dids76 napisał(a):Dareczku, bo to nie gwara yno język
...to ni jezd jynzyk, ino gwora i tyla
.png)
lew napisał(a):...to ni jezd jynzyk, ino gwora i tyla
.png)
Bea.ta napisał(a):Hasiok to hasiok![]()
Mając 10 lat trafiłam na kolonie jako jedyna z B-B, a reszta dzieciaków to był taki familokowy Śląsk, sobie wyobraź jak ja się czułam, jak za granicąale przeżyłam
.png)
.png)
karoka65 napisał(a):Ural ja mieszkam w części Opolszczyzny gdzie mówią a nie godająale cała moja rodzina od strony ojca to same hanysy
Pamiętam jak pobraliśmy się z moją żoną i przyjechał do mnie mój nieżyjący już wujek i jego syn. Lubiliśmy posiedzieć sobie do późnych godzin i porozmawiać ( nie przy tym o czym większość myśli) wujek w ogóle nie spożywał.
Pamiętam jak żona mnie pytała na drugi dzień po cichu, skąd oni przyjechali, w jakim języku mówią, że ona nic nie rozumie o czym oni mówią
.png)
greenrs napisał(a):sito_zabrze napisał(a):Mieszkanie kupilem w Rudzie bo było o kilkadziesiąt tysięcy tańsze niz takie samo w Zabrzu -> Zaborzu . A w tej dzielnicy sie wychowałem
To już prawie RudaAle bez urazy, Zabrza (ale nie Zabrzan!) nie lubię i błogosławię dzień w którym otwarto DTŚ i do Gliwic mogę dojechać nie wjeżdżając do Zabrza. Żeby nie było, to chodzi mi wyłącznie o jakość dróg
Zazdroszczę natomiast dbałości o zabytki - zwłaszcza te industrialne.
A tak na marginesie... chyba by trzeba nowy wątek założyć
Ural napisał(a):Bea.ta napisał(a):Hasiok to hasiok![]()
Mając 10 lat trafiłam na kolonie jako jedyna z B-B, a reszta dzieciaków to był taki familokowy Śląsk, sobie wyobraź jak ja się czułam, jak za granicąale przeżyłam
Dla 10 letniego dziecka to istny Horror. Dobrze, że mnie nie wysłali z familokami na kolonie
.png)
sito_zabrze napisał(a):greenrs napisał(a):sito_zabrze napisał(a):Mieszkanie kupilem w Rudzie bo było o kilkadziesiąt tysięcy tańsze niz takie samo w Zabrzu -> Zaborzu . A w tej dzielnicy sie wychowałem
To już prawie RudaAle bez urazy, Zabrza (ale nie Zabrzan!) nie lubię i błogosławię dzień w którym otwarto DTŚ i do Gliwic mogę dojechać nie wjeżdżając do Zabrza. Żeby nie było, to chodzi mi wyłącznie o jakość dróg
Zazdroszczę natomiast dbałości o zabytki - zwłaszcza te industrialne.
A tak na marginesie... chyba by trzeba nowy wątek założyć
Ino jak go nazwać ?
Śląskie dziady na wakacjach ?![]()
Kurde wracając do dziadowania, kalkulator pokazuje ze to były nasze wakacje na bogato. Wydaliśmy prawie tauzena ponad plan![]()
Ural napisał(a):Jeszcze ten akcent, zaciąganie na końcu zdania jakoś to do mnie nie dociera.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.