Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroAna
Cromaniak
Re: Ile zabrac pieniedzy na 10 dniowy wyjazd do Chorwacji

Postnapisał(a) CroAna » 28.06.2014 23:28

Wiecie co...tak sobie czytam ten wątek i się dziwię.. A to niegospodarności niektórych lub nadmiernie eksponowanej rozrzutności...od razu mi się przypomina tępa gadka nowobogackich ,,co?zarabia tyle a tyle i jak on z tego żyje?'' skoro żyje,znaczy że można! Widać zaradniejszy :p po co zaraz umniejszać tym,którzy wydają mniej,że ściemę walą? Przecież to nie odkrycie że górnej granicy nie ma i łatwo rozpuścic kupę siana,ale łaskawie zaznaczę,że nie każdy jedzie paść dupsko do cro,co nie jest równoznaczne z tym,że tam biduje.nie każdy ma krowi żołądek..
Normalnie zastanawiam się czy przypadkiem wczasy mi się nie siły rok po roku,bo tak kosmicznej kaski jak tu piszą niektorzy nie wywalałam nie wyliczając kazdej kuny,a i konoby były częściej niż planowaliśmy,wycieczki i apartamenty z wszelkimi udogodnieniami. No ale my nie żremy,tylko jemy.może w tym tkwi różnica?
Pozdrawiam wszystkich malkontentów :smo:
P.S.normalnie jak czytam że 130zł na os.na przyjemnosci to tak na styk to pusty śmiech mnie ogarnia...
Grochiczko
Odkrywca

Postnapisał(a) Grochiczko » 28.06.2014 23:56

Co tu dużo mówić ;) zgadzam się w 100 % ;) Każdy mierzy siły na zamiary :)
Fanka
Cromaniak

Postnapisał(a) Fanka » 29.06.2014 00:09

Ja też uważam, że 130 zł na osobę dziennie starczy, no chyba, że chcemy łódki wynajmować, albo skutery wodne oraz nawieźć tonę pamiątek z Cro :lol:
Grochiczko
Odkrywca

Postnapisał(a) Grochiczko » 29.06.2014 00:33

Wszystko ze zdrowym rozsądkiem :) Tym bardziej, że raz na jakiś czas jedzonko w lokalu wystarczy,dużo bardziej przyjadę za słońcem i widokami.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 29.06.2014 01:20

CroAna napisał(a):P.S.normalnie jak czytam że 130zł na os.na przyjemnosci to tak na styk to pusty śmiech mnie ogarnia...

Dlaczego ten pusty śmiech?
Przecież tu jeszcze wyżywienie i napoje trzeba wliczyć- sądzisz, ze ta kwota jest wystarczająca?
CroAna
Cromaniak

Postnapisał(a) CroAna » 29.06.2014 06:12

tak.tymbadziej,że zauważ,odnosiłam się do wypowiedzi tych,którzy zabierają żywność z kraju.zrobiła nam się straszna przepaść:jedni twierdzą,że 300kn na rodzinkę wystarczy,drudzy-że 130zl na os.to na styk...ok.jak pisałam każdy ma swój apetyt na...ale żeby zaraz robić wariatow vel kłamców z tych co twierdzą,że im tyle wystarczyło..to takie lekko niesmaczne.i dezinformacje wprowadza..słowo daję,gdybym nie była w cro,zbaraniałabym czytając te wpisy..
livia-19
Globtroter

Postnapisał(a) livia-19 » 29.06.2014 08:26

maluszek napisał(a):
livia-19 napisał(a):FUX, uważam, że się czepiasz . Nie jestem cudotwórcą, po prostu wszystko dużo wcześniej dokładnie planuję i rozpisuję. Co do jedzenia to faktycznie niewiele sie pomyliłes, bo kosztuje mnie max 300 zł (mam od lat stały zestaw;-)), ale w konobach codziennie takich kwot nie wydaje...Apartament tez mnie mniej kosztuje niż wyliczyłeś. W każdym bądź razie na wydatki dzienne będę miała 300 kun i uważam, że jest to zupełnie wystarczające dla rodziny z dwójką dzieci. Ale tak jak napisałam wcześniej każdy ma inne wymagania,preferencje i możliwości...

czytam to i rzeczywiście uważam Ciebie za cudowórcę... :D albo dobrego organizatora.... :D my jeździmy tylko z mężem i zamknięcie się w kwocie 5000 złotych jest dla nas nierealne... :roll: i nie jest tak, że codziennie jadamy w konobach..... 300 kun dla 4 osobowej rodziny dziennie? chyba, że dużo jedzenia zabieracie ze sobą z Polski...

Niech Wam będzie -jestem cudotwórcą :lol: Jak widać po wpisach wszyscy wiedzą lepiej i kto jakiej kwoty nie poda zaraz krytykują, że za dużo lub za mało. Ja wiem swoje i już.3 razy to już przerabiałam...Pozdrawiam :)
szrek27
Cromaniak

Postnapisał(a) szrek27 » 29.06.2014 09:01

CroAna napisał(a):Wiecie co...tak sobie czytam ten wątek i się dziwię.. A to niegospodarności niektórych lub nadmiernie eksponowanej rozrzutności...od razu mi się przypomina tępa gadka nowobogackich ,,co?zarabia tyle a tyle i jak on z tego żyje?'' skoro żyje,znaczy że można! Widać zaradniejszy :p po co zaraz umniejszać tym,którzy wydają mniej,że ściemę walą? Przecież to nie odkrycie że górnej granicy nie ma i łatwo rozpuścic kupę siana,ale łaskawie zaznaczę,że nie każdy jedzie paść dupsko do cro,co nie jest równoznaczne z tym,że tam biduje.nie każdy ma krowi żołądek..
Normalnie zastanawiam się czy przypadkiem wczasy mi się nie siły rok po roku,bo tak kosmicznej kaski jak tu piszą niektorzy nie wywalałam nie wyliczając kazdej kuny,a i konoby były częściej niż planowaliśmy,wycieczki i apartamenty z wszelkimi udogodnieniami. No ale my nie żremy,tylko jemy.może w tym tkwi różnica?
P.S.normalnie jak czytam że 130zł na os.na przyjemnosci to tak na styk to pusty śmiech mnie ogarnia...

Też się zgadzam w 100%. Do Cro jedzie się głównie za słońcem, pogodą i pięknymi widokami, a nie po to, żeby wyrąbać całą kasę, jaką uzbieraliśmy. No, chyba że dla niektórych przyjemnością jest samo wywalanie kasy na niepotrzebne pierdoły, które później leżą w domu i się kurzą. Owszem, można coś wynająć by popływać i zachować fajne wspomnienia - ale to już na co kogo stać i jakie ma potrzeby...
Znam takiego, co ma sporo kasy - bo stać go było w jednym roku na kupno, remont i urządzenie mieszkania, 2 tyg. pobyt w Chorwacji autem, kurs prawka na motor itp. - i wyznaje zasadę, że nic się nie dołoży do Państwa, nic nie kupi i nie da darmozjadom zarobić w żadnym kraju. Starczy mu 1 porządny ciuch, jedzenie i tyle! Wyda tylko tyle, ile trzeba by zaspokoić podstawowe potrzeby. A więc, wszystko zależy od podejścia do życia i wydawania kasy. Nam na 2 tyg. pobytu starczyło bodajże 5 tys. Łącznie z dojazdem, noclegiem i wydawaniem na miejscu. Trochę żarcia zabraliśmy, bo panikowałam, że nie będzie za co kupić tam żywności, a okazało się, że na piwkowanie, drogie napoje jak na cro - starczało i jednak nie trzeba było się tak liczyć z każdym groszem, jak się martwiłam... Była jeszcze wycieczka z Korculi do Dubrownika, a po powrocie trochę grosza zostało. Więc, da się :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.06.2014 09:13

CroAna napisał(a):P.S.normalnie jak czytam że 130zł na os.na przyjemnosci to tak na styk to pusty śmiech mnie ogarnia...

Miałem nie pisać, ale napiszę.
Jedna wycieczka np. na Kornati to około 300 kun
Wejście na jakieś mury, NP to kilkadziesiąt. Koszty paliwa na miejscu również będą. Parkingi.
Po drodze coś trzeba zjeść, napić się.
Z tych 1300 zł już ileś kasy spadło.
A na rzeczy nieprzewidziane?

Autor/ka pytania nie zaznaczyła, że chce tylko leżeć na plaży. Do konoby może raz. Wtedy ok.
Styknie.
W Cro chodzimy na takie dania, których w PL nie robimy, nie kupujemy; koźlę, mule, ryby, etc.
Po to jadę do Cro. W PL do kuchennych koszmarów na syfy nie chodzimy z fast foodami włącznie.
Pozdrawiam niedoinformowanych romantyków.
:wink:
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 29.06.2014 09:59

szrek27 napisał(a):
CroAna napisał(a):..........łaskawie zaznaczę,że nie każdy jedzie paść dupsko do cro,co nie jest równoznaczne z tym,że tam biduje.nie każdy ma krowi żołądek..
................ No ale my nie żremy,tylko jemy.może w tym tkwi różnica?

Też się zgadzam w 100%. Do Cro jedzie się głównie za słońcem, pogodą i pięknymi widokami, a nie po to, żeby wyrąbać całą kasę, jaką uzbieraliśmy. No, chyba że dla niektórych przyjemnością jest samo wywalanie kasy na niepotrzebne pierdoły, które później leżą w domu i się kurzą. Owszem, można coś wynająć by popływać i zachować fajne wspomnienia - ale to już na co kogo stać i jakie ma potrzeby...
Znam takiego, co ma sporo kasy - bo stać go było w jednym roku na kupno, remont i urządzenie mieszkania, 2 tyg. pobyt w Chorwacji autem, kurs prawka na motor itp. - i wyznaje zasadę, że nic się nie dołoży do Państwa, nic nie kupi i nie da darmozjadom zarobić w żadnym kraju. Starczy mu 1 porządny ciuch, jedzenie i tyle! Wyda tylko tyle, ile trzeba by zaspokoić podstawowe potrzeby. A więc, wszystko zależy od podejścia do życia i wydawania kasy. Nam na 2 tyg. pobytu starczyło bodajże 5 tys. Łącznie z dojazdem, noclegiem i wydawaniem na miejscu. Trochę żarcia zabraliśmy, bo panikowałam, że nie będzie za co kupić tam żywności, a okazało się, że na piwkowanie, drogie napoje jak na cro - starczało i jednak nie trzeba było się tak liczyć z każdym groszem, jak się martwiłam... Była jeszcze wycieczka z Korculi do Dubrownika, a po powrocie trochę grosza zostało. Więc, da się :)

CroAna, czy twoim zdaniem wydawanie pieniędzy na tzw przyjemnosci wiąże sie tylko z przejadaniem się? Nie bardzo wiem i co Ci chodzi z tym "krowim żołądkiem".
Ja dość dużo jem, ale na łąkę mnie nie ciągnie -i jak dotychczas mówię a nie robię muuuuu :oczko_usmiech:

Szrek, chyba kazdy z nas zna takich ludzi o jakich piszesz. Ja znam nawet takich, ktorzy nie jeżdżą na wakacje "bo nie po to sie zarabia aby później wydawać na głupoty" :mrgreen: ale to chyba nie jest dobry przykład i nie ma wplywu na ceny w Chorwacji.

Znam też ludzi, którzy całodzienną wycieczkę spędzili o tzw suchym pysku "bo za drogo". Mieli też wódkę i kiełbasę przywiezioną z Polski.
Jak raz se wypili tę wódkę i pożarli kielbasy,
to caly dzien w apartmanie spędzili - to ich dopiero tanio wyszło- jakby wypili to w Polsce byłoby jeszcze taniej :wink:

130 zł dziennie na przyjemności wlacznie z wyżywieniem. ....owszem, jesli zywimy sie glownie sami gotujac a pobyt to przede wszystkim plazowanie.

Odpowiedź na pytanie tytułowe - zabierzmy kartę płatniczą, unikniemy zadawania takich pytań :D
Ostatnio edytowano 29.06.2014 10:09 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
radzik128
Globtroter

Postnapisał(a) radzik128 » 29.06.2014 10:08

no to jeszccze pytaniee czy dziecko czteroletnie to osoba czy "pół osoba" czy 130 zł czy 30 zł starczy na dzień ?
Ostatnio edytowano 29.06.2014 10:09 przez radzik128, łącznie edytowano 1 raz
raulinio75
Odkrywca

Postnapisał(a) raulinio75 » 29.06.2014 10:08

można się sprzeczać do bólu o to ile należy wziąć ze sobą pieniędzy. Moim zdanie wszystko zależy od tego jak chcemy spędzić te wakacje ile jeździć co i gdzie jeść.
Z mojego skromnego doświadczenia wiem ,ze w zupełności 6000 zł na trzy osoby na 10 dni starczy bez worzenia zbędnego jedzenia.
Mam ten plus ze za kwaterę w miejscowości Lokva Rogoźnica od trzech lat płace ta samą cenę 45 euro ponadto właściciel bez problemu szykuje zakupione przez nas jedzenie czy to rybki, peka itp.
A moja córa co roku wraca z buźką uśmiechnięta od ucha do ucha ( codzienne rowery wodne, wycieczki oczywiście samochodem , rafting, zwiedzanie mostaru, i innych miejscowości łącznie z plażami wokół lokvy rogoznicy np. Brela
Jeszcze tylko 20 dni do wyjazdu :-)
CroAna
Cromaniak

Postnapisał(a) CroAna » 29.06.2014 12:23

ale wrze w naszym polskim kociolku:-P ilu Polakow tyle opinii.i dobra nasza!tylko nie imputujmy innym na sile ze chyba im sie cos popitolilo,jak mowia ile wydali.i ze to niemozliwe.to po prostu wieś.pl.
Sama dobrze wiem ile wydajemy i nie jest to 10koła.wiec rozumiem i tych najbardziej oszczednych.bo skoro my łazimy po konobach i zwiedzamy co sie da,a nie tylko plaszczymy sie na plazy-to rozumiem tych co mowia ze wydali jeszcze mniej-pewnie mniej łazili/jeździli.wiec mozna!
P.S wypasu i innych żołąków:ktos tu sie dziwi o czym pisalam.. ktos tam nie omieszkal sie wczesniej pochwalic,ze w cro przytyl 6kg...to to nie żarcie i tuczenie? :lool: :nice: 8-O 8)
szanujmy zdanie innych.bez popisow.nie kazdy bryka na murach w Dubrovniku(chetnie bym to zrobila,ale temp.w szczycie sezonu...niestety...)a muli,kalmarow i jagnieciny paszkiej juz nie moge sie doczekac :-P wiec trop ze Ci co wydaja mniej niz 130zl/os na dzien jedza w fastfoodach chyba z lekka nietrafiony
:-*
Ostatnio edytowano 30.06.2014 13:07 przez CroAna, łącznie edytowano 2 razy
CroAna
Cromaniak

Postnapisał(a) CroAna » 29.06.2014 12:34

zaznaczę uprzejmie dla potencjalnych wrażliwców lingwistycznych, ze poprzedni post pisałam ze smartfona, więc żeby było szybciej, nie używałam polskich znaków, za co serdecznie przepraszam :smo: :mrgreen: i za OT :papa:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.06.2014 12:38

A tam nie ma wielkich liter, spacji i innych?
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone