Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką walute zabrać ze sobą?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2011 11:52

ARTUR_KOLNICA napisał(a):BIORĄC Z POLSKI 2000ZŁ W CRO MAMY ZA TO 3580 KUN.
W POLSCE WYMIENIĘ 2000 ZŁ NA EURO I OTRZYMAM 506 EURO(3,95),WYMIENIĘ EURO NA KUNY TO WYCHODZI 3719 KUN. TAK WIEC RÓŻNICA WYNOSI OK 140 KUN...... :?:

CAPS LOCKA SE WYMIEŃ...
mtomeks
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mtomeks » 14.06.2011 12:01

http://waluty.wp.pl/

2000PLN 3761.62 HRK
2000PLN 508.45

Co tu kombinować?

Bierzesz Trochę HRK, trochę euro i na miejscu staraj się płacić kartą ot wszystko, najlepszy kurs. Nie baw się w "cinkciarza" bo z doświadczenia wiem, że się na tym dwa razy traci. ;)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 14.06.2011 12:32

Zaoszczędzisz kilkanaście PLN jeśli obracasz sumą rzędu 2000-3000 euro. Pytanie czy o to chodzi na urlopie :?: :arrow: Jedź i nie przejmuj się., Płać kartą w sklepie(gdzie się da) i na bramkach autostradowych( najlepiej only card bo nie ma kolejek), na lody i inne duperele wypłacaj ze ściany a jak ci na końcu zacznie brakować kun wymień PLN na KN w kantorze lub E na KN. I tak chyba nie jesteś w stanie na bieżąco kontrolować kursów bankowych(prowizje są stałe)Jesteś na urlopie :!: Wyluzuj :!:
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 15.06.2011 18:40

Mam troche usd{600} pozostaly po niedoszlym Egipcie,brac? i tak na razie nie planuje Egiptu itp
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.06.2011 08:16

Stendo napisał(a):Polska waluta nie ma korzystnego przelicznika. Lepiej kup euro w Polsce i wymień na kuny.

byłeś, widziałeś czy tak chcesz sobie podoradzać, poteoretyzować??

od trzech lat sprawdzałem i stosowałem i najkorzystniej: ze ściany ( PKO SA - UNICREDIT GROUP ), potem złotówki na kuny w banku i najmniej korzystnie Euro z PL wozić.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 16.06.2011 10:16

zgadza się. Przez ostatnie dwa lata też tak było. W tamtym i w tym roku.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.06.2011 12:59

A ja się zgadzam tylko w kwestii karty (najkorzystniej).
Jeśli chodzi o wymianę, to podczas wszystkich moich pobytów korzystniej było wymienić euro kupione w Polsce na kuny, niż złotówki na kuny w Chorwacji.
Oczywiście myślę tu o sprzedaży waluty bez prowizji w chorwackim banku.
I jeszcze raz podkreślę najważniejsze(pisałem o tym też chyba w podobnym wątku):
to są różnice groszowe i nie należy się nimi przejmować - w końcu jesteśmy na wakacjach :)
Jak ktoś nie tak dawno napisał: "więcej luzu" :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.06.2011 16:22

kiepski bank miałeś więc :wink: w Makarskiej w Splitska Banka zawsze miałem najkorzystniej PLNy na kuny.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.06.2011 16:33

A ja w pełni się z Tobą witia. Karta i jeszcze raz karta, a jeszcze jak z PEKAO SA - zakupy lub wyciąganie z bankomatów zagrebacka banka - przelicznik najlepszy. Oraz cyt. (...) korzystniej było wymienić euro kupione w Polsce na kuny, niż złotówki na kuny w Chorwacji. (...) Zarówno w chorwackich kantorach jak i bankach EURO jest walutą jakby najbardziej faworyzowaną i ma najmniejszy spread w porównaniu do innych walut. Jak ktoś ma ścisły umysł to wystarczy że spojrzy w np. w tę tabelę http://www.croatiabanka.hr/Default.aspx?sec=105 i bez kalkulatora widać że najlepiej opłaca się wymieniać Euro na kuny. Ale jak humanista weźmie pod uwagę kurs średni zamiast ten najniższy no to według niego czy wymieniać PLN czy EURO to jeden ... penis. A jak jeszcze kupi euro w Polsce w nie najlepszej cenie no to mu wychodzi że lepiej zabrać złotówki.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.06.2011 16:46

Tygrys napisał(a):A ja w pełni się z Tobą witia. Karta i jeszcze raz karta, a jeszcze jak z PEKAO SA - zakupy lub wyciąganie z bankomatów zagrebacka banka - przelicznik najlepszy. Oraz cyt. (...) korzystniej było wymienić euro kupione w Polsce na kuny, niż złotówki na kuny w Chorwacji. (...) Zarówno w chorwackich kantorach jak i bankach EURO jest walutą jakby najbardziej faworyzowaną i ma najmniejszy spread w porównaniu do innych walut. Jak ktoś ma ścisły umysł to wystarczy że spojrzy w np. w tę tabelę http://www.croatiabanka.hr/Default.aspx?sec=105 i bez kalkulatora widać że najlepiej opłaca się wymieniać Euro na kuny. Ale jak humanista weźmie pod uwagę kurs średni zamiast ten najniższy no to według niego czy wymieniać PLN czy EURO to jeden ... penis. A jak jeszcze kupi euro w Polsce w nie najlepszej cenie no to mu wychodzi że lepiej zabrać złotówki.
jeśli to do mnie to jestem po studiach technicznych, jak jeszcze będziesz jeszcze powątpiewał, że może to może po zaocznych to uprzedzę, że po dziennych. Jeśli zaś porównujesz banki do kantorów to już nie ma o czym gadać. Wiele wcześniej jednak pisałem, że najkorzystniej kartą (jeśli bez prowizji).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.06.2011 17:04

małe sprostowanie, i stan na teraz:
sprawdziłem na dzień dzisiejszy i przy zakupie Euro po 3.99 lepszy przelicznik w Splitska Banka wioząc euro bo za 100 dostanę 734 kuny, a za złote wymienione u nich dostanę ok 715kun. Jednak ten kalkulator na ich stronie coś szwankuje bo jak dam PLN to za 100zł dostanę 536kun :lol: jak wpiszę stare "zł" jest realnie :wink:

Nie ulega jednak watpliwości bo sprawdzałem przez ostatnie 4 lata było odwrotnie- nie opłacało się brać ze sobą Euro. Ja nawet wybierałem ze ściany kuny dla gospodarza a euro miałem może z 50 na właśnie przypadki z czytnikiem kart na bramkach, który nas w zeszłym roku spotkał.
Andrzejek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzejek » 16.06.2011 17:14

To forum staje się żałosne.Jak widać jestem tu od dość dawna.Staram się nie mówić jak nie mam nic do powiedzenia.Ale coraz więcej tu takich co nie mają nic do powiedzenia,ale z rozkoszą czepiają się innych,łapią za słówka,obrażają.Może moderator mógłby coś poradzić.Z przyzwyczajenia wchodzę na to,kiedyś świetne forum,ale odczuwam coraz większy niesmak.
Niestety chamstwo i buractwo dotarło i tutaj,amen.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.06.2011 17:15

Dobrze że chociaż co do karty sie zgadzamy :) 4 razy byłem w Makarskiej i zawsze gdy wymieniałem walutę leciałem do banku HYPO na samym końcu przystani. Po drodze mijałem wiele punktów wymiany walut i pewnie też splitska banka ale najlepszy kurs zawsze był w HYPO. Nigdzie nie rzuciło mi sie w oczy żeby w którymś punkcie wymiany lepiej było mieć PLN niż Euro kupione w Polsce. Być może przeoczyłem Twój punkt w Splitska banka nie będę sie upierał. żeby sie o tym przekonac musieli byśmy sie spotkąć na miejscu i dokonac obliczeń a kto nie ma racji stawia karlovaćko. Złotówek nie wymieniałem bo ZAWSZE lepiej było wyjąć kuny z bankomatu zagrebacka bank niż wymienić gotówkę PLN w jakimkolwiek z punktów wymiany w Makarskiej.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.06.2011 17:35

Bodzioch Marek napisał(a):małe sprostowanie, i stan na teraz:
sprawdziłem na dzień dzisiejszy i przy zakupie Euro po 3.99 lepszy przelicznik w Splitska Banka wioząc euro bo za 100 dostanę 734 kuny, a za złote wymienione u nich dostanę ok 715kun. Jednak ten kalkulator na ich stronie coś szwankuje bo jak dam PLN to za 100zł dostanę 536kun :lol: jak wpiszę stare "zł" jest realnie :wink:

Nie ulega jednak watpliwości bo sprawdzałem przez ostatnie 4 lata było odwrotnie- nie opłacało się brać ze sobą Euro. Ja nawet wybierałem ze ściany kuny dla gospodarza a euro miałem może z 50 na właśnie przypadki z czytnikiem kart na bramkach, który nas w zeszłym roku spotkał.

Niestety zawsze było tak jak jest i teraz. sprawdź sobie archiwalne kursy http://www.splitskabanka.hr/Te%C4%8Dajnalista/Arhivate%C4%8Dajneliste/tabid/1181/Default.aspx z każdego roku zawsze będzie rożnica na korzyść Euro/kuna niż PLN/kuna
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.06.2011 17:39

Tygrys napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):małe sprostowanie, i stan na teraz:

Niestety zawsze było tak jak jest i teraz. sprawdź sobie archiwalne kursy http://www.splitskabanka.hr/Te%C4%8Dajnalista/Arhivate%C4%8Dajneliste/tabid/1181/Default.aspx z każdego roku zawsze będzie rożnica na korzyść Euro/kuna niż PLN/kuna
do tego potrzebny by ci był jeszcze aktualny kurs na dany dzień zakupu E w PL.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jaką walute zabrać ze sobą? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone