Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-Makarska (początek lipca)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 09:31

Na stronie słowackich drogowców Bańska - Zvolen jest płatna. Jedyna opcja to Poprad. Ale dzięki temu wskakuje się szybciej na autostradę w HU. A i tak trzeba kupić opłatę na HU.
Ostatnio edytowano 15.06.2009 09:34 przez pam, łącznie edytowano 1 raz
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 09:34

pam napisał(a):Na stronie Słowackich drogowców Bańska - Zvolen jest płatna. Jedyna opcja to Poprad. Ale dzięki temu wskakuje się szybciej na autostradę w HU. A i tak trzeba kupić opłatę na HU.

Tak, masz rację, ale mnie iGo pokazało alternatywną drogę z Bańskiej do Zwolenia (trochę dłuższą) drogą 591 (czyli zjazd na chwilę z E77).
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 09:37

marek_k napisał(a):
pam napisał(a):Na stronie Słowackich drogowców Bańska - Zvolen jest płatna. Jedyna opcja to Poprad. Ale dzięki temu wskakuje się szybciej na autostradę w HU. A i tak trzeba kupić opłatę na HU.

Tak, masz rację, ale mnie iGo pokazało alternatywną drogę z Bańskiej do Zwolenia (trochę dłuższą) drogą 591 (czyli zjazd na chwilę z E77).

Ale pytanie czy nad Bańską nie jest płatne. Widac tam dwa pasy, a nie ma wcześniej zjazdu. 591 zaczyna się dopiero od Bańskiej. Co prawda na mapce opłat jest dopiero kolor od czerwony od Bańskiej, ale trzeba by wiedzieć na 100%.
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 09:47

No więc kluczowym pytaniem pozostaje kwestia czy do Bańskiej B. jest jakiś płatny odcinek. Wg iGo nie ma.
Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.06.2009 09:58

marek_k napisał(a):No więc kluczowym pytaniem pozostaje kwestia czy do Bańskiej B. jest jakiś płatny odcinek. Wg iGo nie ma.

tez mi iGo8 pokazuje,ze nie ma innego platnego odcinka,a roznica pomiedzy dwoma trasami z pominieciem platnego odcinka B.Bystrica-Zvolen,a objazd droga nr 69 to 10 minut i 3 km roznicy,tak wiec mozecie nie kupowac viniety...
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 15.06.2009 10:12

marek_k napisał(a):No więc kluczowym pytaniem pozostaje kwestia czy do Bańskiej B. jest jakiś płatny odcinek. Wg iGo nie ma.

Do Bańskiej na 100% nie ma żadnych odcinków płatnych(poza ciężarówkami).
Natomiast szczerze mówiąc nigdy nie udało mi się trafić na boczną drogę która jest alternatywą do 5 minutowej autostrady BB-ZV.
Jakoś szczególnie nie szukałem, ale jeżeli ktoś wie to proszę o wskazówki.
Wartość 300SK do PLN teraz a rok lat temu, nie mówiąc już o 2001 zmieniła się dla nas zdecydowanie na niekorzyść.
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 10:20

Haweł napisał(a):tez mi iGo8 pokazuje,ze nie ma innego platnego odcinka,a roznica pomiedzy dwoma trasami z pominieciem platnego odcinka B.Bystrica-Zvolen,a objazd droga nr 69 to 10 minut i 3 km roznicy,tak wiec mozecie nie kupowac viniety...

Mi iGo pokazuje jednak 15 km różnicy z objazdem drogą 591
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 10:22

noyle napisał(a):Natomiast szczerze mówiąc nigdy nie udało mi się trafić na boczną drogę która jest alternatywą do 5 minutowej autostrady BB-ZV.

Poważnie? To jest tylko 5 minut autostrady??!!
Nie no bez jaj. To tym bardziej się nie opłaca!
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 11:30

marek_k napisał(a):
noyle napisał(a):Natomiast szczerze mówiąc nigdy nie udało mi się trafić na boczną drogę która jest alternatywą do 5 minutowej autostrady BB-ZV.

Poważnie? To jest tylko 5 minut autostrady??!!
Nie no bez jaj. To tym bardziej się nie opłaca!

Wiadomo, że się nie opłaca. Ja jechałem z winietką "dla świętego spokoju". Ale w tym roku z nawigacją to pewnie bez problemu można będzie objechać. A do tego odpadł kolejny poważny argument: tanie piwko w Tesco w BB zaraz przy drodze. Pewnie kupię wcześniej w Cieszynie czeskie przy okazji pobytu w tamtej okolicy.

I uwaga dla powracających. Winietka na HU koniecznie na przejściu granicznym CRO/HU. Później już nie ma gdzie kupić przez kilkadziesiąt km.
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 15.06.2009 15:07

....wczoraj w tv pani gadałaaa... że tylko 50 procent Polaków stać na wakacje CZYLI Was stać a tu takie kombinacje alpejskie o słowackie winety.....bez komentarza(teź liczę ale bez wariacji)
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 15:23

SDI napisał(a):....wczoraj w tv pani gadałaaa... że tylko 50 procent Polaków stać na wakacje CZYLI Was stać a tu takie kombinacje alpejskie o słowackie winety.....bez komentarza(teź liczę ale bez wariacji)

Jakie alpejskie, jakie alpejskie? Co ty wymyślasz? Kombinacje to by były, gdybyśmy jechali z Krakowa do Dalmacji omijając wszystkie płatne odcinki i tracąc na to dzień podróży, albo i jeszcze płacąc koszty noclegu po drodze. My tutaj rozmawiamy o 5 minutowym przejeździe przez krótki odcinek autostrady, który kosztuje w obie strony coś ok. 45 zł. Chyba zbyt wielkiego wysiłku intelektualnego nie włożyłeś w to, aby zrozumieć sedno tego o czym tutaj rozmawiamy.

Tak się składa, że mam zamiar (zawsze tak robiłem) zapłacić za winietę na Węgrzech, gdzie ma to sens, a także za prawie całą Chorwację, mimo że to spora kwota. A nie musiałbym, bo jeździłem po zwykłych Chorwackich drogach w przeszłości tyle, że teraz i bez mapy bym sobie poradził.

Nie masz nic do powiedzenia konkretnego i na temat, to zachowaj swoje mało eleganckie sugestie dla siebie. Szczególnie, że piszesz "bez komentarza". Jak bez, to bez. Po co zabierasz głos? Trochę konsekwencji.
Do nabijania licznika znajdź sobie inny dział. Tutaj rozmawia się o ważnych sprawach.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 15.06.2009 15:56

marek_k napisał(a):
SDI napisał(a):....wczoraj w tv pani gadałaaa... że tylko 50 procent Polaków stać na wakacje CZYLI Was stać a tu takie kombinacje alpejskie o słowackie winety.....bez komentarza(teź liczę ale bez wariacji)

Jakie alpejskie, jakie alpejskie? Co ty wymyślasz? Kombinacje to by były, gdybyśmy jechali z Krakowa do Dalmacji omijając wszystkie płatne odcinki i tracąc na to dzień podróży, albo i jeszcze płacąc koszty noclegu po drodze. My tutaj rozmawiamy o 5 minutowym przejeździe przez krótki odcinek autostrady, który kosztuje w obie strony coś ok. 45 zł. Chyba zbyt wielkiego wysiłku intelektualnego nie włożyłeś w to, aby zrozumieć sedno tego o czym tutaj rozmawiamy.

Tak się składa, że mam zamiar (zawsze tak robiłem) zapłacić za winietę na Węgrzech, gdzie ma to sens, a także za prawie całą Chorwację, mimo że to spora kwota. A nie musiałbym, bo jeździłem po zwykłych Chorwackich drogach w przeszłości tyle, że teraz i bez mapy bym sobie poradził.

Nie masz nic do powiedzenia konkretnego i na temat, to zachowaj swoje mało eleganckie sugestie dla siebie. Szczególnie, że piszesz "bez komentarza". Jak bez, to bez. Po co zabierasz głos? Trochę konsekwencji.
Do nabijania licznika znajdź sobie inny dział. Tutaj rozmawia się o ważnych sprawach.

Nie ma się co denerwować. Z pewnej, wszystkim znanej księgi: prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogaty..... tu juz można sobie dopowiedzieć co...
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 15.06.2009 15:59

..po pierwsze na liczniku mam nabite 2 mln km po całej Europie-czyli nie muszę nabijać na forum,po drugie przepraszam starszego=wybuchowego kolegę będącego na forum od 2004 roku i to jeszcze z Krakowa a Ja tylko z Torunia,i po trzecie może i jestem miernota intelektualna ale Trochę na tym forum jest nieciekawie -bo szukam czegoś dla siebie i zagłębiam się,zagłębiam w coraz to nowe wątki .Oczywiście są tu perełki do czytania i chwała Im za to ale są i niewypały których nie można tknąć bo wybuchają a Ja nie saper tylko miernota intel.....Wyluzuj
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 16:39

Może się mylę, ale moim zdaniem forum jest pomocne wówczas, gdy na zadane pytanie uzyskuje się odpowiedzi. Inaczej mówiąc, gdy pod konkretnym tematem pojawiają sie posty nie będące odpowiedzią na zadane pytania i nie związane z tematem, zwyczajnie dochodzi do zaśmiecenia forum.
Piszę o tym celowo, aby zwrócić uwagę, że tematem założonego przeze mnie wątku nie było pytanie o to, czy próba ominięcia krótkiego odcinka autostrady w SK i zaoszczędzenia 10 Euro jest namiernym skąpstwem, czy nie.

Narzekasz, że na forum jest nieciekawie. Jakby go ludzie nie zaśmiecali postami nie na temat i uszczypliwościami, to na pewno lepiej by się je czytało. I tobie i mnie, i wszystkim innym.

Jak dla mnie to EOT
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.06.2009 16:51

SDI napisał(a):..po pierwsze na liczniku mam nabite 2 mln km po całej Europie-czyli nie muszę nabijać na forum,po drugie przepraszam starszego=wybuchowego kolegę będącego na forum od 2004 roku i to jeszcze z Krakowa a Ja tylko z Torunia,i po trzecie może i jestem miernota intelektualna ale Trochę na tym forum jest nieciekawie -bo szukam czegoś dla siebie i zagłębiam się,zagłębiam w coraz to nowe wątki .Oczywiście są tu perełki do czytania i chwała Im za to ale są i niewypały których nie można tknąć bo wybuchają a Ja nie saper tylko miernota intel.....Wyluzuj

to jak masz nabite tyle km po europie to udzielaj sie konkretnymi informacjami,na ktore tu wszyscy czekamy,a nie drobnymi uszczypliwosciami...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kraków-Makarska (początek lipca) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone