Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2013 21:11

weldon napisał(a):
walp napisał(a):TVP to telewizja zdecydowanie polska i nie róbmy propagandy. :wink:

Aż takim radykałem nie jestem :D
To tylko plakat.

just kidding :D , choć zdaję sobie sprawę, że temat jest poważny

weldon napisał(a):
Lubię poznawać historię z różnych źródeł, natomiast znając lenistwo wielu osób przypuszczam,
że dla nich ten serial będzie jedynym źródłem informacji i nawet nie zadadzą sobie trudu
wysłuchania zapowiedzianych komentarzy po serialu.
Choćby dlatego, że słowo mówione jest dla wielu zbyt trudne do zrozumienia - obraz tak.
Obraz do nich dotrze, tyle, że autor obrazu jest podle dobrany :/

I tu się zgadzamy.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 19.06.2013 21:12

Kenik napisał(a):
walp napisał(a):"Antychryst" i "Melancholia", wcześniejszych nie kojarzę, a bo co :?:

A bo lubię tego reżysera i polecam również - "Idioci", "Przełamując fale", "Tańcząc w ciemnościach", "Europa".

Dla mnie "Przełamując fale" był bardzo cięzki do odbioru, z resztą jak wszystkie jego filmy które widziałam wywołują we mnie sprzeczne uczucia, ale "Przełamując fale" szczególnie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2013 21:15

Kenik napisał(a):
walp napisał(a):"Antychryst" i "Melancholia", wcześniejszych nie kojarzę, a bo co :?:

A bo lubię tego reżysera i polecam również - "Idioci", "Przełamując fale", "Tańcząc w ciemnościach", "Europa".

"Idiotów" też widziałem, i widuję ... od czasu do czasu :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.06.2013 21:19

walp napisał(a):TVP to telewizja zdecydowanie polska i nie róbmy propagandy. :wink:

Polskojęzyczna, działająca w Polsce to tak.

Polska ? Raczej nie. Na to sobie trzeba zasłużyć.

Kenik napisał(a):
Ostatni, który oglądałam to "Melancholia". Ciekawa wizja Larsowego końca świata.

Ależ to film o depresji jest. Zresztą znakomicie ją pokazujący.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2013 21:23

Kiepura napisał(a):

Polskojęzyczna, działająca w Polsce to tak.
Polska ? Raczej nie. Na to sobie trzeba zasłużyć.

Tak, na szczęście jest jeszcze ta prawdziwa, polska TV, która sobie zaskarbiła pełnię łask.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 21:26

walp napisał(a):"Idiotów" też widziałem, i widuję ... od czasu do czasu :D

8O Skoro tak komentujesz to chyba tego filmu nie zrozumiałeś.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2013 21:35

Kenik napisał(a):
walp napisał(a):"Idiotów" też widziałem, i widuję ... od czasu do czasu :D

8O Skoro tak komentujesz to chyba tego filmu nie zrozumiałeś.

Możesz sobie tak uważać. Możesz uważać, że ja nic nie rozumiem.
Pamiętam tylko, że na jednym z forów filmowych, jego ekranizacja była pretekstem, do ciekawej dyskusji dotyczącej kwestii praw obywatelskich ludzi upośledzonych i stosunku do tych ludzi. No i podobała mi się paralela pomiędzy idiotami wyrażającymi sprzeciw wobec norm społecznych, a reżyserem wyrażającym bunt wobec dominujących tendencji we współczesnej kinematografii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 21:39

No to co w takim razie chciałeś powiedzieć przez "widuję ... od czasu do czasu"
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.06.2013 21:48

Kiepura napisał(a):Polska ? Raczej nie. Na to sobie trzeba zasłużyć.

To nie ten wątek, nie ten temat ;)

Problemem nie jest to, kto puścił, bo, prędzej czy później jakaś komercyjna stacja i tak by to zrobiła,
w dodatku nie poczuwając się do przeprowadzenia jakiejkolwiek dyskusji, tylko stawiając na oglądalność.

Problemem jest to, że Niemcy są najmniej uprawnionym narodem do podejmowania jakiejkolwiek dyskusji na temat AK, jeżeli nie jest to film o Afrika Korps.

Chcą się rozliczać ze swoja przeszłością, to niech to robią, tylko nie naszym kosztem, bo to nie my stworzyliśmy ten zbrodniczy system i nie my rozpoczęliśmy tę zabawę, która kosztowała życie kilkadziesiąt milionów ludzi.
A, swoją drogą, film dość nędzny i nędznie oparty na faktach i kiepsko trzymający się realiów tej wojny :)

Kilka scen mnie rozwaliło :D

EDIT: Kiepura, rozpoznajesz może ten obrazek?
Opisany jako Warszawa, ale mz to Kraków.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2013 21:54

Kenik napisał(a):No to co w takim razie chciałeś powiedzieć przez "widuję ... od czasu do czasu"

Mój Boże, skrót taki zastosowałem. Mecz Brazylia - Meksyk oglądam i mam problemy z podzielnością uwagi.
A więc (wiem od "więc" się nie rozpoczyna) chciałem powiedzieć, że widziałem film "Idioci" w reżyserii Larsa von Triera, należący do trylogii "Złotego Serca". Film trudny, obciążony kulturowym balastem i wymagający refleksji.
Wspomniałem w drugiej części zdania o idiotach, których widuję od czasu do czasu, bo jestem pod silnym wrażeniem tragedii, która rozegrała się na początku tygodnia - znajomy pod wpływem alkoholu spowodował wypadek, w którym zginął i on i druga osoba. Czy wystarczy takie wytłumaczenie? Zdaję sobie sprawę, że ta zbitka nie była zbyt fortunna w tym zdaniu, ale to chyba przez mecz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 21:57

Wystarczy takie wytłumaczenie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 22:05

ynka napisał(a):Dla mnie "Przełamując fale" był bardzo cięzki do odbioru, z resztą jak wszystkie jego filmy które widziałam wywołują we mnie sprzeczne uczucia, ale "Przełamując fale" szczególnie.

Tak, jego filmy do łatwych nie należą. Staram się gromadzić je na DVD i przy okazji jest zawsze jakiś dodatek z komentarzem Larsa, więc i odbiór jest wtedy pełniejszy.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 19.06.2013 22:15

Kenik napisał(a):
ynka napisał(a):Dla mnie "Przełamując fale" był bardzo cięzki do odbioru, z resztą jak wszystkie jego filmy które widziałam wywołują we mnie sprzeczne uczucia, ale "Przełamując fale" szczególnie.

Tak, jego filmy do łatwych nie należą. Staram się gromadzić je na DVD i przy okazji jest zawsze jakiś dodatek z komentarzem Larsa, więc i odbiór jest wtedy pełniejszy.

Bardzo lubię filmy Almodovara, też poruszają trudne tematy wręcz zakazane ale jest w nich dużo ironii, czarnego humoru... ja go uwielbiam :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 22:20

ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Bardzo lubię filmy Almodovara, też poruszają trudne tematy wręcz zakazane ale jest w nich dużo ironii, czarnego humoru... ja go uwielbiam :D

Ja mam akurat przygotowany do obejrzenia jego film "Przerwane objęcia". Widziałaś może ?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 19.06.2013 22:26

Kenik napisał(a):
ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Bardzo lubię filmy Almodovara, też poruszają trudne tematy wręcz zakazane ale jest w nich dużo ironii, czarnego humoru... ja go uwielbiam :D

Ja mam akurat przygotowany do obejrzenia jego film "Przerwane objęcia". Widziałaś może ?

Tak, widziałam! Jest doskonały! Polecam!
Jak zwykle zakręcony, wielowątkowy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone