Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak poznać Polaka na plaży?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.06.2016 10:23

Pääkäyttäjä napisał(a):Ależ owszem, doczytałem i zrozumiałem - też uważam, że do sandałów tylko na bosaka. I co - wg Ciebie jestem jełopem?

Jednak nie zrozumiałeś uważasz, ale nie wymyśliłeś :papa:
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 24.06.2016 10:25

Pääkäyttäjä napisał(a):
Interpretację zostawiam Tobie/Wam. Chociaż ludzie na wsi to się potrafią ubierać lepiej, niż niejeden miastowy. :hut:

To Ty użyłeś sformułowania"wyglądają wiejsko". Dlatego od Ciebie chciałem się dowiedzieć co to znaczy, bo ja nie wiem.
Szkoda, że nie chcesz ze mna podzielić się wiedzą w tym temacie. :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.06.2016 10:27

z_byszek napisał(a):To Ty użyłeś sformułowania"wyglądają wiejsko". Dlatego od Ciebie chciałem się dowiedzieć co to znaczy, bo ja nie wiem.

Kolega widocznie jest z miasta to widać i słychać i ..... czuć :hut:

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2016 10:35

z_byszek napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
Interpretację zostawiam Tobie/Wam. Chociaż ludzie na wsi to się potrafią ubierać lepiej, niż niejeden miastowy. :hut:

To Ty użyłeś sformułowania"wyglądają wiejsko". Dlatego od Ciebie chciałem się dowiedzieć co to znaczy, bo ja nie wiem.

Jakby Ci to napisać... "wiejski" to określenie czegoś nieznanego, symbol niezrozumienia lub obcego :mrgreen: Tak, jestem z miasta, z miejskiej dżungli ale korzenie mam w małym miasteczku :mrgreen: :hut:

Co do wymyślenia - nie jest nigdzie odnotowane, że chodzenie na bosaka w sandałach jest trendy, ale... starożytni Rzymianie i Grecy chodzili BEZ, więc zakładam, ze oni byli w tej kwestii mądrzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mnie osobiście to ryba, niech se chodzi jak kto chce, ja się mogę z tego śmiać a niejeden się przejechał, widząc faceta w sandałach i skarpetach bo nagle okazywało się, że to jakiś Francuz czy inny Niemiec :mrgreen: Ja jestem pokojowo nastawiony do innych plemion i skoro tamci się tak ubierają - widocznie im tak dobrze :mrgreen: :papa:

To coś jak z jedzeniowymi terrorystami - powiedziałem siostrze, żeby mi w talerz nie zaglądała i nie "doradzała", skoro sama nie chce słyszeć ani słowa pod swoim i jej talerza adresem :mrgreen:
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 24.06.2016 10:43

Pääkäyttäjä napisał(a):...Jakby Ci to napisać... "wiejski" to określenie czegoś nieznanego, symbol niezrozumienia lub obcego...

No tak, teraz już.... zrozumiałem. :D
Myślę, że powinienieś taką definicję umieścić w Wikipedii. :papa: :hut:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.06.2016 10:45

Pääkäyttäjä napisał(a):Co do wymyślenia - nie jest nigdzie odnotowane, że chodzenie na bosaka w sandałach jest trendy, ale... starożytni Rzymianie i Grecy chodzili BEZ, więc zakładam, ze oni byli w tej kwestii mądrzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Z mojej strony to będzie już koniec :) zakładam, że wiesz co to jest pytanie retoryczne,. chociaż.... jeżeli nie polecam wujka :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2016 10:56

Pääkäyttäjä napisał(a):starożytni Rzymianie i Grecy chodzili BEZ, więc zakładam, ze oni byli w tej kwestii mądrzy

I tu się kolego delikatnie mylisz... :wink:
Starożytni Rzymianie..a w szczególności legioniści nosili sandały w połączeniu ze skarpetami... :mrgreen:
Już wtedy docenili taką prawidłowość :

* nieosiągalne inaczej połączenie cieplne, do tego z prostym i tanim mechanizmem regulacji - wystarczy zmieniać grubość skarpetki,
* higieniczne rozwiązanie dla osób, którym stopy się mocno pocą (lub normalnie potliwych w sytuacjach nadmiernej potliwości),
* estetyczne, a jednocześnie przewiewne rozwiązanie dla osób, których stopy nie nadają się do ekspozycji (grzybica, popękane pięty, schodzący paznokieć czy jakieś rany),
* pewną osłonę przed kurzem i brudem,
* ochronę przed otarciami.
Oczywiście potraktuj to z przymrużeniem oka... :wink:

A tak poza tym....odnośnie krytyki tego zestawu...
To bezmyślna zasada, za którą bezmyślnie niektórzy podążają....
Jedyna argumentacja to "bo tak".....
Wymysł stylistów....
W Europie to faux pas takie oczywiste nie jest.... :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.06.2016 11:03

Pääkäyttäjä napisał(a):Chociaż ludzie na wsi to się potrafią ubierać lepiej, niż niejeden miastowy. :hut:

Zdecydowanie. U mnie we wiosce jeszcze nie widziałem np w kościele ludzi w dresie gnieciuchu i "Adidasach". Jak czasem pojadę do Katowic za dziadka na mszę, to przynajmniej kilku takich debeściaków się trafi, że o Knurowie nie wspomnę, ale znanym faktem w okolicy jest to, że to wieś na prawach miejskich :mrgreen:

Moim zdaniem obraz Polaka zmienia się na lepsze. Kultowa reklamówka z Biedronki ? A czym ona się różni od tej z niemieckiego Aldi czy Spara? Czy robienie zakupów w Biedronce to jakieś faux-pas? W ubiegłym roku do naszej kwatery przyjechali Austriacy. Na 2 auta. SuperB i A6. Mieli przyczepkę 3 razy większą niż moja na której ciągnę ponton, silniki i resztę szpeju. Myślę sobie pewnie też boś pływającego mają. Albo gumjak albo kajaki a może rowery przywieźli ? Jakież było moje zdziwienie kiedy zaczęli się rozpakowywać. Ze 20 zgrzewek mineralnej, podobna ilość palet puszkowego, makaron w kartonach, chipsy, niezliczone zgrzewki coli i innych wysokocukrowych shitów a nawet paczkowane bułki na hotdogi i hamburgery. Nasz Ivan patrzył z politowaniem na akcję rozpakowywania tych tobołów a potem skwitował, że boi się o dom, bo tyle ton mu na 2 piętro wnieśli :mrgreen: Ja w sumie to im zazdrościłem, bo może jakbym zamiast gumjaka ładował na przyczepkę żarcie, to też bym se Superba kupił, a tak starą wieśniacką Astrą muszę się bujać :mrgreen:

bluesman napisał(a):
Mam gdzieś jak to wygląda :) jeżeli będzie mi to pasowało założę kurtkę narciarską latem i już! mam w życi to co ktoś o tym sądzi !
Jeździsz na rowerze ? wiesz, że większość rowerzystów zakłada latem rękawiczki i ma nieopalone dłonie ? nieopalone uda od spodenek i nieopalone barki ? co do życi jw. burakiem bywa ten co mnie ocenia i wie ode mnie lepiej co dla mnie jest dobre ... Pojedź sobie za granicę gdzie dużo ludzi na rowerach jeździ i jak się rozbiorą jakoś nikt się nie śmieje :papa:

Mało kiedy zdarzają się takie momenty na forum, ale w tym miejscu masz moje pełne poparcie 8)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.06.2016 11:08

Jak poznać Polaka na plaży? :? :? :?
Pupcie ma z tyłu jak, Włoch :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 24.06.2016 11:11 przez mirko, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.06.2016 11:09

Rysio napisał(a):
bluesman napisał(a):
Mam gdzieś jak to wygląda :) jeżeli będzie mi to pasowało założę kurtkę narciarską latem i już! mam w życi to co ktoś o tym sądzi !
Jeździsz na rowerze ? wiesz, że większość rowerzystów zakłada latem rękawiczki i ma nieopalone dłonie ? nieopalone uda od spodenek i nieopalone barki ? co do życi jw. burakiem bywa ten co mnie ocenia i wie ode mnie lepiej co dla mnie jest dobre ... Pojedź sobie za granicę gdzie dużo ludzi na rowerach jeździ i jak się rozbiorą jakoś nikt się nie śmieje :papa:

Mało kiedy zdarzają się takie momenty na forum, ale w tym miejscu masz moje pełne poparcie 8)

no.. no.. normalnie się rozciuliłem :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.06.2016 11:15

Przytulać Cię nie będę :mrgreen: :wink:
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 24.06.2016 11:27

Moi drodzy, myślę że za bardzo oddalacie się od głównego wątku tego tematu. Nie jest problemem poznać Polaka po skarpetach, opaleniźnie, języku mówionym, dresie czy innych tam wyżej wymienionych. Problemem jest, jak rozpoznać go, gdy nie ma tych wszystkich przymiotów... :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2016 11:39

bluesman napisał(a): Z mojej strony to będzie już koniec :) zakładam, że wiesz co to jest pytanie retoryczne,. chociaż.... jeżeli nie polecam wujka :papa:

Całą tę dyskusję traktuję z przymrużeniem oka :mrgreen: A że ja zawsze muszę dodać ostatnie zdanie... 8)

Alias21 napisał(a):I tu się kolego delikatnie mylisz... :wink:
Starożytni Rzymianie..a w szczególności legioniści nosili sandały w połączeniu ze skarpetami... :mrgreen:
Już wtedy docenili taką prawidłowość :

Ja tam widzę caligae bez skarpet :) Ale żadnemu legioniście zdjęcia nikt nie zrobił, także domysły, szanowny kolego :mrgreen: Co najwyżej, to nagolenice z daleka wyglądające jak skarpety :mrgreen: Cesarz rzymski też miał tylko sandały ale ja się nie znam :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.06.2016 11:42

Rysio napisał(a):.............a tak starą wieśniacką Astrą muszę się bujać :mrgreen:

Już się miałam obrazić, ale przypomniałam sobie, że Ty masz TDI :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2016 11:47

Pääkäyttäjä napisał(a):
Ja tam widzę caligae bez skarpet :) Ale żadnemu legioniście zdjęcia nikt nie zrobił, także domysły, szanowny kolego :mrgreen: Co najwyżej, to nagolenice z daleka wyglądające jak skarpety :mrgreen: Cesarz rzymski też miał tylko sandały ale ja się nie znam :mrgreen:

......Kolejnym przykładem jest 14 grobów rzymskich legionistów, które zostały odnalezione na terenie wykopalisk archeologicznych między angielskimi Dishforth i Leeming w North Yorkshire. Odkrycie włókien wśród rdzy z gwoździa od sandała może sugerować, że starożytni Rzymianie nosili skarpety do sandałów przynajmniej 2000 lat temu.... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak poznać Polaka na plaży? - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone