napisał(a) Tygrys » 30.05.2011 15:32
Mario 1975 napisał(a):fhuzbych, wszystko dokładnie jest tak jak piszesz.
Od siebie dodam tylko, że można też wypłacać kuny z bankomatu pod warunkiem, że bez prowizji (np. w ramach UniCredit Group, czyli Pekao SA i Zagrebacka Banka).
Pozdrav.
Potwierdzam. Jeżeli ktoś ma konto w Pekao SA to najbardziej opłaca sie wypłacać pieniądze bankomatów Zagrebacka Banka. W zeszłym roku wypłacałem wielokorotnie i żadnej prowizji a i przelicznik rewelacyjny. Nie to żebym kochał ten bank bo też mnie denerwują w nim kolejki jak w przychodni ale trzeba przyznać że mają stosunkowo małe spready na walutach stąd dobry przelicznik przy wypłatach w cro lub płaceniu kartą - dla porównania gdy ja miałem przelicznik 0,55 pln za kunę to moja żona w aliorze tego samego dnia miała przelicznik 0,57 ( sprawdzaliśmy na bieżąco online).
I jeszcze zabije wam ćwieka:) otóż w zeszłym roku zostałem dłużej niż planowałem i zabrakło mi 50 euro na kwatery wiec musiałem dla odmiany wymienić kuny na euro w ich kantorze. Wyciągnąłem kuny z bankomatu Zagrebacka Banka i w kantorze wymieniłem na euro. Po kursie

nie mogłem uwierzyć ale po dokładnym przeliczeniu wyszło mi 4,06 pln za euro gdzie średni kurs NBP tego dnia był 4,12 czyli gdyby ktoś tego dnia kupował euro na wyjazd w polskim kantorze to poniżej 4,15 za euro by nie wynegocjował. Próbowałem znaleźć przyczynę tego paradoksu i wychodzi na to że to dzięki wąskim spreadom w pekao SA i wyjątkowo wąskim w kantorach w Cro na euro, bo na złotówkę już jest szeroooooki.