kusi mnie to drugie rozwiązanie, gdyż przynajmniej od Budapesztu droga powiela się z dotychczas przeze mnie preferowaną (z Rzeszowa), ale widzę też, że często polecacie jednak jechać przez Słowenię.
Trasa przez Słowacje prowadzi przez Chyżne/Trstena-Ruzomberok-Banska Bystrica-Zwolen-Sahy. Czy dobrze widzę, że jest tak krótki odcinek, na który potrzebowałbym winietę? To co prawda niewielka kwota, ale jeżeli da się sensowie ominąć ten kawałek autostrady, to chętnie bym to zrobił.
A może jednak zdecydować się na przekroczenie granicy w Zwardoniu i dalej przez Bratysławę, Graz itd...
Doradźcie, bo po lekturze forum jestem naprawdę w kropce.
Rok temu dokładnie jechałem z Krakowa na Makarską.
Dla testu zrobiłem dwie trasy.
Poniewaz dwa lata i trzy lata temu też byłem na Chorwacji to postanowiłem sprawdzić jak długo się jedzie różnymi trasami.
Oto moje spostrzeżenia dotyczące czasu przejazdu:
1. Z Krakowa przez Chyżne do Budapesztu jechałem tak samo długo jak autostradami z Krakowa, przez Cieszyn, Żilina, Bratysława do Budapesztu. Droga dłuższa, ale za to o wiele szybciej się jedzie, mogąc przyspieszyć znacznie na autostradzie. Jechałem w nocy i nad ranem.
2. Droga od przejścia granicznego Letenye do Bratysławy przez Słowenie i potem drogą 86 była o 1h szybsza niż autostradami z Letenye przez Budapeszt do Bratysławy. Jechałem popołudniem/wieczorem. Droga bardzo fajna, opisywana nie jeden raz na tym forum. Ma wiele prostych, długich odcinków w lasach i na polach. W niektórych wioskach trzeba zwalniać, bo są fotoradary. Jest bezpłatna dla samochodów osobowych. Na Słowenii jest o wiele tańsze paliwo i opłaca się tam zatankować.
Z Budapesztu wzdłuż Balatonu autostrada jest do samej granicy, niestety, w dwóch miejscach przy jeziorze Balaton radary mierzące średnią prędkość na odcinku drogi, więc tam trzeba jechać przepisowo. Potem można przyspieszyć.
Oczywiście są jeszcze fotoradary i przenośne fotoradary - ulubiony sport Węgrów, stanie na moście nad autostradą z fotoradarem.
Z Krakowa polecam drogę autostradą Katowicką potem S1 na Cieszyn , potem Żilina, potem autostradą do Bratysławy. Potem drogą 86 do Letenye. Ja wyjeżdżam zawsze ok 22-giej z Krakowa tak aby być ok południa na miejscu i móc spokojnie poszukać kwatery.
Pozdrawiam