Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kornati i fish pickniki

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 25.07.2006 14:28

Zdecydowanie popieram że fishpicnik an Kornati to jedna wielka lipa. Jeziorko które ma byż atrakcją w rzeczywistości w sezonie i temperaturze w słońcu ok. 45C przypomina żur z "piękną pianką" na brzegu. Obiad serwowany na wyspie to kapusta z marchewką i podłej jakości makrela z grila. Fakt do picia dają dużo rakiji, która nijak się ma do trunku oferowanego w normalnym lokalu pod tą sama nazwą a wino no cóż lepiej pic wodę.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.07.2006 13:25

Czy w okolicy Brela/Baska Voda polecilibyście jakąś imprezę w stylu fish picnic lub podobną ???
Agapit
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agapit » 31.07.2006 13:22

drugi tydzień pobytu w Cro przypadnie mi na Pasmanie ... opinie n/t wycieczki na Kornaty są tak różne, że w końcu jestem zmuszona do sprawdzenia i zdobycia własnego zdania na ten temat ... i tu moje pytanko : - Czy ktoś ruszał się z Pasmanu na "opływówkę"? I ewentualnie z jakiego biura? Dzięki za ew. pomoc. :)
Agapit
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agapit » 01.08.2006 08:13

Croentuzjaści...pomóżcie :lol:
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 01.08.2006 11:42

Grzegorz Ćwik napisał(a):Czy w okolicy Brela/Baska Voda polecilibyście jakąś imprezę w stylu fish picnic lub podobną ???

Jest z Baski fish picnik, wyprawa stateczkiem prawie na caly dzień.
Płynie na Hvar do Jelsy i na Brac miejscowość Bol słynna plaża złoty róg.
W cenie obiad mięsny lub rybny, rakija, wino, soki.
W zeszłym roku 160 kun/osoba.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 01.08.2006 12:08

hania731 napisał(a):Ja tez zachęcam do rejsu na Kornati,nie jest tani ale warto.Co prawda pani w biurze podróży w Murter opowiadał nam o pzrerwie w rejsie,w czasie którego bedziemy leżeć na plaży z piaskiem.Przypłynęliśmy,wypuścili nas,plaża mała,piasku nie widać,okazało się,żebył on w wodzie,a plaża kamiesnista.
Połozyliśmy,polowa naszej grupy weszła do wody,a ja leżąc zobaczyłam zbliżającą się na tę plażę kolejną grupę z kolejnego statku.Takich grup było jeszcze cztery i widziałam przerażenie w oczach nadchodzących kolenych osób,jak widzieli tę mala plażą i tem tłum ludzi i każdy usilował się gdzieś wepchnąć.
Z mężem nie wytrzymalismy tego,co nam wyszło na dobre i poszliśmy się wspiąć na pobliską górę,z której był tak piękny widok,że wynagrodził nam wszystko.

Mnie ta górka też strasznie kusiła, ale było tak potwornie gorąco, a do tego plaża pusta (tzn. tylko nasza wycieczka :D ) że sobie odpuściłam :) . Ale podejrzewam co tam widziałaś :lol:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 01.08.2006 12:15

Puszcza41 napisał(a):Aby tego uniknąć zrobiliśmy troche inaczej, mianowicie popłyneliśmy promem (razem z samochodem) na Dugi Otok, do Brbinj (cena za 3osoby + auto w obie strony ok. 350kun, prom odpływa o 9.00, powrotny po 20.00).

Witam. A skąd odpływa prom na Dugi Otok? I o ile wczesniej trzeba być w porcie w drodze powrotnej zeby spokojnie się załapać na prom nie zaliczając przymusowego noclegu na wyspie ? Dzieki za informacje. Pozdrawiam.[/img]
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 02.08.2006 19:52

Witam,

Odpowiadajac na pytanie, prom na Dugi Otok odplywa z Zadaru, codziennie po kilka razy, przy czym ja plynalem o godzinie 9-tej rano. W porcie trzeba sie stawic na jakas godzine przed wyplynieciem, zeby spokojnie kupic bilety i ustawic sie w ogonku do promu. Sam statek jest calkiem pojemny i duzy, tak wiec jesli jest sie w miare wczesnie, nie powinno byc problemu z zalapaniem sie. Bilety kosztuja 20 kun za osobe i 124 kuny za samochod. Plynie sie poltorej godziny. W powrotna strone bylismy 45 minut przed odplynieciem i juz byla calkiem niemala kolejka, ale mimo tego, ze za nami jeszcze stalo kilka samochodow, zaden nie zostal na Otoku.:) na oko wydawalo sie, ze moga byc problemy, ale okazalo sie, ze ten promik to naprawde duzy i pojemny kawal plywajacego zelastwa;)

