Kiepura napisał(a):ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.
Podajesz oficjalne dane. OK. Tylko czy są to dane prawdziwe ? Wątpie, zważywszy na to,że zostały opublikowane w latach sześdziesiątych i dotyczyły kłopotliwych dla armii rzeczy. Druga sprawa to ogólny bałagan, do dziś nie wiadomo ile było np. zabitych a szacunki różnią się o miliony istnień. Łatwo sobie wyobrazić, że batalion czy kompania nie przetrwała dłuzej niż dwa trzy dni i ślad po niej ginął. Dla mnie te liczby to wwartości minimalne. O ile było ich wiecej, tego nigdy się nie dowiemy.
Oczywiście mówimy o całym okresie wojny, nigdy jednoczesnie ich tyle nie było.
Podaję dane z książki Wojna.Mity ZSSR 1939-1945. Ja nie znalazłam, że to dane z lat 60-x, skąd to wiesz?
Kiepura napisał(a):
No, ale skoro wujek Józek powiedział...
Myślałam, że zrozumiesz aluzje do wujka Józefa
Jak rzeczywiście Ciebie ten temat interesuje, a nie dlatego, "że baba się nie zna" trzeba jej nosa utrzeć, to wpisz w google.ru приказ 227 "Ни шагу назад", jak znasz rosyjski, znajdziesz wówczas dużo informacji na temat jednostek karnych, wypowiedzi historyków, dane z raportów, może trafisz na forum., też ciekawe są dyskusje.
Co do strat, no niektórzy szasują że było ich o połowę więcej niż oficjalne dane. Ile to rodzin do dziś nie wie gdzie pochowany ich dziadek, ojciec albo brat...
Co do kobiet w jednostkach karnych, nie mam takiej wiedzy, żeby polemizować na forum.
Kiepura napisał(a):lubelski napisał(a):Kiepura skoro sami Rosjanie podają liczbę żołnierzy którzy "przeszli przez KK" w rozpiętości od 1 do 3 milionów to w ogóle o jakiejkolwiek liczbie byśmy nie pisali to i tak nie pokrywa się z prawdą.
Oficjalna liczba podana przez ichniejszy MON to około 420 tysięcy i te liczby kompanii i batalionów podane przez ynkę. Jak napisałem, nie daje im wiary. Liczby podawane przez niektórych historyków są rzeczywiście większe, w granicach o których piszesz.
Oficjalne liczby w KK i BK,1942 – 24 993
1943 – 177 694
1944 – 143 457
1945 – 81 766
Podaj mi proszę źródło tych oficjalnych liczb.
Po 1942 r pozostały jednostki karne dla oficerów i podoficerów którzy popełniły przestępstwa lub naganne zachowanie, więc trochę za dużo jak dla mnie, chyba że to są tysiące żołnierzy nie tysiące jednostek, to się zgadza: 24 993 + 177 694 + 143 457 + 81 766= 427 910 osób

.png)
.png)
.png)