Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) MRK » 19.02.2013 10:54

kemilia napisał(a):Również polecam "Przeczucie", to film do którego się "powraca" :)

O ile w większości filmów Sandra B. jest be, tak w Przeczuciu mi się podobała...

Nie mogąc ostatnio spać, leciałem po kanałach celem obejrzenia czegokolwiek. Była północ. Trafiłem na film o tytule Mała Miss. Pierwsze co - zapewne jakaś masakra to będzie, druga myśl - ale o północy jakiś familijny film? Zacząłem oglądać... ŚWIETNY! Familijny, można tak powiedzieć, ale rodzinka przedstawiona do najnormalniejszych nie należy. Wkleję tylko część opisu z filmwebu:

Richard, głowa familii, zawodowo doradza jak odnaleźć się w życiu, a przede wszystkim jak wygrywać. Sheryl, małżonka, próbuje bezskutecznie znaleźć lek na jego frustrację. Jej brat Frank, znawca literatury Prousta, jest świeżo po próbie samobójczej. Dwayne, syn Richarda i Sheryl, zafascynowany filozofią Nietzschego, postanawia do nikogo się nie odzywać i porozumiewa się z rodziną przy pomocy kartki i długopisu. Dziadek to erotoman wyrzucony z domu starców za posiadanie narkotyków. I wreszcie mała Olive, za wszelką cenę pragnąca zdobyć tytuł Małej Miss Słoneczko. Zanim Olive wystartuje w konkursie piękności małych missek - a będzie na co popatrzeć - całą szóstkę czeka długa podróż do Kalifornii rozwalającym się gruchotem.

Antyfamilijne kino drogi:). Polecam!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.02.2013 11:19

Najnowszy zwiastun: Warszawa 1935.

Od 15 marca w kinach.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 20.02.2013 11:48

MRK napisał(a):
kemilia napisał(a):Również polecam "Przeczucie", to film do którego się "powraca" :)

O ile w większości filmów Sandra B. jest be, tak w Przeczuciu mi się podobała...

...

Prześlizgując się wieczorem po kanałach ... mignęła mi "gdzieś" twarz Sandry B. i pomyślałam od razu:"aaaa, to pewnie coś lekkiego " , i ślizgałam się dalej.
Wygrało "stereotypowe" podejście, bo ... nie dałam jej szansy :oczko_usmiech:

Wczoraj padło na "Strach". Przez Wahlberga :mrgreen:

Sandra zemściła się srogo :wink: bo ... na kilka minut przed zakończeniem filmu zadzwonił telefon, i kiedy znów zasiadłam przed ekranem ... zobaczyłam "odjeżdżającą" scenę nad jakimś kanałem/lub inną wodą i .. napisy końcowe :lool:

Zgaduję, że rodzinka Reese, która zabarykadowała się w domu przed bandą rozjuszonych (i krwawiących :wink: ) oprawców ... wyszła z tego starcia zwycięsko [przerwałam oglądanie na scenie, w której funkcjonariusz spostrzegł sygnały świetlne dochodzące z domku nad wodą]

A propos "stereotypów": dzięki nim obejrzałam ... "Hulka". Dla Nortona.
Bo filmy na podstawie komiksów jakoś nie przykuwają zbytnio mojej uwagi.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.02.2013 08:20

Baczyński, od 15 marca.

Jak nie lubię Mozila, tak Pieśń o szczęściu brzmi genialnie :)

Zobaczymy jak film ...

Dziś rano cały świat kupiłem,
gwiazdy i słońce, morze, las,
i serca, lądy i rzek żyły,
Ciebie i siebie, przestrzeń, czas.
Dziś rano cały świat kupiłem,
za jedno serce cały świat,
nad gwiazdy szczęściem się wybiłem,
nad czas i morskie głębie lat...
Gorące morza sercem płyną -
- pozłocie nieprzebytych sław,
gdzieś rzeki nocy mnie wyminą
w głębokich morzach złotych traw.
Chcę czerwień zerwać z kwiatów polnych,
czerwienią nocy spalić krew,
jak piersi nieba chcę być wolny,
w chmury się wbić w koronach drzew.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.02.2013 10:30

Wczoraj obejrzałem "Pamięć obozów"

Obejrzałem naprawdę wiele takich dokumentów, ale ten mnie rozłożył.
Szokujący, to odpowiedni przymiotnik.

Brytyjski narrator, polskie napisy i zero dźwięków, żadnej przygnębiającej muzyki. Chwilami cisz trwała kilka minut, tylko nieme obrazy.

W pewnym momencie pokazano Niemców idących do obozu jak na festyn, zostali tam sprowadzeni przez aliantów. Chwilę później widać mdlejące niemry. Po uśmiechach nie ma śladu.

W tytule zalinkowałem cały ten film.

W ostatnich sekundach filmu narrator stwierdził, że 12 lat nazizmu cofnął Niemcy o 12.000 lat, do czasów barbarzyństwa i okrucieństwa. Dobra puenta.
crono
Odkrywca

Postnapisał(a) crono » 21.02.2013 11:06

Zapowiada się ciekawie http://www.filmweb.pl/film/Lot-2012-627908 , na pewno nie zawiedzie odtwórca głównej roli.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.02.2013 11:29

Wczoraj obejrzałem "Szklana pułapkę 5".
Sceny na ulicach Moskwy musiały być kosztowne. :wink:
W moim subiektywnym rankingu seria ma się tak....
1- Trójka
2- Jedynka
3- Dwójka
4- Czwórka
5- Piątka
I niech to będzie rekomendacja dla najnowszej części. Po prostu solidne kino akcji. Bruce jak zwykle twardy, ale najmniej potłuczony z całej serii.

Dzisiaj wieczorem w Polsacie o 22.15 "Niewierna"
Z moją ulubioną.....
Obrazek
Ci, którzy nie widzieli, nie pożałują. Super film.

TCM dzisiaj też zaszalał.
19.05 "Dwunastu gniewnych ludzi"
Dla mnie jeden z lepszych filmów, obejrzę po dłuższej przerwie.

Zaraz po nim, o 21.00
Obrazek
I o 0.05
Obrazek

:hut:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2013 13:05

crono napisał(a):Zapowiada się ciekawie http://www.filmweb.pl/film/Lot-2012-627908 , na pewno nie zawiedzie odtwórca głównej roli.

Ze względu na Washingtona - warto obejrzeć.
Z tym że nie nastawiać się na specjalne efekty, sensację, film z gatunku tych psychologicznych, o uzależnieniu. Zaskakujące zakonczenie jak dla mnie.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 21.02.2013 13:44

kaszubskiexpress napisał(a):... Dzisiaj wieczorem w Polsacie o 22.15 "Niewierna"
Z moją ulubioną.....
Obrazek
Ci, którzy nie widzieli, nie pożałują. Super film. ...

Zacznę oglądać, bo "pomieszał mi się" z innym trójkątem: Douglas-Paltrow-Mortensen :oczko_usmiech:, a potem ... zobaczymy.

Zwłaszcza, że chciałam dziś obejrzeć od początku do końca "Wojnę polsko-ruską".
Dla zobaczenia.
Dla Soni B., którą widziałam tylko w urywku i ... zastygłam oniemiała w bezruchu :lool:
(nie wiem tylko, czy go zniosę, bo ... jak trzeba, to zakląć pewnie i potrafię, ale wysłuchać takiego nagromadzenia fucków jak w tym filmie, to nie wiem :mrgreen: )

A Pluton ... był całkiem niedawno, też o dość późnej porze.
Niesie w sobie ładunek, którego wojenny ciężar bardzo przytłacza ... .
Dla mnie - która w scenach batalistycznych .. zarówno z szablami i bagnetami jak i spektakularnymi rozrywaniami ciał przez strzelających z różnego kalibru ... oczy zamykam - trudny.
... ale z "gatunku": do obejrzenia.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 21.02.2013 14:16

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj obejrzałem "Pamięć obozów"...

Też go oglądałem... Ech...

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj obejrzałem "Szklana pułapkę 5".
Sceny na ulicach Moskwy musiały być kosztowne. :wink:
W moim subiektywnym rankingu seria ma się tak....
1- Trójka
2- Jedynka
3- Dwójka
4- Czwórka
5- Piątka
I niech to będzie rekomendacja dla najnowszej części. Po prostu solidne kino akcji. Bruce jak zwykle twardy, ale najmniej potłuczony z całej serii.

Kaszubki... poprzednie części ułożyłbym tak samo, a ta nowa jest nawet gorsza od "czwórki"?
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.02.2013 14:22

MRK napisał(a):Kaszubki... poprzednie części ułożyłbym tak samo, a ta nowa jest nawet gorsza od "czwórki"?

Może moja ocena wynika z tego, że nie lubię gdy Amerykanie biegają z giwerami po Moskwie, "z uranem w kieszeni".
Chyba brakowało pomysłów. :wink:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 21.02.2013 14:25

kaszubskiexpress napisał(a):
MRK napisał(a):Kaszubki... poprzednie części ułożyłbym tak samo, a ta nowa jest nawet gorsza od "czwórki"?

Może moja ocena wynika z tego, że nie lubię gdy Amerykanie biegają z giwerami po Moskwie, "z uranem w kieszeni".
Chyba brakowało pomysłów. :wink:

Rozumiem... pewno niebawem obejrzę... i pewno najczęściej będę wracał do "trójki".
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 21.02.2013 14:32

MRK napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj obejrzałem "Pamięć obozów"...

Też go oglądałem... Ech...
...

Daliście radę ???
(i kto to mówi?: ... ta, co kiedyś/bardzokiedyś "zaczytywała się" TAKĄ literaturą? a potem na pisemnej maturze dostała bdb za wylanie na papier przemyśleń na TEN temat)

Zajrzałam - świadomie - na momencik i ... uciekłam.
kemilia
Cromaniak

Postnapisał(a) kemilia » 21.02.2013 14:39

crono napisał(a):Zapowiada się ciekawie http://www.filmweb.pl/film/Lot-2012-627908 , na pewno nie zawiedzie odtwórca głównej roli.

Film nie zawiedzie....
Aktor pierwszoplanowy, jak zwykle stanął na wysokości zadania !
Oglądałam film jakoś czas temu i POLECAM !
Zresztą wszystkie filmy z Denzelem ( jak dla mnie są bombą )
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.02.2013 15:51

a to ja napisał(a):Daliście radę ???

Dałem radę, oglądałem sam, żona nie daje rady, nawet jak widzi kulejącego psa, to oczy od razu wilgotnieją, więc nie przebrnęłaby przez ten film.

Ciągle nie potrafię zrozumieć jak można było robić coś takiego. Nigdy nie zrozumiem. Smutne jest to, że tak niewielu z odpowiedzialnych zawisło. Dobrze, że Izraelczycy systematycznie ich wyławiali a niektórych po prostu likwidowali.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone