Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziad, Januszek i Grażynka na wakacjach.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 29.08.2019 23:00

dids76 napisał(a):Dareczku, bo to nie gwara yno język

...to ni jezd jynzyk, ino gwora i tyla :lol:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2019 23:00

Hasiok to hasiok :)
Mając 10 lat trafiłam na kolonie jako jedyna z B-B, a reszta dzieciaków to był taki familokowy Śląsk, sobie wyobraź jak ja się czułam, jak za granicą ;) ale przeżyłam :)

lew napisał(a):...to ni jezd jynzyk, ino gwora i tyla :lol:

Obawiam się, że nie ma takiego słowa jak gwora. Nie wystarczy a w wyrazie zamienić na o, żeby było po śląsku.
Ale może niech się specjaliści wypowiedzą.
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 29.08.2019 23:03

Bea.ta napisał(a):Hasiok to hasiok :)
Mając 10 lat trafiłam na kolonie jako jedyna z B-B, a reszta dzieciaków to był taki familokowy Śląsk, sobie wyobraź jak ja się czułam, jak za granicą ;) ale przeżyłam :)

Dla 10 letniego dziecka to istny Horror. Dobrze, że mnie nie wysłali z familokami na kolonie :D
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2019 23:04

Ural napisał(a):Dla 10 letniego dziecka to istny Horror. Dobrze, że mnie nie wysłali z familokami na kolonie :D

Nie miałbyś teraz problemów ze zrozumieniem śląskiego :)
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 29.08.2019 23:06

......wystarczy
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 29.08.2019 23:07

Bea.ta napisał(a):
Ural napisał(a):Dla 10 letniego dziecka to istny Horror. Dobrze, że mnie nie wysłali z familokami na kolonie :D

Nie miałbyś teraz problemów ze zrozumieniem śląskiego :)

:D Zapewne by tak było jak mówisz.
karoka65
Croentuzjasta

Postnapisał(a) karoka65 » 29.08.2019 23:07

Ural ja mieszkam w części Opolszczyzny gdzie mówią a nie godają :) ale cała moja rodzina od strony ojca to same hanysy :)
Pamiętam jak pobraliśmy się z moją żoną i przyjechał do mnie mój nieżyjący już wujek i jego syn. Lubiliśmy posiedzieć sobie do późnych godzin i porozmawiać ( nie przy tym o czym większość myśli :) ) wujek w ogóle nie spożywał.
Pamiętam jak żona mnie pytała na drugi dzień po cichu, skąd oni przyjechali, w jakim języku mówią, że ona nic nie rozumie o czym oni mówią :)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 29.08.2019 23:09

Ural napisał(a):Kolega z pracy wywodzący się z Bytomia powiedział, że fotel wypierdzielił do hasioka...

Miałeś szczęście, że trafiłeś na Ślązaka z Bytomia. Oddaj jutro totolotka :mrgreen:
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 29.08.2019 23:12

karoka65 napisał(a):Ural ja mieszkam w części Opolszczyzny gdzie mówią a nie godają :) ale cała moja rodzina od strony ojca to same hanysy :)
Pamiętam jak pobraliśmy się z moją żoną i przyjechał do mnie mój nieżyjący już wujek i jego syn. Lubiliśmy posiedzieć sobie do późnych godzin i porozmawiać ( nie przy tym o czym większość myśli :) ) wujek w ogóle nie spożywał.
Pamiętam jak żona mnie pytała na drugi dzień po cichu, skąd oni przyjechali, w jakim języku mówią, że ona nic nie rozumie o czym oni mówią :)

Dobre. Żona zapewne była bardzo spięta jak ją hanysy otoczyły z każdej strony nawet i we własnym łóżku. Współczuję jej bardzo :D
karoka65
Croentuzjasta

Postnapisał(a) karoka65 » 29.08.2019 23:14

Eee nooo, bez przesady, w łóżku to tylko ja ją terroryzuję :)
albo ona mnie :)
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 29.08.2019 23:17

greenrs napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Mieszkanie kupilem w Rudzie bo było o kilkadziesiąt tysięcy tańsze niz takie samo w Zabrzu -> Zaborzu . A w tej dzielnicy sie wychowałem :wink:

To już prawie Ruda :) Ale bez urazy, Zabrza (ale nie Zabrzan!) nie lubię i błogosławię dzień w którym otwarto DTŚ i do Gliwic mogę dojechać nie wjeżdżając do Zabrza. Żeby nie było, to chodzi mi wyłącznie o jakość dróg :mrgreen: Zazdroszczę natomiast dbałości o zabytki - zwłaszcza te industrialne.