Co do samej wycieczki natomiast, to kierujac sie radami z Cro.pl (forumowicz Puszcza41 w tym watku o tym pisze), postanowilismy zrezygnowac z "fish pikniku Kornati" i poplynac na wlasna reke. OPLACILO SIE! po pierwsze wolnosc i swoboda, po drugie brak sztywnych ram czasowych procz godziny wyplyniecia ostatniego promu na ktory trzeba zdazyc (odplywal o 18.15 - to byl dzien powszedni, w sobote jest jeszcze jakis dodatkowy - sa szczegolowe rozpiski w kasie w Zadarze). Nie bede sie tu rozpisywal o samej wycieczce zeby nie popsuc wrazen i pewnych niespodzianek, napisze tylko ze koniecznie trzeba isc na klify i to nie tylko na tzw. ogolnodostepny punkt widokowy, ale przejsc sie wzdluz klifow (jest szlak), wzdluz jeziora (w dole) i zakonczyc wycieczke w okolicach dosc wysokiej gorki, z ktorego to miejsca .... reszta na miejscu;). Samo jezioro to zupa, metne, zasolone, ale po dluzszym przebywaniu w ciepelku - jak znalazl. Sa miejsca bezludne, wiec nie trzeba sie tloczyc ze wszystkimi. Niewatpliwym plusem wlasnego srodka transportu jest mozliwosc przemieszczenia sie na druga strone wyspy. Po drodze mozna wpasc do zacisznego miasteczka SALI (przy okazji - jadac droga w kierunku Sali, zeby dojechac do parku, trzeba skrecic w prawo do Telascicy. My pojechalismy prosto i skonczylismy wlasnie w Sali - dalej sie nie da pojechac, chyba ze do jakiegos tubylca na posesje;) Drugi koniec wyspy to zupelnie inna bajka, warto podjechac na sam koniec, do latarni morskiej i wpasc do miasteczka Bozava, po oliwe z oliwek, na przyklad;)

Reasumujac - swietna wycieczka, mozna decydowac co sie chce robic i kiedy, nie trzeba znosic podcietych wspolpasazerow wycieczki, glosnej muzyki i zbiorowego taplania sie w jeziorku. Poza tym przepiekne widoki, ktorych plynac dolem na pewno sie nie zasmakuje. Mimo ze wychodzi troszke drozej niz jakby plynac z wycieczka (oczywiscie w 2 osoby, im ich wiecej tym taniej wychodzi wlasny sumpt) to swoboda to w pelni rekompensuje. No i mozna zjechac cala wyspe, jak sie zbytnio nie zamarudzi na kifach (a tam ciezko nie zamarudzic;). Poza tym zawsze warto wydeptac wlasna sciezke:)

Pozdrawiam serdecznie.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 03.08.2006 08:15

Rosinmi - dzięki serdeczne za odpowedz. Chyba sie skusze w tym roku.
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 03.08.2006 08:49

Dugi Otok to Dugi Otok a nie Kornati. Ktoś kto wybiera się indywidualnie promem dopływa tylko do Dugiego Otoku. Można to sprawdzić na mapie. Natomiast wyspa ta jest końcowym przystankiem podczas rejsu na Kornati. No a Kornati... te wysepki trzeba zobaczyć. Robią wrażenie. Natomiast co do przebiegu i formy organizacji samych fishpicnic - spuśćmy litościwie zasłonę milczenia. Polecić mogę piękne widoki.
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 03.08.2006 16:04

Wedlug mapy ktora widzialem, czesc klifowa Dugiego Otoku nalezy do parku narodowego Kornati.
Nie wiem jak to jest z ogladaniem samego archipelagu, ale po mapkach z trasami wycieczek stateczkiem wynikalo, ze ledwie sie ten archipelag muska - i to tylko od strony klifow wlasnie. Glowna atrakcja zas jest slone jezioro. Trasa o ktorej mowie zaczyna sie w Biogradzie. Nie wiem natomiast jak wyglada taka wycieczka jak startuje sie z wyspy Murter, ktora to wyspa nazywana jest "Brama do Kornati". Reasumujac - plyniecia z piknikiem nie mozna chyba nazwac prawdziwa wycieczka po Kornati, natomiast taka forma jaka my sobie zorganizowalismy - rowniez nie. Prawdziwe Kornati mozna chyba tylko zwiedzic wlasnym jachtem.

Pozdrawiam serdecznie.
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 03.08.2006 17:15

Nie tylko własnym. Ja zwiedzałem cudzym. :wink: Robią wrażenie swoją dzikością i innością.
Pozdrawiam.
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 31.08.2007 22:27

Witam!
A jak tam Kornati w tym roku?
Prosiłbym o ceny z róznych miast, i które statki (biura) mają fajne trasy.
Pozdrawiam
Jacek
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 01.09.2007 08:29

jacusd napisał(a):Witam!
A jak tam Kornati w tym roku?
Pozdrawiam
Jacek

z Primosten 300kn/osoba, dzieci do lat 12 darmo. nie polecam, cały dzień stracony, widoki nie oddają tych pieniędzy, które trzeba zapłacić, szkoda czasu
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 01.09.2007 12:56

jacusd napisał(a):A jak tam Kornati w tym roku?

Z Biogradu płaciliśmy 250 kn/os. Dziecko 8 lat - gratis.
Ale nie polecam. Kornati praktycznie nie zobaczyliśmy. Statek zacumował na ok. 1,5 godz. przy słonym jeziorku, które jak sie później okazało było głównym punktem wycieczki.
Podróż powrotna to najgorszy punkt fish-picnicu - dłuuugo, nudno i zapite towarzystwo. U nas prym wiodła grupa młodych Czechów...
Jedyny plusik do obiad na statku - było dużo (ryba i wieprzowina z grilla) i w miarę znośnie, tzn. dało się zjeść ;-)
W przyszłym roku postaram się zaliczyć Dugi Otok indywidualnie, tak jak to opisał wyżej Rosinmi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Kornati i fish pickniki - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone