Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) romuald22 » 30.12.2012 03:18
MRK napisał(a):...
Albo osoby piszące, że LOTR albo Hobbit im się nie podobały, bo nie ich klimat itd.... Ok, mają prawo, swój gust... ale często też nie przeczytali książki/książek, nie poczuli klimatu, nie wkręcili się nigdy. Do nich ten film/te filmy niekoniecznie trafią. Ot, uznają ją za zwykłą bajeczkę. Dlaczego? Bo np nie mają pojęcia o całym świecie stworzonym przez Tolkiena, o jego legendach, o pewnych koniugacjach, o tej całej perfekcji tworzenia, która objawiła się u Tolkiena. Nie ganię tego, żeby nie było:).
Ja tam od książek zacząłem
Filmowo pozwolę sobie zacząć technicznie.
HOBBIT
Dla mniej zorientowanych dostępnych jest 7 wersji tego samego filmu. 2/3 D dubbing, 2/3 D napisy, IMAX (jak pozostałe) oraz wersja 48 klatek - niektóre dostępne w bardziej znanych kinach.
Ja wczoraj postanowiłem ten film obejrzeć w klasycznej wersji , 3D i oczywiście z napisami. Tak szczerze nie wyobrażam sobie Szyca który mówi za Golluma, jak też nie wyobrażam sobie
podkładowców którzy wyczuwają szkocki czy irlandzki akcent mowy krasnoludów. Już nie chcę nawet wspominać tych którzy język elfów czy orków podkładają.
Co do wersji 2/3 D - następną wybiorę na płaskim ekranie. To, że dostałem szyszką w twarz(3D) - jakoś mnie nie ekscytuje. A roztrojony 3 D człowiek jakoś nie może skoncentrować się na tym co najważniejsze.
Co najważniejsze? Jest dobrze. Klimat zachowany. Na kolana nie padam jak przy "Władcy Pierścieni" bo wiedziało się czego się spodziewać można. Pewne niezcisłości z wersją książkową (obecni w filmie - Radagast, Saruman, Elfy Wysokiego Rodu) - zdecydowanie do wybaczenia.
Liczę na to, że dożyję następnych części

PS: Tak myślę, że Silimarillion jest nie do zekranizowania. Chyba żeby to były jakieś odcinki wydarzeń?
Pozdrawiam