Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kolizja przy cofaniu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pela_rgonia
Odkrywca
kolizja przy cofaniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 23.07.2013 14:10

Sytuacja z życia wzięta. Cofając z miejsca parkingowego na ulicę zderzyłam się z panią, która minęła wolne miejsce z mojej prawej i zaczęła cofać do niego. Ja przed wykonaniem manewru upewniłam się w lewym i wstecznym lusterku czy mam wolną drogę za sobą i spoglądając w prawą stronę zaczęłam cofać aby włączyć się do ruchu. Pani w tym samym czasie cofała na ulicy. Ona ma wgniecione drzwi, ja uszkodzony zderzak. Nie wezwałyśmy policji, choć ja od początku chciałam. Spisałyśmy oświadczenie , obie podpisałyśmy. Po kilku godzinach telefon od męża pani, żebym wzięła winę na siebie bo niedostaną odszkodowania. Obie strony mają autocasco. Ja nie czuję się winna. Mąż pani straszy mnie sądem.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.07.2013 14:36

Tu musieliby się wypowiedzieć nasi forumowi policjanci, ale jak dla mnie (choć oczywiście mogę się mylić) wina leży po Twojej stronie. Pani była jednak na drodze głównej, a Ty włączając się do ruchu nie zachowałaś odpowiedniej ostrożności.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.07.2013 15:03

Mnie w ten sposób upolowała dziewczyna wyjeżdżająca tyłem z miejsca parkingowego, bo .... myślała, że sobie pojechałam. Wina była jej, płacz okrutny, bo samochód tatusia panienki na dodatek na niemieckich blachach ...
gdyby tatuś był milszy - skończyłoby się ugodą i kasą do ręki, ale że nie był - miał przez rok baaardzo wysoką składkę w euro.
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 23.07.2013 15:07

Dokładnie. Wyjazd z parkingu, obowiązek ustąpienia innym.
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 23.07.2013 15:38

Ale art 23 pkt 3 Kodeksu Drogowego precyzuje, że przy cofaniu pani powinna ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom i zachować szczególną ostrożność. Ja sprawdziłam swoją lewą zanim wrzuciłam wsteczny i patrząc na prawo zaczęłam cofać. A że ona w tym samym czasie zobaczyła wolne miejsce parkingowe i cofnęła się do mojej wysokości, to też jest moja wina? Jak wysiadła z samochodu to od razu mówiła, że mnie nie widziała i na moje wyraźne stwierdzenie, że wezwiemy policję wolała zadzwonić po męża. Mąż też nie chciał policji.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2013 15:46

a co spisałyście w oświadczeniu? zazwyczaj ktoś bierze winę na siebie,albo ustala się że obie strony winne albo woła się policję.
ja jak jestem pewna, że jestem niewinna to wołam policję bo potem są właśnie takie problemy.
a zastraszyć się nie daj :evil:
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 23.07.2013 15:53

wg mnie wina jest 50/50, tak samo ja jak i ona cofałyśmy i miałyśmy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa i zachowania szczególnej ostrożności. Dlaczego mam brać winę na siebie, tracić zniżkę tylko po to żeby ktoś z mojego OC dostał odszkodowanie. Oświadczenie było takie nowoczesne w formie protokołu z kwadracikami do zaznaczenia. Obie go podpisałyśmy, mąż pani aktywnie uczestniczył w jego wypełnianiu. Teraz się okazuje, że byli w firmie ubezpieczeniowej i nie chcą im wypłacić odszkodowania, bo nie ma sprawcy.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2013 15:59

jak pani ponosi winę to nie ma sprawcy i sama buli, chyba że miała AC wtedy powinno być z jej ubezpieczenia
co ona myślała, że jest współwinna a będzie z Twojego OC :roll:
a mocne te uszkodzenia?

edit.doczytałam
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 23.07.2013 16:06

ok
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2013 16:08

no to się spotkajcie, podpisała oświadczenie w którym przyznała się do współwiny. Mogła nie podpisywać, wezwalibyście policję, teraz niech Cię w nos pocałuje i nie straszy sądem :evil:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 23.07.2013 17:11

pela_rgonia napisał(a):Pani w tym samym czasie cofała na ulicy. Ona ma wgniecione drzwi, ja uszkodzony zderzak.

Definitywnie po uszkodzeniach jest twoja wina,to ty w panią wjechałaś nie pani w ciebie.

pela_rgonia napisał(a):Ale art 23 pkt 3 Kodeksu Drogowego precyzuje, że przy cofaniu pani powinna ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom i zachować szczególną ostrożność.

Ciebie też to dotyczy ,i ponadto ten sam art mówi o tym że jeśli nie jesteś pewna to powinnaś sobie poprosić kogoś o pomoc.
pela_rgonia napisał(a): Mąż pani straszy mnie sądem.

I jeżeli złoży sprawę a pani to potwierdzi że tak było ,to pani ponosi koszty.

Ja proponuje ,pojechać z panem na komisariat policji i opowiedzieć o sytuacji.
Ja jako Policjant po tym co przeczytałem w pani poście jednoznacznie stwierdzam pani winę, pani cofając się włączała do ruchu.
Należało by też wysłuchać drugiej strony.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 20:08

z naszej winy czy nie,zawsze warto dzwonić po gliny :P po to...aby uniknąć takiego dzwonienia i straszenia sądem :oczko_usmiech:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone