napisał(a) beatrycze » 30.11.2009 20:12
Witam! Dla mnie Istria to początek przygody z Chorwacją. Byliśmy wtedy w Rabac, i teraz znów mnie korci żeby zrobić powtórkę z rozrywki .

Było to ładnych parę lat temu , ale myślę że miasteczko jeszcze przez ten czas się rozwinęło. Ma ono w moim odczuciu wszystko co niezbędne do dobrego wypoczynku- fajne plaże (betonowo-skaliste od strony miasteczka i łagodne-kamieniste od strony kempingu Oliva) , kilka kompleksów hotelowych z całym zapleczem, deptak z różnego rodzaju knajpkami, lodziarniami i innymi imprezowymi miejscami. Jest też wspomniany duży kemping i sporo domów wynajmujących apartamenty. Pamiętam rozrywki w rodzaju przejażdżki bananem itp. Był duży supermarket (nie pamiętam jakiej sieci).
Jest to moim zdaniem niezła baza wypadowa do innych miejsc i atrakcji - Pula , Rovinji, Poreć, Opatija i inne miejscowości w głębi lądu np. Hum .Najbliżej Rabaca jest przepiękna, urokliwa , zabytkowa i bardzo klimatyczna miejscowość Labin. Była także możliwość wykupienia fish-picnicu m.in. na Cres i na wyspy Brioni ( letnia rezydencja marszałka Tito) . Można również wyskoczyć do Włoch (Triest, Wenecja) oraz do Plitvic . Zdjęć niestety nie zamieszczę , bo miałam wtedy tradycyjny aparat - ale miejsce godne uwagi.
Co do Opatiji - zgadzam się z Maćkiem 1956 - moim zdaniem miejscowość łądna , ale na kilku godzinne łażenie . Klimatem przypomina czeskie Marianskie Łaźnie. Ale oczywiście - co kto lubi.
Co do Rabac na pewno niedawno był osobny temat na forum dot. miasteczka- jak znajdę link to wkleję.
Pozdrawiam