Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.12.2012 22:22

zebik napisał(a):Powiem Ci obejrzałem wszystkie części Władcy Pierścieni i zachwycony nie jestem film ładnie nakręcony, ładne widoki da się obejrzeć - pomyślałem sobie może warto poczytać książkę - zacząłem czytać i choć wcześniej spałem 9 godzin w nocy to po 5 kartkach poczułem jak mnie żona przykrywa kocem i dalsze 2 godziny zamiast Tolkiena miałem Morfeusza. Podchodziłem tak ze 3 razy łącznie przeczytałem z 50 stron i pomyślałem sobie, że przecież nic nikomu złego nie zrobiłem to czemu mam się męczyć dla mnie czytanie było katorgą. :D

Teraz idę 1.01.2013r. na Hobbita zobaczymy czy film będzie dobry. Jeśli będzie podejdę do książki.

Natomiast Zwiezdnyje Wajny to klasyka SF. Książek nie czytałem czekam, aż Anakn na forum opublikuje. :D

Moje 13letnie prawie dziecko - z japą otwartą obejrzało wszystkie części Władcy Pierścieni, teraz oderwać od książki go nie mogę, chociaż molem do tej pory nie był, Hobbita pochłonął prawie nie odrywając się od okładki papierowej .. a z filmu wrócił ... lekko rozczarowany
dziecko wrażliwe i ma czucie ...

sama nie wiem :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.12.2012 22:24

zebik napisał(a):pomyślałem sobie może warto poczytać książkę - zacząłem czytać i choć wcześniej spałem 9 godzin w nocy to po 5 kartkach poczułem jak mnie żona przykrywa kocem i dalsze 2 godziny zamiast Tolkiena miałem Morfeusza. Podchodziłem tak ze 3 razy łącznie przeczytałem z 50 stron i pomyślałem sobie, że przecież nic nikomu złego nie zrobiłem to czemu mam się męczyć dla mnie czytanie było katorgą. :D

Dokładnie tak samo to kiedyś "czytałem". :lol:
Z tym, że nikt mnie kocem nie przykrywał. :wink:

zebik napisał(a):Natomiast Zwiezdnyje Wajny to klasyka SF. Książek nie czytałem czekam, aż Anakin na forum opublikuje. :D

Dostaniesz pierwszy egzemplarz z osobistą dedykacją. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2012 22:27

BeJur napisał(a):
Moje 13letnie prawie dziecko - z japą otwartą obejrzało wszystkie części Władcy Pierścieni, teraz oderwać od książki go nie mogę, chociaż molem do tej pory nie był, Hobbita pochłonął prawie nie odrywając się od okładki papierowej .. a z filmu wrócił ... lekko rozczarowany
dziecko wrażliwe i ma czucie ...

sama nie wiem :roll:

Uff to mi ulżyło bo jak przeczytało Twoje dziecie te książki :D znaczy, że nie jest moje. :D :D
Na film idę jak się rozczaruję to oddadzą za bilety. :D :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.12.2012 22:27

anakin napisał(a):Żaden szanujący się fan SW nie będzie oglądał tego z duubingiem.
To tak jakbyś do meczetu wlazł w............gumiakach. :roll: :oczko_usmiech:

anakin- i to jest prawidłowa odpowiedż :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2012 22:35

BeJur napisał(a):
zebik napisał(a):Oj bo się rozgrzejesz za mocno. :D :D a ja tak szybko nie dojadę z Olsztyna. :lol: :lol:

będziesz płacił za naprawę oplutego lapka :)

To nie pluj tylko połykaj - razem z grzańcem oczywiście.

Ps. żeby było w temacie obejrzałem po raz 30946384940 APOLLO 13. Film dobry tylko jak oni tym koszem na śmieci wrócili na ziemię. :?: :lol:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.12.2012 00:14

anakin napisał(a):Teraz to Cię poniosło.
Sugerujesz,że fani SW wyobraźni nie mają. :?
I, że każdy któremu się Tolkien nie podoba nie ma takowej i dlatego nie ogarnia.
Dosyć mocne uproszczenie.
I zaręczam Ci - nieprawdziwe. :D

Nie no... nadinterpretujesz. Nie chodziło mi o to, że fani SW nie mają wyobraźni, a maja ją tylko fani LOTR :). Nie chodziło też o to, że "nie podoba się Tolkien - nie masz wyobraźni". Chodziło mi o to, że wszyscy przez lata zaczytywali się w treści, chłonąc i tworząc we własnej głowie obrazy tego, co czytają. A do ogarnięcia mieli wiele. Jackson musiał się zmierzyć z milionami różnych wyobrażeń treści książek. Musiał trafić w większość, bo inaczej byłby zlinczowany.... W moje trafił.

SW to seria podana na tacy. To film. Oglądasz zwyczajnie nie odwołując do jakichś wyobrażeń w Twojej głowie. I tak, fan SW musi mieć wyobraźnie, bo inaczej spuściłby te wszystkie "misie i miecze" z bieżącą wodą. Ale...nie deprecjonując...to film.

O taką wyobraźnię mi chodziło:). Teraz paniatno?:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.12.2012 00:18

walp napisał(a):Polecając wersję dubbingowaną...

Spoko, nie "uderzałem" w Ciebie. Rozumiem, że dla dzieciaków, które nie są biegłe w czytaniu, taka wersja pewno jest akceptowalna najbardziej. Pisałem na tym forum, bo tutaj większość chyba już biegle czyta:).
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 31.12.2012 09:18

Jako, że często korzystam z tutejszych opinii pozwolę sobie podzielić się własną.
Byłam z całą rodzinką na "Hobbicie". 3D z napisami.
Wrażenia podzielone. Dzieci nastolatki zadowolone, się podobało.
Ja i mąż - bez entuzjazmu. Akcja nużąca, film wydał się nam zbitkiem efektów specjalnych. Muszę się przyznać, że tak ja jak i mąż ucieliśmy sobie nawet krótkie drzemki :oops: .
Jeśli ktoś nie jest jakimś specjalnym wielbicielem tego typu rozrywki - nie polecam.
Książka wcześniej przeczytana.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 31.12.2012 09:59

Z Tolkienem miałem tak jak niektórzy z Was, nie dałem rady.
Gdy czytam, że jakiś Henry zaatakował Johna, raniąc Marka, to wszystko rozumiem, ale gdy jakiś Grundlofh bije Brandglanda a pomaga mu Hrubling, to po trzech stronach zastanawiam się, czego mi dosypano do kawy. :oczko_usmiech:

Jeśli chodzi o porównywanie sagi GW i Trylogii Tolkiena, to pewnie GW obejrzę jeszcze wiele razy a WP może jeszcze kiedyś się zdarzy.

Z filmami z rodziny hobbitowych mam tak, że z założenia idę na film gadżetowy i nie oczekuję uniesień, ale widowiska. :wink:

zebik napisał(a): obejrzałem po raz 30946384940 APOLLO 13. Film dobry tylko jak oni tym koszem na śmieci wrócili na ziemię. :?: :lol:

Też wczoraj oglądałem. Jest taka scena, gdzie dowiadują się, że nie mogą w przestrzeń wyrzucać sików, bo lądownik zmieni trajektorię, już widzę te nekrologi, zginęli, bo się moczu pozbyli. :oczko_usmiech:

W nowy rok na HBO o 20.10 premierowa emisja "John Carter".
:hut:
Nie widziałem, warto nagrać ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2012 10:09

Potter napisał(a):Jeśli ktoś nie jest jakimś specjalnym wielbicielem tego typu rozrywki - nie polecam.

Ba, to oczywista oczywistość :D

Dobrze jest, oprócz książki, poznać pewną filozofię tolkienowską, bo film, tak naprawdę, jest tylko pewnym ziszczeniem się dziecięcych marzeń o przeżyciu razem z bohaterami jego książek tych samych przygód.
Porównania swojej wizji z tym, co się pamięta z książek.

Ale, mz, taka definicja to pasuje do wszystkiego, co jest ekranizacją jakiejś powieści. Od Trylogii, przez Anię z Zielonego Wzgórza po Przeminęło z wiatrem :)
Wszystko jest dla wielbicieli gatunku :)

kaszubskiexpress napisał(a):W nowy rok na HBO o 20.10 premierowa emisja "John Carter".

Jak wyżej. Warto spróbować obejrzeć - jak nie uśniesz, to znaczy, że ci podeszło, natomiast wątpię, żebyś chciał do niego wrócić w najbliższym czasie :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 31.12.2012 10:13

kaszubskiexpress napisał(a):W nowy rok na HBO o 20.10 premierowa emisja "John Carter".

może być ciekawy :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.12.2012 10:21

kaszubskiexpress napisał(a):

W nowy rok na HBO o 20.10 premierowa emisja "John Carter".

Mnie się podobał, a oglądałem 2 razy.

Coś jak połączenie "Gwiezdnych wojen", "Gwiezdnych wrót" i "Starship Troopers". Dobra przygodówka s-f z szybkim tempem akcji - a to lubię :D

Aczkolwiek przewidywalne, ale filmy z tego gatunku już raczej tak mają.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.12.2012 10:26

kaszubskiexpress napisał(a):Gdy czytam, że jakiś Henry zaatakował Johna, raniąc Marka, to wszystko rozumiem, ale gdy jakiś Grundlofh bije Brandglanda a pomaga mu Hrubling, to po trzech stronach zastanawiam się, czego mi dosypano do kawy. :oczko_usmiech:

Hahahaha,, dobre ;)

weldon napisał(a):
Dobrze jest, oprócz książki, poznać pewną filozofię tolkienowską, bo film, tak naprawdę, jest tylko pewnym ziszczeniem się dziecięcych marzeń o przeżyciu razem z bohaterami jego książek tych samych przygód.
Porównania swojej wizji z tym, co się pamięta z książek.

Ale, mz, taka definicja to pasuje do wszystkiego, co jest ekranizacją jakiejś powieści. Od Trylogii, przez Anię z Zielonego Wzgórza po Przeminęło z wiatrem :)
Wszystko jest dla wielbicieli gatunku :)

Otóż to, przy czym... nie znam drugiej takiej książki, która zmuszałaby do tak intensywnego ćwiczenia wyobraźni, a wszystko przez mnogosc miejsc, postaci, legend, całego świata.. Moze Wiedzmin, którego ekranizacja, to śmiech na sali... Moze Alicja w krainie czarów...tutaj Burton pojechał, ale mi sie podobało.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.12.2012 12:52

MRK napisał(a):
SW to seria podana na tacy. To film. Oglądasz zwyczajnie nie odwołując do jakichś wyobrażeń w Twojej głowie.

Czyżby? :wink: :oczko_usmiech:
MRK napisał(a):I tak, fan SW musi mieć wyobraźnie, bo inaczej spuściłby te wszystkie "misie i miecze" z bieżącą wodą. Ale...nie deprecjonując...to film.
O taką wyobraźnię mi chodziło:). Teraz paniatno?:)

Teraz mieszasz.... :wink:
Nie deprecjonujesz bo to..film.
I.......nic poza tym?
Dobra, podpuszczam Cię trochę... :D

Absolutnie tych dwóch filmów nie da się porównywać.
I nawet nie próbuję.
Ciekaw jestem tylko gdyby "Władcę Pierścieni" czy "Hobbita" nakręcili w 1977 też miałyby te filmy tylu fanów?
Pomijam fabułę, te wszystkie śródziemia, elfy.....itp...itd...
Gdyby wyjąć z nich te wszystkie efekty specjalne, 3 D... :?
Została by treść-owszem.
Ale czy ludzie tak tłumnie waliliby do kina???
Nie sądzę.... :wink:

Oczywiście nie mówię o "fanatykach".. :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.12.2012 12:54

Raul73 napisał(a):Coś jak połączenie "Gwiezdnych wojen", "Gwiezdnych wrót" i "Starship Troopers". Dobra przygodówka s-f z szybkim tempem akcji - a to lubię :D

Z tymi SW Cię trochę poniosło.. :D , ale reszta jak najbardziej się zgadza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone