Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką walute zabrać ze sobą?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 30.05.2011 15:31

CinnamonGirl napisał(a):Ja biorę w tym roku: 130 E - kwota na jedną osobę dorosłą w Euro.
Przedpłaty za apartamenty wyniosły mnie już w przeliczeniu 33E/osobę, dlatego w podanej kwocie 130E mieści się:
- 111E na dopłatę do 14 noclegów (łącznie noclegi 144E w tym jeden w Budapeszcie). Pozostałe 19E - to na wszelki wypadek ;) Każdy z grupy bedzie miał taki 'wszelki' wypadek i karty z róznych banków, Vis ai MasterCard więc łącznie da nam to zabezpieczenia ok 120E.

Winiety, paliwo, bramki płacone kartą (zapasowe Euro, gdyby czytniki kart gdzies na bramkach nie działały ;))
Na miejscu płacenie kartą gdzie się tylko da i wybieranie gotówki ze ściany.

A jak padnie światowy system płatniczy Visa i MasterCard...
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 30.05.2011 15:31

grundfos napisał(a):A nie lepiej zabrać na życie pln i wymienić na kuny na miejscu? I mam pytanie : Ile procent prowizji jest pobierane , przy wypłacie z bankomatu , i przy płaceniu kartą , np. stacja benzynowa, sklepy, jeśli mam kartę VISA z PKO BP?

http://lmgtfy.com/?q=pko+bp+wyp%C5%82at ... anic%C4%85

a generalnie najlepiej pytać u źródła:
http://www.pkobp.pl/index.php/id=autom_ ... ction=ogol
Ostatnio edytowano 30.05.2011 15:33 przez asikx&rafikx, łącznie edytowano 1 raz
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 30.05.2011 15:32

Mario 1975 napisał(a):fhuzbych, wszystko dokładnie jest tak jak piszesz.
Od siebie dodam tylko, że można też wypłacać kuny z bankomatu pod warunkiem, że bez prowizji (np. w ramach UniCredit Group, czyli Pekao SA i Zagrebacka Banka).
Pozdrav.

Potwierdzam. Jeżeli ktoś ma konto w Pekao SA to najbardziej opłaca sie wypłacać pieniądze bankomatów Zagrebacka Banka. W zeszłym roku wypłacałem wielokorotnie i żadnej prowizji a i przelicznik rewelacyjny. Nie to żebym kochał ten bank bo też mnie denerwują w nim kolejki jak w przychodni ale trzeba przyznać że mają stosunkowo małe spready na walutach stąd dobry przelicznik przy wypłatach w cro lub płaceniu kartą - dla porównania gdy ja miałem przelicznik 0,55 pln za kunę to moja żona w aliorze tego samego dnia miała przelicznik 0,57 ( sprawdzaliśmy na bieżąco online).

I jeszcze zabije wam ćwieka:) otóż w zeszłym roku zostałem dłużej niż planowałem i zabrakło mi 50 euro na kwatery wiec musiałem dla odmiany wymienić kuny na euro w ich kantorze. Wyciągnąłem kuny z bankomatu Zagrebacka Banka i w kantorze wymieniłem na euro. Po kursie :) nie mogłem uwierzyć ale po dokładnym przeliczeniu wyszło mi 4,06 pln za euro gdzie średni kurs NBP tego dnia był 4,12 czyli gdyby ktoś tego dnia kupował euro na wyjazd w polskim kantorze to poniżej 4,15 za euro by nie wynegocjował. Próbowałem znaleźć przyczynę tego paradoksu i wychodzi na to że to dzięki wąskim spreadom w pekao SA i wyjątkowo wąskim w kantorach w Cro na euro, bo na złotówkę już jest szeroooooki.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 30.05.2011 16:08

grundfos napisał(a):A nie lepiej zabrać na życie pln i wymienić na kuny na miejscu? I mam pytanie : Ile procent prowizji jest pobierane , przy wypłacie z bankomatu , i przy płaceniu kartą , np. stacja benzynowa, sklepy, jeśli mam kartę VISA z PKO BP?

Polska waluta nie ma korzystnego przelicznika. Lepiej kup euro w Polsce i wymień na kuny.

Co do prowizji - poczytaj tutaj
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 30.05.2011 17:11

Co ciekawe temat jest co "do procenta" wałkowany co roku a wciąż są na niego chętni :D . Weźmiesz złotówki - dobrze, będziesz wypłacać z bankomatu - też dobrze, zapłacisz euro - super.
Prowizje - zobacz tabele banku, przy płaceniu kartą prowizja zwykle wynosi 0% - ale płacisz za przewalutowanie. Chociaż może w PKO bp jest teraz ZERRRRO procent? Procentowe różnice pomiędzy bankami są tak niewielkie, że sięgają 2 lub 3 miejsca po przecinku...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2011 17:59

A ja tam otworzyłem sobie podkonto w PKO BP i mam wszystko za 0 (zero) opłaty,wypłaty,wpłaty,przelewy jak to Szymon reklamuje 8)
1000 euro do portfela i następną równowartość 1000 euro na konto :lol:
Jeszcze tylko 40 dni :P
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 30.05.2011 18:27

JackDaniels;) napisał(a):A ja tam otworzyłem sobie podkonto w PKO BP i mam wszystko za 0 (zero) opłaty,wypłaty,wpłaty,przelewy jak to Szymon reklamuje 8)

A to chyba nie jest najlepszy bank do takich operacji :roll:

Wypłata w walutach obcych - za każdą operację od wartości operacji
1/ w bankomatach za granicą 3% nie mniej niż 10,00
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 30.05.2011 19:42

Stendo napisał(a):

Polska waluta nie ma korzystnego przelicznika. Lepiej kup euro w Polsce i wymień na kuny.

[/url]

Dziwne bo mi się wydawało że ma korzystny przelicznik , ponieważ licząc ,że 1000 zł to jest ok. 250 euro x 7 = ok. 1750 kun , a licząc że wymieniam zł w jakimś chorwackim banku to 1000 zł x ok.1.86 kun = 1860 kun , więc jakby nie patrzeć to prawie 100 kun więcej niby nic w porównaniu z kosztami ogólnego wyjazdu ale zawsze coś :)

Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2011 20:02

Stendo napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):A ja tam otworzyłem sobie podkonto w PKO BP i mam wszystko za 0 (zero) opłaty,wypłaty,wpłaty,przelewy jak to Szymon reklamuje 8)

A to chyba nie jest najlepszy bank do takich operacji :roll:

Wypłata w walutach obcych - za każdą operację od wartości operacji
1/ w bankomatach za granicą 3% nie mniej niż 10,00

Wypłata w walutach obcych-za każdą operację od wartości operacji: w bankomatach za granicą 0,00 pln a normalnie jest 3% nie mniej niż 10,00 pln
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 30.05.2011 20:03

dziwna ta Twoja matematyka. Policz jeszcze raz wg aktualnego kursu
http://www.croatiabanka.hr/Default.aspx?sec=105
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 30.05.2011 20:42

Karta , karta jeszcze raz karta płacimy za wszystko gdzie sie da i wypłacamy
w ścianie , a EURO tylko tyle co dla Chorwata i na kawę po drodze, nie ma lepszej opcji i przelicznik najkorzystniejszy polecam sprawdzone nie raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2011 21:24

różnice w kursie wiadomo trzeba zapłacić ale to są groszowe kwoty,a jak wypłace 2000 kun z bankomatu to nie płace 3% tempaku :P
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 30.05.2011 21:26

myszkin napisał(a):Karta , karta jeszcze raz karta płacimy za wszystko gdzie sie da i wypłacamy
w ścianie , a EURO tylko tyle co dla Chorwata i na kawę po drodze, nie ma lepszej opcji i przelicznik najkorzystniejszy polecam sprawdzone nie raz

Ja mogę podać konkretne przykłady z ubiegłego roku - korzystniej wychodził transfer PLN-EUR-KUN niż płacenie kartą w moim przypadku Visą mBanku. Różnica blisko 10%.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2011 21:28

Z 1000 euro w zeszłym roku 600 euro chorwatowi do łapki za apartament 200 euro wymieniłem na kuny na jakieś bazarkowe zakupki a reszta restauracje bary sklepy stacje benzynowe bramki tylko karta płatnicza :P

w tym roku tak samo 8)
Ostatnio edytowano 30.05.2011 21:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 30.05.2011 21:31

JackDaniels;) napisał(a):....a reszta restauracje bary sklepy stacje benzynowe bramki tylko karta płatnicza :P

Wygodniej pewnie tak, ale nie znaczy że było korzystniej :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jaką walute zabrać ze sobą? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone