Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mada1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada1 » 08.02.2010 18:04

Mam nadzieję, że mimo braku "wpisowego" zdjęcia zostanę przyjęta do klubu?
W mieście Hvar byliśmy 4 lata temu na 1-dniowej wycieczce i strasznie nam się spodobało (może za wyjątkiem cen w knajpach). Dlatego też w tym roku od razu wybraliśmy kierunek na wakacje - Hvar. Po wnikliwej lekturze forum zdecydowaliśmy się na Ivan Dolac. Kwatera już zarezerwowana (50 m od plaży, po raz pierwszy w Cro nie będziemy jeździć na plażę samochodem!) i za 5 miesięcy jedziemy!! (2 połowa lipca).
Pozdrawiam gorąco wszystkich forumowiczów.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.02.2010 18:42

Mada1, witaj w Klubie! :D Jak to nie masz wpisowego? :wink: Wrażenia z jednodniowej wycieczki i plany na ten rok wystarczą :D

Pozdrawiam serdecznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2010 23:20

Tutaj mnie jeszcze nie było....

Witam!

Poniżej zdjęcie z wiadomego miejsca, zrobione własnoręcznie w 2007 roku - przedstawiam jako "wpisowe" :wink:

Obrazek

Zebrane w pierwszym poście linki do relacji innych - zawrót głowy.

Tyle razy już chciałem przejechać "kosę" tam i z powrotem, zawsze coś wypadło.

Dzięki wielkie za zebranie tylu informacji i tylu pozytywnych wibracji o tym miejscu, w jednym miejscu.

Pozdrowienia
Interseal M.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.02.2010 18:28

Witaj, Mariuszu :D Moja ukochana Jelsa jako wpisowe - jasne, że jesteś przyjęty :D Cieszę się, że informacje (i wibracje :D) się przydają :D

Pozdrawiam serdecznie.
kundum
Autostopowicz
Cromaniacy, pomóżcie!!;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) kundum » 12.02.2010 12:02

Witam, nazywam się Paulina i miałabym kilka pytań związanych z planowaniem wakacji na wyspie hvar. Mam 18 lat i byłam już w Chorwacji 3 razy, jak miałam ok 7 lat (z rodzicami autem) na "mali losinj" na kempingu i byłam zachwycona i maiastem i plazami (kawalek za miastem), później również autem z rodzicami kolo "vodic" gdzie mi się nie podobało, miasteczka nawet ładne ale plaże beton i żwir, widoki też nie malownicze;/, z tamtąd specjalnie dojeżdżaliśmy na plaże na "Murter" gdzie było pięknie, za trzecim razem byliśmy w "Pisaku", małe misteczko niedaleko Omisia, tam plaża (skalista) bardzo mi się podobała, miasteczko również ale brakowało mi troszkę knajpek,restauracji.itp. Opisuje to by przybliżyc swoje upodobania jeśli chodzi o miejsca pobytu. A pisze ponieważ w tym roku chciałabym po raz pierwszy jechac sama(nie dosłownie, ze znajomymi,jeszcze bez dokładnej wiedzy na ten temat)(ale)-> (nie autkiem z rodzicami) do Chorwacji na wakacje. Na pomysł wakacji na hvarze wpadłam ze względu na marzenie o podróży do prowansji we francji(co niestety jest zbyt drogie), z umiłowania do lawendy, po czym obiło mi sie o uszy ze w chorwacji jest "lawendowa wyspa" co potraktowałam jako znak, że to włąsnie hvar będzie miejscem w chorwacji do którego sie wybiore. Jechałabym autokarem, takie udało mi się wyszukac; http://retman.pl/index.php?go=wyd&sub=6&nort=1
http://www.task.org.pl/autokar-chorwacja.html http://www.globtourist.com/autokar-do-chorwacji.html czy ktoś wie coś na ich temat i może polecic lub odradzic, lub podac inne biuro?? Autokarem do Splitu i z tamtąd promem na hvar. Rozważam Stari Grad, Jelse, Sucuraj, oraz Hvar, ze względu na brak mobilności, wybrałam te miasta bo do nich dopływają promy. Ze zdjęc najbardziej podoba mi się w kolejności Hvar>Sucuraj>Stari Grad>Jelsa (mogę miec mylne wrażenie). Chciałabym jechac do malowniczego miasta, z widokami,pieknymi kościółkami,knajpkami...W zasadzie to w pobliże takiego miasta, ponieważ najbardziej mi zależy na pięknych "dzikich" (nie betonowo żwirkowych) plażach. Ale do sedna, ze względu na mój wiek i małe doświadczenie w podróżowaniu bez straszych opiekunów, chciałabym prosic o pomoc w organizacji takiego wyjazdu, podróży (autokaru,promu) oraz pobytu (apartamentu lub ewentualnie kempingu). Prawdopodobnie towarzyszyło by mi od 1 do 5 osób (1 na 100%(chłopak)2 na 95% Brat,na <90% kolega, na ok 50% dwie dziewczyny (kolegi,brata). czyli od 2 do 6 osób. Odległośc od miasta chciałabym aby była taka by można było dojśc do niego na piechotę tak maks do 30 min (u nas to mało, ale w chorwackim słoneczku ciężko;)) ale nie w mieście ze względu na tłumy ludzi za którymi nie przepadam, i miejskie plaże;/,a do plaży jak najbliżej jest to możliwe. Wiem że się bardzo rozpisałam, ale jest to dla mnie duże przedsięwzięcie, a chciałabym aby się udało;).Dodam jeszcze że oczywiście finanse nie zbyt wielkie :oops: Ostatnia już uwaga, najbardziej zależy mi na na mieście hvar, a jeśli chodzi o priorytety to piękna plaża(skałki jak najbardziej na tak) plasuje się nad miastem;] :) Pozdrawiam serdecznie, i mam nadzieje że po wakacjach będę mogła dołączyc się do klubu miłośników Hvar :) :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.02.2010 13:23

Witaj.
Tematów o Hvarze masz od groma i ciut ciut....
Choćby na pierwszych stronach tego własnie temu masz powrzucane wiele linków na tematy, którą z cała pewnością będą Ci pomocne.

Przewoźnicy promowi:
Jadolinija
krilo jet

Na ich stronach znajdziesz rozkłady rejsów i cennik biletów.

Jak coś niejasne, to pytaj dalej, lub przeszukaj tematy "promowe" (tego też sporo już było).

Lawenda: kwitnie na przełomie czerwca i lipca.. mniej więcej do połowy lipca można ją oglądać; ale naturalnie będziesz musiała wybrać się poza miasteczka, by pola zobaczyć... zupełnie bez transportu będzie trudno...
Sućuraj odpada... będziesz miała problem, by dotrzeć do "zasadniczej" części wyspy, czy by zobaczyć na Hvarze wszystko to, co najważniejsze; poza tym to najmniej ciekawe miejsce.. taka "poczekalnia promowa" nic więcej.
Stolica wyspy... hm.. piękna, ale droga i nie ma plaż.. będziesz musiała codziennie pływać na najbliższy archipelag Pakleni Otoci...

Generalnie w żadnym z miasteczek się nie kąpie...Ewentualnie na obrzeżach .. ale i pod tym względem m. Hvar postawiłabym na niskim miejscu. Jeśli będzisz bez własnego środka transporu to może najlepiej "osiąść" w Vrboskiej...Tam nawet na piechtę dasz radę znaleźć kilka fajnych, różnych plaż. Tylko to akurat najmniej "knajpowa miejscowość"...

Tematy "autokarowe"
forum/viewtopic.php?t=5277&highlight=globturist
forum/viewtopic.php?t=22381&highlight=retman
forum/viewtopic.php?t=16940&highlight=retman
forum/viewtopic.php?t=12422&highlight=retman
forum/viewtopic.php?t=6267&postdays=0&postorder=asc&highlight=retman&start=135

Znajdziesz w nich opinie i doświadczenia forumowiczów.

Pozdrawiam
kundum
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kundum » 12.02.2010 14:35

Dziekuje za tak szybki odzew, i przepraszam za pytania na które pewnie znalazłabym odpowiedz na forum. Jestem tu nowa i prosze o wyrozumialosc, a wyszukiwarka w serwisie niestety nie działa. Widze że bez auta to problem;/. Vrboska również ładnie się prezentuje, poważnie się zastanowie nad tą propozycją. (Ale czy zatrzymują się tam promy?) Jak mówiłam plaże są dla mnie ważniejsze wiec ze sporym smutkiem chyba porzuce mysli o m.Hvar. Dopuszczam myśl o mniejszym miasteczku, ale czy istnieje jakas komunikacja na wyspie żeby było można z mniejszej miejscowaości dostac sie jakos do tych wiekszych, wartych zwiedzenia??
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.02.2010 16:14

rozkład jazdy autobusów na wyspie
Ze Splitu najlepiej płynąć do St. Gradu (to największy port na wyspie; w lecie ma nawet charakter międzynarodowy). Tam jak tylko wysiądziesz z promu masz podstawione autobusy do każdego miasteczka na wyspie (ponieważ ich rozkład jazdy podporządkowany jest kursom promów).

Możesz jeszcze ewentualnie płynąć katamaranem do Jelsy (ale tu jak trafisz na autobus to trafisz), poza tym liczba miejsc na katamaranie jest ograniczona; płynie zawsze ok 16.00 i zatrzymuje się w Bolu na Braču (stąd w sezonie zawsze wypchany na full) albo Krilojetem do Hvaru.
Pamiętaj jednak, że jeśli jedzieś autobusem do Splitu na miejscu będziesz najprawdopodobniej rano.. zatem czekanie po 24 h podróży aż do 16.. to chyba słaby pomysł. Moim zdaniem najlepiej płynąć do St.Gradu i potem autobusem dokądkolwiek zechcesz.

Przejrzyj strony przewoźników promowych...
Pozdrawiam
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 14.02.2010 22:08

Nasz pierwszy pobyt na Hvarze rok 2008 forum/viewtopic.php?t=21168&postdays=0&postorder=asc&start=15 I jak pisaliśmy ,
wracamy na Hvar na początku sierpnia.

Jedziemy do "dziczy" :wink: :wink: :D :D

http://www.valsa.cz/fotogalerie/index.php?dum=19

Tym razem to bardziej świadomy wyjazd i lepiej do niego się przygotujemy :D :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.02.2010 09:25

Właśnie wróciłam z Hvaru :P i razem z moją Zuzią chciałybyśmy się zapisać do Tego Klubu :D
Czy jako wpisowe Zimowy Hvar wystarczy??

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 09:45

Zimowy Hvar mówisz... coś nas chyba wkręcasz, bo pomarańcze na drzewach widzę... ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.02.2010 10:54

Arek napisał(a):Zimowy Hvar mówisz... coś nas chyba wkręcasz, bo pomarańcze na drzewach widzę... ;)

To dobrze, że widzisz :D
Ale nasze ubrania też widzisz? :D :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 10:59

mysza73 napisał(a):Ale nasze ubrania też widzisz? :D :wink:

Pewnie, że widzę, w upał kurtkę nosisz.... ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.02.2010 11:01

Arek napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ale nasze ubrania też widzisz? :D :wink:

Pewnie, że widzę, w upał kurtkę nosisz.... ;)

Bo ja bardzo ciepłolubna jestem :oops:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 11:14

No dobra, wierzę :)

Czy te pomarańcze są sztuczne ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone