Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2013 20:06

a to ja napisał(a):Mój wynik ... marniutki. Na 53 tytuły ... tylko 2 :lol: (Django i Merida waleczna)

Ja też tylko 2 "oscarowe" filmy widziałam (Skyfall i Hobbita). Pewnie Adele dostanie nagrodę za piosenkę... Na "Poradnik pozytywnego myślenia" się wybieram i nie mogę się wybrać.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.02.2013 01:16

Nie wiem, co się stało, ale tak długich kolejek do kas - jak dzisiaj - dawno nie widziałam.
To pewnie dlatego, że pomimo dłuższego dnia (ostatnio jest jakoś szaro-buro i nie wiosennie) ludzie zamiast na spacery to na razie pooglądać coś wolą :wink:
I dlatego, że teksty sprzed kilku lat typu: "odchodzi się ostatnio od Kina, bo ... internet daje dużo więcej możliwości" ... tak do końca się nie sprawdzają :wink:
No ... chyba że to jednorazowa akcja :wink: , dlatego, żebym sobie pomyślała: jednak z tym Kinem to najgorzej nie jest :)

Był dziś duży ekran :wink:
Była obiecana (czytaj: obiecałam, że pójdziemy) "Drogówka".
Jak dla mnie ... film z tych "do obejrzenia".
Było nietefałenowsko (czytaj:np. scenografia, chociaż ... zaraz, zaraz, w którejś scenie na ekranie telewizora pojawiła się twarz jednego z prezenterów tej stacji :wink: ), było śmieszno (czytaj: np. zamianka warszawsko-katowicka), było straszno (czytaj: nie, nie horrorowo/trillerowo, chociaż kryminalno/dochodzeniowo to na pewno).
Śmieszno było, a i owszem :) , do czasu. Potem już tylko "straszno" ... .
Że filmowa fikcja przekłada się na rzeczywistość. W mniejszym lub większym stopniu.
I że ... rękawy mamy na to za krótkie :wink:

A aktorzy? Prosto ze "stajni" :wink: Smarzowskiego 8) . Jakbym "Dom zły" lub "Różę" oglądała. Gra na "+"

P.s. Dopisuję, bo obiecałam dodać: to film dość brutalny

Był i mały ekran :)
Zaległość ... z "Mrocznym Rycerzem" w roli głównej.
Do obejrzenia dla Ledgera.
Do przebrnięcia przez ... "komiksowość".
(bo konwencja Ludzi-Nietoperzy/Pająków/Supermenów jakoś mnie nie rusza, komiksy czytałam - bo mam młodszych braci, a ostatni/osobisty kontakt z Batmanem miałam w czasie ... balu karnawałowego Kacpra/jakieś dwanaście lat temu :lol: )
Ale ... to nie była zwyczajna opowieść o walce Dobra ze Złem.
Bez wzdychania na efektach (czytaj: np. "Dwie Twarze").
Bez analizowania (czytaj: np. jak telefon znalazł się w brzuchu "aresztanta"?)
Jak dla mnie to "na szczęście" ... batmanowość w tym filmie nie raziła po oczach :wink: .
A pierwsze skrzypce znów zagrał Joker.
(p.s. czy ktoś go widział po tym, jak go Mroczny zawiesił nad ulicą do góry nogami?)

A Oscarów ... nie będzie.
:wink:
To znaczy będą, będą ! (podglądałam, jak Oni schodzą się powoli po czerwonym dywanie).
Ale ... jak dla mnie ... już nie dziś.
Bo czas przejść się po własnym dywanie ... w kierunku sypialni :lol:

I odpocząć.
Ostatnio edytowano 28.02.2013 11:17 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2013 08:27

Raul73 napisał(a):
Mój wynik jeszcze słabszy, bo tylko "Poradnik pozytywnego myślenia" obejrzałem. Film mnie nie zachwycił ale kibicuję Jennifer Lawrence - nominacja dla aktorki pierwszoplanowej.

No i opłacało się trzymanie kciuków. Jest Oskarek :!: W pełni zasłużony, a tu dopiero 22 lata na karku! Tak trzymać.

Może za rok kolejny za "Catching Fire"? :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.02.2013 09:21

weldon napisał(a):Ho, ho, ho ... to ja mam na koncie siedem :D

U mnie 6 :)
Kilka jeszcze bardzo chętnie bym obejrzała... tylko czasu brak, no i nowy Bruce Willis w kinie ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.02.2013 10:43

Tak gwoli ścisłości, to przy Annie Kareninie i Kochankach z Księżyca to bardziej towarzyszyłem żonie, niż oglądałem, ale sztuka się liczy :D

Argo, Django, Hitchcock, Lincoln, Nędznicy przede mną, natomiast na pewno nie obejrzę kreskówek i Wiedźmy wojny.
Nie wiem, już kilka razy miałem okazję ją obejrzeć, ale jakoś nie lubię tych klimatów.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2013 15:22

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj obejrzałem "Szklana pułapkę 5".
Sceny na ulicach Moskwy musiały być kosztowne. :wink:
W moim subiektywnym rankingu seria ma się tak....
1- Trójka
2- Jedynka
3- Dwójka
4- Czwórka
5- Piątka
I niech to będzie rekomendacja dla najnowszej części. Po prostu solidne kino akcji. Bruce jak zwykle twardy, ale najmniej potłuczony z całej serii.

:hut:

Też wczoraj wybrałem się do kina na tę pozycję.
Kocham JOHNA, więc musiałem zobaczyć czy jupikajej jest aktualne ...

No cóż ... nie jest ...
John coprawda nadal ma kozacki uśmiech i jest niezłym SKURCZYBYKIEM, który nie podaruje żadnemu bedgajowi, ale sorry...

- scenariusz napisałbym lepszy na KOLANIE - mogę się założyć, jak ktoś wyłoży kasę na jego ekranizację :)

- aktor grający syna Johna bardziej drewniany niż najwięksi krytycy Christensena (odtwarzał rolę Anakina) widzieli Haydena ...

- bardzo złe dialogi - wiem, nie o dialogi chodzi, ale przypomnijcie sobie choćby wymiany zdań między Johnem a Samarytaninem - S.Jackson w III części "Hej Zeus!" - "Jesus? Czy wyglądam Ci na portorykańczyka?"
opierające się na tekstach typu "byłem złym ojcem", - "tak, byłeś"

Przeżyłem zawód...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.02.2013 17:45

Odchodząc od tematyki oscarowej, obejrzę dziś Przygody indiańskiego Rambo w lasach Jukatanu - jak napisano w jednej recenzji, czyli Apocalypto.
Można mieć wiele zastrzeżeń do obrazu Gibsona, ale sceny pogoni Indian za tapirem są zrealizowane perfekcyjnie, zresztą cały film, to dobrze zrobione technicznie kino akcji :wink:
Polsat, godz. 20.10
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 25.02.2013 23:04

Wczoraj zacząłem oglądać Wyjazd integracyjny, ale po pi razy ok. 30 minutach poległem... nie dałem rady. To było straszne.

A dzisiejszy seans Apocalypto rzucił mną o podłogę. Świetny film. Jak na katolickiego ortodoksa, to Gibson mnie znowu zadziwił. Nie widziałem wcześniej tego filmu. Siedziałem z zapartym tchem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.02.2013 23:39

MRK napisał(a):
A dzisiejszy seans Apocalypto rzucił mną o podłogę. Świetny film. Jak na katolickiego ortodoksa, to Gibson mnie znowu zadziwił. Nie widziałem wcześniej tego filmu. Siedziałem z zapartym tchem.

Obejrzałam. Ale można powiedzieć, że jednym okiem. Porcja drastycznych scen nie pozwoliła mi śledzić z zapartym tchem.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 25.02.2013 23:41

marze_na napisał(a):
Obejrzałam. Ale można powiedzieć, że jednym okiem. Porcja drastycznych scen nie pozwoliła mi śledzić z zapartym tchem.

Też tak miałam :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.02.2013 08:52

tony montana napisał(a):No cóż ... nie jest ...

:(
Uwielbiam Johna i każda cześć Szklanej pułapki była przeze mnie ogląda już n razy i trochę mnie zmartwiłeś, że V jest taka sobie. Pewnie i tak pójdę do kina... może się miło zaskoczę ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2013 15:18

Dzisiaj o 20:20 na TVP1 Śmierć nadejdzie jutro, o 21:45 na TVP2 Sami swoi, a o 22:40 na Polsacie ponownie Pierce Brosnan - tym razem w czarnej komedii Kumple na zabój.

Trudny wybór... ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.02.2013 15:48

maslinka napisał(a):Dzisiaj o 20:20 na TVP1 Śmierć nadejdzie jutro, o 21:45 na TVP2 Sami swoi, a o 22:40 na Polsacie ponownie Pierce Brosnan - tym razem w czarnej komedii Kumple na zabój.

Trudny wybór... ;)

Eeee tam, trudny. Na Jedynce Sevilla - Atletico Madryt :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 27.02.2013 15:55

No to wczoraj przyszedł czas na Poradnik pozytywnego myślenia. No bez jaj... przecież ten film jest cienki jak dupa węża. O ile początek zapowiadał, że może być nieźle, tak potem to już papka. Amerkański standard komedii romantycznej. Nudny, przewidywalny, nic nie wnoszący. Oscar dla Lawrance? Eeee... za co? De Niro też nie podnosi wartości tego filmu. Kicha.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.02.2013 16:07

MRK co do filmu, to zgadzam się, że słaby. Ale pierwszoplanowi aktorzy zagrali super - oboje. De Niro mnie strasznie wnerwiał, ale on mnie permanentnie wkurza.

Natomiast co do Oskarów - już od dawna sa przyznawane nie tyle za jeden film, co za osiągnięcia kilku ostatnich lat (tak było już np. ze Spielbergiem, który dostał nagrodę dopiero za "Schindlera"). A Jenny Lawrence akurat w ostatnich 3-4 latach jest najjaśniej świecącą gwiazdą w Hollywood i po tylu rewelacyjnych rolach (lepszych niż w "Poradniku") nagroda jej się należała jak psu buda.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone