Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

DUCE (OMIŚ)_proszę o opinie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gaba30
Podróżnik
Posty: 24
Dołączył(a): 08.07.2015
Omis - Wasze opinie o miasteczku

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaba30 » 04.06.2020 08:15

W tym roku postanowiłam powrócić do cro po kilku latach porzucenia jej na rzecz zwiedzania innych części świata. Długo szukałam miejscowości - zawsze mam z tym ogromny problem ponieważ jest tyle pięknych miejsc, że ciężko się zdecydować. Do tej pory byłam w Tribunj, Pag, Primosten, Pirovac. Szukałam czegoś gdzie jest: choćby niewielka starówka, promenada, jakieś żywe centrum, kościółek itd. - ogólnie mówiąc nie interesują mnie miejscowości typowo turystyczne, gdzie poza apartamentami i plażą nie ma nic. Do tej pory najbardziej urzekło mnie miasteczko Pag. W tym roku padło na Omis. I właśnie o Wasze opinie na temat miasteczka chciałabym zapytać. Czy można je przyrównać do Pagu bądź innych miasteczek które wymieniłam. Może jest większe? bardziej hałaśliwe?
W której części szukać kwatery, aby było z dala od zgiełku, aby wieczorem spacerkiem można było przejść się na starówkę - czyli app max 3 km od starówki. Gdzie są najmniej zaludnione plaże w okolicy. Zazwyczaj nie korzystam z plaż miejskich tylko poszukuję dzikich z odrobiną prywatności. Nocleg na samej starówce odpada, za duży zgiełki, tłok, częsty problem z parkingiem itd. Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami z pobytu w tym mieście. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedzi. Czy wszędzie w okolicy Omis jest strome zejście do plaż? Z tego co wyczytałam do tej pory wygląda ma to, że zejścia do plaż z ogromną ilością schodów co mnie niestety zniechęca.
gaba30
Podróżnik
Posty: 24
Dołączył(a): 08.07.2015
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaba30 » 04.06.2020 08:47

pasażer napisał(a):Wybierającym się pierwszy raz na Rivierę Omis polecam wybrać miejscowość
od Stanici do Pisaka (sam Pisak odpada).
Oczywiście to wersja dla osób chcących mieć ciszę i spokój oraz plażę z czystszą wodą. Sklepik z wystarczającym asortymentem również się znajdzie, a i przynajmniej jedna konoba również.
Przy miejscowościach, gdzie jest większy parking przy drodze, w weekend może na plaży się zjawić więcej miejscowych.
Wielkość samochodu i umiejętności kierowcy również mają tu znaczenie, bo drogi dojazdowe do apartamentów bywają wąskie i strome.
Zejście do plaży , to również kilkadziesiąt schodów. O schodach można przeczytać w temacie Stanici.



Czy możesz podpowiedzieć gdzie (poniżej-powyżej) Omis najlepiej celowa,ć aby uniknąć stromych zejść na plażę i dodatkowo nie zakotwiczyć w miejscowości gdzie są same apartamenty? Chodzi mi bardziej o małe miasteczko, w którym można pospacerować, jest jakaś starówka, może niewielka promenada (miasteczko typu Primosten, Pag, Tribunj).
alechandro
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6248
Dołączył(a): 10.04.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) alechandro » 04.06.2020 09:12

Ja polecałbym miejscowość Mala Duba, Zivogosce a najlepiej gdybyś dołożył odległości i wybrał Drvenik bo to jedna z lepszych miejscowości na lądzie według mnie.
Janusz Bajcer
Moderator
Avatar użytkownika
Posty: 101676
Dołączył(a): 10.09.2004
Re: Omis - Wasze opinie o miasteczku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2020 11:30

gaba30 napisał(a):Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami z pobytu w tym mieście. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedzi. Czy wszędzie w okolicy Omis jest strome zejście do plaż? Z tego co wyczytałam do tej pory wygląda ma to, że zejścia do plaż z ogromną ilością schodów co mnie niestety zniechęca.

Nie zakładaj nowego wątku, bo jest aktualny.
I jeszcze jeden >>> omis-aktualnosci-2020-t44357-465.html
gaba30
Podróżnik
Posty: 24
Dołączył(a): 08.07.2015
Re: Omis - Wasze opinie o miasteczku

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaba30 » 04.06.2020 11:54

Janusz Bajcer napisał(a):
gaba30 napisał(a):Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami z pobytu w tym mieście. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedzi. Czy wszędzie w okolicy Omis jest strome zejście do plaż? Z tego co wyczytałam do tej pory wygląda ma to, że zejścia do plaż z ogromną ilością schodów co mnie niestety zniechęca.

Nie zakładaj nowego wątku, bo jest aktualny.
I jeszcze jeden >>> omis-aktualnosci-2020-t44357-465.html



O nie wiedziałam, że jest taki wątek. Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Flayszakal
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 131
Dołączył(a): 25.04.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 04.06.2020 14:27

Generalnie od Omisza w kierunku Splitu nie ma stromego zejścia do morza. Ale za to dla mnie minusem jest bliskość ruchliwej jadranki.
Od Omisza w kierunku Makarskiej też jest na początku płasko, ale za to jadranka dalej od wody. Ja osobiście bym się tą stroną raczej zainteresował.
A duże stromizny to chyba od Marusziczi, Pisaka. Ale może się jeszcze ktoś wypowie.
axlgks
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 52
Dołączył(a): 19.11.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 04.06.2020 14:36

A z kolei w drugą stronę jest Nemira gdzie jest i stromo i trochę mniej, natomiast dużo mniej ludzi a plaże są piękne i kameralne. Jest sklep, parę restauracji, blisko Omis. Czyli wszystko co potrzeba. O dziwo wciąż dosyć tanie zakwaterowanie.
O&M
Turysta
Posty: 12
Dołączył(a): 14.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) O&M » 04.07.2020 10:11

Witam
Tak patrzę na google mapach to spacer przy drodze z Duce do centrim Omisa chyba nie należy do najprzyjemnieszych. Chodnik szeroki na dwie płytki z jednej strony Jadranki. Czy plażą jakoś mozna pokonać większosć tej trasy?
Mamy tam dojechac do znajomych ispedzić ok 2 tyg w sierpniu. Przyznam że wyglada to dość fatalnie na dluzszy pobyt. W 2012 roku plazowalem tam pół dnia, ale to tylko tyle.
Czy kawalek betonu też się tam znajdzie czu tylko ten żwirek?
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne



cron
DUCE (OMIŚ)_proszę o opinie - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019