napisał(a) czarli » 01.03.2013 00:39
Ja już wracam do naszego ulubionego wątku....

Niestety w tym roku granicę będę przekraczal 20 lipca (sobota) - czyli high season.
Zazwyczaj prezkraczam w Gruskovje (Macejl).
Jako, że pierwszy raz przekraczać muszę w weekend i to w lipcu kilka konkretnych pytań.
Do granicy mam około 6,5 godzn jazdy, za granicą (okolice Krapiny) mam nocleg, ze względu na nocleg układa mi się niestety tak, że na granicę dotrę w okolicach 13:00 albo ew. później - ale nie nocą bo muszę zameldować się na nocleg w normalnej porze.
Tutaj pytanie 1: o której Waszym zdaniem można spodziewać się mniejszego korka? W południe (13:00 czy może około 17:00, czy też celować najpóźniej jak się da - czyli pewnie by prezjechać granicę maks. o 19:00, a może jednak wstać skoro świt i dotrzeć na granicę o 10:00)?
2. Jeśli objeżdżać tę granicę, to czy przez Dobovec czy gornji leskovec byście jechali? Ja zastanawiam się czy od razu nie jechać na któryś z tych alternatywnych traktów, bo czuje w kościach, że inaczej grozi mi stanie w gigantycznym korku....
Niestety wbrew pozorm mału tu wpisów osób które w tym czasie w sobotę pchały się rzez granicę i kombinowały, stąd pytam.... Na domair złego jakoś wówczas podobno ruszają Niemcy czesto na wakacje...
3. Sądzicie, że akcesja do UE od razu wyeliminuje korki na granicach na start?