Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak poznać Polaka na plaży?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.06.2016 22:33

Rysio napisał(a): Przez 242 tyś km. wymieniłem 3 świece żarowe, czujnik oleju i wężyk podciśnienia z turbo. A jeszcze olej parę razy :mrgreen:

No nie gadaj, że chłodnicy w tym czasie nie wymieniałeś? 8O
:wink: :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2016 06:31

anakin napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): kibel na stacji benzynowej jest płatny..

Jedyny płatny na trasie (Słowacja- Węgry) spotkałem w....Chyżnem.
I to jest dopiero wiocha... :roll:

Większość stacji w Austrii, Słowenii czy Italii są płatne. W Czechach i na Słowacji tego nie znam.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.06.2016 07:09

Podobnie w Niemczech, ale... za kaucją.
Płacisz 50 albo 70 centów dostajesz bilecik i przechodzisz przez bramkę.
I tym bilecikiem możesz płacić (jego wartość) na większości stacji przyautostradowych w Niemczech.
Nieważne gdzie "odcedziłeś kartofelki", rachunek za kawę możesz zmniejszyć o te 50 centów nawet kilkaset kilometrów dalej.

A wracając do tematu: nie wiem, nie mam "śpiegarskiej" natury, ale mogę Was pocieszyć, że takie same tematy istnieją na innych forach turystycznych.
W zależności od kraju forum, są to odpowiednio: "jak rozpoznać Rosjanina na plaży", "jak rozpoznać Niemca na plaży".
Innych nie znam, ale domyślam się, że również istnieją i mają się dobrze jako podgrzewacz dyskusji w mniej aktywnych okresach forów.
Co ciekawe, sami Niemcy rozpoznają się z reguły po ręcznikach, ale można przeczytać, że prawie wszyscy się złoszczą z tego powodu.
Po przeczytaniu takiego ręcznikowego odziomka (z reguły copy&paste: "ja nie"), można dojść do wniosku, że istnieje jakiś jeden jedyny, nikomu nieznany Niemiec, który na wzór Mikołaja albo Dzieciątka, oblatuje nad ranem wszystkie plaże i kładzie ręczniki.

Tu na polskim forum mamy przynajmniej jasność, kto chodzi w skarpetach do sandałów i kto imituje trębacza.
:D :wink: Przyznali się.

Ale wciąż nie wiemy kto sypie ch..ami i k..wami.
Możnaby wysnuć teorię, że to echo w resztkach polskiego powietrza ukrytego w zakamarkach toreb, waliz czy bagażników.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.06.2016 08:28

Rysio napisał(a):
DTi dziołszko DTi. Ponoć najujowsze z dyzli. Przez 242 tyś km. wymieniłem 3 świece żarowe, czujnik oleju i wężyk podciśnienia z turbo. A jeszcze olej parę razy :mrgreen:

Już się czerwieniłam :)
Sam wiesz, ze benzyniakami (ostanio) jeżdżę :)
Nie muszę pamiętać wszystkiego :)

Ty no właśnie, sklerozo zapomniałeś o chłodnicy - chyba, że to chodzi o osobiste wymiany :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2016 14:16

boboo napisał(a):Podobnie w Niemczech, ale... za kaucją.

To samo w AT, SI, IT - bilecik ważny rok, z reguły 0.5 € zniżki na produkty nabyte na stacji :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.06.2016 08:18

romuald22 napisał(a):No nie gadaj, że chłodnicy w tym czasie nie wymieniałeś? 8O
:wink: :oczko_usmiech:

To u Madziarów miałem wymieniony komplet rezem z wentylatorami :mrgreen: i jeszcze parę rurek i przednią belkę i płyn chłodniczy, bo się był wylał na rondzie w Csornie, ale że tak powiem niekoniecznie z winy autka to było :mrgreen:

boboo napisał(a):Ale wciąż nie wiemy kto sypie ch..ami i k..wami.

Pewnie niejednemu się to zdarza. Nawet nie pamiętam co powiedziałem jak mój goleń spotkał się ze spodziną przy zakładaniu motora w pojedynkę :mrgreen: Pewnie bez cenzury z dłuższej wiązanki bez cenzury pozostałoby "ja" z "ja pie....". Tylko czy Czechom, Niemcom i Włochom się to nie zdarza ? Żeby się dowiedzieć trza by się dobrze kilku języków nauczyć :wink:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 27.06.2016 08:37

Rysio napisał(a):.... wymieniłem 3 świece żarowe,

No żesz .... mnie padła jedna ale wymieniłem od razu wszystkie 4. 8O
( nie mam gwarancji, że za moment nie padnie następna ze starych)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.06.2016 09:23

kawo napisał(a):No żesz .... mnie padła jedna ale wymieniłem od razu wszystkie 4. 8O
( nie mam gwarancji, że za moment nie padnie następna ze starych)

Osobiście nie widzę powodów żeby świece wymieniać kompletami. To tylko grzałka elektryczna. Jedna będzie działać 100 tyś km a inna 240 jak ta jedna co mi ze starych została i wciąż działa. Gdyby świeca mogła prowadzić do unieruchomienia auta w trasie to bym wymienił wszystkie a tak ? po co :) Jak mi padnie żarówka to też nie wymieniam wszystkich pozostałych a zasada działania jednego i drugiego są takie same, tyle że ze spaloną żarówką migacza czy stopu jechać nie wolno, natomiast żarowa dopiero zimą może mieć jakieś większe znaczenie dla funkcjonowania pojazdu :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2016 10:00

Przypomniała się mi jedna scenka z restauracji. Dwa stoliki dalej słychać, jak ojciec podniesionym ale rozentuzjazmowanym głosem mówi do syna - na oko chyba wczesna gimbaza - "kup se jakąś ośmiornicę albo małże, co będziesz schaboszczaka z frytami jadł: na wakacjach jesteś, zamów coś innego". Niezadowolona mina młodego - bezcenna :mrgreen:

Już pomijam robienie sobie zdjęć z talerzem (pal sześć) ale te komentarze do tego a la "wrzuć na fejsa, niech zazdroszczą" zabijają :mrgreen:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.06.2016 11:18

Pääkäyttäjä napisał(a):(...) ale te komentarze do tego a la "wrzuć na fejsa, niech zazdroszczą"
Teraz pytam serio: Naprawdę zdarza Ci się słyszeć takie coś (lub w tym stylu)? :? 8O
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 27.06.2016 11:52

A mnie się wydaje, że jednak za granicami naszego kraju większość troszkę się uspokaja, lub wręcz onieśmiela. Fakt, zawsze trafi sie ktoś bluzgający, ale chyba nie jesteśmy jakoś szczególnie wyróżniający się pod tym względem. No chyba że tylko ja mam takie szczęście i dobrze trafiam.
Co do białych skarpet, reklamówek itp to też mam wrażenie że to tylko u nas urosło aż do takiej rangi symbolu.
Parę lat temu słuchałem jakiejś dyskusji w TV na temat tego czy nosić skarpety do sandałów, czy nie. Konkluzja była taka, że facet w ogóle nie powinien chodzić w sandałach, bo to "niemęskie". Dla mnie problem jest w tym, że klapki wydają mi się jeszcze bardziej "niemęskie" :mrgreen: No i co z tego, mam się kisić w lakierkach na takim upale? Jestem w stanie się przychylić do zdania bluesmana, żeby ubierać się tak, jak jest nam wygodnie w danym momencie. Nie osądzajmy innych, to i nas nie będą osądzać :mrgreen: Bo to właśnie chyba jest naszym problemem i przywarą - ciągła obserwacja i ocenianie innych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2016 12:16

boboo napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):(...) ale te komentarze do tego a la "wrzuć na fejsa, niech zazdroszczą"
Teraz pytam serio: Naprawdę zdarza Ci się słyszeć takie coś (lub w tym stylu)? :? 8O

Rzadko bo rzadko ale podczas pobytu w Krku - chyba ze trzy razy... :roll: I mówię serio. Żeby to jeszcze była gimbaza, to pal sześć - ale to byli ludzie na moje oko trochę starsi ode mnie (szkołę średnią kończyłem w 2001 roku) 8O
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 27.06.2016 19:32

Koenig napisał(a): ....żeby ubierać się tak, jak jest nam wygodnie w danym momencie.

Oprócz ślubu i pogrzebu bliskiej osoby (odpukać) mój ubiór od zawsze był taki jaki se chciałem. Co wolno a co nie - za przeproszeniem, "olewam" i dobrze mi z tym.
Może jestem jakimś dziwnym człowiekiem ale osoby ubrane nietuzinkowo a czasem nawet szalenie - są przeze mnie mile widziane. Mam na myśli nie jakieś brudne i przypadkowe łachmany ale taką "artystyczną" duszę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2016 15:57

Odgrzeję kotleta. Zaslyszane przed chwilą. Mocno oburzony mąż z pretensją w głosie, do żony:

- Aaale jak to nie ma zapiekanek? Tu nic nie ma!

:mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.08.2016 17:16

Pääkäyttäjä napisał(a):kup se jakąś ośmiornicę albo małże, co będziesz schaboszczaka z frytami jadł

Padłem..... :lool:

Pääkäyttäjä napisał(a):- Aaale jak to nie ma zapiekanek? Tu nic nie ma!

No nie , nie wstaję...... :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak poznać Polaka na plaży? - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone