Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak poznać Polaka na plaży?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 01.11.2011 18:09

romuald22 napisał(a):
Jeśli odpowie po polsku to prawdopodobnie poznałeś Polaka na plaży.

:wink:

"prawdopodobnie" - celnie napisane.
Kiedyś w odpowiedzi usłyszałem "kur.a czego ?" i tylko tyle było zrozumiałe po naszemu, w nadwiślańskim narzeczu.

"Mowa jest srebrem a milczenie złotem"
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.12.2011 18:49

A Zosia mówi, że to obciach i buractwo, a piwo to plebejski napój. Przecież można w pobliskiej knajpie szkła. Moim zdaniem ma rację, a jak ktoś tego nie kuma, to ja go nie będę wychowywał.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.12.2011 19:18

Marsallah napisał(a):
Artur68 napisał(a):Kolejny Burak melduję się. :D

Obrazek

Czołem,

Gdzie byłeś, że udało Ci się ten czarnogórski specjał dorwać? Miałem na nie w tym roku chrapkę, ale na Korculi go nie dostałem :(

Pozdr.,
Burak

W Belgradzie:

Obrazek
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 04.12.2011 19:48

MWN napisał(a):A Zosia mówi, że to obciach i buractwo, a piwo to plebejski napój.

Aha. Ciemny lud spożywa piwo, dobrze wiedzieć. Może w takim razie napiszesz, co pije na plaży arystokracja?
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 04.12.2011 23:08

Ja umarłem jak ok 24 w nocy na Pagu...ktoś zaśpiewał:

PZPN PZPN...je...ać je...ać PZPN ;)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.12.2011 09:28

8O :lol: :lol: :lol:

Sława wojny z PZPN dotarła aż na Pag...

Kiedyś będąc na jakimś szkockim zadupiu, gdzie ludzie stanowią rzadkość - (jest tam znacznie więcej owiec) trafiłem na pusty parking przy klifach.
Na tym parkingu jest tylko jedna rzecz- stoi sobie przenośna latryna (toj-tojka).
Podjeżdżam, parkuję, wyciągam graty. Podjeżdża auto- Szkoci. Rzucają okiem po czym jadą dalej. Pusto, cicho, tylko szum morza i wiatru.
Spaceruję, oglądam, podziwiam. I wtem z daleka widzę, że ktoś biegnie do parkingu. Akurat wróciłem do auta, stoję i patrzę cóż to sprawiło, ze jakiś "biegacz" tu leci.
Patrzę a biegacz okazuje się zwykłym facetem, jakby zabłąkanym na tym odludziu.
Za chwilę okazuje się, że facet tak leci do tej latryny....
8O :D :lol: :wink:
Pewnie bardzo go spięło.

Podbiega, patrzy na mnie ukradkiem jakby spłoszony i szarpie klamkę.
A tu kicha! Nie chce się otworzyć! O rany! Co za zawód!
Szarpie raz jeszcze, ale francowate drzwi nie chcą puścić.
I wtedy facet zdenerwowany patrzy na mnie- z takim wielkim zdziwieniem i rozczarowaniem wypisanym na twarzy, połączonym z grymasem zniecierpliwienia. I zawołał na głos to jedno stwierdzenie- pytanie:
"Kur..a!!! Nieczynne!!!???
Jęk zawodu i gniewu.

A ja sobie myślę: rodak tutaj???
I to akurat w takiej sytuacji.
Pechowiec jakiś...

PostWysłany: 04-12-2011 20:48 Temat postu:
MWN napisał(a):
A Zosia mówi, że to obciach i buractwo, a piwo to plebejski napój.

Aha. Ciemny lud spożywa piwo, dobrze wiedzieć. Może w takim razie napiszesz, co pije na plaży arystokracja?

Ja bym się nie sugerował zdaniem jednej jakiejś Zosi, ponieważ miliony kulturalnych Europejczyków pije dużo piwa. Tylko że picie może być bardziej lub mniej kulturalne. Nie wiem czy Zosia zdaje sobie sprawę, ze w krajach takich jak Belgia, Dania, Niemcy, Austria czy Holandia picie piwa jest normą codzienności. Nie wiem, czy Zosia choć raz była w prawdziwym pubie i zobaczyła kto tam przychodzi.

Jak Zosia chce, to może zabierać na plażę tylko szlachetnego szampana lub przednie wino. Ale to będzie też obciach, bo nie wypada tak byle jak konsumować takich napojów na plaży czy skwerku, bo to będzie tak samo jak robią amatorzy jaboli. :lol: :wink:
W górach ludzie też lubią napić się piwa na wolnym powietrzu- co w tym złego i niekulturalnego?
Suszy jednakowo i prostego chłopoka z miasta i adwokata ze stolicy.

Stare powiedzenie o jedzeniu można by sparafrazować tak:
"Pokaż mi jak jesz/pijesz a powiem ci kim jesteś."
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.12.2011 10:02

Fatamorgana napisał(a):"Pokaż mi jak jesz/pijesz a powiem ci kim jesteś."

Czyli???
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.12.2011 12:21

rodacy na plaży.................... 1 rodzina OK ale gdy są już 2-3 to widać i słychać jak się " popisują" tylko po co? piwo itp są dla ludzi ale ..........wszystko z umiarem i w odpowiednim miejscu , czasem aż żal patrzeć i słuchać co wyprawiają "nasi" na plaży.......................można inaczej
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.12.2011 16:08

Krzychooo napisał(a):
MWN napisał(a):A Zosia mówi, że to obciach i buractwo, a piwo to plebejski napój.

Arystokracja oczywiście pije -jak to już zauważono - szampana z kryształowych kieliszków i zagryza kawiorem, ale nie na plaży. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.12.2011 16:18

Czyli wóda z kaszanką...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 05.12.2011 16:32

Arystokracja zamawia w knajpie kaszankę i prosi o 4 widelce , oraz 1 Tyskie i prosi kelnera o 3 kufle.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.12.2011 18:08

maniust napisał(a):......oraz 1 Tyskie i prosi kelnera o 3 kufle.

Bez przesady.
To nie było tak. Owszem, zamówiłem jedno piwo (nie pamiętam jakie) ale poprosiłem o dwie szklaneczki ...... o dwie. :!: :wink:

(samochodem byłem więc to chyba zrozumiałym jest...) :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.12.2011 18:12

woka napisał(a):To nie było tak. Owszem, zamówiłem jedno piwo (nie pamiętam jakie) ale poprosiłem o dwie szklaneczki ...... o dwie. :!: :wink:

Doopa z Ciebie woka nie turysta!:twisted:
Myśmy w zeszłym roku do jednego piwa zamówili.............sześć rureczek! :D
Oczywiście zabraliśmy je ze sobą,więc w następnej knajpie......tylko piwo.
Rurki mieliśmy już swoje. :mrgreen:
Ostatnio edytowano 06.12.2011 08:06 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 05.12.2011 20:16

anakin napisał(a):
woka napisał(a):To nie było tak. Owszem, zamówiłem jedno piwo (nie pamiętam jakie) ale poprosiłem o dwie szklaneczki ...... o dwie. :!: :wink:

Doopa z Ciebie woka nie turysta!:twisted:
Myśmy w zeszłym roku do jednej piwa zamówili.............sześć rureczek! :D
Oczywiście zabraliśmy je ze sobą,więc w następnej knajpie......tylko piwo.
Rurki mieliśmy już swoje. :mrgreen:

Aż poplułem ekran :lol:
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 06.12.2011 22:41

Krzychooo napisał(a):

Ja na plaży piwo pije to co mam się nazwac Burakiem, moja żona też pije piwo to Buraczanka :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak poznać Polaka na plaży? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone