Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) MRK » 28.12.2012 23:32
Wróciłem...i w Nowy Rok pójdę raz jeszcze. Bilety przed chwilą zamówiłem:). Film dokładnie taki, jak się spodziewałem. Byłem w Imaxie i tak też polecam. Mistrzostwo! Jestem fanem wszystkiego, co Tolkienowskie (kolejny raz czytam LOTR) i już przy Trylogii bałem się, że Jackson porwał się z motyką na Słońce. Nic z tych rzeczy. Fakt, pominął kilka znaczących faktów, kilka potraktował po macoszemu... chciał się zmieścić w trzech częściach. Przy Hobbicie robi odwrotnie, ale... co z tego?:) Genialnie się ten film ogląda. A sceny z goblinami - miodzio.
Mniejsza o rozbieżności pomiędzy Tolkienem, a Jacksonem przy ekranizacjach, czy to LOTR, czy Hobbit. Gdyby się czepiać, to nawiedzony fan twórczości Tolkiena w niektórych momentach mógłby dostać spazmów. Jednak realizacja, klimat, efekty, Nowa Zelandia!!!!:), humor sprawiają, że film ogląda się jednym tchem z bananem na ustach:).
Kolejne odsłony planowane na XII.2013 („Hobbit: Smocze pustkowie”) i VII.2014 („Hobbit: Tam i z powrotem”) ... i już się cieszę:).