Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) Kiepura » 23.06.2013 17:26
ynka napisał(a):Kiepura napisał(a):ynka napisał(a):Jednostki karne zostały powołane w czerwcu 1942 r, i istniały do końca 1942 r.
Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.
Skąd takie dane?
ynka napisał(a):Do kompanii karnych nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych,
Skąd takie dane?
Tak z ciekawości pytam.
Od wujka Józefa

Aha...
Zadałem akurat te trzy pytania bo mnie to zaciekawiło.
Jednostki karne zostały powołane w czerwcu 1942 r, i istniały do końca 1942 r.
Nie znalazłem żadnego, ale to żadnego źródła które by mówiło, że kompanie karne i bataliony karne były rozformowane w 1942 r. Wszystkie źródła podają zgodnie, że trwały one do 1945 r, spory dotyczą którego miesiąca owego 1945 roku. Inną sprawą jest żywotność poszczególnych kompanii i batalionów, która często nie przekraczała kilku miesięcy. Z wiadomych względów.
ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.
Podajesz oficjalne dane. OK. Tylko czy są to dane prawdziwe ? Wątpie, zważywszy na to,że zostały opublikowane w latach sześdziesiątych i dotyczyły kłopotliwych dla armii rzeczy. Druga sprawa to ogólny bałagan, do dziś nie wiadomo ile było np. zabitych a szacunki różnią się o miliony istnień. Łatwo sobie wyobrazić, że batalion czy kompania nie przetrwała dłuzej niż dwa trzy dni i ślad po niej ginął. Dla mnie te liczby to wwartości minimalne. O ile było ich wiecej, tego nigdy się nie dowiemy.
Oczywiście mówimy o całym okresie wojny, nigdy jednoczesnie ich tyle nie było.
ynka napisał(a):Do kompanii karnych nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych,
Od "to byli sami kryminaliści" do "nie wcielano recydywistów, kryminalistów, więźniów politycznych" jest ogromne pole i tam jest prawda. Wcielano głównie tych, którym z wojna nie było po drodze lub którym z wojną nie wyszło. Ale w wielu miejscach można poczytac o słynnym przeliczniku/zamianie 10 lat więzienia - 3 miesiące w kompanii karnej. Choć znalazłem np. wpis, że takie osoby kierowano tylko do szczególnych kompanii, nie mieszając ich z np. tymi którzy nie zasłużyli się na wojnie.
No, ale skoro wujek Józek powiedział...