Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.08.2013 19:48

ACandrzej napisał(a):Przypuszczam, że chodzi o Bitwę Warszawska, znana osoba, która tam zginęła to ks. Ignacy Skorupka, zwycięzca to Piłsudski (Sulejówek). Miejsca bitwy to Radzymin i Ossów. Tylko tego pomnika nie mogę znaleźć.
Chyba, że całkiem źle kombinuję...

Poza Radzyminem to całkiem nieźle :D

To nie pomnik. To ... brama :mrgreen:
Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 20:08

Ma to cholerstwo jakąś nazwę?
No skoro brama to nie dziwota, że nijak się tego nie dało znaleźć w zasobach Googla (ani pomnik, ani kolumna ani diabli wiedzą co!).
Jadę sobie Street View, ale albo jakiś cholerny niebieski TIR mi zasłania widok z przodu (jechali za nim kawałek od południa) albo "uwaga, fotoradar!" No więc zwolniłem... I dalej szukam... :roll: :|

P.S. Bitwa warszawska to było pierwsze co mi do łba przyszło, ale jak żeś powiedział Piotrek że ani I ani II wojna, to mi jakoś nie spasowały czasy.... :roll: :twisted:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 13.08.2013 20:13

Na banerze jest reklama domu weselnego Srebrny Świerk w Okuniewie. Wnętrza tego obiektu stylistycznie pasuja do tego co na zewnątrz...Ciekawe czy jakiś architekt się pod tym podpisał i za ile...
A tak przy okazji dałeś mi pomysł na pewną antyczną zagadkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 20:22

Mi to wygląda na Rumunię pod Ceaucescu... blichtr a'la luksus z chałturą made in wieś. 8O :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.08.2013 20:23

Do Okuniewa jest 5 kilometrów :)

Bliżej jest inna miejscowość. Srebrny Świerk chyba jest sponsorem tego dzieła.
Na Zumi i w googlu nie ma jeszcze zabudowań, za to widać początek budowy bramy 8)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 20:37

Czyli Twoja zagadka bardziej była "na dochodzenie" i "kojarzenie" niż na grafikę i obiekt ze zdjęcia... :) :mrgreen:
Z reguły takie przypadki są trudne, bo jak znaleźć coś, czego w necie w zasadzie jakby nie ma? :)
Za bardzo się władowałem w te bitwy i historię, bo zasugerowałem się tym, że ma to (co na zdjęciu) mieć z nimi związek. Tymczasem chodziło tylko o lokalizację a i to tak na styk.
Ale gratulacje - bo stopień trudności był wysoki i jakby nie podpowiedzi... to byśmy zrobili sobie kompletny przegląd orłów na pomnikach, wszystkich kolumn i zabitych w bitwach. :lol:

Piotrek, weź mi powiedz, jak Ty to na Street View widziałeś, bo ja nie mogę tam nigdzie ludzika postawić?
Łatwo powiedzieć "wystarczy przejechać drogą pomiędzy miejscowościami".
Taaa... ale którymi, bo tych zw. z bitwą trochę jest a i trasa przebiegu niejednoznaczna...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.08.2013 21:43

Jakbyś zdradził czy pomiędzy tymi miejscowościami jechałeś czołgiem, terenówką/rowerem czy osobowym to ny nam ułatwiło sprawę :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.08.2013 21:59

Fatamorgana napisał(a):... jak Ty to na Street View widziałeś, bo ja nie mogę tam nigdzie ludzika postawić?
Łatwo powiedzieć "wystarczy przejechać drogą pomiędzy miejscowościami".
Taaa... ale którymi, bo tych zw. z bitwą trochę jest a i trasa przebiegu niejednoznaczna...

A, faktycznie. Ja z góry się na to patrzyłem :)

Normalnie samochodem jechałem. Droga jest, całkiem wygodna :)
Okuniew to to nie jest/ W pobliżu jest wiocha na "O" i tam bym umiejscowił te orły.

Chyba właściciel coś nawiązywał do 20-go roku :D

Lokalizacja może być kłopotliwa, więc jakby co, to lećcie dalej.

SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 13.08.2013 22:17

Wiocha na "O", 5 km od Okuniewa, wychodzi, że to Ostrowik :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.08.2013 04:31

Ostrowik.

Ale mz Kiepura wykazał się większym zaangażowaniem :D

W dodatku udało mu się ludzika w środku pola wysadzić :lol:
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 14.08.2013 06:18

weldon napisał(a):Ale mz Kiepura wykazał się większym zaangażowaniem :D

Pełna zgoda, ja to po próbach odnalezienia pomnika lub kolumny zabrałem za "byle co" z Żywca i 1/2 tego trunku tak mnie zmogła, że zaangażowałem się w drzemkę, jak już wstałem to było po ptokach, wystarczyło zobaczyć jaka wiocha na "O" jest w okolicy Okuniewa. A Kiepura wykazał się uporem śpiewaka, brawa dla niego! Ludzik w środku pola to mistrzostwo świata ;)
Swoją drogą to w piątek znów Kiepurę spotkałem :)
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.08.2013 06:51

Ty i tak masz zakaz :mrgreen:

To u Krasińskich? Ja też mam swojego Kiepurę, tylko u mnie z balkonu śpiewał, a nie dzieci niańczył ;)

Stefania Raczyńska walczyła w Gozdawie jako peżetka, ale to chyba nie ta, bo moja urodziła się ... kurcze, w tym samym dniu co moja siostra :roll:
W tym roku minie jej 101 lat i wychodzi na to, że jeszcze żyje 8O
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.08.2013 07:01

E, no dobra. Ostrowik, Ok, ale czy to ten zakręt jest czy nie ?

Swoją drogą najprostsza droga z Ossowa do Sulejówka :roll: :lol:

Cały poligon przepatrzyłem :?

Co do ludzika z pola to chłopaki z googla dojechały do zakrętu i zawróciły :D Stwierdziły, że koniec świata.
Weldon miałeś więcej wytrwałości.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.08.2013 07:05

Kiepura napisał(a):Stwierdziły, że koniec świata.

Koniec świata to by był, jakby Ruskie przeszły, a tak, to ... zwykły Cud :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1205
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone