Dla p. Makłowicz to pewnie inna cenacorrina napisał(a):Orientujecie się może, gdzie znaleźć tego pana, od którego Makłowicz kupował ryby i mule w tak dobrej cenie ?
.png)
Dla p. Makłowicz to pewnie inna cenacorrina napisał(a):Orientujecie się może, gdzie znaleźć tego pana, od którego Makłowicz kupował ryby i mule w tak dobrej cenie ?
.png)
corrina napisał(a):Orientujecie się może, gdzie znaleźć tego pana, od którego Makłowicz kupował ryby i mule w tak dobrej cenie ?
.png)
Kris napisał(a):To jest Uvala Blażevo. Skręca się z głównej drogi półwyspu ( w okolicach Luki Dobrawy) w kierunku na Brjestę i po około 2 km mija się przydrożną kapliczkę. Za nią jest drogowskaz i droga w lewo do Blażeva. Na końcu drogi jedziemy w lewo pomiędzy zabudowania pana Bezka.

.png)
.png)
maker napisał(a):Cześć, wróciłem właśnie z ponad 2 tygodniowego urlopu na Peljesac'u i Korculi.
Po tym wyjeździe mam ciekawe obserwacje odnośnie węży. Przez 7 lat wyjazdów do CRO widziałem je tylko 2 razy. Tym razem myślę że spotkałem ich co najmniej kilkadziesiąt. Przede wszystkim na drogach było ich mnóstwo (żywych i rozjechanych). Czy Wy też obserwujecie ich wzmożoną aktywność/ilość w tym roku?
.png)
.png)
Kris napisał(a):Też prawie nigdy nie widziałem dotąd węży w Chorwacji ale jeździłem późnym latem - sierpień, wrzesień. W tym roku byłem z końcem maja i faktycznie widziałem kilka osobników na szutrowych drogach po których pomykałem rowerem. JEDNAK to nie węże lecz głównie beznogie jaszczurki o pokaźnej długości około 80 cm- żółtopuziki bałkańskie. Jednego dotknąłem sprawdzając co to za brązowy peszel ktoś włożył do donicy z kwiatkami przed domem. "Peszel" uciekł!
.png)
.png)
.png)
.png)
rekordarek napisał(a):Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachódSreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?
.png)
rekordarek napisał(a):Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachódSreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?
.png)
kiepuczi napisał(a):rekordarek napisał(a):Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachódSreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?
A czego tak? To nie wiele dalej , linia brzegowa taka sama. Rozumiem że zależy wam pewnie na bliskości do morza i tej porze roku ciężko znalezć coś wolnego i tak nad samym morzem pewnie nic nie znajdziecie więc może przenieść się po prostu np do Orebić jako dobra baza i podróżować po półwyspie odwiedzać różne plaże i miejsca ? W drugiej linii tzw. Orebić 2 pewnie sa wolne apartamenty. A może coś między Kuciste a Viganj. Trstenik fajna klimatyczna miejscówka gdzie czuj klimat półwyspu ale tam już pewnie wszytko zajęte. Nie wiem co masz na myśli " zatłoczony i głośny" bo na półwyspie nie ma dyskotek, wesołych miasteczek to nie Riwiera makarska. Tu
Wszędzie jest klimatycznie.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne