Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) walp » 29.12.2012 19:00
To i ja dodam swój głos, bo w końcu obejrzałem „Hobbita”. Podobno wśród wielbicieli twórczości Tolkiena są dwa obozy, jedni to ci, którzy uważają, że rozciągnięcie ekranizacji na 3 części to zwykły zabieg marketingowy, no i drudzy, którzy uważają, przeciwnie. Do drugiej grupy ja należę, choć zdaję sobie sprawę, że na ostateczną ocenę musimy poczekać do 2014 roku.
Wraz z końcem przygody w Górach Mglistych dotarliśmy chyba do rozdz. VII książki, czyli mniej więcej, jednej trzeciej powieści. Podobało mi się rozbudowanie pewnych wątków lub dodanie nowych. Uważam, że dla znawców tej tematyki, zabiegi reżysera nie powinny być przeszkodą, natomiast dla tych, którzy zobaczą tylko film i nie znają książek Tolkiena, rozwinięcie pewnych wątków spowoduję, że historia będzie bardziej spójna z „Władcą pierścieni”.
P.S.
Polecam bardzo wersję z dubbingiem. Można całkowitą uwagę skupić na obrazie. Zawsze unikałem tego rozwiązania, ale tym razem dałem się namówić i nie żałuję. Film moim zdaniem pod tym względem (i nie tylko) zrobiony bardzo dobrze. Także dubbing Borysa Szyca.