Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-Makarska (początek lipca)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 18.06.2009 17:56

My jeździmy od 4 lat. Staramy się zmieścić w 4tys. 2 tygodnie, dwójka dzieci.
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 18.06.2009 18:05

Dwa lata temu jechałem Cieszyn -Żylina- Bratysława-Węgry-Słowenia itd
W tam tym roku pokusiłem się o trasę przez Austrię a mianowicie Cieszyn-Żylina -Bratysława-Wiedeń-Graz-Maribor-Primosten moim zdaniem trasa przez Austrię jest dużo lepsza,szybka i komfortowa.
basab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) basab » 18.06.2009 18:09

pam napisał(a):My jeździmy od 4 lat. Staramy się zmieścić w 4tys. 2 tygodnie, dwójka dzieci.

4tysiące ze wszystkim: pobyt, jedzenie, droga, atrakcje?
Jeśli tak to się chyba zabiję :cry:
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 18.06.2009 18:14

Kriskaz napisał(a):Dwa lata temu jechałem Cieszyn -Żylina- Bratysława-Węgry-Słowenia itd
W tam tym roku pokusiłem się o trasę przez Austrię a mianowicie Cieszyn-Żylina -Bratysława-Wiedeń-Graz-Maribor-Primosten moim zdaniem trasa przez Austrię jest dużo lepsza,szybka i komfortowa.

Jeżeli jechałeś Węgry - Słowenia - Cro, to nie dziwię się, że wolisz Austria - Maribor - Cro. Ale z Małopolski według mnie nie ma lepszej opcji jak Budapeszt - Cro (bez Słowenii). Od Budapesztu jest już autostrada do samej Chorwacji. A po przejechaniu granicy np. Chyżne, w Słowacji nagle jakby auta wyparowały. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, że tłok na drodze tylko po naszej stronie granicy.
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 18.06.2009 20:32

Może w tym roku spróbuje trasy przez Słowację -Węgry mam pytanko a trasa jest dobrej jakości? :D
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 18.06.2009 20:44

Kriskaz napisał(a):Może w tym roku spróbuje trasy przez Słowację -Węgry mam pytanko a trasa jest dobrej jakości? :D

Jak jedziesz Chyżne - Sahy,jedyny minus, to "górska premia" gdzieś w Słowackich górach. Może być trochę wolno jak się trafi tirek albo śkodićka "przedwojenna". Poza tym długie proste odcinki i nie za dużo wioseczek. Na pewno jedzie się tym odcinkiem 10 razy przyjemniej niż przez Ptuj w Słowenii. Winietkę na Słowację kupisz zaraz za granicą (lub po naszej stronie w Chyżnym bez problemu), albo mijasz płatne i bez winietki. Winietkę na HU na stacji węgierskiej też bez problemu płatne kartą (jest po drodze chyba Schell?). Ogólnie zasada, że jak przejedziesz naszą granicę, możesz wyłączyć opcje komputera pokładowego "dziurawa nawierzchnia". I uwaga w Budapeszcie aby się nie zamotać, tylko patrzeć na znaczki M7 a nie nazwy miejscowości.
pankufur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pankufur » 19.06.2009 06:47

pam napisał(a):I uwaga w Budapeszcie aby się nie zamotać, tylko patrzeć na znaczki M7 a nie nazwy miejscowości.

Od sahy znaczki na M7 prowadzą obecnie przez miasto czy na M0?
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 19.06.2009 06:52

Witam, czy ktos jechal odcinek Kraków-Chyżne? jak wyglada droga zwlaszcza Rabka-Chyżne, maja wg planow do konca sierpnia skonczyc remont, uda sie im.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 19.06.2009 11:32

pankufur napisał(a):
pam napisał(a):I uwaga w Budapeszcie aby się nie zamotać, tylko patrzeć na znaczki M7 a nie nazwy miejscowości.

Jak w tym roku nie wiem. W zeszłym było przez miasto.
basab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) basab » 19.06.2009 16:00

pankufur napisał(a):

Właśnie to samo pytanie mnie nurtuje?
Czy nie ma problemu trafienia na M0?
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 19.06.2009 17:34

Kolega Stef-ek w innym wątku wynalazł aktualny link. Wychodzi z tego że M0 jest zrobione.

http://www.motorway.hu/resource.aspx?Re ... RO_2009_PL
wlodi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodi » 19.06.2009 17:59

|Podczepie sie pod ten watek! Jade z Poznania do Makarskiej przez Czechy,kawałek Słowacji Węgry kawałek Słowenii i nie mogę nic znależć na temat tej trasy. Gdyby np opiekun działu albo inny dobry mi pomógł to super. Chodzi mi dokładnie o opłaty na tej trasie. Czy kupuje winiety na Węgrzech, Słowacji i Słowenii. Z góry dziękuje
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 19.06.2009 18:55

basab napisał(a):
pankufur napisał(a):

Właśnie to samo pytanie mnie nurtuje?
Czy nie ma problemu trafienia na M0?

Jeśli chodzi o trafienie, to my nie mieliśmy żadnego problemu, mimo, ze jechaliśmy pierwszy raz.
Trzeba tylko wypatrywać oznaczeń na drodze.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 19.06.2009 18:57

wlodi napisał(a):|Podczepie sie pod ten watek! Jade z Poznania do Makarskiej przez Czechy,kawałek Słowacji Węgry kawałek Słowenii i nie mogę nic znależć na temat tej trasy. Gdyby np opiekun działu albo inny dobry mi pomógł to super. Chodzi mi dokładnie o opłaty na tej trasie. Czy kupuje winiety na Węgrzech, Słowacji i Słowenii. Z góry dziękuje

Aktualizowany temat
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
Rafał72
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał72 » 20.06.2009 09:55

Kriskaz napisał(a):Dwa lata temu jechałem Cieszyn -Żylina- Bratysława-Węgry-Słowenia itd
:!: Witaj ja już jechałem przez Austrię i Słowenię i makabra jest w Słowenii. To co nadrobiłem to 3 godziny stałem w koreczku Słoweńskiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kraków-Makarska (początek lipca) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone