Witam, nazywam się Paulina i miałabym kilka pytań związanych z planowaniem wakacji na wyspie hvar. Mam 18 lat i byłam już w Chorwacji 3 razy, jak miałam ok 7 lat (z rodzicami autem) na "mali losinj" na kempingu i byłam zachwycona i maiastem i plazami (kawalek za miastem), później również autem z rodzicami kolo "vodic" gdzie mi się nie podobało, miasteczka nawet ładne ale plaże beton i żwir, widoki też nie malownicze;/, z tamtąd specjalnie dojeżdżaliśmy na plaże na "Murter" gdzie było pięknie, za trzecim razem byliśmy w "Pisaku", małe misteczko niedaleko Omisia, tam plaża (skalista) bardzo mi się podobała, miasteczko również ale brakowało mi troszkę knajpek,restauracji.itp. Opisuje to by przybliżyc swoje upodobania jeśli chodzi o miejsca pobytu. A pisze ponieważ w tym roku chciałabym po raz pierwszy jechac sama(nie dosłownie, ze znajomymi,jeszcze bez dokładnej wiedzy na ten temat)(ale)-> (nie autkiem z rodzicami) do Chorwacji na wakacje. Na pomysł wakacji na hvarze wpadłam ze względu na marzenie o podróży do prowansji we francji(co niestety jest zbyt drogie), z umiłowania do lawendy, po czym obiło mi sie o uszy ze w chorwacji jest "lawendowa wyspa" co potraktowałam jako znak, że to włąsnie hvar będzie miejscem w chorwacji do którego sie wybiore. Jechałabym autokarem, takie udało mi się wyszukac;
http://retman.pl/index.php?go=wyd&sub=6&nort=1
http://www.task.org.pl/autokar-chorwacja.html http://www.globtourist.com/autokar-do-chorwacji.html czy ktoś wie coś na ich temat i może polecic lub odradzic, lub podac inne biuro?? Autokarem do Splitu i z tamtąd promem na hvar. Rozważam Stari Grad, Jelse, Sucuraj, oraz Hvar, ze względu na brak mobilności, wybrałam te miasta bo do nich dopływają promy. Ze zdjęc najbardziej podoba mi się w kolejności Hvar>Sucuraj>Stari Grad>Jelsa (mogę miec mylne wrażenie). Chciałabym jechac do malowniczego miasta, z widokami,pieknymi kościółkami,knajpkami...W zasadzie to w pobliże takiego miasta, ponieważ najbardziej mi zależy na pięknych "dzikich" (nie betonowo żwirkowych) plażach. Ale do sedna, ze względu na mój wiek i małe doświadczenie w podróżowaniu bez straszych opiekunów, chciałabym prosic o pomoc w organizacji takiego wyjazdu, podróży (autokaru,promu) oraz pobytu (apartamentu lub ewentualnie kempingu). Prawdopodobnie towarzyszyło by mi od 1 do 5 osób (1 na 100%(chłopak)2 na 95% Brat,na <90% kolega, na ok 50% dwie dziewczyny (kolegi,brata). czyli od 2 do 6 osób. Odległośc od miasta chciałabym aby była taka by można było dojśc do niego na piechotę tak maks do 30 min (u nas to mało, ale w chorwackim słoneczku ciężko;)) ale nie w mieście ze względu na tłumy ludzi za którymi nie przepadam, i miejskie plaże;/,a do plaży jak najbliżej jest to możliwe. Wiem że się bardzo rozpisałam, ale jest to dla mnie duże przedsięwzięcie, a chciałabym aby się udało;).Dodam jeszcze że oczywiście finanse nie zbyt wielkie

Ostatnia już uwaga, najbardziej zależy mi na na mieście hvar, a jeśli chodzi o priorytety to piękna plaża(skałki jak najbardziej na tak) plasuje się nad miastem;]

Pozdrawiam serdecznie, i mam nadzieje że po wakacjach będę mogła dołączyc się do klubu miłośników Hvar