Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 22:20

Nie wiem czy dwa tygodnie to dawno czy nie... ale piwo za 23 złote to mogę wypić z jakiegoś naprawdę dobrego browaru, a nie ordynarnego sikacza w butelce, a lampkę wina mogę się napić za połowę tego co tu. Choć to akurat moi znajomi pili wina, ich - nomen omen - wina, bo nie chcieli karty win (i dostali niemieckie lub austriackie :D). No i czekanie na cevapci, najprostsze i najszybsze do zrobienia danie (właściwie fast food), ponad godzinę, to mi się nie zdarzyło przez całe ćwierć wieku.

Przypominam, że to lokal w Opolu, średniej wielkości mieście. Nawet nie porównuję ich z lokalami w jakich stołuję się na Bałkanach, bo w tym przypadku ceny żarcia w tej "bałkańskiej" knajpie są o 100, a nawet 200% wyższe, ale właściciel ponoć jest Chorwatem, więc może dlatego..
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.03.2025 23:02

Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Podaj namiar na tę knajpę chorwacką. Jak będę w Opolu to może wpadnę.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 23:10

Nigdy nie piłem w Polsce piwa za 25 złotych. Dodam, że lany Żywiec w tej samej knajpie kosztuje 16-17, a w butelce 14-15. Nie wiem czy w Opolu gdziekolwiek są ceny powyżej 20 złotych. Nawet jak gdzieś zamawiam coś z małego browaru, to jest jedynka z przodu, a jak się trochę poszuka, to zwykłe piwo można kupić za jednocyfrową kwotę. Przypominam, że to Opole, a nie rynek w Krakowie czy Warszawie, bo nawet w Katowicach w centrum miasta bez problemu napiję się piwa rzemieślniczego za 15-18 złotych...

Knajpa zwie się Bałkanika, jest na placu Wolności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2025 08:40

empire13 napisał(a):Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Podaj namiar na tę knajpę chorwacką. Jak będę w Opolu to może wpadnę.

Pilsner z tanka w warszawskiej knajpie 32 złocisze, tyle że za litrowy kufel.
https://ceska.pl/menu-warszawa/
Fajne marcowe z Bierhalle 37 PLN za litr.
W moim podwarszawskim miasteczku czeskie piwa z patyka od 12 do 14 złociszy za półlitrowy kufel.
Tak że 23 złotych za pół litra wyrobu piwopodobnego, i do tego w butelce, nadającego się do spożycia jedynie w chorwackim upale to grube nadużycie.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.03.2025 09:14

U nas na wsi w Żywcu (prócz tego koncernowego molocha) mamy takie rzemieślnicze Browary. W jednym z nich piwo o smaku piwa - 0.4 od 12 do 16 PLN w zależności od rodzaju. Cena jak na knajpę do przyjęcia, a smak z całym szacunkiem (lub nie całym) dla piw chorwackich nieporównywalnie szlachetniejszy.

https://polskieminibrowary.pl/2012/08/0 ... y-krajcar/
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.03.2025 09:49

empire13 napisał(a):Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Nie, to nie jest normalna cena, a sporo bywam w różnych knajpach. Nawet w świetnych lokalizacjach na starówkach turystycznych miast, nie przytrafiło mi się płacić 25 zeta za piwo :bojesie:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.03.2025 09:53

Pudelek napisał(a):Tak z ciekawości: ile teraz może kosztować zwykłe, koncernowe piwo w chorwackiej knajpie? Bo w Opolu niedawno otwarli restaurację "Bałkańską" i jedynym bałkańskim akcentem wśród piw jest butelkowane Karlovacko za jedyne... 23 złote :sm:

W zeszłym roku podobnie jak rok wcześniej, a znalazłem foty właśnie z 2023, gdzie w knajpce przy porcie płaciłem 2,80 za pół litrowe Karlovacko, co uważam za bardzo rozsądną cenę i mało gdzie nad Bałtykiem szło kupić taniej
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.03.2025 10:10

Musi być rzeczywiście niedobre to Karlovačko, widząc na croplażach sześciopaki Żubra i Harnasia.
Nie wiedzieć czemu, chorwackie i bałkańskie alkoholowe proizvodi są w Polsce dość drogie. Może chodzi o sprawdzane ilości. A wszystko kosztuje tyle ile za to zechcemy zapłacić. W Dubrowniku prawie 7 ojro a w Zagrzebiu trochę ponad 3 za takie samo piwo.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.03.2025 12:49

Ok. Po knajpach rzadko chodzę ale byłem w ten weekend we Wrocławiu w 3 knajpach i płaciłem od 36 do 49 za dwa piwa. Raz zapłaciłem więcej ale to z żarciem ,więc ceny piw nie sprawdzę.
No ale ok, to w końcu centrum Wrocławia.
Na cenę pewnie jeszcze jakiś wpływ ma dostawa piwa (pewnie tego w hurtowni pod Opolem nie kupuje).
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.03.2025 20:04

Marlowe1994 napisał(a):Musi być rzeczywiście niedobre to Karlovačko, widząc na croplażach sześciopaki Żubra i Harnasia.

z deszczu pod rynnę ;)

Nie wiedzieć czemu, chorwackie i bałkańskie alkoholowe proizvodi są w Polsce dość drogie.

piwa wcale nie są drogie. W marketach można je kupić już od 5 złotych, a górne granice takich koncerniaków bałkańskich to 7-8 złotych. Tyle, że Polska ma jedną z największych przebitek między cenami sklepowymi a knajpowymi: cena o 100 albo i 200% więcej niż za to samo w sklepie to nic nadzwyczajnego. I potem trudno się dziwić, że wiele osób woli wypić piwo w domu niż płacić dwukrotnie więcej za butelkę w lokalu... błędne koło.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.03.2025 20:11

No to przy smakowitym Żuberku z promki to drogo te 8 pln 8)
Bardziej myślałem o winach czy innych alko. Choć jeśli chodzi o wino to chyba nic nie przebije cen polskich win :)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.03.2025 07:31

Pudelek napisał(a):Tyle, że Polska ma jedną z największych przebitek między cenami sklepowymi a knajpowymi: cena o 100 albo i 200% więcej niż za to samo w sklepie to nic nadzwyczajnego.
To "poknajpuj się" w Niemczech.
Za butelkę (0,5 l) w sklepie zapłacisz poniżej 1 € (średnia to około 16-18 € za skrzynkę 20 x 0,5 l).
W knajpie za szklenicę 0,5 l zapłacisz 4 €.
A za kufel 1-litrowy na Oktoberfest 2024 trzeba było dać ~15 €.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.03.2025 09:19

boboo napisał(a):...(średnia to około 16-18 € za skrzynkę 20 x 0,5 l).

Tam święty aż tak bardzo nie jestem i zdarzyło się wypić piwo. Ale w życiu nie pomyślałem, ani nie spojrzałem by kupić sobie skrzynkę (20) piwa.
A ten tzw. Oktoberfest jest jak każda tego typu impreza - przereklamowana.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.03.2025 10:01

romuald22 napisał(a):
boboo napisał(a):...(średnia to około 16-18 € za skrzynkę 20 x 0,5 l).

Tam święty aż tak bardzo nie jestem i zdarzyło się wypić piwo. Ale w życiu nie pomyślałem, ani nie spojrzałem by kupić sobie skrzynkę (20) piwa.
A ten tzw. Oktoberfest jest jak każda tego typu impreza - przereklamowana.

Po czym wnosisz, że przereklamowana? Byłeś? Na każdej innej tego typu też?
A czym się różni zakup skrzynki piwa od kupienia 3 sześciopaków albo od zgrzewki mleka?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.03.2025 10:10

romuald22 napisał(a):Ale w życiu nie pomyślałem, ani nie spojrzałem by kupić sobie skrzynkę (20) piwa.
W Niemczech to normalne. Podobnie woda czy inne napoje. Większość kupuje skrzynki.
I nie ma zbyt wiele wspólnego z alkoholizmem, lecz po prostu z pragmatyzmem.
A także z oszczędnością. Pojedyńcza butelka: 1 €, 20 butelek: 15€.
Trzyma się to w chłodnej piwnicy i ma się spokój na dni/tygodnie.
A i w przypadku nalotu gości, masz co nalać do szklanek.

Ale wiem też, że dla niektórych to wyzwanie.
Cała skrzynka w zasięgu ręki, a ja mam wypić tylko jedno piffko?
Lecz to już jest problem "A".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 927
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone