napisał(a) Vulpinus » 04.07.2007 20:51
Biuro turystyczne ATLAS w Hvarze ma w ofercie: 1) zwiedzanie miasta, 2) całodzienną objazdówkę po wyspie, 3) rejs całodzienny "Piknik rybny", 4) całodzienną wycieczkę do Bolu ( Złoty róg ) na wyspie Brac, 5) całodzienną wycieczkę do Błękitnej Groty na wyspie Bisevo, 6) całodzienna wycieczka "Rafting na rzece Cetinie", 7) całodzienną wycieczkę do miasta Korcula i na wyspę Mljet, 8 ) "Mini żegluga" - rejs wokół Pakleni otoci, 9) całodzienną wycieczkę do Dubrownika, 10) całodzienną wycieczkę "Wodospady na rzece Krka i miasto Sibenik", 11) pół dzienną wycieczkę do Splitu i Trogiru, 12) pieszą wycieczkę do Milnej i opuszczonej wioski Male Grablje. Niektóre rzeczy dubluje słabiuteńka konkurencja ( jedynie dodatkowo natknąłem się na objazd wyspy jeepami ( wjazd na Sveti Nicola 628 n.p.m.) ) Część tych rzeczy można zrobić własnym samochodem lub lokalną komunikacją ( Stari Grad, Jelsa, Vrboska ). Pieszy spacer do Milnej można sobie samemu zrobić. Ceny były dla mnie trochę wygórowane, a czas netto poświęcony głównym atrakcjom zbyt mały ( Dubrownik - 10 godzin podróży a w mieście cztery godziny ). Niewiele lepiej z Cetina i Krka. W razie zainteresowania dokładnie przepytać o program w biurze albo przepytać "naganiaczy" rezydujących wieczorem przy pseudo żaglowcach przy nadbrzeżu, albo zapytać o referencje wracających wieczorem uczestników. Ja pojechałem do Hvaru aby się smażyć i pławić. Większość z tych imprez ma w programie posiłek, czas wolny, plażowanie i pływanie a to maiłem nie ruszając się z miasta.