A tak na marginesie... chyba by trzeba nowy wątek założyć :D

Ino jak go nazwać ?
Śląskie dziady na wakacjach ? :mrgreen:

Kurde wracając do dziadowania, kalkulator pokazuje ze to były nasze wakacje na bogato. Wydaliśmy prawie tauzena ponad plan :roll: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2019 05:41

Ural napisał(a):
Bea.ta napisał(a):Hasiok to hasiok :)

Dla 10 letniego dziecka to istny Horror. Dobrze, że mnie nie wysłali z familokami na kolonie :D

Ty się ciesz że na kolonie nie pojechałeś do familoków :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2019 07:48

sito_zabrze napisał(a):
greenrs napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Mieszkanie kupilem w Rudzie bo było o kilkadziesiąt tysięcy tańsze niz takie samo w Zabrzu -> Zaborzu . A w tej dzielnicy sie wychowałem :wink:

To już prawie Ruda :) Ale bez urazy, Zabrza (ale nie Zabrzan!) nie lubię i błogosławię dzień w którym otwarto DTŚ i do Gliwic mogę dojechać nie wjeżdżając do Zabrza. Żeby nie było, to chodzi mi wyłącznie o jakość dróg :mrgreen: Zazdroszczę natomiast dbałości o zabytki - zwłaszcza te industrialne.

A tak na marginesie... chyba by trzeba nowy wątek założyć :D

Ino jak go nazwać ?
Śląskie dziady na wakacjach ? :mrgreen:

Kurde wracając do dziadowania, kalkulator pokazuje ze to były nasze wakacje na bogato. Wydaliśmy prawie tauzena ponad plan :roll: :mrgreen:

To ja też na wątek się pisze. W Katowicach mam bliską rodzinę, odwiedzamy się z 2-3 razy w roku. Jako nastolatek spędzałem tam połowę letnich wakacji. Też pracowałem aby później, po powrocie do domu, mieć za co pojechać na wakacje. Wiele czasu na Śląsku spędzałem ze znajomymi na domówkach, imprezach czy wycieczkach rowerowych. Uwielbiałem i do dziś uwielbiam tą ich gwarę, jest super :). Jak po miesiącu wracałem do domu czy jechałem nad morze, to wtedy inni się pytali czy ze Ślaska jestem bo gadka była nieco inna :) W domu pączków jakoś nigdy nie lubiłem, do czasu aż na Śląsku wpadły mi w ręce kreple :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2019 08:31

Ural napisał(a):Jeszcze ten akcent, zaciąganie na końcu zdania jakoś to do mnie nie dociera.

W śląskiej gwarze się nie "zaciągana na końcu zdania". Można powiedzieć, ze akcent jest twardy i bez "zaśpiewu" (brzmi jak dudnienie albo, jak to określił pewien znajomy Irlandczyk - "czy ty teraz mi nie grozisz?"). Zaciągają to górale albo ludzie ze ściany wschodniej. No i Samsung oraz Fejs nie mogą się mylić i wybrali śląską gwarę na jeden z języków interfejsu :mrgreen:

==

W temacie dziadowania. Przypłyń jachtem, nieczystości wylej do morza :mrgreen:

Screenshot_20190830_101821_com.opera.browser.jpg
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 30.08.2019 09:23

pääkäyttäjä napisał(a):No i Samsung oraz Fejs nie mogą się mylić i wybrali śląską gwarę na jeden z języków interfejsu :mrgreen:

W obu mam ustawiony ten język :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Dziad, Januszek i Grażynka na wakacjach. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone