Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 13:47

tony montana napisał(a):Jeśli nie pójdziesz :)

Czekam teraz na tego nowego Damona z Foster ale kiszka może tez z tego wyjść ...

:oczko_usmiech: :papa:

Trzeba się nastawić , że urwie ...;) Już sama Foster gwarantuje klasę a Damon to Damon :)
I takie filmy lubię, bez bólu istnienia ( chyba , że dotyczy Obcych ) i egzystencjalnej filozofii, no i seriale typu "Walking Dead" :)

Tony, gdzie się podział Tony Montana ? :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.06.2013 14:16

kinga35 napisał(a):
tony montana napisał(a):Jeśli nie pójdziesz :)

Czekam teraz na tego nowego Damona z Foster ale kiszka może tez z tego wyjść ...

:oczko_usmiech: :papa:

Trzeba się nastawić , że urwie ...;) Już sama Foster gwarantuje klasę a Damon to Damon :)
I takie filmy lubię, bez bólu istnienia ( chyba , że dotyczy Obcych ) i egzystencjalnej filozofii, no i seriale typu "Walking Dead" :)

Tony, gdzie się podział Tony Montana ? :)

No ja sie troche obawiam o tę produkcję z Damonem i Foster... ;)

Tony Montana gdzie się podział? Nie oglądałaś filmu? :oczko_usmiech: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 14:20

tony montana napisał(a):

Oglądałam :) Ale miałeś go w swoim awatarze :wink: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.06.2013 14:33

kinga35 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Oglądałam :) Ale miałeś go w swoim awatarze :wink: :papa:

No to teraz od dłuższego czasu jest Cylon ;)
Ku pamięci znakomitego serialu sprzed kilku lat :boss: :papa:

Ale Al może jeszcze kiedys wróci ...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.06.2013 22:50

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):
weldon napisał(a):Pogięło ich? :roll:

Chętnie obejrzę. Właśnie dlatego:
Decyzję o emisji filmu w Polsce w poniedziałkowym komunikacie TVP uzasadniono tym, że polska opinia publiczna była "skazana jedynie na pośrednictwo dziennikarzy i polityków w ocenie niemieckiego serialu, nie mogąc wyrobić sobie w tej kwestii własnego zdania".

Dziś 3 odc. Akcja na terenach obecnej Polski, pojawiają się żołnierze AK. Po filmie debata, która będzie transmitowana także przez niemiecką ZDF.

Burza w szklance wody! Sorry, ale ja nie rozumiem histerii wywołanej z powodu jednej sceny tego filmu. Na dodatek sceny, która mogła się wydarzyć... Film chyba nie był skierowany do przedszkolaków tylko dorosłych ludzi, którzy są w stanie pojąć, że takie zachowanie (jak w scenie z pociągiem) nie jest reprezentatywne dla całej grupy (AK), ale mogło się zdarzyć, i jestem przekonany, że się zdarzało. Jestem pewien, że nawet w dzisiejszym społeczeństwie są ludzie, którzy zachowali by się w taki sam sposób - a to była wojna, która wyzwala w ludziach najniższe instynkty! Czy AK była armią ludzi świętych, pozbawionych jakichkolwiek wad i niezdolnych do ulegania pokusom swojej ciemnej strony charakteru w tak szczególnych warunkach? Nie wierzę. Tak jak nie wierzę w to, że wojnę wywołali Niemcy jako naród, o czym przekonywano mnie w wielu polskich filmach. Wojnę wywołali naziści a ja nie stawiałbym tu znaku równości.
Może to nie miejsce na taką dyskusję, ale wątek nazywa się: Film- Opinie, Recenzje... więc niech to będzie moją opinią, bo film mi się podobał. I życzyłbym naszej tv (państwowej i komercyjnej także) takich seriali zamiast sieczki, którą dostajemy na co dzień.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2013 06:06

greenrs napisał(a):Sorry, ale ja nie rozumiem histerii wywołanej z powodu jednej sceny tego filmu. Na dodatek sceny, która mogła się wydarzyć...

A której? Bo tam mało co mogło się wydarzyć :lol:

Film jest straszliwie nierówny. Zdarzają się fajne sceny, nawet te batalistyczne, ale momentami robią się nierealne, bardziej przypominające gry wojenne, niż film, jak było na przykład w scenie ataku na radiostację, gdzie jeden ubermensch w biegu rozwala kilkudziesięciu Sowietów bez zmiany magazynka :D

Niemcy próbują się rozliczyć z przeszłością pokazując jak bardzo zróżnicowanym narodem byli i jak bardzo zostali skrzywdzeni przez jakichś kosmicznych najeźdźców, jakim okazali się naziści.
W Warszawie od dawna istnieje getto, wcześniej była kryształowa noc, rok 1933, gdy wybrali nową drogę życia, ale nie przeszkadza to w tym, aby w 41 roku, w Berlinie, nadal kumplowali się Niemcy i Żydzi.
Niektórzy źle na tym nie wychodzą, bo zadenuncjowana przez Niemkę-sanitariuszkę, Żydówka-Rosjanka, Ukrainka?, wyprowadzona przez dzielnych niemieckich sołdatów na rozwałkę w szpitalu pod Ostrołęką, reaktywuje się w tym samym szpitalu, dziwnym trafem przeteleportowanym gdzieś pod Berlin, aby jako dzielna miss sowieckiej armii uratować niewdzięcznej koleżance dupę przed gwałtem.
W ogóle, poza jedną, nieudolną, próbą gwałtu, ci Sowieci co całkiem przyzwoity naród - dobrze ubrany, umundurowany, uzbrojony w broń przyszłości, jak to było z T34/85, a nawet korzystający z niemieckiej broni która, jak panzerfausty, zostanie dopiero wynaleziona :D

Polacy: jak przystało na leśnych ludzi z podziemnej armii siedzą gdzieś w lesie oczywiście w podziemiach jakiejś budowli, więc już wiemy, dlaczego to była armia podziemna :D Polski chłop nie lubi Żydów. Podobno rozpoznaje ich na odległość, ale scena handlu, kiedy tak cenną w tamtym czasie dla ruchu oporu broń wymieniamy na trzy prosiaki pokazuje, że tak łatwo z tym rozpoznaniem Żyda nie było.

Tym bardziej zastanawia fakt, że w beztrosko zatrzymanym gdzieś na ziemiach polskich pociągu, towarowo-osobowym, bo przecież to normalne, że pociągi wiozące amunicję dla armii zawsze posiadały przedziały osobowe, którymi byli podwożeni Żydzi w pasiakach do któregoś z licznych obozów koncentracyjnych utworzonych na naszych ziemiach, dowódca oddziału na pierwszy rzut oka rozpoznaje w kilku wagonach wynędzniałych ludzi w pasiakach Żydów, bo przecież żadna inna nacja w tym okresie w KL na terenie Polski nie przebywała.
A nawet jak przebywała, to i tak dowódca AK wie lepiej ;)

Acha, każdy chłop ma dubeltówkę w chałupie i współpracuje z gestapo, pokazując Niemcom gdzie przebywają ukrywający się Żydzi, a jak ich zabraknie, to chętnie pokaże gdzie ukrywają się partyzanci polscy.
A więc Polacy to taki naród, który, w przeciwieństwie do Niemców, bo ich do tego zmuszali naziści, nie lubi nikogo - ani Żydów, ani innych Polaków, za to lubi dubeltówki.
Trafił się jeden, młody i głupi, który robi ojcu w brew, za co w realnym świecie pewnie by poszła wieś z dymem, a mieszkańcy zostali rozstrzelani, ale nie tutaj - tutaj takie rzeczy to tylko na Ukrainie i to tylko przez tych Niemców, którzy zwiedzeni urokiem Hitlera, potrafią sami sobie wymierzyć sprawiedliwość, przy okazji ratując życie kilku dzieciakom, których początkowa fascynacja wodzem, w konfrontacji z rzeczywistością, ze śmiercią i walką przeradza się w przerażenie odbierające im wolę do dalszej walki
W te właśnie sposób rodzą się podwaliny pod ten najbardziej pacyfistyczny naród, który stworzy ten pacyfistyczny w swojej wymowie film, który się udało, ze scenariuszem miejscami pisanym na kolanie, stworzyć.

I jeszcze jedna, bardzo charakterystyczna scena - powstają nowe Niemcy. Podzielone, ponieważ "ci wartościowi ludzie, którzy muszą stworzyć nowe Niemcy", ratowani przez czerwonoarmistów, wcześniej omamieni i zmuszani przez nazistów utworzą mlekiem i miodem płynące państwo socjalistyczne, zaś Amerykanie i ich poplecznicy stworzą państwo drugie, które w podwalinach swej egzystencji wykorzysta nazistowskich urzędników, owszem, morderców i zbrodniarzy, ale jakże przydatnych w tych ciężkich, nadchodzących czasach Żelaznej Kurtyny :D

Kurcze, nie wiem co brali konsultanci i scenarzyści tego filmu, ale pod względem braku realizmu i odniesienia do faktów mogliby spokojnie konkurować z Iron Sky :lol:

PS wiem, wiem, nie jestem obiektywny, ale to tylko dlatego, że nam Rudego spalili:
Obrazek
A to przecież wierutna bzdura.

Rudy, With A Little Help From My Friends zdobył Berlin :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2013 08:04

..ale czy zwróciliście uwagę na to że inne losy miały spotkać żydowskiego bohatera, miał wyjechać do Ameryki, lecz ze względów oszczędnościowych w ostatniej chwili zmieniono scenariusz na "polski". Generalnie film do obejrzenia. Co do poruszanych przez Piotra tematów.. fakt przedstawienie czołowych oddziałów radzieckich jako ładnie ubranych i uzbrojonych to lekka przesada. Ponad 2000 :!: kompanii karnych szło w czołowych grupach uderzeniowych.
..generalnie podzielam zdanie i opinie greenrsa
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.06.2013 08:29

E tam... czepiasz się . (to do Piotra :) )

Wobec tylu nieścisłości i wpadek producentów, najważniejszym (i często jedynym) argumentem przeciwników wyświetlania tego filmu w Polsce, jest właśnie scena z pociągiem! I to mnie śmieszy.

A co do Twoich zarzutów... Myślę, że każdy film wojenny, historyczny można by w ten sposób rozłożyć na czynniki pierwsze i znaleźć co najmniej tyle samo przekłamań. To nie był film dla studentów historii ale serial obyczajowy dla masowego widza. Pamiętam jak dawno temu jakiś historyk (nie pamiętam nazwiska) krytykował polski serial "Dom", którym zachwycała się cała Polska, za nierzetelność historyczną. I co? Serial był wielokrotnie powtarzany.

Sądzę tylko tyle, że do takich filmów powinniśmy podchodzić z dystansem i zdrowym rozsądkiem. Skupiłem się na losach i postawach piątki głównych bohaterów, bo to było chyba zamierzeniem autorów filmu. Podobno były to postacie autentyczne i scenariusz powstał na podstawie ich relacji (lub jednego z nich?) i zapewne został nieco zmodyfikowany na potrzeby filmu jak to często bywa.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2013 08:54

Kwestia, wspominanych przez uczestników debaty, proporcji.

Mniej więcej tak, jakby pokazać rudego akowca, sugerując, że wszyscy Polacy w czasie wojny byli rudzi, za to Niemcy stanowili potężny przekrój społeczny tamtych czasów, czasami, ale nie zawsze, antysemitów, tylko im się udało z tego wyrwać, a my rudymi zostaliśmy :lol:

Serial jak serial - w dobie telewizji obrazkowej dotrze do wielu ludzi, zwłaszcza do tych, którzy nie będą chcieli sięgnąć głębiej, żeby poznać prawdę historyczną, natomiast mz parszywej nacji są twórcy, co niespecjalnie pozwala na pogodzenie się z tym, aby pisali scenariusze opisujące naszą historie, tym bardziej, że, jak zauważyłeś, zrobili to bardzo niestarannie, na kolanie, jako zapchajdziurę wątku amerykańskiego, kompletnie nie dbając nawet o tak proste szczegóły jak staranniejsze zdubbingowanie polskich bohaterów.
Jednym słowem najbardziej denerwujące jest niechlujne, lekceważące wręcz podejście do całego wątku polskiego, a biorąc pod uwagę "zasługi" Niemców w tej wojnie chyba lepiej by było, gdyby ostrożniej podchodzili do takich tematów.

Jedna przebitka z powstania, kiedy Polacy giną oswobadzając żydowskich więźniów obozu koncentracyjnego na Gęsiówce, a z drugiej strony Niemców dorzynających bezbronnych rannych na Starówce i cały stworzony przez Niemców obraz idzie w kosmos jako typowe sajensz-fikszyn, gdzie też i jest miejsce tego naszego wątku w tym serialu.

Zobaczymy. Szykuje się Miasto'44, aczkolwiek już słyszałem wypowiedzi, że będzie ugrzecznione i że twórcy będą starali się nikogo nie skrzywdzić swoim filmem :/

Jestem właśnie po szkoleniu w Palmirach, gdzie prowadzący uczulał nas na różne reakcje ludzi odwiedzających to miejsce, chodziłem szlakiem Zgrupowania Kampinos, wiem, gdzie leżą bydlaki z RONA i dirlewangerowcy którzy urządzili rzeź na Ochocie i na Woli, a Kazik Ratajzer koło mnie przywiózł Żydów uratowanych z getta warszawskiego i tutaj właśnie znaleźli, mimo straszliwych konsekwencji, jakie groziły za pomoc Żydom w czasie tej wojny tylko Polakom, schronienie i może to mnie nastawia tan mało pozytywnie do tego filmu?

Jak się Niemcy chcą rozliczać ze swoją przeszłością, to ja ich tu chętnie oprowadzę i pokażę miasto, w którym w czasie okupacji wymordowali osiemset tysięcy ludzi - niech się rozliczają :/

greenrs napisał(a):To nie był film dla studentów historii ale serial obyczajowy dla masowego widza.

Patrz wyżej - kto jak kto, ale Niemcy są najmniej uprawnionym narodem do oskarżania kogokolwiek o antysemityzm.
Wiem, ze się czepiam, ale to tylko dlatego, że to im się zamarzyło zapanować nad światem i to oni planowali zaprowadzić czystość rasową, świat bez Żydów, a ze Słowianami sprowadzonymi do roli niewolników i między innymi AK zawdzięczamy to, że potrafimy dziś liczyć więcej, niż do dziesięciu i nie wykonujemy prostych posług na folwarkach ubermenschów, w związku z czym poczuwam się do czepiania ;)
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 21.06.2013 08:58

lubelski napisał(a): Ponad 2000 :!: kompanii karnych szło w czołowych grupach uderzeniowych.
greenrsa

Skąd takie dane?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2013 09:47

W jednostkach oporowych: batalionach karnych dla oficerów oraz kompaniach karnych dla podoficerów i żołnierzy, w czasie DWS w armiach sowieckich służyło podobno około 300 tysięcy ludzi.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 21.06.2013 12:26

weldon napisał(a):W jednostkach oporowych: batalionach karnych dla oficerów oraz kompaniach karnych dla podoficerów i żołnierzy, w czasie DWS w armiach sowieckich służyło podobno około 300 tysięcy ludzi.

W jednostkach oporowych czy batalionach karnych (штрафбат)? Bo to były dwie różne jednostki wojskowe. Służyło do 200 tyś żołnierzy, więc zawyżyłeś te dane o 100 tys. Służyło do 1942r, potem zostały rozformowane, ponieważ kary zostały umorzone, mówiło się: zmyte krwią. DO tych jednostek trafiały zazwyczaj zwykłe rzezimieszki i złodzieje, bo za ciężkie przestępstwa w tam tych czasach, dostawało się kulkę w łeb, czasami bez wyroków. "Polityczne" też pozostały w lagrach i na zesłaniu. Masz racje był od 1942 - 1945rr jeden karny batalion dla oficerów i podoficerów osądzonych za wojskowe lub ogólne przestępstwa. Chociaż są też źródła które podają że pod czas wojny przez jednostki karne przewinęło się około 400 tys ludzi.
Chciałam tylko wiedzieć skąd Lubelski wziął takie dane, bo to są dane nieprawdziwe.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2013 13:37

Dawaj dalej, to ciekawe :)

Znam legendy karabinów na sznurkach, podwójnych zegarków, karnymi batalionami mniej się interesowałem, więc ogólnie opieram się na forumowych dyskusjach.
Z pewnością bataliony przemierzające syberyjskim sposobem przez styczniowa Warszawę nie należały do najczystszych i najlepiej umundurowanych, a czy były karnymi to nie wiem.

Bagration była potężną operacją, więc pewnie liczył się każdy człowiek, dlaczego więc nie miano by sięgnąć po bezkresne rezerwy, jakimi byli różnego rodzaju skazańcy, łącznie z wcielanymi na siłę przeciwnikami politycznymi?

Większe przestępstwa?
Karanie za większe przestępstwa, zwłaszcza po przekroczeniu przedwojennej, zachodniej, granicy Polski zaczęło się dopiero, gdy okazało się, że brutalność przechodzących wojsk tylko wzbudza większy opór Niemców.

W sumie, żeby daleko nie odchodzić od tematu, to lubię oglądać Petelskich :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.06.2013 14:21

Nie rozumiem pretensji do TVP o wyemitowanie tego filmu. Dobrze, że dano nam szansę obejrzeć go w tv i to w doskonałej jakości HD.

Sam film jest ciekawy. Nie epatuje zbytnio krwawymi scenami.

Trudno uwierzyć w scenę z pociągiem, tak jak powiedział gość dyskusji, żołnierz AK, w tej formacji byli antysemici, ale AK jako całość nie była antysemicka, dlatego na bank w dużej grupie żołnierzy znaleźli by się wrażliwi na krzywdę zamkniętych w wagonach.

Myślę, że gdyby twórcy filmu przewidzieli zainteresowanie obrazem, do zagrania AK-owców zatrudniliby polskich aktorów.

Ciekawe czy podobne dyskusje toczą się w Rosji ( próba gwałtu ), na Ukrainie ( scena z dziewczynką ), czy w USA ( scena z oficerem, znającym historię zbrodniarza, którego zatrudnia ). Nie sądzę.

"Czterech pancernych i psa " też co kilka lat oglądam, ale nie czerpię z tego filmu wiedzy historycznej :mrgreen:

Kraśko z piskliwym głosem ocierając się oprawie o płacz, rozbudzony dyskusją średnio się zaprezentował. :D

Wystarczy uzbierać kasę, zachęcić "nazwiska" z Hollywood, z odpowiednimi aktorami. Opowiedzieć prawdziwą historię, która poruszy i opowie jak było naprawdę z naszego punktu widzenia.

Robienie filmów wojennych z Mroczkami jest obraźliwe.

:hut:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 21.06.2013 14:29

Weldon, nie zrozumiałeś mnie. Bagration - operacja była przeprowadzona w 1944r, nie ma nic do batalionów karnych, jak napisałam wcześniej, większość jednostek była rozformowana do końca 1942 r. Do których trafiały, jeszcze raz powtarzam tylko drobne złodziejaszki, bo za ciężkie przestępstwa była kara śmierci, więc nie ma mowy o zwyrodnialcach i mordercach w szeregach karnych jednostek. Przez całą wojnę zostały zmobilizowane do armii 35 mln ludzi, a w jednostkach o których mowa służyło, załóżmy że 400 tyś, to trochę ponad 1% procent. Polityczne więźniowie nie brali udziału w wojnie.
I niby dlaczego liczył się każdy człowiek w operacji Bargation a w innych nie?
A że brudni byli, znoszone mieli mundury i buty... hmmm :roll: dlaczego? Odpowiedz sobie sam...
Widzę że wiedzę czerpiesz z filmów fabularnych, rozczaruję Cię, fabula mija się tam z prawdą...
Edit;
Widzę Kaszubski już mnie uprzedził z tą wiedzą historyczną ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone