Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) darek1 » 22.06.2013 19:09

Kogo zatem wcielali do batalionów karnych ??? Ynka, kogo ????
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2013 19:23

darek1 napisał(a):Kogo zatem wcielali do batalionów karnych ??? Ynka, kogo ????

Zapewne ochotników, ktorzy marzyli by zostać mięsem armatnim dla Kraju Rad :)
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 22.06.2013 19:27

Poczytaj moje posty wyżej Darek, nie będę się powtarzać.
Jak na czym się nie znam, nie zabieram głosu, a jak czytam nieprawdziwe podane informację, staram się wyjaśnić ;)
Wydaje mi się że wyjaśniłam to szczegółowo :)
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 22.06.2013 19:29

ynka napisał(a):
Kiepura napisał(a):
ynka napisał(a):Jednostki karne zostały powołane w czerwcu 1942 r, i istniały do końca 1942 r.

Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.

Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Do kompanii karnych nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych,

Skąd takie dane?

Tak z ciekawości pytam.

Od wujka Józefa ;)

Też mam wujka Józefa ale nigdy go do takich dyskusji nie mieszałem.
8)
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 22.06.2013 19:30

Przeczytałem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2013 19:35

ynka napisał(a):

Poczytaj moje posty wyżej Darek, nie będę się powtarzać.
Jak na czym się nie znam, nie zabieram głosu, a jak czytam nieprawdziwe podane informację, staram się wyjaśnić ;)
Wydaje mi się że wyjaśniłam to szczegółowo :)

Napisałaś, że : "Do kompanii karnych nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych, a tak jest pokazano w serialu."
Kogo w takim razie według ciebie i skąd masz wiedzę inną niż w rzeczonym serialu, oprocz wujka Jozefa ?
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 22.06.2013 19:46

Wołga, Wołga ruska rieka .........................
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 22.06.2013 19:52

kinga35 napisał(a):

Zapewne ochotników, ktorzy marzyli by zostać mięsem armatnim dla Kraju Rad :)

Masz rację, te jednostki które powstały w 1942 r i były rozformowane pod koniec tego że roku, składały się z drobnych przestępców i mieli oni wybór albo pozostać w więzieniu albo udać się do wojska. Rzeczywiście kampanie karne były rzucane na najbardziej trudne fronty, inaczej były "mięsem armatnim".
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 23.06.2013 17:26

ynka napisał(a):
Kiepura napisał(a):
ynka napisał(a):Jednostki karne zostały powołane w czerwcu 1942 r, i istniały do końca 1942 r.

Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.

Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Do kompanii karnych nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych,

Skąd takie dane?

Tak z ciekawości pytam.

Od wujka Józefa ;)

Aha...

Zadałem akurat te trzy pytania bo mnie to zaciekawiło.

Jednostki karne zostały powołane w czerwcu 1942 r, i istniały do końca 1942 r.

Nie znalazłem żadnego, ale to żadnego źródła które by mówiło, że kompanie karne i bataliony karne były rozformowane w 1942 r. Wszystkie źródła podają zgodnie, że trwały one do 1945 r, spory dotyczą którego miesiąca owego 1945 roku. Inną sprawą jest żywotność poszczególnych kompanii i batalionów, która często nie przekraczała kilku miesięcy. Z wiadomych względów.

Podajesz oficjalne dane. OK. Tylko czy są to dane prawdziwe ? Wątpie, zważywszy na to,że zostały opublikowane w latach sześdziesiątych i dotyczyły kłopotliwych dla armii rzeczy. Druga sprawa to ogólny bałagan, do dziś nie wiadomo ile było np. zabitych a szacunki różnią się o miliony istnień. Łatwo sobie wyobrazić, że batalion czy kompania nie przetrwała dłuzej niż dwa trzy dni i ślad po niej ginął. Dla mnie te liczby to wwartości minimalne. O ile było ich wiecej, tego nigdy się nie dowiemy.
Oczywiście mówimy o całym okresie wojny, nigdy jednoczesnie ich tyle nie było.

Od "to byli sami kryminaliści" do "nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych" jest ogromne pole i tam jest prawda. Wcielano głównie tych, którym z wojna nie było po drodze lub którym z wojną nie wyszło. Ale w wielu miejscach można poczytac o słynnym przeliczniku/zamianie 10 lat więzienia - 3 miesiące w kompanii karnej. Choć znalazłem np. wpis, że takie osoby kierowano tylko do szczególnych kompanii, nie mieszając ich z np. tymi którzy nie zasłużyli się na wojnie.

No, ale skoro wujek Józek powiedział...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.06.2013 17:43

Kiepura napisał(a):do dziś nie wiadomo ile było np. zabitych a szacunki różnią się o miliony istnień.

Taka ciekawostka: Rosjanie byli pozbawianie dokumentów, nie posiadali nieśmiertelników, dlatego przed każdym szturmem masowo zapisywali się do partii, ponieważ członków partii obowiązywały zupełnie inne zasady, przydziały, urlopy itp. a przede wszystkim, posiadali legitymację partyjną i byli ewidencjonowani, dzięki czemu wiadomość o ich losie miała duże prawdopodobieństwo dotrzeć do najbliższych, w razie czego.

Stąd też informacje o stanach, poległych itd. zawsze były szacunkowe, bo nawet powojenne ekshumacje przynosiły zaskakujące, nie pokrywające się kompletnie z raportami, dane.

Przypuszczam, że wspomniane oddziały raczej nie były przyjmowane do partii, a tym bardziej, zwłaszcza w początkowym okresie wojny, ujmowane w ewidencje, później pewnie też nie bo i po co?

U Niemców było odwrotnie - im bliżej Berlina, tym większy bałagan. Początkowe dokładnie prowadzone rejestry robiły się coraz bardziej chaotyczne i orientacyjne, jeżeli w ogóle były.
Zresztą to widać po raportach na przykład von dem Bacha dotyczących powstania w Warszawie. Ta sama zasada: raporty nie miały być dokładne, tylko miały odpowiadać zapotrzebowaniu dowództwa.

Źródło? Pewnie w którymś Call of duty było ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2013 18:11

Kiepura skoro sami Rosjanie podają liczbę żołnierzy którzy "przeszli przez KK" w rozpiętości od 1 do 3 milionów to w ogóle o jakiejkolwiek liczbie byśmy nie pisali to i tak nie pokrywa się z prawdą :cry: .

Piotrze....a w Medal of honor :smo: podają że w pierwszych 3 miesiącach nawet kobiety były "wysyłane" do KK, potem specjalnym rozkazem zostało to zaniechane.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.06.2013 18:15

W Medal of honor to chyba nie, bo to strasznie dawno było i pewnie bym nie pamiętał :D

A, tak przy okazji, próbuje oglądać, jak to niektórzy mówią, Czas horroru - dziecku się podobało, opinie różne czytałem, jakoś nie mogę się przekonać do tego - warto to obejrzeć?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2013 18:20

..jak by Ci tu napisać.... hmmmmmm... są odcinki warte i godne obejrzenia ale też i nędzne.... a że na pustyni to i rak ryba (w temacie naszych filmów o wojnie)...wg. mojej opinii taki sobie. :papa:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.06.2013 18:45

Ja mam pewien przesyt wykorzystywania jako scenografii ciągle tych samych miejsc w Warszawie, ale faktycznie, na bezrybiu ... :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 23.06.2013 19:44

lubelski napisał(a):Kiepura skoro sami Rosjanie podają liczbę żołnierzy którzy "przeszli przez KK" w rozpiętości od 1 do 3 milionów to w ogóle o jakiejkolwiek liczbie byśmy nie pisali to i tak nie pokrywa się z prawdą :cry: .

Oficjalna liczba podana przez ichniejszy MON to około 420 tysięcy i te liczby kompanii i batalionów podane przez ynkę. Jak napisałem, nie daje im wiary. Liczby podawane przez niektórych historyków są rzeczywiście większe, w granicach o których piszesz.
U nich w przeciwieństwie do nas nie rozdrapuje się się niewygodnych ran. Stąd nawet na rzetelne oceny niezależnych historyków w szerszym zakresie nie ma co liczyć.
Raczej będą wybielać i pomniejszać.

I tak na marginesie. Niekoniecznie trzeba było być w KK by walczyć w standardzie KK. Przykład Bitwy po Lenino jest tu znamienny.

Oficjalne liczby w KK i BK,

1942 – 24 993
1943 – 177 694
1944 – 143 457
1945 – 81 766

lubelski napisał(a):[
Piotrze....a w Medal of honor :smo: podają że w pierwszych 3 miesiącach nawet kobiety były "wysyłane" do KK, potem specjalnym rozkazem zostało to zaniechane.

Jeśli chodzi o ACz to do sierpnia 1943 roku, a więc nieco więcej niż rok.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone