Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurowizja 2014

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2014 10:50

weldon napisał(a):
Blaugrana napisał(a):...Dlaczego Austriak budzi takie emocje?

Bo za tym Austriakiem pójdą inni i będziesz oglądać na okrągło, a to transwestytów, a to gejów i lesbijki, a to mohery i obrońców krzyża, nienarodzone dzieci, ekologów, komunistów, narodowców, satanistów i całą masę innych popaprańców, którzy będą chcieli zawładnąć dla siebie przestrzenią publiczną, bo "skoro inni mogą, to czemu nie ja"?

Ja to mam na co dzień na ulicach Warszawy, gdzie łazi kto chce, gdzie chce i robi co chce, bo takie jest prawo "tolerancji".

Tylko dlaczego nikt nie toleruje tego, że są ludzie, którzy to mają w głębokim poważaniu i nie chcą oglądać dwugłowych cielaków, nienarodzonych płodów, kobiet z brodą czy facetów w sukienkach albo palących się opon czy innych precjozów w najbardziej uczęszczanych miejscach?

Na wszystko jest miejsce i czas: na palmy, na krzyże, na tęcze, na drag queen i na mohery i reklamy i manifestacje i pastafarian tylko niech to będzie miejsce takie, gdzie każdy, kto to będzie chciał zobaczyć niech sobie tam pójdzie i zobaczy, a nie równie nachalne jak akwizytorzy telefoniczni.

Pytałem - czy bylibyście tak samo wyrozumiali dla kogoś, kto preferuje ekologiczne, europejskie, sposoby leczenia i zajeżdżałby czosnkiem w autobusie?

Pojdą inni ? Ci o ktorych piszesz to są ludzie wyjęci spod prawa ? Zawładną Ci przestrzeń życiową ?
Sorry, ale dla mnie to przesada.
Piszesz że tak masz w Warszawie ? Często tam bywam i jest nuda.
Pojedź do Nowego Jorku. Tam nic nikogo nie szokuje, nie rujnuje osobowości, nie zabiera powietrza. Każdy ma prawo do życia, chodzenia po ulicach. Na tym polega demokracja.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 10:52

Dozwolone jest to czego nie zabrania prawo i normy społeczne.
Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Facet w sukience nie wpływa na moją wolność chyba, że będzie chciał mnie w sukienkę ubrać. Śmierdziel wpływa na moją wolność bo oddziałuje bezpośrednio na mnie i wzbudza odruch wymiotny.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 11:09

Bocian napisał(a):ok. I to oznacza, ze wszyscy mają być jak Ty? Nie. A do tego chyba chciałby doprowadzić weldon :)

Nie, ale mam prawo wyboru co jest dla mnie normalne a co nie. Tak samo jak ci, dla których normalność jest zgoła czymś innym. Moja nie pasuje im, a ich mnie. Nie będziemy się z tego powodu prześladować, a co za tym idzie narzucać jeden drugiemu swoich przekonań. Po prostu żyjmy obok siebie, tak jak każdy uważa, z poszanowaniem zasad społecznych i przepisów prawa.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 11:17

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):ok. I to oznacza, ze wszyscy mają być jak Ty? Nie. A do tego chyba chciałby doprowadzić weldon :)

Nie, ale mam prawo wyboru co jest dla mnie normalne a co nie. Tak samo jak ci, dla których normalność jest zgoła czymś innym. Moja nie pasuje im, a ich mnie. Nie będziemy się z tego powodu prześladować, a co za tym idzie narzucać jeden drugiemu swoich przekonań. Po prostu żyjmy obok siebie, tak jak każdy uważa, z poszanowaniem zasad społecznych i przepisów prawa.

No i o to chodzi. Jak facet z brodą w sukience chce śpiewać na Eurowizji niech śpiewa. Nie można mu tego zakazywać. Należy znaleźć konsensus. To jak odwieczny problem wolności człowieka z uprawnieniami Policji.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 11:33

Bocian napisał(a):No i o to chodzi. Jak facet z brodą w sukience chce śpiewać na Eurowizji niech śpiewa. Nie można mu tego zakazywać.

To jest konkurs i jak wszystkie opiera się na ocenach. Trafił i wygrał. Jego sprawa. Ale ja nie muszę na niego głosować.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2014 11:53

Blaugrana napisał(a):Pojedź do Nowego Jorku. Tam nic nikogo nie szokuje, nie rujnuje osobowości, nie zabiera powietrza. Każdy ma prawo do życia, chodzenia po ulicach. Na tym polega demokracja.

Ale czy ja się czepiam Nowego Jorku?

Ja się tylko czepiam tego, że w publicznych miejscach powinny panować reguły, prowadzące do tego, żeby nie następowały tam niczyje konflikty.
Jeżeli zgadzam się na jeden stopień skrajności, to dlaczego mam się nie zgodzić na inny?
Moje zdanie tu nic nie ma do rzeczy i kolejny raz podkreślam, że mi nie przeszkadza inność, tylko miejsce i czas w jakim są manifestowane.

I nie przekonuje mnie, że skoro ktoś ma taki, czy inny image sceniczny, to to usprawiedliwia pokazywanie go w miejscach publicznych.

Jeden wbija sobie w nos gwoździe albo wwierca wiertarką wiertła inny przybija sobie stopę do podłogi inny manifestuje swoją osobę makijażem czy innymi rekwizytami i to jest OK, pod warunkiem, że jest robione w miejscu, gdzie nie będzie przeszkadzało innym.
Natomiast są miejsca, gdzie może - nie musi, ale może - spotkać się ze sprzeciwem i zostać źle przyjęte i zazwyczaj ludzie na tyle szanują innych, że powstrzymują się od takich działań.

Ludziom podobają się różne rzeczy, poczynając od puszczania bąków, a na śpiewaniu kończąc, ale jak się to robi w miejscu publicznym to nawet, jeżeli podoba się w naszym otoczeniu to możliwe, że nie spodoba się tej przypadkowej publiczności.
Jeśli ktoś to robi nieświadomie, bo mu do głowy nie przyjdzie, że ktoś ma inny punkt widzenia na pewne sprawy to warto mu to uświadomić, bo jest zwykłym głupcem, jeśli robi to świadomie, to jest chamem i też by to warto było uświadomić, bo inaczej zachęci to innych do przekraczania kolejnych granic dobrego smaku.
Nie wszyscy muszą charakteryzować się podobnym poczuciem humoru i nie na tym polega tolerancja, że ja muszę zaakceptować czyjeś pomysły, tylko na tym, że on nie będzie z nimi przyłaził do mnie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.05.2014 12:11

Blaugrana napisał(a):Pojedź do Nowego Jorku. Tam nic nikogo nie szokuje, nie rujnuje osobowości, nie zabiera powietrza. Każdy ma prawo do życia, chodzenia po ulicach. Na tym polega demokracja.

Czy chodzenie nago po ulicy też jest dozwolone? Skoro jest demokracja to dlaczego nie? Kto powiedział, że chodzenie nago jest be a baba z brodą jest cacy? Mnie osobiście nagi człowiek nie przeszkadza a baba z brodą powoduje odruch wymiotny. Dlaczego nikt nie szanuje moich uczuć?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 12:24

A ja jestem ciekaw reakcji tych wszystkich tolerancyjnych i pełnych zrozumienia osób w momencie kiedy syn przyprowadzi do domu taką "konczitę" oświadczając, że to miłośc jego życia i jutro śmigają do Malmoe stanąć na ślubnym kobiercu.

Co prawda problem z wnukami odpada :smo: , ale zupełnie inaczej będzie w dziobkach, kiedy dotknie to kogoś osobiście.

I nie przekonują mnie twierdzenia typu "to jego wybór, jego życie, nic mi do tego......", żeby była jasność.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 12:25

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):No i o to chodzi. Jak facet z brodą w sukience chce śpiewać na Eurowizji niech śpiewa. Nie można mu tego zakazywać.

To jest konkurs i jak wszystkie opiera się na ocenach. Trafił i wygrał. Jego sprawa. Ale ja nie muszę na niego głosować.

Przecież nikt Ci nie każe :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 12:27

weldon napisał(a):że on nie będzie z nimi przyłaził do mnie.[/color]

A Wurst przylazł do ciebie czy do niego na Eurowizję? :) Przecież nie musiałeś oglądać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 12:28

greenrs napisał(a):

Czy chodzenie nago po ulicy też jest dozwolone? Skoro jest demokracja to dlaczego nie? Kto powiedział, że chodzenie nago jest be a baba z brodą jest cacy? Mnie osobiście nagi człowiek nie przeszkadza a baba z brodą powoduje odruch wymiotny. Dlaczego nikt nie szanuje moich uczuć?

Nie jest dozwolone i ten przykład jest chybiony.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 12:31

anakin napisał(a):A ja jestem ciekaw reakcji tych wszystkich tolerancyjnych i pełnych zrozumienia osób w momencie kiedy syn przyprowadzi do domu taką "konczitę" oświadczając, że to miłośc jego życia i jutro śmigają do Malmoe stanąć na ślubnym kobiercu.

Co prawda problem z wnukami odpada :smo: , ale zupełnie inaczej będzie w dziobkach, kiedy dotknie to kogoś osobiście.

I nie przekonują mnie twierdzenia typu "to jego wybór, jego życie, nic mi do tego......", żeby była jasność.

Tu wchodzi w grę wychowanie i środowisko. No, ale jeżeli tak się stanie, to co zrobisz? Zabijesz? Trudne sytuacje. Oby mi się nie przytrafiły.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 12:33

jara napisał(a):Tu wchodzi w grę wychowanie i środowisko. No, ale jeżeli tak się stanie, to co zrobisz? Zabijesz? Trudne sytuacje. Oby mi się nie przytrafiły.

Nic nie zrobisz i nie o to mi chodzi.
Chciałem tylko zobrazować "tolerancję i zrozumienie" i gęby pełne frazesów, dopóki nie przyjdzie się z czymś "zmierzyć" osobiście.
Ostatnio edytowano 14.05.2014 12:34 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 14.05.2014 12:33

anakin napisał(a):A ja jestem ciekaw reakcji tych wszystkich tolerancyjnych i pełnych zrozumienia osób w momencie kiedy syn przyprowadzi do domu taką "konczitę" oświadczając, że to miłośc jego życia i jutro śmigają do Malmoe stanąć na ślubnym kobiercu.

A wiesz, że też się nad tym zastanawiałam?
Tylko od tej przeciwnej strony :mrgreen:
Bo co? Zamierzasz córce znaleźć męża osobiście? Takiego który się będzie Tobie podobał?
Czy walniesz focha, wykreślisz ją z testamentu i stwierdzisz, że od dziś nie mam już córki?

A wnuki? Też nie do końca oczywista sytuacja...
Mogą zechcieć adoptować :P
Ostatnio edytowano 14.05.2014 12:37 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 12:35

jara napisał(a):
Tu wchodzi w grę wychowanie i środowisko. No, ale jeżeli tak się stanie, to co zrobisz? Zabijesz? Trudne sytuacje. Oby mi się nie przytrafiły.

Nie sądzę Jara. Uważasz, ze jak chłopak czuje sie gejem to możesz go wychować na hetero? Tak samo jest z lesbijkami. Dokładnie tak jak piszesz, co można zrobić? Jak przyjdzie córeczka z narzeczoną i stwierdzi, że będą żyły razem i jeszcze sobie zafundują dziecko z jakimś Johnem Doe?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.