Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdynia -Brela przez Węgry jak jechać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daal
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daal » 21.04.2007 17:04

Witam! Wszystkich!
Mam zamiar jechać przez Węgry do Breli granicę Polski przekroczyć w Zwardoniu
Zilina ,Bratysława...?Możecie mi podać jaką trasą jedziecie dalej?
dzieju
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju » 21.04.2007 20:40

Witam!
Właśnie jutro rano ok. 4:00 wyjeżdżam do Chorwacji z Gdyni. Lecę na Kołbaskowo, potem już autostradą na Berlin, Monachium, Salzburg, Lubjanę, i Chorwacja.
Droga dłuższa o ok. 160km niż ta przez Polskę - Czechy (Słowację) itd. ale za to lepsza.
Pozdrawiam
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 22.04.2007 07:19

daal napisał(a):Witam! Wszystkich!

forum/viewtopic.php?t=13691&highlight=

ja tak polecam
mad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad » 01.05.2007 08:33

witam
dzieju daj znac jak wrocisz bo tez mysle o wybraniu tej trasy. Mieszkam w Białogardzie wiec do Berlina rzut beretem i bardzo mnie korci zeby jechac ta droga!
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 01.05.2007 10:20

daal napisał(a):Witam! Wszystkich!

Witaj,
Widzę , że wybierasz tak jak ja trasę przez Węgry. Moim zdaniem najlepsza trasa do środkowej i południowej Dalmacji. Moje spostrzeżenia odnośnie tej trasy zamieściłem w wątku

forum/viewtopic.php?p=204015&highlight=#204015

ps. na forum jest wiele opisów trasy przez Węgry w kontekście za i przeciw.
pozdrawiam
Andrzej
ikai
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikai » 07.05.2007 21:28

Dziś wrócilismy z dalmacji i w obie strony przejechalismy przez Wegry i Słowacje. Na Wegrzech zrezygnowalismy (mimo próby) z ichniejszej autostrady balatońskiej - okropny tłok i korki) i pojechalismy przez (od strony Słowacji) Csorna, Szombathely, Kormned i Lenti bez Słowenii - bo szybciej i prosto na autostradę już na granicy wg/hr. W drodze powrotnej jak już pisałam - zrezygnowalismy z autostrady w budowei ciagnac sie niemiłosiernie za tirami i przecielismy do opisywanej trasy przez na zachód przez Zalakaros, Keszthely, Sumeg, Sarvar - na trasę od Szombathely do Csornej. mniejszy ruch a i Polacy jeżdzą własnie tędy i na Cb łatwiej o informacje
ikai
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikai » 07.05.2007 21:29

Przy okazji podziekowania dla wszystki cibi-owców za przydatne informacje i uniknięcie kilku opłat szczególnie na Wegrzech - polecamy radyjko :P
dzieju
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju » 08.05.2007 20:53

mad napisał(a):witam
dzieju daj znac jak wrocisz bo tez mysle o wybraniu tej trasy. Mieszkam w Białogardzie wiec do Berlina rzut beretem i bardzo mnie korci zeby jechac ta droga!

Witaj!
Wróciłem. Myślę że jeśli mieszkasz w Białogardzie, to spokojnie możesz lecieć przez Niemcy. Mi stuknęło pierwszego dnia ponad 1400km (18 godzin), ale jechałem z Gdyni do Villach, tam miałem nocleg. Zależało mi na tym żeby tak daleko dojechać, bo jechałem w ciemno na Krk i dzięki temu drugiego dnia wcześnie dotarłem na wyspę i mogłem sobie wyszukać dobrą bazę ;-)
Trasa OK, ale przed Monachium spotkał mnie korek i straciłem prawie godzinkę. Druga sprawa, to roboty drogowe w Austrii. Chciałem ją przejechać w niecałe dwie godziny, a wyszły trzy.

Wracałem inaczej. Z Lubjany na Maribor, Wiedeń, Brno, Cieszyn (tu nocleg) i jedynką do Gdyni. Jechałem w dzień wolny od pracy więc jedynką leciało sie bardzo dobrze.

No i szkoda, że już po wakacjach ;-)

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.05.2007 06:46

Dzieju - ile godzin wyszło Ci z powrotem? Ja w tym roku planuję trasę przez Helmutowo, ale wciąż sięwaham, czy nie sypać (jak zwykle) przez Polskę -Czechy - Słowację ze względu na konieczność noclegu i zdecydowanie niższe ceny przy wariancie 2.
Może czas przejazdu mnie przekona? pzdr, K.
mad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad » 09.05.2007 18:42

dzieju napisał(a):
mad napisał(a):Trasa OK, ale przed Monachium spotkał mnie korek

Witam i dziekulski za odpowiedz.
Na poczatek bardzo polecam mape europy w biedronce zakupiłem za 9,99:D

Zastanawia mnie jak jechałeś bo z tego co ja zaplanowałem razem z viamichelin (chwała temu który to wymyślił:)) praktycznie można ominąć Monachium.
A wiec tak jade:
Białogard - Szczecin - E28
Szczecin - Berlin - A6, A11, Berlin kroicem od góry A10,A9
Berlin - Regensburg - A9,A72,A93,A3

A3 wjeżdżamy do Austrii
The Austrian motorway road tax is included in the cost calculation (price for 10 days) czyli wienieta na 10 dni wynosi 7,60 euro
przejeżdżamy przez tunele łącznie opłata wg viamichelin 12euro
czyli austria kosztuje nas 19,60 euro czyli jakies 80pln z grubsza zaokraglone

Jedziemy dalej E56(A3 wchodzi w A8) koło miasta Wels lecimy na południe na A9 na Graz

Wjeżdżamy do Słoweni
Ciagniemy dalej E57 na Maribor (tu jest problemik bo nie ma obwodnicy:/ i chyba wypada kupic winiete na Słowenie jesli sa? musze zaraz zerknac!)
nastepnie lecimy: Maribor - Zagreb - E59

Wjeżdżamy do naszej CROATIIIIIIIIIII!
tutaj bierzemy E70/A2 później E65/A3 zakupujemy ticket i jedziemy jakies 400km do Splitu!
To tak w skrócie oczywiscie teoretycznie nigdy niebylem bede jechal pierwszy raz!. Razem jakies 1768km - okolo 17godz jazdy (via liczy przy predkościach wg kodeksu drogowego:D, niestety nie liczy korków:((((()

byłbym wdzieczny Dzieju jakbys przedstawil jakie opłaty poniosłeś na autostradach (tunele) itp. Thz

Mam dość aktualny bo z stycznie tego roku dostęp do miejsc tankowania gazu w Niemczech, Austrii, Słoweni, Chorwacji w niedlugim czasie postaram sie zrobic spis do tej trasy wyzej moge tylko powiedziec ze sa to stacje praktycznie przy autostradzie max 1 - 5km od autostrady! z tego co na oko patrzylem co 400km jest LPG:)
Zastanwiam sie tylko i dochodze do wniosku ze straszenie droga ta trasa w samej Austrii prawie 80pln a jeszcze autostrada w Słoweni i w Chorwacji.
dzieju
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju » 10.05.2007 14:24

Witam!

Po kolei. Droga powrotna. Wyjechałem z Istrii o 7:00 jechałem na Riekę, Postojna (Słowenia), Ljubjana, Maribor, Graz, Wiedeń. I tutaj straciłem 2 godziny, bo kierowałem się na Brno (chciałem ominąć Słowację) i przejechałem przez centrum miasta. Dalej Brno, Olomuniec, Ostrawa, Cieszyn, była godzina ok. 20. zrobiłem nocleg.

Co do noclegu w okolicy Villach (Bodensdorf dokładnie 10km od autostrady) osobodoba ze śniadaniem kosztowała 25 euro.

A wybrałem wariant przez Niemcy w tamtą strone z tego powodu, żeby w pierwszy dzień większość trasy przejechać, gdyż jechałem w ciemno.

Druga sprawa droga z Berlina autostrada na Lipsk (nie pamiętam numeru, ale chyba A9), Monachium (oczywiście do miasta nie wjeżdżasz, cały czas autostradą lecisz), potem na Saltzburg (Austria). W Austri jechałem A1 na południe do Villach. Myślę, że jak byś odbił w Niemczech na Regensburg, to trasa będzie dłuższa, a jak chcesz jechać jeszcze na Graz, to już nadrabiesz chyba z 300 km.
Winieta 7,6 euro + jeden tunel płatny 9,50. Z Villach masz autostradę na Ljubjanę bezpośredni (po co cofać się na Graz i Maribor?). W Słoweni i w Chorwacji nie ma winiet, są za to szlabany i to dosyć gęsto.
Co do stacji z LPG to nie wiem, bo diesla tankowałem. Takie ceny są mniej więcej:
niemcy: ok. 1,12euro
austria: ok. 1 euro
slowenia: ok. 0,9 - 0,95 euro
chorwacja: ok. 7,3 kuny (czyli trochę ponad 1 euro)

Pozdrawiam i polecam (nie ważne jaką drogą) wyjazd do Chorwacji ;-)
mad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad » 10.05.2007 18:24

dzieki za info:)
Tak sobie sprawdzam twoje spostrzezenie i wychodzi na to ze jednak na regensburg jest krocej ciutke. wg mojego oka patrzac na mape papierowa i wg viamichelin (biore pod uwage tylko autostrady tzn. z ljubljany na zagreb. Zauważylem ze z ljubliany krajowka mozna przekroczyc granice croati w Brod n.K. czyli wtedy zgodze sie ze idzie zaoszczedzic kilkaset klockow.

Dziwne sprawdzam mape papierowa, viamichelin i dodatkowo wlaczylem map24 i nie widze na map24 autostrady bezposredniej z zagreb do splitu?? czy juz nei widze nic od tego planowania czy map24 stare aktualizacje ma?

pozdrawiam mysle ze napewno pojade przez berlin wybiore twoja droge tylko te monachium:) bede wyjezdzal na dodatek w piatek popoludniu wiec moze w nocy monachium przejade:) bo w sobote to chyba potezne korki tam sa?
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 10.05.2007 21:01

Dla zainteresowanych podróżą przez Węgry proponuję zajrzeć także do tego wątku:
forum/viewtopic.php?t=9244
Naprawdę warto.
Rafał
dzieju
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju » 10.05.2007 21:50

mad napisał(a):dzieki za info:)
[cut]
pozdrawiam mysle ze napewno pojade przez berlin wybiore twoja droge tylko te monachium:) bede wyjezdzal na dodatek w piatek popoludniu wiec moze w nocy monachium przejade:) bo w sobote to chyba potezne korki tam sa?

Monachium się nie obawiaj, bo do miasta nie wiedziesz. Korek był na autostradzie, ale myślę, że jak będziesz w tej okolicy w nocy, to przelecisz bez problemu.
Co do drogi z Ljubjany, to lecisz autostradą na Triest i w miejscowości Postojna zjeżdżasz na droge krajową (klasy naszej szóstki), która prowadzi na południe (w sumie chyba pół godzinki jazdy, a droga bardzo dobra). Do Chorawcji wjeżdżasz w okolicy Rijeki i lecisz na południe magistrala Adriatycką do Splitu. W Splicie nie byłem, więc może są jakieś inne drogi tam prowadzące. Może faktycznie z Zagrzebie przez Bośnię...
Aha jeszcze jedno, między Niemcami i Austrią granicy nie ma, ale jest sklepik, gdzie winietkę musisz kupić ;-)

Pozdrawiam
mad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad » 10.05.2007 22:15

dzieju napisał(a):między Niemcami i Austrią granicy nie ma, ale jest sklepik, gdzie winietkę musisz kupić

a zauwaze ten sklepik:D?

Dzieki ci za ta mala wiadomosc:D teraz juz wiem co z czym. powiedz jeszcze jak sie zaopatrzyles w pieniazki bo bardzo nurtuje mnie to:(. Czytam o tym i czytam o tym i sam juz nei wiem :(. Bede wdzieczny jesli powiesz ile wziąłes na droge i w jakiej walucie:)
I mialbym prosbe czy ktos zna cene za autostrade z zgierzu do splitu?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone