Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryba bez ości , jaką zamawiać w knajpie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
natuchna
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 05.04.2009
Ryba bez ości , jaką zamawiać w knajpie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 13:00

widze w ofertach knajp rybe Brancin...Czy ona ma ości? jakie ryby zamawiac bez ości?

dzia
krzysiek M.
Croentuzjasta
Posty: 271
Dołączył(a): 01.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 09.06.2009 13:10

filety :D
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5185
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.06.2009 13:11

natuchna napisał(a):widze w ofertach knajp rybe Brancin...Czy ona ma ości? jakie ryby zamawiac bez ości?

dzia


jak bez osci to najlepiej filety :wink:

tak na serio to nie wiem. lubimy sobie podziobac i nawet czasami fladre kupujemy :D
natuchna
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 05.04.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 13:11

krzysiek M. napisał(a):filety :D


dzieki ale filety co to jest?
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.06.2009 13:13

dzieki ale filety co to jest?


własnie takie ryby bez osci ... często też bez skóry nawet :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.06.2009 13:25

natuchna napisał(a):widze w ofertach knajp rybe Brancin...Czy ona ma ości? jakie ryby zamawiac bez ości?

dzia


Brancin (vel lubin) to smaczna rybka; jak wyciągniesz "kręgosłup" w mięsie nie powinno już dużo zostać. Poza tym zawsze można poprosić, by kucharz wyfiletował rybkę (ale uwaga: nigdy nie jest to 100 % oczyszczenie z ości! - wyjmują kręgosłup).
Lubina łatwo obrać samemu.
Pozdrawiam
krzysiek M.
Croentuzjasta
Posty: 271
Dołączył(a): 01.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 09.06.2009 13:30

Filet(filetus ribicus)-ryba z gatunku nagoskórnych występująca w wodach słonych jezior południowoamerykańskich.Z racji smacznego mięsa stanowi składnik menu wielu światowych restauracji.
Mięso filata jest delikatne i w jego aromacie daje się wyczuć leką owocową nutę.Filety wystepujące w restauracjach chorwackich charakteryzują się tym,że mają ścisłe powiązania z rakiją i czerwonym winem. Smacznego :D
natuchna
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 05.04.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 13:31

Krystof napisał(a):
dzieki ale filety co to jest?


własnie takie ryby bez osci ... często też bez skóry nawet :wink:


Zartowałem sobie, poprostu mi chodziło o nazwe ryb jaką wybierac...
krzysiek M.
Croentuzjasta
Posty: 271
Dołączył(a): 01.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 09.06.2009 13:32

makrele z ościami-jest rewelacyjna,odpuść sobie południowoamerykańskie gatunki ryb
natuchna
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 05.04.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 13:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
natuchna napisał(a):widze w ofertach knajp rybe Brancin...Czy ona ma ości? jakie ryby zamawiac bez ości?

dzia


Brancin (vel lubin) to smaczna rybka; jak wyciągniesz "kręgosłup" w mięsie nie powinno już dużo zostać. Poza tym zawsze można poprosić, by kucharz wyfiletował rybkę (ale uwaga: nigdy nie jest to 100 % oczyszczenie z ości! - wyjmują kręgosłup).
Lubina łatwo obrać samemu.
Pozdrawiam


ODP jakiej szukałem, jeszcze jakby Pani napisała jakie rybki wybierac nazwami, u nas najlepiej mi smakuje sandacz, łosoś, dorsz, makrela, wiec cos podobnego najlepiej
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.06.2009 13:37

jeszcze jakby Pani napisała
... ale Ci przywaliła :wink:
marcin10
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 434
Dołączył(a): 10.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 09.06.2009 13:38

Polecam Orada lub Lubin. Najlepiej kupić na targu i samemu przyrządzić i upiec np. na grilu. Bomba :!: :D
Ości mniej więcej tyle co nasz pstrąg.
Pozdrawiam
natuchna
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 05.04.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 13:42

Dzięki za odp.
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5185
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.06.2009 13:48

Krystof napisał(a):
jeszcze jakby Pani napisała
... ale Ci przywaliła :wink:


:D

Tu nie ma Pan i Panow

Sa kolezanki i koledzy :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.06.2009 13:54

natuchna napisał(a):
ODP jakiej szukałem, jeszcze jakby Pani napisała jakie rybki wybierac nazwami, u nas najlepiej mi smakuje sandacz, łosoś, dorsz, makrela, wiec cos podobnego najlepiej


Prócz lubina (pl labraks) popularne sa jeszcze: škarpina (pl. skorpena), komarča (pl dorada) albo zubatac (pl. kielec); dorsz (hr bakalar) w Adriatyku chyba nie pływa, zatem jeśli w ogóle znajdzie się w menu, będzie raczej z mrożonki.
Są jeszczce małe rybki, które jada się w całości:
Gavun (vel girica; pl smugobok; podawane smażone na dłębokim oleju), Inćun (Engraulis encrasicolus) , srdela (Sardina pilchardus; często podawane jako predjelo - przekąska - kilka sztuk; mocno solone).

P.S.
Przeszukaj forum; jest wiele tematów o rybach.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 09.06.2009 13:55 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Ryba bez ości , jaką zamawiać w knajpie?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone