Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jelsa czy Hvar?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasi@
Odkrywca
Jelsa czy Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 02.08.2007 11:27

Mam dylemat, nie byłam nigdy na wyspach chorwackich, więc w tym roku postanowiłam jakąś zwiedzić. Wybór padł na Hvar. Dużo czytałam o tej wyspie i chyba się nie zawiodę na jej urokliwości :-) No tylko mam dylemat czy jechać do Jelsy czy może do Hvaru. Znalazłam dwie oferty w podobnej cenie i muszę się wreszcie na którąś zdecydować. Może podsuniecie mi jakieś swoje spostrzeżenia?
Pozdrowienia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 17:05

Trudny wybór.
Jeżeli bardziej nastawiasz się na zwiedzanie wyspy, to lepszą lokalizację ma Jelsa; naprzeciw łańcucha górskiego z tunelem Pitve przez który można się dostać na południowa stronę wyspy. Ale Jelsa leży w głębokiej zatoce z widokami na ląd i Brac (trochę brak otwartego morza).
Hvar jest większym miaste z ruchliwym portem. W okolicy archipelag Pakelne Otoci, więcej morskiej przestrzeni. Ale jest to kraniec wyspy i wycieczki w głab to troche wiecej kilometrów.

Hvar uchodzi za droższy niż pozostałe miejscowości na wyspie. Przy Twoich porównywalnych ofertach i raczej takich samych cenach w sieciowych "spozywczakach" to może konoby i atrakcje będą trochę droższe.

W obu miejscowosciach do plazy trzeba kilka minut dojść.
Jednoznacznie nie da sie powiedzieć; tam ładniej.

Subiektywnie bardziej podobał mi sie Hvar, ale byłem tam tylko dwa razy po kilka godzin. W Jelsie spedziliśmy kilka dni u przemiłej gospodyni i też było super.

Cóż, obejrzyj jak najwięcej fotek w necie i wybieraj - na pewno się nie zawiedziesz.

Pozdro Igor
krisskross
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisskross » 02.08.2007 22:23

Witam wszystkich szanownych forumowiczów z powodu popełnienia przeze mnie pierwszego postu-grzechu na forum.

Kasi@, Hvar i tylko Hvar ale... zależy to też od Twoich oczekiwań. To żywe i ruchliwe miasto ale za to przepiękne i pełne atrakcji . Jelsa jest nieporównywalnie spokojniejsza, jednak nie jest również atrakcją turystyczną i na dłuższą metę może wręcz być lekko nudna. Wszystko zależy od tego, czego szukacie i jak długa macie zamiar tam być.
Przy podobnych kosztach pobytu tylko Hvar. Jeżeli jedziecie samochodem, to warto spędzić parę dni na plażach w pobliżu miasta. Polecam Uvala Zarace ok. 8 km od Hvaru w kierunku Stari Gradu. Jest wyraźny kierunkowskaz (Uvala = plaża). Sympatyczne miejsce z kilkoma knajpkami i jedną super-fajną malutką restauracją "Pizzi" na dachu domu z widokiem na zatokę i morze, gdzie jest zajefajne żarło (szef ma na imię Pero :) )

Jeżdżę tam od pierwszego sezonu po ich wojnie (10-11 lat) i zawsze znajduję tam coś nowego i ciekawego. I to rok w rok. Mam już nawet jednego super-przyjaciela Chorwata i kilku fajnych kolegów a także swoje miejsca. Trochę mi trudno napisać wszystko co mi się po głowie kręci :).
K.
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 03.08.2007 11:22

Dzięki za rady, ale jak to często bywa życie samo wybrało :-) Okazało się,że kwatera w Jelsie została już zajęta więc został Hvar. Mam nadzieję, sądząc po Waszych wypowiedziach, że się nie zawiodę :-)

Pozdrowienia
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 03.08.2007 12:18

a skąd masz namiary na kwatery i za ile bo też jadę do Hvaru 15.08 (na razie w ciemno)
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 06.08.2007 08:41

Szukam w internecie, jest masę ofert, tylko trzeba mieć trochę cierpliwości i szukać, a potem wypisywać stosy e-maili :-) W ten sposób już w tamtym roku znalazłam fajną kwaterę i mam nadzieję, że i tym razem będzie ok.
A ceny są bardzo zróżnicowane, w zależności od miejsca, wyposażenia, wielkości kwatery, no i wiadomo, że taniej jest gdy jedzie większa ekipa.
Pozdrowienia

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone