Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ynka
Cromaniak
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 24.06.2013 10:36

Kiepura napisał(a):
ynka napisał(a):Przez cały okres wojny na wszystkich frontach było 65 batalionów i 1 037 kampanii karnych.

Podajesz oficjalne dane. OK. Tylko czy są to dane prawdziwe ? Wątpie, zważywszy na to,że zostały opublikowane w latach sześdziesiątych i dotyczyły kłopotliwych dla armii rzeczy. Druga sprawa to ogólny bałagan, do dziś nie wiadomo ile było np. zabitych a szacunki różnią się o miliony istnień. Łatwo sobie wyobrazić, że batalion czy kompania nie przetrwała dłuzej niż dwa trzy dni i ślad po niej ginął. Dla mnie te liczby to wwartości minimalne. O ile było ich wiecej, tego nigdy się nie dowiemy.
Oczywiście mówimy o całym okresie wojny, nigdy jednoczesnie ich tyle nie było.

Podaję dane z książki Wojna.Mity ZSSR 1939-1945. Ja nie znalazłam, że to dane z lat 60-x, skąd to wiesz?
Kiepura napisał(a):
No, ale skoro wujek Józek powiedział...

Myślałam, że zrozumiesz aluzje do wujka Józefa :wink:
Jak rzeczywiście Ciebie ten temat interesuje, a nie dlatego, "że baba się nie zna" trzeba jej nosa utrzeć, to wpisz w google.ru приказ 227 "Ни шагу назад", jak znasz rosyjski, znajdziesz wówczas dużo informacji na temat jednostek karnych, wypowiedzi historyków, dane z raportów, może trafisz na forum., też ciekawe są dyskusje.
Co do strat, no niektórzy szasują że było ich o połowę więcej niż oficjalne dane. Ile to rodzin do dziś nie wie gdzie pochowany ich dziadek, ojciec albo brat...
Co do kobiet w jednostkach karnych, nie mam takiej wiedzy, żeby polemizować na forum.

Kiepura napisał(a):
lubelski napisał(a):Kiepura skoro sami Rosjanie podają liczbę żołnierzy którzy "przeszli przez KK" w rozpiętości od 1 do 3 milionów to w ogóle o jakiejkolwiek liczbie byśmy nie pisali to i tak nie pokrywa się z prawdą :cry: .

Oficjalna liczba podana przez ichniejszy MON to około 420 tysięcy i te liczby kompanii i batalionów podane przez ynkę. Jak napisałem, nie daje im wiary. Liczby podawane przez niektórych historyków są rzeczywiście większe, w granicach o których piszesz.

Oficjalne liczby w KK i BK,

1942 – 24 993
1943 – 177 694
1944 – 143 457
1945 – 81 766

Podaj mi proszę źródło tych oficjalnych liczb.
Po 1942 r pozostały jednostki karne dla oficerów i podoficerów którzy popełniły przestępstwa lub naganne zachowanie, więc trochę za dużo jak dla mnie, chyba że to są tysiące żołnierzy nie tysiące jednostek, to się zgadza: 24 993 + 177 694 + 143 457 + 81 766= 427 910 osób
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 24.06.2013 11:34

weldon napisał(a):Ja mam pewien przesyt wykorzystywania jako scenografii ciągle tych samych miejsc w Warszawie, ale faktycznie, na bezrybiu ... :D

wiele scen z "Miasto 44" było kręconych w Łodzi, więc może tym razem scenarzyści oszczędzą tych samych widoków :) Z resztą w Łodzi nie brakuje miejsc które nadają się do oddania klimatu Warszawy z sierpnia i września 44.
Przeglądając zdjęcie z tramwajem też próbowałem doszukać się podobieństw z łódzkimi ulicami, ale nie znalazłem w tym konkretnym przypadku.

Wracając do plenerów "Miasto 44" to na pewno niektóre sceny były kręcone tu gdzie ten klip Manamu:
http://www.youtube.com/watch?v=Of45qanwiCI

od 1985 roku prawie nic się na tej ulicy nie zmieniło...no może ubyło kilka szyb w oknach i zastąpiły je dykty i płyty osb :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.06.2013 16:52

Łódź miejscami pewnie by pasowała, aczkolwiek tam, zdaje się, dominuje XIX-wieczna zabudowa, a w Warszawie pasowałaby raczej secesja, początek XX wieku.

Może jakieś manufaktury zagrają? Ale to tylko trochę Wola, Ochota ... Reszta miasta to Śródmieście, walki na Starówce, której nie da się podrobić, nowoczesny Żoliborz i Mokotów.

Te plenery trzeba by stworzyć, a mi serwują na okrągło Bednarską, Mostową i Kanonię, wciskając bałach,
że przedwojenna Warszawa to były klasycystyczne kamienice :/

Niech się śpieszą.
Będzie lepiej, gorzej, podyskutujemy sobie później, póki jeszcze będzie z kim.

Kiedyś, chodząc po Wojskowych Powązkach spotykałem powstańców, którzy oprowadzali po grobach przyjaciół, zawsze było z kim zamienić kilka słów, a dziś jakoś coraz rzadziej ich spotykam, albo wcale.
Coraz mniej widoczni.
Oprócz pierwszego, kiedy mobilizują się i pojawiają się wszyscy żyjący.

Za rok na Narodowym?

Pozdrawiam
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.06.2013 20:57

ynka napisał(a):Podaj mi proszę źródło tych oficjalnych liczb.
Po 1942 r pozostały jednostki karne dla oficerów i podoficerów którzy popełniły przestępstwa lub naganne zachowanie, więc trochę za dużo jak dla mnie, chyba że to są tysiące żołnierzy nie tysiące jednostek, to się zgadza: 24 993 + 177 694 + 143 457 + 81 766= 427 910 osób

Tak, oczywiście to jest liczebność sztrafników a nie kompanii. Może niezbyt jasno napisałem.

Źródło tych liczb jak i wszystkich innych rzeczy o które pytasz :

Ja nie znalazłam, że to dane z lat 60-x, skąd to wiesz?

Co do kobiet w jednostkach karnych, nie mam takiej wiedzy, żeby polemizować na forum.

to oficjalna strona ministerstwa obrony Federacji Rosyjskiej. Tam jest zakładka encyklopedia, tam znajdziesz artykuł o KK. Niestety linka skaksowałem, ale prosto znaleźć. Zresztą ten artykuł jest powielany w wielu miejscach.

A, no i według najnowszych "badań" kompanii karnych było już tylko coś koło 500. :lol:

weldon napisał(a):
Może jakieś manufaktury zagrają?

W najnowszym drukowanym Teletygodniu (nie czytam u tesciowej przeglądałem co by jazgot zagłuszyć) jest artykuł o tym filmie. O ile pamiętam plenery będą Warszawa, Modlin, Łódź i coś na Dolnym Śląsku.

Ale co mnie uderzyło to to, że kostiumy sprowadzone są z Paryża 8O 8O 8O

Coś tam pisali o tej bluzeczce w kwiatki o której chyba rozpisujesz się na innym forum (nie, nie chodze za Tobą, tylko z ciekawości wpisałem potem w google "Miasto 44" i od razu wyskoczyłeś, strach lodówke otworzyć :D ).

Swoją drogą ten plakat niczego dobrego nie wróży. Obawiam się, że to będzie drugi Titanic. Zero tragizmu, kilo melodramatu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.06.2013 21:30

Jeszcze se kto co pomyśli ;)
Przemysł włókienniczy u nas podobno upadł, więc dobrze, że w Łodzi chociaż filmówka się trzyma :D

Opowieść o bluzeczce tak nie pasuje do patosu powstania, nie?
Nikt się nie zastanawia, jak to było być żołnierzem po godzinach - normalnie pracować, chodzić po mieście, robić jakieś zakupy, zabić gestapowca, pochować kumpla i na drugi dzień znów do roboty, bo żyć z czegoś trzeba było, a i rodzinę się miało na wychowaniu.

Na froncie to żołnierz miał wikt, opierunek, mundur, dzieciaki i żona mu dupy nie zawracały, mama nad głową nie stała, Jak zabrakło amunicji, to wołał amunicyjnego, a jak się skończyła, to się poddał i do stalagu sobie poszedł ...
Ciekawe jak pokażą tę zwyczajność.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 24.06.2013 21:43

Kiepura napisał(a):
A, no i według najnowszych "badań" kompanii karnych było już tylko coś koło 500. :lol:

No to akurat przegięcie :wink:
Tu masz linka do artykułu historyka pisarza, poczytaj, jest tam również cała treść tego prikazu:
http://www.proza.ru/2007/05/10-283
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.06.2013 22:12

weldon napisał(a):J

Pasuje, choć pewnie nie jest reprezentatywna. Coś jak ta świetnia ubrana Armia Czerwona.
Podobno kostiumy są bardzo starannie dobrane pod epokę.

Pożyjemy, zobaczymy...

A z klawym życiem na froncie to z lekka przesadziłeś.

PS. Znowu na Narodowym ? Mówiłem, że przez pierwsze trzy lata to nawet "uroczystepierdnięciesłonia" się tam odbędzie :lol:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 24.06.2013 22:20

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):J

Pasuje, choć pewnie nie jest reprezentatywna. Coś jak ta świetnia ubrana Armia Czerwona.
Podobno kostiumy są bardzo starannie dobrane pod epokę.

Pożyjemy, zobaczymy...

A z klawym życiem na froncie to z lekka przesadziłeś.

PS. Znowu na Narodowym ? Mówiłem, że przez pierwsze trzy lata to nawet "uroczystepierdnięciesłonia" się tam odbędzie :lol:

Moja koleżanka pracuje przy tym filmie jako kostiumolog ;)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2013 22:35

Ciekawe Ynka. Może Ciebie zaangażuje do filmu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.06.2013 07:02

Kiepura napisał(a):A z klawym życiem na froncie to z lekka przesadziłeś.

No tak, zapomniałem o tych karnych batalionach ;)

Dobra - przesadziłem :D

Kiepura napisał(a): Znowu na Narodowym ? Mówiłem, że przez pierwsze trzy lata to nawet "uroczystepierdnięciesłonia" się tam odbędzie :lol:

Ty się zdecyduj w końcu, czy to dobrze, że się Narodowy nie marnuje, czy źle, bo powinien stać pusty :D

56 tysięcy widzów na premierze to byłoby coś, czego chyba świat nie widział.
Oczywiście pod warunkiem, że będą puszczali na telebimach, a nie, że ustawią scenę na płycie.

Na pewno od strony dźwiękowej byłoby niepowtarzalnie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 09:48

Taki rozmach premiery Miasta 44 to byłoby coś. Miejmy nadzieję, że Komasa nie zmarnuje tej szansy i nie powstanie film landrynkowy ani przesadnie męczeński . Dużym plusem jest gra debiutantów, a nie w kółko tych samych polskich gwiazdorów jak Wesołowski i Zakościelny. Na potrzeby filmu zgromadzono 500 tys ton gruzu, a efektami specjalnymi będzie kierował Bain ( King Kong, Incepcja, Nędznicy)...Przy ostatnim trendzie na krytykowanie Powstania potrzebny był kolejny taki film.
Oglądałam ostatnio na TVP Kultura "Kolumbów" Morgensterna. Jeden z najlepszych polskich seriali jaki widziałam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.06.2013 10:23

kinga35 napisał(a):Przy ostatnim trendzie na krytykowanie Powstania potrzebny był kolejny taki film.

Bez przesady :)
Krytyce podlegają dowódcy odpowiedzialni za jego wybuch, zresztą różnie z tym bywa, natomiast samo powstanie i jego uczestnicy to raczej krytykowani nie są i za bardzo nie ma za co :)

kinga35 napisał(a):Oglądałam ostatnio na TVP Kultura "Kolumbów" Morgensterna. Jeden z najlepszych polskich seriali jaki widziałam.

Też go, lubię, to może za mocno powiedziane, ale wpisuje się w kilka z tych filmów wartych obejrzenia, które opisują powstanie.
Pierścionek z orłem w koronie, mimo, że mocno zmieniony w stosunku do książki, też jest wart polecenia, Godzina W.
Kanał? Myślę, że też warto, choćby ze względu na wysoki poziom.

Trochę nie rozumiem idei przeniesienia na ekran Kamieni na szaniec.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.06.2013 11:53

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2013 22:34

franko napisał(a):A ja polecam "Mój rower".
Dla mnie film Polski ostatniej dekady. Urbaniak zasługuje na nagrodę za rolę.
Fantastyczna muzyka, realia lat komunistycznych oddane w 100%.
Tamat ciekawy i życiowy.
POLECAM!!
PZDR.

Właśnie skończyłam oglądać. Kapitalna rola Michała Urbaniaka. Otrzymane nagrody w Tallinie jak najbardziej zasłużone. Mużyka przepięknie dopełnia całość.
Ciekawy dodatek do płytki na temat realizacji filmu.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.07.2013 13:26

Wczoraj wieczorem obejrzałem Darrena Browna i "Apokalipsę".
W dwóch częściach.
Aż trudno uwierzyć, że można człowieka tak ogłupić, że uwierzył w koniec świata.

Dzisiaj mam w końcu trochę luzu, więc wybieram się na "Świat w płomieniach"

Roland Emmerich potrafi robić kino z rozmachem, zobaczymy co wymyślił tym razem.
:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone