Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.06.2013 06:07

Tak, to Ujsoły :)
A to Twoje to nie są przypadkiem Złote Tarasy?
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 28.06.2013 06:23

Mi też wygląda na ZT, pewnie to one. :)
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.06.2013 22:04

Sharky zniknęła, jak Sharkymorgana :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.06.2013 06:41

SgwdYrEira napisał(a):Sharky zniknęła, jak Sharkymorgana :lol:

Właśnie utworzyłeś nową teorię spiskową ;)

Złote, Złote. Nawet widać zacieki na szybach, gdzie woda przecieka :D
Obchnęliśmy je teraz za ciężką kasę.
sharky
Cromaniak

Postnapisał(a) sharky » 29.06.2013 08:25

Już jestem :) Tak, to Złote Tarasy.
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 29.06.2013 08:35

weldon napisał(a):Właśnie utworzyłeś nową teorię spiskową ;)

Jaka tam teoria spiskowa, takie skojarzenie. Ale jak widać Sharky wróciła więc do mistrza znikań jeszcze jej daleko ;) :lol:

sharky napisał(a):Już jestem :) Tak, to Złote Tarasy.

Skoro zagadka potwierdzona to się spytam: gdzie to stoi i dlaczego właśnie w tym miejscu?

Obrazek
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 29.06.2013 09:36

Muszę przyznać, że Twoja umiejętność znajdywania ciekawych motywów do zagadek (i historii z nimi zwiazanych )
bardzo mnie intryguje...
Borowno k. Częstochowy, kolumna postawiona w miejscu samobójczej śmierci ostatniego z rodu Denhoffów (prawdopodobnie mial na imię Otton).
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 29.06.2013 10:49

Zgadza się to przy drodze z Borowna do Kruszyny (nie wiem szczerze mówiąc do której wioski to zaliczyć). Historia z Ottonem (nie do końca jest pewne czy rzeczywiście miał tak na imię) należy do tych tragicznych. Z przekazów wynika, że jego ojciec nie godząc się na jego ślub z panną z ludu (córka człowieka któremu dzierżawił część swych włości) opiwszy kilku swych poddanych kazał spalić całą wieś, w której to wybranka serce jego syna mieszkała - spłonęli ponoć żywcem wszyscy, syn nie mógł znieść cierpienia i zastrzelił się. W miejscu śmierci ojciec postawił właśnie tę kolumnę zwaną kolumną Denhoffów a sam zbudował w pobliskim pałacu w Kruszynie pustelnię, w której ponoć zamieszkał - tutaj przekazy są nie do końca zgodne.
A propos pałacu w Kruszynie, miałem okazję lata temu przejeżdżać obok rowerem, niestety ze względu na trylionowe chyba ilości komarów nie zapuściłem się w park otaczający pałac i nie obejrzałem go :( jak się po latach okazuje był to błąd, w chwili obecnej (od 2007) pałac jest własnością prywatną i na razie nie ma do niego wstępu. Mur okalający ma tak na oko 2,5 metra więc nic się nie da zobaczyć, może wiosną gdy drzewa jeszcze liści nie wypuszczą da się cokolwiek ujrzeć jednak gdy pojechałem tam w czwartek to udało się tylko zobaczyć kamienny most nad wodą przy wejściu, nic więcej. Zakaz wstępu i wysoki mur nie byłby dla mnie przeszkodą jednak kilka biegających po posiadłości sporych psów dość skutecznie zniechęciło mnie do skoku przez mur. Niestety nie ma też informacji z numerem telefonu do właściciela (a taki był np. w Krowiarkach). A o właścicielu to różnie mówią (pytałem na miejscu) jedni, że to jacyś Anglicy, inni, że to Kulczyk kupił. Ale nie poddam się i jeszcze tam pojadę a zdjęcia w zagadce kiedyś umieszczę :)
Gratuluję Andrzeju, Twoja kolej.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 29.06.2013 12:28

Poszukam coś i wstawię
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 29.06.2013 12:54

Skąd zrobiłem to zdjęcie?
Obrazek
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 29.06.2013 13:27

Czyżby znów Zamek w Krasiczynie i stamtąd zdjęcie, z wieży zegarowej? nie wiem tylko czy tam można wejść?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.06.2013 13:43

Czy Denhoffowie, konkretnie kojarzy mi się mauzoleum von Denhoffów, nie występowali czasami w którymś Panu Samochodziku?
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 29.06.2013 13:57

Czy pisząc mauzoleum Denhoffów miałeś na myśli Kaplicę na Jasnej Górze?

Taką pracę o tym miejscu znalazłem, może kogoś zainteresuje. A tutaj zdjęcie tablicy z krypty grobowej.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 29.06.2013 15:04

SgwdYrEira napisał(a):Czyżby znów Zamek w Krasiczynie i stamtąd zdjęcie, z wieży zegarowej? nie wiem tylko czy tam można wejść?

Na wieżę zamku w Krasiczynie jak najbardziej można wejść i stamtąd zrobiłem zdjęcie.
Tak się zastanawiałem czy utrudniać i obcinać ten kawałek murów u dołu, czy nie.
Brawo, daj coś ciekawego.
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 29.06.2013 15:30

Obcięcie murów nic by nie dało bo już sobie ten zamek kilka razy obejrzałem (dzięki Tobie :)) i zapamiętałem te dwa maszty na górce, kościół również :) ale Twój sukces jest taki, że jak wszystko dobrze się ułoży to w piątek ruszam w te tereny :)

Nie wiem czy kolejna zagadka będzie ciekawa, mam nadzieję :)
Co to ?

Obrazek

PS. Andrzeju, zająłbyś się pewnymi dwoma szczytami ;)
Ostatnio edytowano 29.06.2013 15:41 przez SgwdYrEira, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1181
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone